Zobacz pełną wersję : Nissin Ring Flash MF18
adolfik9501
06-01-2011, 00:45
Końcem ubiegłego roku miała się pojawić w sklepach, zapowiadana we wrześniu, lampa pierścieniowa od Nissina. Mamy kolejny rok, a lampki nie widać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
Trochę danych zapowiadanego lampiona:
LP: 16 (ISO100)
Mocowanie: 49 - 77 mm
iTTL/M
Podział błysku: 8:1; 1:1; 1:8 (2 palniki)
Ustawienia My TTL
AutoFP
Diodowe światło modelujące z podglądem podziału błysku (? - Modeling LED Light with Light Ratio Control)
CLS/AWL: TAK, 1 grupa (C), 4 kanały
Kolorowy i samo-obrotowy wyświetlacz LCD (zapewne rodem z Di866)
Sianie światłem na 80 stopni w tę i we w tę :)
Zasilanie: 4AA
Możliwość podpięcia baterry packa
Ciekawym ile sobie krzykną za to cudo i co w rzeczywistości będzie sobą reprezentować...
Ja słyszałem, że ma być na kwiecień 2011, więc nieco czasu jeszcze mają.
chichot_losu
12-01-2011, 19:13
Wiosną 2011 ma ogólnie nastąpić wysyp wszelkich nowości sprzetowych. Polaroid będzie się chwalił swoimi odkryciami, więc może i Nissin zaprezentuje nam swoja lampę.
Czekamy, bo wyglada i jawi się atrakcyjnie :)
Bardzo ciekawie wyglada. Mnie interesuje jak działa METZ 15 MS-1 Digital. :) Tzn bedzie mnie to interesowało jak kupie obiektyw macro. Czy mozna liczyc na cene tego nissina ok 1000 -1500?
adolfik9501
27-03-2012, 15:21
Lampa już w sprzedaży. Sugerowana przez Migomex cena to jakieś 1400 PLN ;)
EDYTA: Już się chwalą nią po portalach, a na stronie ni ma...
krzysiozboj
30-03-2012, 12:29
Ja trochę przepraszam że tutaj pytam (nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem).
A mianowicie, pierwsze zabawy SB700 mam za sobą i przy macro spodobał mi się numer zdalnego wyzwalania blisko ustawionej z boku SB700 przy czym z drugiej strony od czegoś odbijam by nie mieć przesadnie ostrych cieni (kontra to się nazywa?). Jak sensownie dobrać odległość sb i białej kartki z drugiej strony to całkiem znośny efekt moim zdaniem wychodzi. Ja zakładam że mniej więcej po to są dwa palniki z regulacją mocy na obu, czy może się mylę? I czy taka pierścieniowa lampa (poza oczywistym komfortem) da sporo więcej niż sabina z odbiciem światła z drugiej strony? Może ktoś mnie nakieruje na temat gdzie to porównano lub opisano?
adolfik9501
30-03-2012, 14:36
Ja trochę przepraszam że tutaj pytam (nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem).
A mianowicie, pierwsze zabawy SB700 mam za sobą i przy macro spodobał mi się numer zdalnego wyzwalania blisko ustawionej z boku SB700 przy czym z drugiej strony od czegoś odbijam by nie mieć przesadnie ostrych cieni (kontra to się nazywa?). Jak sensownie dobrać odległość sb i białej kartki z drugiej strony to całkiem znośny efekt moim zdaniem wychodzi. Ja zakładam że mniej więcej po to są dwa palniki z regulacją mocy na obu, czy może się mylę? I czy taka pierścieniowa lampa (poza oczywistym komfortem) da sporo więcej niż sabina z odbiciem światła z drugiej strony? Może ktoś mnie nakieruje na temat gdzie to porównano lub opisano?
Ja widzę to tak:
Na plus dla RF MF18:
- wygoda użytkowania;
- olbrzymie możliwości podziału błysku (do 1/1024, z krokiem co 1/6EV);
- światło modelujące;
- możliwość sterowania w CLS/AWL innymi lampami;
Na minus:
- przy pracy z samym RF MF18 - mimo podziału błysku na dwa palniki, jednak płaskie światło, gdyż od przodu;
- może czasami przeszkadzać ring przy robieniu zdjęć z poziomu obiektu;
Więcej w tej chwili mi nic nie przychodzi do dyńki ;)
EDYTA: Specyfikacja się trochę zmieniła od czasu mojego pierwszego postu. Nowa jest tutaj (http://www.nissindigital.com/mf18_spec.html).
EDYTA2: Link do instrukcji m.in. po polskiemu: link (http://www.nissindigital.com/download.html)
EDYTA3-Najważniejsza: Oczywistym jest, że SB700 (i inne) + dyfuzory, blendy, kartki i inne gadżety pozwalają zrobić bardzo dobre zdjęcia, czego przykładem jest wiele prac, choćby na forum, gdzie nie używano ekstra lamp do makro.
krzysiozboj
30-03-2012, 14:50
Może źle rozumiem pojęcie światła modelującego ale wydawało mi się że właśnie poprzez zabawę sabiną i białą kartką coś takiego uzyskam a w przypadku ringa raczej płaski błysk tyle ze równomierny przy małej odległości od modela. No chyba że ta odległość bardzo mała to wtedy boczne palniki na ringu niby są już pod znacząco innymi kątami.
Komfort to ja wiem że zupełnie inna bajka przy jednym i przy drugim podejściu.
edit
dz za linki, przeglądnę sobie z przyjemnością
adolfik9501
30-03-2012, 14:56
To światło modelujące to tak właściwe pozwala łatwiej ostrzyć (jest ciągłe), oraz z grubsza pokazuje rozkład świateł.
krzysiozboj
30-03-2012, 15:54
A doczytałem sobie właśnie, jakieś diodki które pewnie pokażą jak będzie po błysku właściwym palnikiem. Przy sabinie i kartce muszę ileś strzałów zrobić by znaleźć dobre proporcje (by obie strony miały tyle światła ile z grubsza bym chciał), tu pewnie wprawa pomogłaby a tej u mnie brak.
W innym miejscu widziałem też podaną moc dla palników tego nissina w macro jako 1:8, 1:1 i 8:1, tu widzę w opisie 1:128 do 1:1024 z małym krokiem dla każdego a 1:8 i 8:1 to skrajna proporcja mocy błysku
adolfik9501
30-03-2012, 16:06
Ratio ustawia się w kroku 1EV od 8 do 1, gdzie 1 to pełna moc. Maksymalne ratio do 1:0. Ten tryb Fine Makro to jeszcze nie wiem w jakim trybie jest dostępny (TTL? skoro dla M piszą, że do 1/64).
adolfik9501
20-08-2012, 20:32
Recenzja lampy (choć w wersji do Canona): http://www.swiatobrazu.pl/nissin-mf18-recenzja-lampy-blyskowej-26723.html.