PDA

Zobacz pełną wersję : Sposób rozliczania się z US.

Budziko
07-01-2011, 16:16
Witam, proszę o podpowiedź jak powinienem postąpić.

Zrobiłem kilka ślubów znajomym którzy mnie o to poprosili, poczta pantoflową informacja się rozeszła i teraz znajomi znajomych też chcieli by abym robił im zdjęcia... Zaczyna się nowy rok i mam już z 6 chętnych osób. Osób których nie znam w sumie. Czasem współpracuję z przedszkolem (przy imprezach okolicznościowych) NIe chciałbym mieć kłopotów z US więc zastanawiam się czy nie otworzyć własnej działalności.
Poczytałem trochę na ten temat i nie wiem jaki wybrać sposób rozliczeń...

Może z drugiej strony.
Sprzęt mam, słaby, dobry, jakoś mi się na nim pracuje, zmieniać na razie nie planuję. Za to chciałbym zainwestować w komputer.
Zleceń mam tak jak napisałem 6 w tej chwili, pewnie jeszcze coś dojdzie. Za zlecenia biorę około 1500zł
Pracuję na cały etat i mam płacone wszelkie składki. Czyli do płacenia mam 233 zł (nie wiem jak na ten rok)
Zdjęcia oddaje w albumach drukowane, co wiąże się z kosztami (jak i tel, net, paliwo) Tu trochę skłaniałbym się do kpir co polecało mi już kilka osób. Chciałbym również zareklamować się na lokalnym terenie.
Co polecacie jako najkorzystniejszy sposób rozliczenia się z US przy moich niedużych obrotach?

jacoslavgth
07-01-2011, 16:20
chyba najlepiej umowa o dzieło, przynajmniej ja tak robie bo też dopiero bede zakładał działalność, dla mnie temat skarbówki i rozliczania się, księgowości to jakas masakra :)

amirez
07-01-2011, 17:07
Sugeruję w ramach spaceru odwiedziny w US. Tam jest okienko z napisem "Informacja". Udzielą wszelkich wyczerpujących wyjaśnień.
Pamiętaj, że jak wejdziesz w działalność to płacisz, bez względu czy masz przychód, czy nie.

Semati
07-01-2011, 17:10
Ale jak pracuje na etacie to płaci tylko zdrowotne....,a koszty są kosztami ....:))

ajt
07-01-2011, 17:56
Ale jak pracuje na etacie to płaci tylko zdrowotne

Które w kolejnych miesiącach, a najpóźniej w picie rocznym, prawie w całości można odliczyć od podatku dochodowego (w rozliczeniu rocznym sumarycznego, także tego z etatu). Oczywiście jeśli inne odliczenia (na dzieci na przykład) nie zjedzą na tyle dużo podatku, że nie będzie od czego :)

Polsar74
07-01-2011, 23:16
trzeba powiadamiać swego pracodawcę że się zakłada dz.gosp. ?

marszull
07-01-2011, 23:27
nie, chyba ze masz taki zapis w umowie

miron19j
08-01-2011, 01:51
a ja bym proponował kartę podatkową.
Wykonywanie w zakładzie i poza zakładem fotografii, filmów i przeźroczy: portretowych, reportażowych, okolicznościowych, krajobrazowych, technicznych itp. Wykonywanie fotokopii. Wykonywanie prac powierzonych. Sporządzanie odbitek fotograficznych na papierze, porcelanie itp. Przedmiot działalności nie obejmuje prac wykonywanych na kasetach magnetowidowych.
Płaci się tylko stałą stawkę (niezależnie od dochodu). Przy zatrudnieniu na pełny etat przysługuje 80% zniżki. To, co zostaje, odlicza się od zdrowotnego. A zapłacony ZUS (tylko zdrowotne) odlicza się od dochodu w rozliczeniu rocznym. Jest tylko jedna wada: nie można odliczyć kosztów. Dlatego trzeba to sobie dokładnie przeliczyć.

offthe
08-01-2011, 03:12
a ja bym nie szedł do okienka nazwanego "informacja" Mój ojciec ma z nimi wiele wspólnego na codzień, więc chcąc nie chcąc podsłuchałem trochę to co mówi.. Ogólnie to oni sami często nie wiedzą jakich przepisów przestrzegają, więc informacja na wiele się nie zda. Najlepiej w takim wypadku pójść do doradcy podatkowego lub kogoś podobnego.

ajt
08-01-2011, 13:22
trzeba powiadamiać swego pracodawcę że się zakłada dz.gosp. ?

Wprost nie, ale jak w działalności wybierzesz sposób rozliczania podatku na tzw. zasadach ogólnych (czyli prowadzenie księgi przychodów i rozchodów), to pracodawcy należy dać znać, by przestał uwzględniać kwotę wolną przy wyliczaniu zaliczek na podatek. Pracodawca będzie więc wiedział o dochodach poza etatem, choć nie będzie miał pewności, czy to DG, czy może wynajmujesz komuś pokój, garaż itp i z tego tytułu masz przychody (wtedy też z etatu mają przestać odliczać kwotę wolną, bo uwzględnia się ją we własnych zaliczkach). A skoro już cos będzie wiedział, może zacząć węszyć, albo po prostu spytać :)

Marian K
08-01-2011, 17:22
Sugeruję w ramach spaceru odwiedziny w US. Tam jest okienko z napisem "Informacja". Udzielą wszelkich wyczerpujących wyjaśnień.
.
Bardzo dobra sugestia,radzę skorzystać.Sam zaczynałem w ten sposób,inna rzecz, wtedy większość forumowiczów
była raczej w planach. Trzeba iść do US choćby po to,żeby zweryfikować wiedzę niektórych "mędrców".
Karta podatkowa to bardzo dobra forma,ale jest/był,podatek w formie ryczałtu...