PDA

Zobacz pełną wersję : Dyktafon, urzadzenie nagrywajace

Cosnek
05-01-2011, 23:27
Potrzebuje kupić przenośny rejestrator dźwięku dobrej jakości, ktoś polecił mi Zoom H1 / H2, ktoś inny Olympusa i już sam nie wiem co myśleć. Będę nagrywał głownie wykłady, czyli ludzki głos w rożnych, często niesprzyjających warunkach. Proszę o opinie, może ktoś z Was używa/używał i może się podzielić swoim doświadczeniem.

markB
07-01-2011, 02:44
Kup Olympusa za 300-400 zł + mikrofon kierunkowy. Nie potrzebujesz wypasionego dyktafonu stereofonicznego do rejestracji wykładów. Tylko przed pierwszym wykładem przeczytaj dokładnie instrukcję i wypróbuj, bo współczesne dyktafony są cholernie skomplikowane.

hydra_nt
07-01-2011, 11:57
.... Będę nagrywał głownie wykłady, ...
BTW - można nagrywać wykłady ? Pytam szczerze bo, spoktałem się z wieloma wykładniami.

Articool
07-01-2011, 12:03
BTW - można nagrywać wykłady ? Pytam szczerze bo, spoktałem się z wieloma wykładniami.

Jeżeli wykładowca wyrazi zgodę to można. Bez Jego wiedzy jest to niedozwolone. Przynajmniej za moich niedawnych czasów tak było.

Cosnek
07-01-2011, 14:54
Mozna oczywiście nagrywać, nawet jest wskazane. Za wyjątkiem wykładów specjalnych, np: miałem wykład/pogadankę na temat WTC i wypowiadali się specjaliści od cech konstrukcyjnych, betonu, stali itd. Byl wyraźny zakaz nagrywania ze względu na tzw. poprawność polityczna i nasuwające się wnioski.

Kup Olympusa za 300-400 zł + mikrofon kierunkowy. Nie potrzebujesz wypasionego dyktafonu stereofonicznego do rejestracji wykładów. Tylko przed pierwszym wykładem przeczytaj dokładnie instrukcję i wypróbuj, bo współczesne dyktafony są cholernie skomplikowane.

Właśnie, potrzebuje coś względnie prostego w obsłudze, taka "małpkę". Mikrofon kierunkowy nie będzie potrzebny bo mogę umieścić mik. blisko mówcy.
Znalazlem taka stronke: www.abpace.com/Olympus%20digital%20dictation%20note%20takers.htm

Duży wybór, ciężko się połapać.

darko
07-01-2011, 15:25
Ja mam ten model: http://www2.olympus.pl/consumer/2581_digital_recorder_ws-450s_21287.htm i jak dla mnie spełnił swoje zadanie

statler
08-01-2011, 00:22
mam olympusa ds50, MZ dobrze spełnia swoje zadanie, jedyny minus to brak wymiennych kart pamięci. jeśli nie zależy Ci na nówce sztuce, to poszukaj na ebayu (de czy uk), często można znaleźć wysokie modele dyktafonów za bardzo rozsądne pieniądze.

RomanZWrocławia
08-01-2011, 00:58
Mam Zoom H2. Do zastosowań, o których piszesz, to jak z armaty walić do muchy. Dodatkowo ten model to pożeracz baterii. I nie jest to urządzenie kieszonkowe, na pewno nie w porównaniu z wieloma modelami dyktafonów Olympusa, które widziałem w sklepach. Dźwięk rejestrowany przez to urządzenie chwalą sobie muzycy, myślę, że do prostej rejestracji mowy, bez wymagań stereo, czy 5.1 Zoom H2 nie jest najlepszym wyborem.
H1 patrząc na specyfikację wydaje się mieć lepszą wydajność w pracy na bateriach, względem H2 wycięto część funkcji, które i tak Ciebie nie interesują, Dodano większy czytelniejszy wyświetlacz, nowoczesny design, i w zestawie dostajesz zdaje się tylko dyktafon - bez dodatków które były w pudełku z H2, ale też cena dzięki temu spadła o niemal połowę. Jesli zachował jakość rejestrowanego dźwięku na tym samym poziomie co H2 to można brać. Mnie do zastosowań, o których piszesz, kiedy trzeba by czasem nagrywać kogoś może bez zgody, odstraszał by zbyt rzucający się w oczy, ekstrawagancki wygląd. Małe Olympusy z odległości przypominają komórkę, lub odtwarzacz MP3 a nie ... statek kosmiczny Enterprise

retter
09-01-2011, 16:00
Temat już był, gdzieś widziałem.

Olympus lub Sony, koniecznie na paluszki (zazwyczaj AAA), microfon kierunkowy jest dobry nawet jeśli dajemy dyktafon wykładowcy (ten go chowa do marynarki a sam mic przy kołnierzu), mam 2 gb co daje jakiś 54h w najwyższej jakości wieć wystarczy.

Ds fajny tylko kabelek usb, drogi, no i jakość aż taka nie jest potrzebna na wykłady(w zestawie dobry odłączany mic stereo), metalowy
w331 sporo tańszy, jakoś ok(mam), wtyk usb, plastik trzeszczy ale 3 lata i poza rysami wszystko ok

Sony nie znam, i nie chce jeśli ma wbudowane aku!!!