PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja MBP 13"

Bartekkw
06-01-2011, 02:49
Witam

Próbuje skalibrować ekran Macbooka Pro 13". Ściągnąłem Eye One Mach 3 w wersji 3.6.3 dla Mac'a z strony x-rite i wywala mi się po wyborze metody kalibracji "easy" z komentarzem że program nieoczekiwanie zakończył prace....
Czy jest to kwestia softu i ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy jest jakiś inny soft pod Mac'ka przy pomocy którego mogę sobie skalibrować ekran z użyciem i1Display2 ?

de Fresz
06-01-2011, 03:14
Z tym softem bywają na niektórych maszynach takie problemy, HGW od czego to zależy. Napraw przywileje, sprawdź czy sama aplikacja nie ma jakichś z kosmosu (zarówno ona jak i jej teczka), przesuń Polski poniżej Englisha i powinno zabanglać.

Bartekkw
06-01-2011, 03:30
Z tym softem bywają na niektórych maszynach takie problemy, HGW od czego to zależy. Napraw przywileje, sprawdź czy sama aplikacja nie ma jakichś z kosmosu (zarówno ona jak i jej teczka), przesuń Polski poniżej Englisha i powinno zabanglać.

O Jezusie...a można jaśniej ?? :) Dzięki za odzew, ale ja dopiero od kilku godzin zapoznaje sie z Jabcokiem :)

de Fresz
06-01-2011, 03:45
Zacznij od: Get Info (japco-i) na teczce z aplikacją, na dole jest Privilages: Ownerem powinien być Twój juzek (zakładam że admin) i mieć Read&Write, reszta tak samo. Na koniec Apply to Enclosed Items (z pamięci piszę, a nie są to rzeczy które ma się wryte w pamięć, więc w poszczególnych wersjach systemów może się nazywać ciut inaczej). Później jeszcze to samo dla samej aplikacji (powinien zdzierżawić, ale trzeba sprawdzić. Jeśli to nie pomoże, odpal z płyty (niby nie trzeba, ale tak jest bezpieczniej) i w Disk Utility odpal Repair Privilages. Niby od czasów Leoncja już nie jest to problemem, ale drzewiej bywało, że niektóre aplikacje zupełnie dziczały, gdy w Control Panelu Language na pierwszym miejscu był Polski - na wszelki wypadek można ustawić na góre Englisha (przeciągając). I powinno odpalić. A tak w ogóle po kiego diabła Ci Easy?

Edyta: a jeszcze na sam najpierw znajdź w swojej Library: Preferences preferencje iMatcha i wywal w cholerę (oczywiście przy wyłączonej aplikacji). Niektóre programy już w czasie instalacji je tam wrzucają, a jak plik jest uszkodzony, to dzieją się jaja (wyjątkowa rzadkość, ale bywa).

marszull
06-01-2011, 12:36
Cos mi tam w glowie swita zeby przestawic jezyk w systemie na angielski na czas kalibracji
palca nie dam, ale moze pomoze ;)

Bartekkw
06-01-2011, 17:42
Cos mi tam w glowie swita zeby przestawic jezyk w systemie na angielski na czas kalibracji
palca nie dam, ale moze pomoze ;)

Strzał w 10-tke :) Dzięki - zadziałało :)
Natomiast stwierdzam że ten program nie działa jak należy. Na zadaną wartość gammy 2.2 zrobił mi 2.6, a jasność z zadanej 90 zrobił 102 z kawałkiem.....a może coś źle robie ?

marszull
06-01-2011, 17:53
Tu juz Ci nie pomoge, bo nie uzywam, a o klopotach przy jezyku polskim czytalem. Patrzac jak swieca wszystkie maki, to na pewno trzeba mocno sciemnic panel przed profilowaniem (takie moje gdybanie) ale jest tu kilku fachowcow, moze Ci ktos podpowie.

de Fresz
06-01-2011, 17:55
Dałeś się nagrzać (ustabilizować) trochę matrycy przed profilowaniem (zwykle 0,5-2 h)? I czym zmierzyłeś te wartości? Mierzyłeś w tym samym miejscu (zwłaszcza jasność)?

Bartekkw
06-01-2011, 18:13
Dałeś się nagrzać (ustabilizować) trochę matrycy przed profilowaniem (zwykle 0,5-2 h)? I czym zmierzyłeś te wartości? Mierzyłeś w tym samym miejscu (zwłaszcza jasność)?

Nagrzała się solidnie, a wartości wziąłem z finalnego podsumowania po kalibracji - tam pokazany jest "target" i wartość otrzymana po kalibracji

Czornyj
06-01-2011, 18:51
W trybie easy i1match nie kalibruje gradacji (ani wtpt), a jedynie ją mierzy i zapisuje w profilu

Bartekkw
06-01-2011, 22:33
W trybie easy i1match nie kalibruje gradacji (ani wtpt), a jedynie ją mierzy i zapisuje w profilu

Ale to był tryb "advance"