PDA

Zobacz pełną wersję : Alpha MB-D10 - problem

Grand.
06-01-2011, 18:28
Witam,

Tak jak wczoraj dostałem grip i wszystko działało, tak dzisiaj nie działa. Mianowicie: Po podłączeniu gripa bez aku do D300, wszystkie klawisze i pokrętła działają, a body korzysta ze swojego aku. Jednak po wyłączeniu body, zaczyna migać diodka od karty CF i nie przestaje do póki nie włącze body lub nie zdejmę gripa - W tedy wszystko jest OK.

Po wsadzeniu do gripa 8x Akumulatorki NI-MH (GP) i podłączeniu gripa do body (Nie ważne czy jest włączone czy też nie) body się wyłącza i dopiero zdjęcie gripa pozwala na urchomienie body z własnego AKU (org NIkona). Nawet, gdy wsadzę oryginalny akumulator przez grip i podłącze go do body, nie chce się włączyć. Czyszczenie styków, dmuchanie, wycieranie, ładowanie aku nic nie dało. Wczoraj wszystko było wypas, dzisiaj kiszka.

Kombinowanie z alkalicznymi bateriami (pokwapiłem się aby kupić 8 sztuk na test) tez nic nie dało, zmiany opcji zasilania (LR6 i inne) też nic nie dało.

kux
06-01-2011, 18:31
dobrze rozumiem że działał 1 dzień?

Grand.
06-01-2011, 18:34
Nawet nie cały, od 18 wczoraj do 13 dzisiaj.

EDIT:

Próbowałem go podpinać chyba ze 20 razy i nic. Liczyłem, że jak się namyśli to moze bedzie współpracował. Raz się udało, podpiąłem go i aparat się nie wyłączył, strzeliłem czy jest 8fps i było. Wyłączyłem aparat i juz nie dało się włączyc z zapiętym gripem.

kux
06-01-2011, 18:40
kurde przykre......
skoro tak to
nie ma co kombinować odsyłaj, oddawaj, nie wiem jak kupiłeś....

może jednak rozważ oryginał....?

ja kupiłem MB-d10 dopiero po dwóch latach od kupna puszki....
wiadomo tani nie jest i ciągle były jakies ważniejsze rzeczy....
wiadomo... da sie bez gripa robic zdjęcia.....
no ale w końcu mam i jestem bardzo zadowolony

Grand.
06-01-2011, 18:44
Wolałbym go serwisować niż oddawać, sprzedający ma potwierdzić czy posiada dowód zakupu, bo gwarancja niby do marca jest. A oryginał nie wchodzi w grę, szkoda mi na prawdę wydawać aż tyle. Zastanawiam się nad powrotem do stałek, D90 miał z nimi problemy (AF), D300 powinien działać znakomicie. Wolałbym kupić Nikkorowska stałkę niż org. grip w tej cenie :)

kux
06-01-2011, 18:57
to fakt

Grand.
06-01-2011, 19:06
Hehe, załączyłem go z ciekawosci i znów - Chwilę załapał i wszystko padło jak wcześniej. A cały czas body i grip lezą osobno na biurku, rozumiałbym zmiany temperatury, ale tak w pokoju?

ryglos
14-01-2011, 02:29
Ja wlasnie zakupilem grip Alphy, bo sporo zadowlonych na forum - dzisiaj dotarl. Wszystko jest ok (odpukac) oprocz ...pracy na akumulatorkach. Po prostu niepaca - wkladajac mryga przez moment dioda CF, a pozniej na wyswietlaczu symbol pustej baterii. Ghrrr!!!
Grand, czy odeslales grip do serwisu, albo rozmawiales moze z nimi? Ja kupilem w Foxfoto z Lodzi.

ryglos
14-01-2011, 02:34
Sprawdzalem na dwoch puszkach - d300 i d700, to samo: na EN-El3e wszystko w porzadku, na akumulatorkach - lipa.

mini21
14-01-2011, 18:38
U mnie na AA działa.
Za to jak wyjmę baterię z gripa, mimo włożonej i naładowanej baterii w body, aparat się wyłącza.
Zmieniłem ustawienia, tak, żeby najpierw żarło z body, a potem dopiero potem z gripa, problem się naprawił.

Trochę to dziwne, ale co zrobić.... jak się chciało po taniości to się ma efekty.

chyrza
14-01-2011, 19:24
Przetrzyj drobnym papierkiem ściernym te szpilki (ich końcówki) co to wystają z gripa, a dotykają do złącza w korpusie. Mam zamiennik alphy, miałem z nim również cuda jeśli chodzi o przenoszenie zasilania i działanie przycisków (na gripie). Po zabiegu, absolutnie żadnych problemów.

jacekplacek
14-01-2011, 21:14
Ja kupiłem deltę i pierwszy nie działał z baterią w gripie. Po wymianie na nowy jest ok od ponad roku.

Grand.
15-01-2011, 00:22
Baa, teraz to juz w serwisie...