Zobacz pełną wersję : alternatywny system dla nikona d90
Cześć,
Czy słyszał ktoś z was o jakimś zhakowanym systemie do nikona d90? Chodzi mi o coś takiego jak jest w canonach, że ma się podgląd do dokładnej odległości punktu ostrzenia, głębi ostrości online, histogram na żywo, bracketing prawie wszystkiego i możliwość ładowania skryptów.
Ja szukałem na necie ale nic nie mogę znaleźć dla nikona :(.
pozdrawiam
deseroza
06-01-2011, 00:08
Ale o co chodzi??
Czy masz na myśli coś jak Camera Control...?
Bo idea jest ciekawa.
Nie, chodzi mi o coś takiego że zmieniony jest standardowy system aparatu i odblokowane są funkcje w aparacie.
tu jest przykład dla canona:
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK
sam to testowałem na swoim canonie sx100, i z takiego małego procesorka robi się prawdziwy komputerek.
panoramix
06-01-2011, 01:11
Ciekawe, tyle że mowa o kompaktach. W DSLR zdaje się nie funkcjonuje coś takiego - nawet w Canonie.
krzysztofz24
06-01-2011, 01:47
No wlasnie, to chyba tyczy sie tylko kompaktow. Byl nawet kiedys taki artykul w DFV( i opisywali na przykladzie wlasnie Canona). O czyms takim w lustrzankach to niestety nie slyszalem.
No wlasnie, to chyba tyczy sie tylko kompaktow. Byl nawet kiedys taki artykul w DFV( i opisywali na przykladzie wlasnie Canona). O czyms takim w lustrzankach to niestety nie slyszalem.
W przypadku Canona dawno dawno temu był taki "alternatywny" soft do lustrzanki, ponieważ soft powstał na bazie istniejącego z wyższej półki "modyfikacja" polegała na odblokowaniu części funkcji.
Niestety nie pamiętam którego modelu to dotyczyło.
czyli teoretycznie jeśli im się nie opłaca robić 2 linii na d90 i d300 albo są w większości elementów podobne można by zmodyfikować soft i cieszyć się body o klasę wyżej
tak canon z tego co pamiętam miał z 300d i "20d";)
czyli teoretycznie jeśli im się nie opłaca robić 2 linii na d90 i d300 albo są w większości elementów podobne można by zmodyfikować soft i cieszyć się body o klasę wyżej
To powiedz, jakie to elementy PROGRAMOWE można przenieść z d300 do d90.
Uszczelnienie?
Czujnik mechaniczny przysłony?
Szybszy napęd migawki?
Na pewno można odebrać programy tematyczne ;)
prawdopodobnie szybkosc AF i napęd migawki podkręcić bo nikt nie powiedział że to są inne podzespoły
nikon d70 w fazie testowej ponoć miał soft z d100 o czym można poczytać w internecie
większość urządzeń (nie patrząc tylko na foto) jest wykastrowana programowo bo się nie opłaca zmieniać produkcji
rewddd, układy AF w D300 i D90 są zupełnie różne.
Zabawa z CHDK w Canonie dotyczy także lustrzanek, poszukajcie sobie w googlach pod hasłem "magic lantern", to jeden z przykładów.
To powiedz, jakie to elementy PROGRAMOWE można przenieść z d300 do d90
Kod odpowiadający za rejestrację filmów -znacznie lepszy niż ten, który jest w D90.
ajphotography
06-01-2011, 15:31
Ja tez kiedys o tym czytałem i im bardziej sie zagłebiałem tym bardziej dochodziłem do wniosku że to tylko bajka i tak jest w rzeczywistosci z telewizora plazmowego nikt ni zrobi tv led tak jest tez w aparatach. Wierzcie mi przez takie wynalazki można sobie narobic tylko bajzlu w aparacie. A gdyby taki program lub soft był to już był to na każdym forum by o tym pisali:)
im bardziej sie zagłebiałem tym bardziej dochodziłem do wniosku że to tylko bajka i tak jest w rzeczywistosci
No nie bardzo bajka -w rzeczywistości istnieje własnie coś takiego jak modyfikacja oprogramowania, dzięki której można uzyskać dostęp do funkcji zablokowanych przez producenta. Chyba nie zaprzeczysz istnienia zmodyfikowanego oprogramowania do 300D i wspomnianego wcześniej Magic Lantern ? http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magic_Lantern_Firmware_Wiki
No nie bardzo bajka -w rzeczywistości istnieje własnie coś takiego jak modyfikacja oprogramowania, dzięki której można uzyskać dostęp do funkcji zablokowanych przez producenta. Chyba nie zaprzeczysz istnienia zmodyfikowanego oprogramowania do 300D i wspomnianego wcześniej Magic Lantern ? http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magic_Lantern_Firmware_Wiki
Taaaak, a najwięcej o skutkach wymiany oprogramowania można dowiedzieć się z filmów o McGuyverze.
Zablokowany pomiar w niższych Nikonach to a) brak czujnika przysłony (oszczędność w dłuższej serii 1$/szt) ORAZ b) decyzja by nawet bez w/w mechanicznego symulatora odmawiać pomiaru nawet na roboczej.
Teoretycznie pomiar na roboczej (lustrzane, jupitery itd) mógłby być hackerskimi technikami pokonany, ale pierwszego programowo nie przeskoczysz, co powoduje że Nikkory które mierzyły i pracowały w programach A,S,P z analogami, tu nie mierzą..
Ale o co wam chodzi? Dziś aparat to taki specjalizowany komputer. Teoretycznie można z nim zrobić wszystko, ale trzeba mieć:
- dokładny schemat elektroniczny aparatu
- pełne specyfikacje techniczne wszystkich elementów wykonawczych (migawka, moduł AF, światłomierz, .... )
- odpowiedni system uruchomieniowy (kompilator, linker, debuger, .... )
Jeśli się to ma, to można napisać swój własny soft dla każdego aparatu. Problem w tym, że tego się nie ma, bo producent to wszystko chroni. Gdyby to było jawne i gdyby jawny było kod źródłowy oprogramowania aparatu, to każdy zdolny informatyk mógłby coś tam drobnego poprawić, ulepszyć (czasem zepsuć i rozwalić puszkę) i zrobić swoją wersję softu lepszą/inną od oficjalnej. To by nie było jeszcze wielkim problemem dla producenta. Ale taki producent nie jest sam na rynku i ma konkurencję. Każdy kod źródłowy, każdy schemat ktoś by dokładnie analizował, żeby "podprowadzić" rozwiązania technicze i zastosować u siebie. Jak Nikon wypuścił D3 to był szok, że może być ISO25600, a ISO6400 jest normalnie używalne. Gdyby to było jawne, to Canon, Sony i inni za miesiąc lub dwa też by mieli poprawki do swoich puszek, bo to pewnie nie tylko sprzęt decyduje o używalności wysokiego ISO, ale także rozwiązania programowe - choćby interpolacja, czy połączenie odszumiania z wyostrzaniem. Żaden rozsądny producent do tego nie dopuści.
Canon zrobił błąd, bo wypuścił kastrata z takim samym softem, tylko lekko poblokowanym i ktoś to zauważył. Gdyby jednak zmieniono coś w sprzęcie (migawkę, światłomierz, czy choćby adresy portów I/O), to nikt by tego nie odblokował, nawet gdyby zauwazył podobieństwo. Dziś jest oczywiste, że nie pisze się kazdego softu od początku, że wszyscy mają biblioteki procedur i składają nowy soft ze starych modułów bibliotecznych, jedynie uzupełnionych o obsługę nowych rozwiązań. Dlatego może się to wydawać takie proste, ale warunkiem jest posiadanie tych bibliotek oraz tego, co wymieniłem wyżej.
Taaaak, a najwięcej o skutkach wymiany oprogramowania można dowiedzieć się z filmów o McGuyverze.
Zablokowany pomiar w niższych Nikonach to a) brak czujnika przysłony (oszczędność w dłuższej serii 1$/szt) ORAZ b) decyzja by nawet bez w/w mechanicznego symulatora odmawiać pomiaru nawet na roboczej.
Teoretycznie pomiar na roboczej (lustrzane, jupitery itd) mógłby być hackerskimi technikami pokonany, ale pierwszego programowo nie przeskoczysz, co powoduje że Nikkory które mierzyły i pracowały w programach A,S,P z analogami, tu nie mierzą..
Nie pisałem co konkretnie można zmienić (więc Twoja uwaga chyba nie do mnie ?) tylko o możliwości zmian w ogóle.
gregory63
06-01-2011, 19:52
W corsie żony nie ma wspomagania, czy zmiana softu pomoże? :smile:
W corsie żony nie ma wspomagania, czy zmiana softu pomoże? :smile:
Polecam zmianę żony na wersję 2.0.
Rozumiem, że temat wyczerpany.
Zamykam. Jeśli ktoś będzie oferował "soft alternatywny" do aparatów Nikona - otworzymy ponownie. :wink: