Zobacz pełną wersję : Nikon D80 a podswietlanie pola AF
ryszarDZIK
12-01-2007, 17:22
Ostatnio patrząc przez wizjer zauważyłem jakieś śmieci i postanowiłem je wyczyścić.
Jakieś paproch osadziły się na płytce AF i parę na lustrze.
Niestety nie miałem przy sobie nic oprócz chusteczki do okularów a nieczysty widok przez
wizjer zaczął mnie irytować. Zabrałem się więc do czyszczenia.
Delikatne chuchniecie i bardzo lekko chusteczka wyczyściłem płytkę.
...
Od tamtej pory zauważyłem ze w pewnych sytuacjach(przy gorszym oświetleniu i
gdy w tle są ciemne powierzchnie a ja naciskam spust migawki do polowy) jak mam na stale ustawione
podświetlanie pola AF w wizjerze oprócz pól AF zostaje też bardzo delikatnie podświetlona
cała płytka.
...
Moje pytanie jest takie czy to z mojej winy czy może tak było od samego początku a ja
prędzej po prostu nie zwróciłem na to uwagi ?
...
Wyłączyłem więc podświetlanie pola AF i robie fotki dalej jednak sprawa ta trochę mnie nurtuje.
Jeżeli ktoś ma D80 i mógłby to sprawdzić u siebie lub wie coś na ten temat to może zdecyduje się na odpowiedz.
Z góry dziękuje ze wszystkie posty.
Napewno lustra nie czysci sie chusteczka.
Podswietlenie jest widoczne w zaleznosci od ilosci wpadajacego swiatla i n.p. u mnie od poczatku podswietlane sa wszystkie pola, o ile w ogole podswietlenie sie wlacza.
Inna sprawa, ze trudno podswietlic element niewidoczny, a takie wlasnie sa nieaktywne pola AF. Moze to dawac zludzenie podswietlania tylko pola aktywnego.
Mam na stale wlaczona siatke i swieci cala, wraz ze wskaznikami polozenia nieuzywanych pol AF.
ryszarDZIK
12-01-2007, 17:39
ad. chusteczka to specjalna chusteczka do czyszczenia okularów
ad. podświetlanie pól AF działa na polach AF i na liniach kadrowania
mi chodzi o to czy w miejscach które nie są podświetlane(które nie są czarne jak
patrzymy przez wizjer) widać bardzo delikatnie taką czerwoną poświatę
sprocket
12-01-2007, 17:43
A jesli juz o tym mowa to powiedzcie czy tez tak macie ze te podswietlenie na czerwono zapala sie tylko na pol sekundy nawet jak mam ustawione na stale, zarowno w F80 tak mam jak i w D50.
Zapala sie toto, aby pokazac, jak wyglada sytuacja, potem zas ma juz "nie przeszkadzac". Dlatego tak, a nie inaczej i wydaje sie to dosc logiczne.
Poswiata przestaje byc widoczna przy nieco jasniejszym tle, mimo braku zmian sposobu podswietlania.
"ad. chusteczka to specjalna chusteczka do czyszczenia okularów"
Wiem, bylo o tym w pierwszym poscie, co nadal niczego nie zmienia (lustro, to nie okulary).
Lepiej wszystko zrozumiesz, kiedy juz ci sie uda owe lustro nieco porysowac...
Faktycznie, lustro jest cienka metalizacja na szklanej plytce (od wierzchniej strony), a szyba, pokryta konkretna gruboscia metalu, to raczej w lazience i tam mozna do woli jezdzic sobie nawet szmata.
W aparacie tylko na wlasna odpowiedzialnosc.
sprocket
12-01-2007, 18:28
Seeker ale przyznaj racje ze jest to jednak troszke za krotko, jasli np masz ciemny kadr i takie podswietlenie siatki na czerwono zapali ci sie tylko na pol sekundy to wlasciwie jest to tylko taki bajer bo niezdazysz nic ustawic a to co pisza ze jesli punkt autofocusa jest na ciemnym tle to swieci na czerwono jest nie prawda.
"Seeker ale przyznaj racje ze jest to jednak troszke za krotko,"
Dla mnie nie.
"jasli np masz ciemny kadr i takie podswietlenie siatki na czerwono zapali ci sie tylko na pol sekundy to wlasciwie jest to tylko taki bajer bo niezdazysz nic ustawic"
Subiektywnie przyznac ci racji nie moge, ale za to obiektywnie juz tak, poniewaz cenie sobie elastycznosc i spokojnie daloby sie to dolozyc n.p. do menu.
Moglaby to byc regulacja czasu swiecenia, lub podswietlanie impulsowe, czyli w sumie pikus dla konstruktorow, a byc moze dla programistow, czyli jeszcze mniejszy pikus.
Czesciowym rozwiazaniem moze byc wielokrotne naciskanie spustu, a kadrowac poziomo nauczylem sie Zenkiem i F60, ktore takich siatek nie posiadaja. Z czasem staje sie to odruchem, jak n.p. stopniowa redukcja biegow przy hamowaniu, podczas jazdy motocyklem.
"a to co pisza ze jesli punkt autofocusa jest na ciemnym tle to swieci na czerwono jest nie prawda."
Moze masz jakies walniete body, bo u mnie wlasnie tak dziala. Mialem podobne wrazenie i z ciekawosci obejrzalem dokladniej ("dawno temu", czyli w pazdzierniku).
"Są tacy co czyszczą taśmą samoprzylepną!!!"
Wladco:
W czasach plyt winylowych byly takie substancje, przypominajace klej. Polewalo sie plyte takim plynem i po zaschnieciu sciagalo elastyczna powloke, razem z kurzem.
Teoretycznie moglaby powstac tasma o podobnym dzialaniu, lecz nie sadze, aby przypominala wygladem n.p. klasycznego scotcha biurowego. Nie wiem, jak to wyglada w praktyce, poniewaz nie natrafilem na opis podobnych rozwiazan w optyce, jednak nie bylbym specjalnie zdziwiony.
Co do serwisu na ulicy postepu, to sporo "ciekawych" rzeczy slyszalem i mozesz miec racje... (niestety)
Z drugiej strony jednak dobrze, ze to nie byl lep na muchy ;)
Władca Pixeli
12-01-2007, 20:32
Napewno lustra nie czysci sie chusteczka.
Są tacy co czyszczą taśmą samoprzylepną!!!:shock:
Przykład z serwisu Nikona
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=21616216
michal_wu
14-01-2007, 12:06
ad. chusteczka to specjalna chusteczka do czyszczenia okularów
a czy "chuch" też był specjalny? Niektórzy mają czasami taki, że rozpuściłby pola AF :-)
A poważnie - nie używałbym własnego oddechu - para wodna i (nie daj Boże) coś jeszcze np. przy okazji kaszlu...
Co do poświaty - gdzieś w instrukcji (chyba, bo już dawno czytałem) jest napisane, że ta poświata to normal (notabene takie też były zarzuty we wstępnych ocenach userów, że Nikon już dawno mógłby się z tym uporać). Tym samym - wcześniej tego nie widziałeś. Poza tym - nie ma to najmniejszego znaczenia dla zdjęcia. Pozdr!
ryszarDZIK
15-01-2007, 02:28
Dzięki za pomoc.
Trochę stresu się najadłem bo myślałem,że to moja wina.
A podświetlanie pola AF zostało już dawno wyłączone.
Pozdrawiam i życzę dobrego światła i pomysłu na dobre zdjęcia.