PDA

Zobacz pełną wersję : Naneu Pro K4L czy "zwykły" trekkingowiec + torba :)

Sokolik Wędrowny
07-01-2011, 22:14
To już trzeci mój dylemat na przestrzeni ostatnich dwóch tygodni... :)

Chciałbym raz na zawsze rozwiązać problem transportowy. Sprawa ma się tak, że potrzebuję czegoś, w co zabiorę się bez problemu na wypad dłuższy niż kilkugodzinny. Biorę pod uwagę często tu chwalony Naneu Pro K4L. Oprócz sprzętu foto (pucha + max 3 obiektywy, czasem tylko 2) potrzebuję śpiwora (mały, wersja na ciepłą porę roku). Z obliczeń wychodzi mi, że zmieszczę go bez problemów do górnej, "ogólnej" komory. Składana karimata BW powinna wejść bez trudu do kieszeni na laptopa. Pozostaje jeszcze sporo miejsca na zmianę bielizny, trochę prowiantu i inne drobnostki. Przy założeniu, że jedzie ze mną pucha + 2 szkła, część turystycznego szpeju mogę upychać w wolnych przegrodach w dolnej komorze. I teraz mam pytanie - nieczęsto, ale jednak bywa, że wlokę ze sobą jeszcze lekki namiot. Jest jakakolwiek szansa, że przytroczę go w jakikolwiek sposób na zewnątrz K4L? Może do uchwytu na statyw? W razie konieczności zabrania się z namiotem statyw mógłbym zastępować monopodem dzierżonym w łapie jako kij trekkingowy :)
Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy? Może jednak lepszym rozwiązaniem będzie dobry plecak trekkingowy + niewielkich rozmiarów torba foto? Dodam, że do tej pory zabierałem się do Lowepro Nova 3 + plecak Treksport Hiker 75. Było to jednak arcyniewygodne rozwiązanie zarówno wtedy gdy torba jechała w plecaku jak i gdy wisiała na ramieniu i pasie biodrowym... Boję się, że nawet gdy zainwestuję w coś klasy Vaude Asymmetric + foto torba, to jednak będzie to kolejny, tym razem drogi półśrodek. A jestem zdeterminowany, by problem kilkudniowego włóczenia się ze sprzętem (dojazd: pociąg/autobus + kilka dni w terenie, nie zawsze z noclegiem pod dachem) rozwiązać raz na zawsze. Próbuję już od kilku lat i cokolwiek bym nie wymodził - mam wrażenie, że pieniądze lecą w błoto. Tym razem chcę kupić raz a porządnie. Wygoda systemu nośnego jest nie mniej ważna niż bezpieczeństwo sprzętu. Stosowanie półśrodków zmasakrowało mi kręgosłup, który musi mi starczyć na drugie pół życia... :)

Pomóżcie... :)

Edytka: K4L w Lublinie jest niemacalny. Na podstawie wymiarów wychodzi mi, że jego pojemność to ok 55 litrów - już po uwzględnieniu poprawki na grubość ścianek + przegródek. Szpej turystyczny (bez namiotu!) na dwu-trzydniowy wypad upycham w plecaku mniej niż 30 litrów, zatem nie ma obaw, że się nie spakuję. Kwestia podczepienia 2,5 kg namiotu jest zatem tu kluczowa. Da się?

marcinez
09-01-2011, 11:48
Stoję przed podobnym dylematem, ale mam jeszcze sporo czasu :) Zanim dzieci podrosną na tyle, że z nimi dłużej i dalej pochodzić jeszcze co najmniej rok minie. Jak kiedyś już pisałem, robienie dużych plecaków foto, które komorę foto mają na dole, a na nich leży cały sprzęt to moim zdaniem nieporozumienie. Na razie myślę o dobrym plecaku turystycznym i jakiejś kaburze, pozostały sprzęt będzie w plecaku. Nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie, jednak chyba wygodniejsze od noszenia całego sprzętu w plecaku, bo czasami będzie może pofocić bez ściągania plecaka z pleców. Jak kolego opracujesz jakiś patent to opisz go na forum, chętnie się zapoznam i ewentualnie adoptuję lub wykorzystam niektóre rozwiązania. Z plecaków foto z dużą komorą na inny sprzęt zobacz jeszcze na vanguard kenline 59 i jeszcze inny model też 59. Nie wiem czy je jeszcze produkują.

Meggido
09-01-2011, 11:56
Wędrując po górach mam zwykły plecak turystyczny (nie wędruję z noclegiem) 40 litrów. Do tego mam małą torbę, w której spoczywa aparat aktualnie zapiętym szkłem i drobiazgi typu akumulator czy filtr. Szkiełka, które dodatkowo zabieram noszę w plecaku w pokrowcach. Dla mnie to optymalne rozwiązanie. Niczego lepszego nie udało mi się wypracować.

szymonvader
09-01-2011, 14:00
ja podobnie jak kolega wyżej, obiektywy mam zapakowane w futerał w plecaku a body z jednym pod ręką. A ostatnio przekonałem się, że nie potrzebuję więcej niż jeden obiektyw. Teraz będzie to 24-70 bo takim dysponuję. Od biedy mogę zabrać 70-300 VR, więcej nie będę dźwigał bo szkoda pleców:)

Sokolik Wędrowny
09-01-2011, 15:54
Cóż... ja jednym obiektywem sprawy nie załatwię. Minimum to kit 18-70(przy body) + makro. To często wystarcza o ile założeniem jest przewaga włóczęgostwa nad fotografią. Jeżeli jest odwrotnie - dochodzi jeszcze tele. Na razie jest to pompka 70-210 ale myślę o zmianie. Czasem jeszcze tachałem drugi korpus (analogowy), ale... znudziło mi się :)
Choroba - wszyscy sugerują plecak trekkingowy + torba... A już myślałem, że zakup K4l załatwi sprawę...
Skłaniam się trochę ku wyrobom firmy Tatonka, ale... ceny wbijają mnie w ziemię... :(

Grzybu
09-01-2011, 16:29
Z tym litrażem K4L to coś mi się nie zgadza. Poza tym trzeba jeszcze odjąć miejsce na sprzęt. Sam teraz chodzę z biodrówką LowePro Orion, a na niej zwykły Vaude (28L + 4 L). Może to jest rozwiązanie?
Niestety mój sprzęt się trochę rozrósł i trzeba będzie zmienić system noszenia, a szkoda bo był całkiem wygodny. Myślałem o czymś podobnym co mam, tyle że już standardowo "zintegrowanym" czyli LP Orion AW. Martwi mnie tylko mała przestrzeń na turystyczne graty. W takim systemie noszenia podoba mi się to, że nie muszę ściągać plecaka jak chcę się dostać do sprzętu.
Wracając do K4L to czy namiot nie zmieści się do uchwytu na statyw?? Może chociaż sam stelaż??

Staff
09-01-2011, 17:19
Ja na kilku-nastu-dniowe wędrówki górskie chodzę z trekkingowym plecakiem ok.80l. Sprzęt foto(16-85 i 35,czasem pożyczona sb400) noszę z przodu (na brzuchu) na takiej biodrówce
http://www.fotoplus.com.pl/torby,futeraly/Lowepro/Inverse-200/
Mnie pasuje, jest mi wygodnie, sprzęt na oku ;-),i pod ręką

Grzybu
09-01-2011, 17:30
Ja na kilku-nastu-dniowe wędrówki górskie chodzę z trekkingowym plecakiem ok.80l. Sprzęt foto(16-85 i 35,czasem pożyczona sb400) noszę z przodu (na brzuchu) na takiej biodrówce
http://www.fotoplus.com.pl/torby,futeraly/Lowepro/Inverse-200/
Mnie pasuje, jest mi wygodnie, sprzęt na oku ;-),i pod ręką

Biodrówka z przodu to nie jest zły pomysł (tak jak wszelkiego rodzaju torby typu "colt") pod warunkiem gdy nie trzeba patrzeć pod nogi lub ostro podchodzić pod górę (schody). Wtedy trochę przeszkadza.

szymonvader
09-01-2011, 17:44
ja w tym roku mam zamiar wypróbować zestaw: torba typu colt i pas biodrowy. Ciekawe jak się sprawdzi. Tylko tak jak mówię w moim przypadku body + max. 2 obiektywy.

Grzybu
09-01-2011, 18:05
ja w tym roku mam zamiar wypróbować zestaw: torba typu colt i pas biodrowy. Ciekawe jak się sprawdzi. Tylko tak jak mówię w moim przypadku body + max. 2 obiektywy.

Jeśli będziesz używał plecaka z pasem biodrowym, to może być problem, mogą się "gryźć" ;) . Poza tym colt przed sobą może strasznie się majdać, a przy dłuższych wycieczkach jest to bardzo irytujące. Ewentualnie można go nosić z boku. Jeśli chodzi o colta to chyba lepszym rozwiązaniem będą szelki i trzymanie torby na brzuchu/klatce piersiowej. Wtedy jednak może być nie wygodnie patrzeć pod nogi.

Sokolik Wędrowny
09-01-2011, 19:34
Grzybu, a co konkretnie nie zgadza Ci się z litrażem K4L? Przeszacowałem?
Rozwiązanie duży plecak + colt testowałem. I więcej nie chcę. Mam czas, nie muszę spieszyć się z decyzją, Wasze wypowiedzi czytam, wnioski wyciągam, ale z podjęciem konkretnej decyzji mam duży problem. No i czekam na wypowiedzi użytkowników K4L, bo w trakcie przeszukiwania forum takowi rzucili mi się w oczy... :)

Grzybu
09-01-2011, 20:39
Grzybu, a co konkretnie nie zgadza Ci się z litrażem K4L? Przeszacowałem?
Rozwiązanie duży plecak + colt testowałem. I więcej nie chcę. Mam czas, nie muszę spieszyć się z decyzją, Wasze wypowiedzi czytam, wnioski wyciągam, ale z podjęciem konkretnej decyzji mam duży problem. No i czekam na wypowiedzi użytkowników K4L, bo w trakcie przeszukiwania forum takowi rzucili mi się w oczy... :)

Wg producenta wymiary zewnętrzne to 5.45H x 3.6W x 2.45D dm czyli wychodzi coś ok 48l. Niestety liczone jest to na wymiarach zewnętrznych (przy znacznym uproszczeniu bryły plecaka), czyli trzeba odjąć to o czym wspomniałeś oraz wkład na aparat 36H x 20W x 20D cm dający ok 14,5l Mimo to wydaje się być bardziej pojemny niż myślałem i będę musiał go oglądnąć. Bardzo mi się podoba patent na statyw, no i ma zdecydowanie lepszy system nośny niż każdy plecak LP który miałem okazję oglądać.

EDIT:
Czy ktoś wie może czy do tego plecaka zmieści się d300 z zapiętym N70-300 VR??

Sokolik Wędrowny
09-01-2011, 21:33
Ja dane o wymiarach zewnętrznych wziąłem z Foto-Netu i wyszło coś około 60 l. Założyłem 5 l poprawki. 48? Ciut przymało. Idę zerknąć na stronę producenta...
Edit: Zerknąłem. Producent na swej stronie nie podaje wymiarów komory na laptopa. Zaś stronom polskich sklepów przestałem w tej materii ufać. Laptop laptopem, ale czy wlezie tam składana w kostkę karimata? Bo jeśli nie - mój zamysł właśnie legł w gruzach... :)

tomgol
09-01-2011, 21:45
Mam takowy plecak. Jak potrzebujecie jakieś dokładne wymiary
to mogę go wyciągnąć z szafy i pomierzyć. Jak co to szczegóły na PW.
pozdr.

Sokolik Wędrowny
09-01-2011, 21:56
Jak widać powyżej interesują mnie dokładne wewnętrzne wymiary komory na laptopa w cm. No i ogólnie wrażenia z użytkowania. Co do niego upychasz, jak się sprawuje system nośny - czy jest tak rewelacyjny jak zachwalają sprzedawcy... :)
Z góry dzięki!

tomgol
09-01-2011, 22:01
PRZEPRASZAM za zamieszanie jest to jednak inny typ.
Ten z wątku skojarzył mi się z sklepu gdzie go bardzo
długo oglądałem i kupiłem jednak ALPHA-L.
pozdr.

Grzybu
11-01-2011, 11:32
To co, nikt nie ma tego plecaka??

Sokolik jeśli to coś pomoże to moja 17' ma wymiary 40x29x3 cm Skoro ma się tam zmieścić to możesz spróbować złożyć karimatę w taką kostkę.

Sokolik Wędrowny
11-01-2011, 16:53
Pomogło, dzięki :)

Maciek R
11-01-2011, 19:50
Ja mam K4L - jest niesamowicie pojemny.
Na wypad w góry nadaje się idealnie.
Sprzęt (D80 + 18-55 + 55-200 + lampa + filtry itp.), laptop, ciuchy, bielizna, jedzenie, picie - ja zmieściłem wszystko.

Z drugiej strony - mało wygodne jest wyciąganie sprzętu, które wymaga zdjęcia plecaka z pleców i ułożenia go gdzieś.
Noszenie plecaka - bardzo wygodne, plecy nie bolą, pas biodrowy moim zdaniem świetnie spełnia swoje zadanie.

Jak dla mnie całkiem fajny plecak.

Sokolik Wędrowny
11-01-2011, 20:43
Maciek R - niemal mnie przekonałeś.
Dam sobie jeszcze czas do końca tygodnia na przemyślenie i... zamawiam. Chyba nic lepszego nie wykombinuję. Koledzy doradzający trekkingowca + torbę - wybaczcie, ale stanęły mi przed oczami wszystkie moje wypady, kiedy to na około 20 kilometrze trasy klnąc jak szewc kolanem upychałem torbę do plecaka, coby już mi nic nie dyndało. Oczywiście akt ten kończył fotografowanie na trasie :)
W odwodzie zostawię sobie starego Treksporta Hiker, jak się do K4L nie zmieszczę - wtedy będę kombinował co dalej.
Dodam, że K5L z tą dziwaczną skrzyneczką wewnątrz zupełnie mi nie podchodzi, poza tym masa, poza tym cena...
Za dotychczasowe porady bardzo dziękuję, wątku oczywiście nie zamykam, chętnie poznam jeszcze inne opinie...

Maciek R
11-01-2011, 22:10
Tylko naprawdę przemyśl system pakowania sprzętu do plecaka - bo nie jest to 'szybki' system.

Ja jestem zadowolony z plecaka, ale planuję kupić drugi, mniejszy, na typowo miejskie wypady.

Sokolik Wędrowny
11-01-2011, 22:20
Przemyślę i podzielę się przemyśleniami. Na szczęście mój ulubiony rodzaj wypadów to leśno - łąkowo - bagienne, po mieście z aparatem latam bardzo rzadko...

Staff
11-01-2011, 22:47
Oglądnąłem sobie w necie tego k4l. IMO główna komora na zamek, zamiast zamykanej "na klapę" - duuuży minus, brak troków bocznych, dolnych -ogólnie ciężko coś podpiąć. Mocne wypychanie komory laptopa, będzie mieć z 2-3 cm grubości,raczej nie wpłynie pozytywnie na wygodę systemu nośnego... łatwo sobie też wyobrazić sytuacje kiedy po poślizgnięciu,potknięciu lądujemy na tyłku, Upsss, ja ważę 87kg, mam po sprzęcie...
Z punktu widzenia turysty górskiego nie wybrałbym nigdy tego plecaka, natomiast jako fotograf-amator na krótkie wycieczki po dajmy na to Gorcach, czy szybkie Tatry zachodnie- brałbym pod uwagę, ale nie wiem czybym się zdecydował. Pamiętaj także o tym, że plecak wartałoby zmierzyć, obciążony!!, coś co dobrze leży jednemu, niekoniecznie przypadnie do gustu Tobie, po kilkunastu godzinach marszu ;-)

Ps. Mówiąc o wygodzie noszenia , przymierzcie DEUTER AIRCONTACT PRO SYSTEM :-), wtedy każdy inny plecak będzie niewygodny:razz:

Sokolik Wędrowny
11-01-2011, 22:59
Tak na marginesie marginesów: widzę, że dla zdecydowanej większości włóczęgostwo turystyczne - to góry i tylko góry :) A ja osobnik puszczański jestem. Płaskopuszczański. Ze wskazaniem na kompleks Lasy Lipskie/Janowskie/Puszcza Solska... :)
Góry... tak, ale niezbyt często...
Wybieram więc z punktu widzenie turysty niekoniecznie górskiego. Zaręczam jednakowoż że z Puszczy Solskiej można tygodniami nie wychodzić... :)
Staff - ja nie cierpię zamknięć na zamek, uwierz mi. W tym wypadku zmuszony jestem potraktować takowe jako mniejsze zło...
Już chyba odpuszczę sobie podpinanie namiotu, mata + mały śpiwór wlizą tak czy owak. Cieplejszą porą i tak sypiam w bruździe... :)
Kompromisy, Panie, zgniłe kompromisy... :)

Staff
11-01-2011, 23:52
"Tak na marginesie marginesów: widzę, że dla zdecydowanej większości włóczęgostwo turystyczne - to góry i tylko góry "

Hehe , to prawda, przez myśl mi nie przeszło że nie mówimy o górach... Teraz mi trochę wstyd

"Zaręczam jednakowoż że z Puszczy Solskiej można tygodniami nie wychodzić..."

To na 100 bym się zgubił ;-)

"Cieplejszą porą i tak sypiam w bruździe... undefined'

tO LUBIE

"Już chyba odpuszczę sobie podpinanie namiotu"

Może płachta biwakowa, małe, lekkie...

Sokolik Wędrowny
11-01-2011, 23:57
Może płachta biwakowa, małe, lekkie...

Moje naprędce sklecone obozowisko - z płachty i statywu... :)
http://www.roztocze.org.pl/opowiesci-z-roztocza/articles/leczenie-ducha.html

(zdjęcie jest na dole, pod tekstem)

;)

Staff
12-01-2011, 00:05
Moje naprędce sklecone obozowisko - z płachty i statywu... :)
http://www.roztocze.org.pl/opowiesci-z-roztocza/articles/leczenie-ducha.html

(zdjęcie jest na dole, pod tekstem)

;)

No i kto teraz powie że statyw to zbędny balast na włóczędze...
Swoją drogą fajne strony , muszę ogarnąć temat na tacierzyński, myślałem o b. niskim ale kto wie hihi

Grzybu
12-01-2011, 00:30
Oglądnąłem sobie w necie tego k4l. IMO główna komora na zamek, zamiast zamykanej "na klapę" - duuuży minus, brak troków bocznych, dolnych -ogólnie ciężko coś podpiąć. Mocne wypychanie komory laptopa, będzie mieć z 2-3 cm grubości,raczej nie wpłynie pozytywnie na wygodę systemu nośnego... łatwo sobie też wyobrazić sytuacje kiedy po poślizgnięciu,potknięciu lądujemy na tyłku, Upsss, ja ważę 87kg, mam po sprzęcie...
Z punktu widzenia turysty górskiego nie wybrałbym nigdy tego plecaka, natomiast jako fotograf-amator na krótkie wycieczki po dajmy na to Gorcach, czy szybkie Tatry zachodnie- brałbym pod uwagę, ale nie wiem czybym się zdecydował. Pamiętaj także o tym, że plecak wartałoby zmierzyć, obciążony!!, coś co dobrze leży jednemu, niekoniecznie przypadnie do gustu Tobie, po kilkunastu godzinach marszu ;-)

Ps. Mówiąc o wygodzie noszenia , przymierzcie DEUTER AIRCONTACT PRO SYSTEM :-), wtedy każdy inny plecak będzie niewygodny:razz:

Trochę pojechałeś po bandzie ;) w szczególności z tym Deuterem. Niestety nie jest mi znany żaden plecak tej firmy który byłby przystosowany do taszczenia sprzętu foto* :(
Tak jak kolega Sokolik napisał KOMPROMIS to jest to do czego zmuszają nas producenci tych śmiesznych opakowań. Z tego co oglądam na zdjęciach to i tak K4L ma zdecydowanie lepszy system nośny od LowePro.
W ogóle MZ na rynku jest bardzo ubogo w tej dziedzinie plecaków.
Tak bardzo narzekasz na wady, to może polecisz coś ciekawego? Nie piszę tego ze złośliwości, na prawdę jestem ciekawy. Wydaje mi się że K4L to na prawdę bardzo dobra propozycja na takie 1-2 dniowe wypady, nawet w wyższe partie gór.

*A nie przepraszam, znalazłem. ;)
http://www.deuterusa.com/products/productDetail.php?packID=cameraCaseMed&sub=accessories&tert=accessories

Sokolik Wędrowny
12-01-2011, 10:54
To inaczej: czy zna ktoś jakikolwiek plecak fotograficzny, dwukomorowy z górną komorą zamykaną klapą? Albo z systemem nośnym regulowanym tak, jak w wyrobach np. Vaude (o Deuter nie wspominam :)? Jeśli nie - już samo to świadczy o rozrzucie pomiędzy oczekiwaniami fotografujących turystów a ty, co aktualnie jest dostępne na rynku.
Mi osobiście wyszło, że potrzebuję dwóch plecaków... :) A że pieniędzy jest tyle, ile jest - trudno, będzie K4L.
Choć myślę jeszcze nad wyrobami firmy Tatonka...

Grzybu
13-01-2011, 11:41
A próbowałeś może poszukać sobie samego wkładu? Albo zrobić go z karrimaty czy coś w tym stylu (na forum ktoś chyba coś takiego robił). Wtedy w takim zwykłym plecaku trekkingowym rozdzielasz sobie worek na 2 komory i masz dostęp do sprzętu z dolnej kieszeni, a w górnej masz resztę rzeczy. Wtedy tylko dobrze mieć plecak z "zastawką" rozdzielającą na zamek a nie na ściągacz. Dawniej tak robił Treksport teraz nie wiem. Miałbyś wtedy plecak z klapą, a zabezpieczenie sprzętu zależałoby już od tego jak zrobisz albo jakie kupisz wkłady.

Staff
14-01-2011, 00:25
Macie rację. Rynek jest nikczemnie mizerny. Większość uznanych producentów plecaków trekkingowo-górskich nie oferuje nic w tym segmencie. No oprócz Deutera, co dobitnie udowodnił kolega Grzybu kilka postów wyżej ;-)
Na rynku są głównie plecaki 100% foto, lub takie, gdzie w drugiej komorze zmieści się ipod, komórka i lapek - jak powszechnie wiadomo nieodzowne by przetrwać w trudnym terenie każdemu turyście...No dobra, jak się porządnie dopchnie kolanem to zmieści się snickers i małe jabłko. Ha, chcieć to móc ! Na tym tle oferta firmy Naneu wygląda naprawdę imponująco. Poza tym ich produkty cieszą się dobrymi opiniami jeśli chodzi o jakość, długotrwałe użytkowanie i ergonomię, a nie tylko " bo mi się zmieści 14-24,24-70 i 70-200 z d3s". Ja wiem że K4L będzie dla wielu dobrym wyborem. Jednakoż posiada on też wady które starałem się wykazać, korzystając z jakiegoś tam doświadczenia w turystyce. Dla mnie to po prostu taki plecak "do schroniska i z powrotem". Nie dla mnie... i myślę, być może się mylę ale mam dobre intencje, że nie dla Sokolika. Tak, wiem kompromis...
Dużo bardziej przypadł mi do gustu model Naneu K5.http://www.naneubags.com/products.mdv?p=a-k5 Użyte rozwiązania bardzo zaskoczyły mnie in plus i bardzo chętnie widział bym je w swoim deuterze... no cóż ... Nie wiem czy pasuje cena i wielkość Sokolikowi, ale jest to jakaś opcja. Od siebie chcę dodać,że przy tej wielkości plecaka komfort systemu nośnego jest sprawą bardzo indywidualną i należy ją sprawdzać przy obciążonym plecaku!

A próbowałeś może poszukać sobie samego wkładu? Albo zrobić go z karrimaty czy coś w tym stylu (na forum ktoś chyba coś takiego robił). Wtedy w takim zwykłym plecaku trekkingowym rozdzielasz sobie worek na 2 komory i masz dostęp do sprzętu z dolnej kieszeni, a w górnej masz resztę rzeczy. Wtedy tylko dobrze mieć plecak z "zastawką" rozdzielającą na zamek a nie na ściągacz. Dawniej tak robił Treksport teraz nie wiem. Miałbyś wtedy plecak z klapą, a zabezpieczenie sprzętu zależałoby już od tego jak zrobisz albo jakie kupisz wkłady.

Kolega Grzybu tu mnie natchnął, a więc kilka propozycji
1 Chyba o tym patencie mowa

http://stillseconds.blogspot.com/search/label/tutorial

2 Kiedyś czytałem że firma http://www.pajaksport.pl/index.php lub http://www.wisport.com.pl/, nie pamiętam która, umożliwia uszycie wkładów fotograficznych do swoich plecaków. Może warto do nich zadzwonić i spytać o uszycie czy dopasowanie istniejących wkładek do twojego plecaka. A może któryś z ich plecaków spełniałby Twoje Sokoliku kryteria? To porządne polskie firmy, a o ich wyrobach możesz poczytać tu http://ngt.pl/

3 Wyczytałem też ,że ludzie kupują takie torby http://www.naneubags.com/products.mdv?p=mo-l# , wyciągają ten środek i wkładają go do kieszeni w klapie plecaka... no takie sobie, musiałbym spróbować( zależy dużo od wagi sprzętu)

PS1 Tatonkę to bym sobie odpuści,ł nie ta jakość za dużą kasę , ale namiot od nich chętnie przygarnę ;-)

PS2 Przykro mi że późno odpowiadam , ale mam w domu miesięczną córę ...

zakwas
14-01-2011, 13:10
To inaczej: czy zna ktoś jakikolwiek plecak fotograficzny, dwukomorowy z górną komorą zamykaną klapą? Albo z systemem nośnym regulowanym tak, jak w wyrobach np. Vaude (o Deuter nie wspominam :)? Jeśli nie - już samo to świadczy o rozrzucie pomiędzy oczekiwaniami fotografujących turystów a ty, co aktualnie jest dostępne na rynku.
Mi osobiście wyszło, że potrzebuję dwóch plecaków... :) A że pieniędzy jest tyle, ile jest - trudno, będzie K4L.
Choć myślę jeszcze nad wyrobami firmy Tatonka...

Może to: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/national-geographic-ng5159-the-earth-explorer-maly-plecak.html

Grzybu
14-01-2011, 13:57
Może to: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/national-geographic-ng5159-the-earth-explorer-maly-plecak.html

Oglądałem ten plecak na żywo. System nośny w tym plecaku, wg mnie, jest na poziomie plecaków do podstawówki. Miałem wrażenie że to technologia sprzed epoki. No i ta cena....

zakwas
14-01-2011, 14:07
Oglądałem ten plecak na żywo. System nośny w tym plecaku, wg mnie, jest na poziomie plecaków do podstawówki. Miałem wrażenie że to technologia sprzed epoki. No i ta cena....

Ale co przez to rozumiesz, jakość wykonania? A wygodnie się go nosiło?

Grzybu
14-01-2011, 14:57
Ale co przez to rozumiesz, jakość wykonania? A wygodnie się go nosiło?

Nie, nie miałem okazji go ponosić, ale już na pierwszy rzut oka wydał mi się trochę "prymitywny". Od razu zaznaczę, że "macałem" go już jakiś czas temu, więc pewne szczegóły mogły mi już umknąć. Czemu uważam że plecak sprzed epoki? Dlatego że wyściółka pleców jest niemalże płaska, takie przeszycia niestety w 90% przypadków nic nie dają. Takie systemy robi się z oparciem raczej punktowym czy też, ostatnio modnym, siatkowym (chyba wiesz o co chodzi). Przy większym wysiłku mamy całe plecy mokre. Druga sprawa to rodzaj wyściółki. Z tego co pamiętam to nie różnił się on od materiału użytego do reszty plecaka, ale tu moja pamięć może zawodzić. W rezultacie, jak już się spocimy, to nie dość że mamy całą koszulkę mokrą to na dodatek plecak również, tyle że koszulka, jak będzie dobra to wyschnie w mgnieniu oka. Zwróć też uwagę na sprzączki plecaka. Takie rozwiązanie widziałem w starych Polsportach na zewnętrznym stelażu. Teraz raczej stosuje się tworzywa sztuczne o innej budowie.
Ogólnie ten plecak bardziej przypomina mi popularną "kostkę" którą kupowało się w sklepach z militariami, niż nowoczesny plecak turystyczny.

hubik
14-01-2011, 19:08
http://stillseconds.blogspot.com/search/label/tutorial

Joj. Tak banalnie proste rozwiązanie. :-) Że też nie wpadło mi to coś takiego w oczy wcześniej. Teraz już wiem jak zagospodarować dolną komorę moje czterdziestopięcio litrowego campusa. :-D

Zwykle na wycieczki (jednodniowe) noszę się z mekko c34, służący w domu na magazyn sprzętu. Przy odpowiednim ustawieniu przegródek mieszczę w nim cały mój dobytek foto (który często nie jest w terenie wykorzystywany), złożoną kurtkę/bluzę, termos/butelkę, prowint itp. Ale ten plecak choć pakowny, to ma jednak dość poważny minus - jest pierońsko ciężki, gdy go załaduję i utrudnia wędrówkę.

karmel
14-01-2011, 21:01
Ja też polecam uszycie własnego wkładu, ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Używam i z plecakiem i z torbami. Tu mój insert. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=145376

marcinez
15-01-2011, 20:16
Znalazłem taki plecak LINK (http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/DEUTER/45Plus/deuter_45plus_04_matthiashelling.htm) Ciekawe czy to oryginał czy tez przeróbka? Szkoda, że w dalszym ciągu sprzęt jest na dole plecaka... Podobny do K4L jest LP (http://www.lowepro.com.pl/Products/Backpacks/allWeather/Rover_AW_II.aspx)

Staff
16-01-2011, 00:18
Znalazłem taki plecak LINK (http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/DEUTER/45Plus/deuter_45plus_04_matthiashelling.htm) Ciekawe czy to oryginał czy tez przeróbka? [/URL]

Na 100% przeróbka własna. Guide 45+ to model typowo wspinaczkowy, używany m.in. przez TOPR. Deuter zaś nie oferuje do swoich plecaków opcjonalnych modułów foto :(