PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zimowe słońce .

zaza67
06-01-2011, 20:40
Zapraszam .

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/5343/dsc1361m.jpg)

Seeker
06-01-2011, 22:28
Ciekawa faktura sniegu, ale kadry juz znacznie lepsze dawales.

zaza67
06-01-2011, 22:43
Ciekawa faktura sniegu, ale kadry juz znacznie lepsze dawales.

Rozumiem kadr taki 50/50 to nie zachwyca :D

krunz
06-01-2011, 22:45
Zdjęcie jest słabe. Niestety nie ma na nim nic interesującego. Jeśli chcesz się rozwijać fotograficznie to spróbuj spojrzeć krytycznie na swoją pracę. Przymilne komentarze nie poprawią twojego warsztatu. Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego negatywnie a raczej zmotywuje cię to do lepszych zdjęć. Pozdrawiam, Piotr

zaza67
06-01-2011, 22:53
Jeśli chcesz się rozwijać fotograficznie to spróbuj spojrzeć krytycznie na swoją pracę.

Spojrzałem krytycznie i mi się podobają jak większości do której niestety nie mogę cie zaliczywszy sie podobaja

zreszta spojrz na swoje prace one tez nie powalaja do komentowania

bez urazy

krunz
06-01-2011, 23:01
Spojrzałem krytycznie i mi się podobają jak większości do której niestety nie mogę cie zaliczywszy sie podobaja

zreszta spojrz na swoje prace one tez nie powalaja do komentowania

bez urazy

Dlaczego miałbym mieć urazę. Komentujemy przecież zdjęcia. Jeśli nie masz ochoty nie będę już komentował twoich zdjęć. Pamiętaj, że głaskaniem i komentarzami typu "ładnie się ogląda" trudno ci będzie się poprawić. Bo przecież nie o komentarze tak naprawdę chodzi a o to by robić lepsze zdjęcia. Pozdrawiam :)

harb
06-01-2011, 23:01
Zdjęcie jest słabe. Niestety nie ma na nim nic interesującego. Jeśli chcesz się rozwijać fotograficznie to spróbuj spojrzeć krytycznie na swoją pracę. Przymilne komentarze nie poprawią twojego warsztatu. Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego negatywnie a raczej zmotywuje cię to do lepszych zdjęć. Pozdrawiam, Piotr

mz. i to bez żadnego słodzenia, to nie jest zła praca, głównym bohaterem jest może nie tytułowe słońce ale śnieg i jego faktura, do tego dochodzi poprawnie zrobione niebo, dobrze zrobione słońce w mocnym punkcie, zgadzam się nie jest to hit ale wielu nie potrafi zrobić takiej fotografii, nie można od każdej pracy oczekiwać powalenia na kolana, pamiętać należy ze samo fotografowanie i zrobienie poprawnego zdjęcia to fotograficzne ćwiczenia które w odpowiednich warunkach mogą zaowocować tą oczekiwaną topową fotą :)

Nikonozaur
06-01-2011, 23:05
Ja lubię takie proste foty "o niczym". Cieszy oko faktura skrzącego się śniegu i dobre opanowanie ostrego światła. Kadr nie jest wyjątkowy, ale więcej w tej pracy plusów niż minusów.

bizoner
06-01-2011, 23:05
Mnie sie podoba - czysto subiektywnie, acz za cieplutko, jak dla mnie, ale ja jestem ciepłofobem;) ogólnie na +

krunz
06-01-2011, 23:12
mz. i to bez żadnego słodzenia, to nie jest zła praca, głównym bohaterem jest może nie tytułowe słońce ale śnieg i jego faktura, do tego dochodzi poprawnie zrobione niebo, dobrze zrobione słońce w mocnym punkcie, zgadzam się nie jest to hit ale wielu nie potrafi zrobić takiej fotografii, nie można od każdej pracy oczekiwać powalenia na kolana, pamiętać należy ze samo fotografowanie i zrobienie poprawnego zdjęcia to fotograficzne ćwiczenia które w odpowiednich warunkach mogą zaowocować tą oczekiwaną topową fotą :)

Szanuje zdanie. Również różnicę poglądów. Ćwiczenia w fotografii są jak najbardziej potrzebne. Co nie zmienia faktu, że moim zdanie ta fotografia jest słaba. Warto aby na forum pojawiały się różne opinie, na tym polega wymiana poglądów i co w rezultacie mam nadzieję prowadzi do rozwoju.

zaza67
06-01-2011, 23:15
Szanuje zdanie. Również różnicę poglądów. Ćwiczenia w fotografii są jak najbardziej potrzebne. Co nie zmienia faktu, że moim zdanie ta fotografia jest słaba. Warto aby na forum pojawiały się różne opinie, na tym polega wymiana poglądów i co w rezultacie mam nadzieję prowadzi do rozwoju.

Wiec kolego napisz co trzeba zmienic a jak to trzeba uczynic w NX-ie to uczynie ......oczywiscie bez kadru :

tak jak napisales wszystko prowadzi do rozwoju a ja ten rozwoj dostalem wlasnie z tego forum

Paablitos
06-01-2011, 23:22
Piotrze,
bardzo dobre zdjecie. Piekna faktura sniegu rzeczywiscie gra tu pierwsza role. Kadr ladnie wypelniony sniegiem i jego 'brzuszkami' oraz badylkami. Sloneczko ladne....
MZ bardzo udane zdjecie i nic nie zmieniaj bo tylko popsujesz jego nastroj.

krunz
06-01-2011, 23:29
Wiec kolego napisz co trzeba zmienic a jak to trzeba uczynic w NX-ie to uczynie ......oczywiscie bez kadru :

tak jak napisales wszystko prowadzi do rozwoju a ja ten rozwoj dostalem wlasnie z tego forum

To dobrze w końcu forum po to jest :) Mam nadzieję, że nie weźmiesz tego do siebie ale moim zdaniem temu zdjęciu żadna obróbka nie pomoże dlatego, że nie ma tutaj interesującego tematu. Nieważne jaki znawca usiadłby do PS na nie wiele się to w tym przypadku zda.

Nieco zbaczając z tematu nie wiem czy zauważyłeś korelację pomiędzy czasem posiadania aparatu cyfrowego a ilością robionych zdjęć. Z czasem robi się i znacznie znacznie mniej ponieważ znacznie częściej wiemy czego możemy się po danym ujęciu spodziewać i czy będzie to w jakimś stopniu twórcze czy nie.

Pozdrawiam, Piotr

Seeker
06-01-2011, 23:38
"Rozumiem kadr taki 50/50 to nie zachwyca"

Nie do konca. Plama "czerni" po lewej tez zbyt wiele nie wnosi. Wole drzewa z prawej.
W przypadku nieba bardziej mnie stresuje pustka na nim, niz proporcje.
Nie neguje wszystkiego w czambul, a tylko to, co mi nie lezy.

Nie jestem przeciwnikiem lamania zasad. Istnieja one po to, aby ich uzyc (to moje wlasne zdanie)
kiedy nie mamy lepszego pomyslu. Inaczej mowiac, maja nam zycie ulatwiac, nie utrudniac.
Znac warto - uzywac wedle potrzeby. Czyli 50% - samych w sobie - sie nie czepiam, a czasem sam uzywam.

Emocjonalny stosunek autora rosumiem. Tez sie czasem na to nabieram.
Ba, nawet niezdrowo dla tworczosci jest sie go pozbywac, bo prace przestaja byc autorskie.

Faktura i swiatlo do mnie trafia, a kadr nie. Tak zwyczajnie, bez zadnych podstepnych mysli.
Pokazywales juz znanie lepsze i tylko tyle chcialem w pierwszym poscie powiedziec.
W zadnym wypadku sie nie zniechecaj.

Hoobie
06-01-2011, 23:52
O tak, ten pierwszy plan: sniezek (faktura) i swiatelko na nim - miodnie to wyglada ;)

zaza67
07-01-2011, 00:03
Bez wojny wiekszosi sie podoba

buzka dla znajomych

sebb
07-01-2011, 03:00
... nie można od każdej pracy oczekiwać powalenia na kolana, pamiętać należy ze samo fotografowanie i zrobienie poprawnego zdjęcia to fotograficzne ćwiczenia które w odpowiednich warunkach mogą zaowocować tą oczekiwaną topową fotą...:)

Wypowiedź powyżej, zachęciła mnie do włączenia się w dyskusje.

Zdjęcie przedstawia poszukiwanie nastroju zimowego lasu. Robi to w ciekawy sposób.
Nie każdy z nas ma za domem... ulubioną górkę, czy inny silny tematycznie kawałek krajobrazu.
Czy w związku z tym pucha ma zawisnąć na kołku, czy może lepiej szukać ujęcia korzystając
z tego co mamy w zasięgu codziennych wypadów.

Powyższe słowa kolegi harb, to (mz) z powodzeniem, może być motto dyskusji na tym forum.

W knajpie na Starym, jak co piątek, siedzi grupka kolegów. Wielogodzinne dyskusje o fotografii, podróżach, kobietach.
Kolejne obrazy z rzutnika pokrywają całą ścianę w bocznej salce gdzie zazwyczaj siedzą.
Rzuca od niechcenia Kruzn:
- ... tutaj każdy wkleja dowolny część wypowiedzi naszego kolegi...

Narrator: Opowieść nie chce się skleić, prawda? Dlaczego?

Seeker
07-01-2011, 04:54
"Nie każdy z nas ma za domem... ulubioną górkę, czy inny silny tematycznie kawałek krajobrazu.
Czy w związku z tym pucha ma zawisnąć na kołku, czy może lepiej szukać ujęcia korzystając
z tego co mamy w zasięgu codziennych wypadów."

Przepraszam, a las to jest jakis gorszy...? ;) (od chociazby gorki)

Wracajac do tematu - gdyby niektore z wypowiedzi odnosily sie przypadkiem do mnie,
to akurat lubie Piotrka zdjecia. Nie wszystkie, bo nie wszystkie, ale lubie.
Wyszukanie kilku przykladow, ktore podobaja mi sie znacznie bardziej od powyzszego
nie bylo specjalnie trudne. Dodam nawet, ze prawie po kolei moglem linkowac.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167364
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=155212
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=155073
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=154571
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153976

i wcale nie uwazam, aby kazde zdjecie musialo byc arcydzielem.
Nie uwazam tez, ze kazde zdjecie, nawet arcydzielo, musi mi sie podobac,
a do tego kazdy moze miec inne zdanie.

krunz
07-01-2011, 10:51
W knajpie na Starym, jak co piątek, siedzi grupka kolegów. Wielogodzinne dyskusje o fotografii, podróżach, kobietach.
Kolejne obrazy z rzutnika pokrywają całą ścianę w bocznej salce gdzie zazwyczaj siedzą.
Rzuca od niechcenia Kruzn:
- ... tutaj każdy wkleja dowolny część wypowiedzi naszego kolegi...

Narrator: Opowieść nie chce się skleić, prawda? Dlaczego?

A któż to jest ten "zły" Kruzn? co się przez niego dyskusja nie klei ;)
Jak widać dyskusja jest dość ożywiona. Choć raczej ciąży ku wzorowej poprawności politycznej, w której każdy ma prawo do wszystkiego tylko nie do wyrażenia swojej szczerej opinii na temat zdjęcia, które mu się nie podoba. Wydaje mi się, że forum ma służyć wymianie różnych a przede wszystkim szczerych opinii a nie potakiwaniu. Tak się jakoś przyjęło, że ludzi raczej nerwowo reagują na krytyczne opinie ale moim zdaniem warto je wypowiadać aby nie wpaść w manierę potakiwacza.

Pozdrawiam, Piotr

wojtek6308
07-01-2011, 17:48
O tak, ten pierwszy plan: sniezek (faktura) i swiatelko na nim - miodnie to wyglada ;)

Nic dodać, nic ująć :-) .

jurek1906
07-01-2011, 18:11
Kolory miodne są :).

borregaard
07-01-2011, 19:36
Napiszę,prawie to samo,co Seeker w pierwszym poście...szału nie ma,ale śnieżek fajny..;):)

krzysztofz24
07-01-2011, 22:10
Kadrowo mi nie pasuje, ale gwiazdka i swiatlo na sniegu bardzo na tak.