PDA

Zobacz pełną wersję : CLS - pytanie

Wicked131
05-01-2011, 16:42
Witam

Nurtuje mnie pewna rzecz. Mianowicie dlaczego posiadacze powiedzmy D300 i SB-900 pomimo systemu CLS wyzwalają swoje lampy z zewnętrznych wyzwalaczy radiowych a nie za pomocą CLS'a?

darko
05-01-2011, 16:46
Może nie chcą mieć dodatkowego błysku

Wicked131
05-01-2011, 16:52
Jakiego dodatkowego błysku? Lampy z CLS'em nie są wyzwalane poprzez fotocele tylko przez fale radiowe

plusfoto
05-01-2011, 16:55
Ano dlatego że nie w każdych warunkach cls się sprawdza. Poczytaj trochę o tym systemie nawet tu na naszym forum a stanie się jasność.

plusfoto
05-01-2011, 16:56
Jakiego dodatkowego błysku? Lampy z CLS'em nie są wyzwalane poprzez fotocele tylko przez fale radiowe
No to już tutaj żeś przegioł - jednak poczytaj o systemie

adolfik9501
05-01-2011, 17:04

Zasłoń lampie okienko czujki a potem mów o falach radiowych.

manfred
05-01-2011, 17:17
Jak zasłoni okienko to fale radiowe odbiją się od dłoni i wrócą do aparatu ;-)

adolfik9501
05-01-2011, 17:23
Jak zasłoni okienko to fale radiowe odbiją się od dłoni i wrócą do aparatu ;-)

:mrgreen:

Unrealkg
05-01-2011, 18:46
słyszałem ze od tych powracających fal aparat wybucha, d300 szczególnie...

A tak serio, to może chodzić o zasięg radiowych wyzwalaczy, o to że z cls'em czasem trzeba sie gimnastykować zeby lampa "zauważyła" że aparat błyska. I po trzecie, jak sie używa jednej lampy z cls'em i drugiej bez to nie za bardzo się podziała... :)

Wicked131
05-01-2011, 20:18
Skoro lampy w systemie CLS nie są wyzwalane falami radiowymi, to w jaki sposob?

Art Erie
05-01-2011, 20:21
Skoro lampy w systemie CLS nie są wyzwalane falami radiowymi, to w jaki sposob?

Falami światła ;) ( seria przedbłysków sterujących ).

Wicked131
05-01-2011, 20:47
To dlaczego lampa wyzwala się pomimo, że lampa wbudowana w aparat jest zamknięta?

Art Erie
05-01-2011, 20:54
To dlaczego lampa wyzwala się pomimo, że lampa wbudowana w aparat jest zamknięta?

Może ma zwarcie?

Żartowałem ;) CLS, to system sterowania za pomocą przedbłysków sterujących, odbieranych przez lampę za pomoca fotodiody ukrytej w lampie pod czerwonym okienkiem ( takie małe czerwone z lewej strony lampy, to duże czerwone to oświetlacz do wspomagania AF).

manfred
05-01-2011, 20:55
Pomimo, że lampa jest zamknięta jest tam jednak szpara przez która wylata światło do lampy.

plusfoto
05-01-2011, 21:08
Pomimo, że lampa jest zamknięta jest tam jednak szpara przez która wylata światło do lampy.

Zamknięta lampa nie błyska chyba że jest uszkodzona;)

manfred
05-01-2011, 21:17
No to dobrze napisałem uszkodzona zamknięta lampa nie ma bata musi błysnąć i wyzwolić zewnętrzna poprzez cls.

szymony
06-01-2011, 01:47
Witam

Nurtuje mnie pewna rzecz. Mianowicie dlaczego posiadacze powiedzmy D300 i SB-900 pomimo systemu CLS wyzwalają swoje lampy z zewnętrznych wyzwalaczy radiowych a nie za pomocą CLS'a?

Ponieważ ten cały super hiper bajerancki system ma od groma wad i jedną zaletę, działa w iTTL.
Pierniczone przedbłyski wurwiają ludzi, dają niezły shuter lag. Sterownik z odbiornikiem muszą się "widzieć" inaczej nie bangla. Co za tym idzie jest problem gdy pracujemy szerokim kątem, a nie chcemy lamp w kadrze. Nie oszukujmy się w zdecydowanej większości przypadków, za sterownik robi lampa wbudowana w body (dodatkową lampę zawsze można lepiej wykorzystać niż sterownik na body), a ta wali tylko do przodu. System może zupełnie głupieć, w "ekstermalnych" warunkach oświetleniowych. Tych miałem całkiem sporo, ostre słońce, lustrzana kula dyskotekowa, czy POI. Przy niewielkich odległościach błysk sterownika bierze udział w naświetlaniu kadru, mimo że tego sobie nie życzymy. Można co prawda jakieś IR stosować, ale to jeszcze bardziej upierdliwe się staje.Potrafi być nieprzewidywalny, tak jak i cały pomiar iTTL.
Radio też ma swe wady, ale sprawny zestaw,jest mniej kapryśny. On ma tylko wyzwolić błyskograty w odpowiednim czasie i to robi.

Wicked131
06-01-2011, 23:52
Ponieważ ten cały super hiper bajerancki system ma od groma wad i jedną zaletę, działa w iTTL.
Pierniczone przedbłyski wurwiają ludzi, dają niezły shuter lag. Sterownik z odbiornikiem muszą się "widzieć" inaczej nie bangla. Co za tym idzie jest problem gdy pracujemy szerokim kątem, a nie chcemy lamp w kadrze. Nie oszukujmy się w zdecydowanej większości przypadków, za sterownik robi lampa wbudowana w body (dodatkową lampę zawsze można lepiej wykorzystać niż sterownik na body), a ta wali tylko do przodu. System może zupełnie głupieć, w "ekstermalnych" warunkach oświetleniowych. Tych miałem całkiem sporo, ostre słońce, lustrzana kula dyskotekowa, czy POI. Przy niewielkich odległościach błysk sterownika bierze udział w naświetlaniu kadru, mimo że tego sobie nie życzymy. Można co prawda jakieś IR stosować, ale to jeszcze bardziej upierdliwe się staje.Potrafi być nieprzewidywalny, tak jak i cały pomiar iTTL.
Radio też ma swe wady, ale sprawny zestaw,jest mniej kapryśny. On ma tylko wyzwolić błyskograty w odpowiednim czasie i to robi.

Takiej odpowiedzi oczekiwałem, dzięki za wytłumaczenie.

JacekCz
06-01-2011, 23:55

W kwestii formalnej, na wbudowaną często używam dyfuzorka za 18 złotych, znakomicie poszerza kąt przedbłysków, a w razie zaistnienia wbudowanej w kadrze, jest oczywiście delikatniejszy

Wicked131
07-01-2011, 00:25
Też używam dyfuzora za podobne pieniądze i szczerze mówiąc efekty są świetne.

dominicus
07-01-2011, 00:29
To ja mam pytanie (pewnie retoryczne, ale chcę się upewnić). Jeśli steruję wbudowaną lampą której najkrótszy czas synchronizacji wynosi 1/60 to mimo iż zewnętrza lampa ma synchronizację z krótszymi czasami i tak wbudowana narzuci jej 1/60 :?: Czy tak :?:

adolfik9501
07-01-2011, 00:31
To ja mam pytanie (pewnie retoryczne, ale chcę się upewnić). Jeśli steruję wbudowaną lampą której najkrótszy czas synchronizacji wynosi 1/60 to mimo iż zewnętrza lampa ma synchronizację z krótszymi czasami i tak wbudowana narzuci jej 1/60 :?: Czy tak :?:

Nie. Jeśli w korpusie włączone jest AutoFP to zdalna lampa (obsługująca AutoFP) błyśnie z dowolną zadaną synchronizacją.

JacekCz
07-01-2011, 00:41

Hę? To ty żarówką magnezjową błyskasz? Co to za lampa na 1/60?

adolfik9501
07-01-2011, 00:43
Hę? To ty żarówką magnezjową błyskasz? Co to za lampa na 1/60?

Pewnie jeszcze nie obczaił, że wbudowaną można ustawić na inny czas synchronizacji ;)

dominicus
07-01-2011, 01:20
Pewnie jeszcze nie obczaił, że wbudowaną można ustawić na inny czas synchronizacji ;)
1/200 w trybie M to max w D90, chyba że czegoś nie wiem :wink:

drdln
07-01-2011, 13:38
Dla wbudowanej tak, dla zewnętrznej 1/4000s przy włączonym AutoFP (o ile lampa też obsługuje krótkie czasy).

dominicus
07-01-2011, 20:47
Tylko że sterując wbudowaną krótszych czasów nie osiągniesz w D90.

adolfik9501
08-01-2011, 00:26
Tylko że sterując wbudowaną krótszych czasów nie osiągniesz w D90.

Jak się nie da jak się da: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2209821&postcount=9.

dominicus
09-01-2011, 00:50
Zaglądam w exif a tam czas ekspozycji 1/200 czyli tak jak pisałem - krócej się nie da.

adolfik9501
09-01-2011, 00:52
Zaglądam w exif a tam czas ekspozycji 1/200 czyli tak jak pisałem - krócej się nie da.

Tia, tylko Ty pisałeś o trybie M, bo inaczej to 1/60 ;)

EDIT: Przy sterowaniu wbudowaną można zapodać czasy powyżej czasu synchronizacji (1/200) jeśli ustawisz ją jako "--".

dominicus
10-01-2011, 19:49
Masz rację, wyraziłem się mało precyzyjnie. Nie zmienia to jednak faktu że krócej nie będzie gdy sterujemy wbudowaną.

adolfik9501
10-01-2011, 19:55
Masz rację, wyraziłem się mało precyzyjnie. Nie zmienia to jednak faktu że krócej nie będzie gdy sterujemy wbudowaną.

Jak się nie da, jak się da:

(...)
EDIT: Przy sterowaniu wbudowaną można zapodać czasy powyżej czasu synchronizacji (1/200) jeśli ustawisz ją jako "--".

dominicus
10-01-2011, 20:08
Ustawiłem i testowałem robiąc lampie zdjęcie. Krótszy czas był możliwy tylko wówczas gdy zwiększałem ISO. Aparat D90, lampa Metz 50 AF-1. Oczywiście wbudowana była ustawiona na "--".

01-02-2011, 22:42

hmm, ta odpowiedź jest dość krytyczna, w każdym razie bardziej niż na to zasługuje CLS. Czytam sobie pewną książkę o czym na zakończenie postu, i trzeba by dodać o kilku kwestiach w spr. użytkowania CLS:

a) Ten mały przebłysk modelujący z lampy głównej (np. wbudowanej) można kontrolować. Służy do tego funkcja "FV lock" (przebłysk jest wykonywany po wduszeniu przycisku z tą funkcją (trzeba przypisać go do buttona funkcyjnego, albo przycisku podglądu ostrości - choć nie każde body to to ma), wtedy pomiar ekspozycji zostanie zapamiętany w iTTL, a odpalenie wszystkich lamp następuje bez przebłysku modelującego).

b) W menu body w ustawieniach CLS dla wbudowanej lampy włączamy "--" i wpływ błysku z wbudowanej lampy nie bierze w ogóle udziału w naświetleniu ekspozycji (sprawdzałem, to jest fakt).

c) w trudnych sytuacjach (np. większa odległość) można poradzić sobie w taki sposób, że zamiast lampą wbudowaną łączymy lampę główną przewodem PC (i tu przepraszam, nie każde body to ma, jak nie ma konieczna jest kostka na gorącą stopkę, z której wykorzystujemy kabelek). Można w ten sposób np. oświetlić wyzwalaną za oknem lampę.

d) trzeba też pamiętać o tym jak świecimy lampą główną - jest sporo parametrów mających wpływ na zadziałanie lamp zdalnych.

e) iTTL ma tę zaletę, że w terenie a nie (przepraszam) studyjnym reksiowaniu, załatwia wszystkie pomiary i dostosowuje do dynamicznie zmieniających się pomysłów - np. dołożenie kolejnej lampy czy zmiana parametrów jest balansowana i lampa, która w "pojedynkę" paliła np na 50% mocy w parze z drugą błyśnie na 25% czy jakoś podobnie (w sensie jeszcze bardziej precyzyjnie). Co z tego? mniej klikania, większa autokontrola, a jak trzeba to jedna z grup może zostać potraktowana w manualu.

Podsumowując, iTTL to raczej wynalazek dla naszej wygody a nie niewypał jak to można zrozumieć, ale faktycznie na wyzwalanie lampy zdalnej w CLS błyskiem lampy głównej oświetlanym zza niej powiedzmy ostro świecącym słońcem nie można liczyć. Podobnie nie można oczekiwać, że komunikacja z użyciem wbudowanej lampy świecącej na kilka metrów będzie wyzwalać tym błyskiem lampę za ścianą albo w odległości 50 metrów od niej. Trzeba pamiętać o jego zaletach, sporo o tym pisze Joe McNally w "Z pamiętnika lampy błyskowej". (polecam, książka pisana na wesoło, i można powiedzieć, że odpowiada na połowę wątków związanych z oświetleniem poruszonych w tym forum). Trzeba pamiętać o tym a sporo problemów CLS, o których pisano w postach da się wyeliminować - co ważne jeśli chcemy aby nasz czas poświęcać myśleniu o tym jak ma wyglądać ekspozycja, a nie na to jakie wartości mają przyjąć lampy jeśli wpadniemy na pomysł innego ujęcia.

dominicus
02-02-2011, 01:12
Sterując lampą wbudowaną jestem ograniczony do najkrótszego czasu synchronizacji 1/200 s w przypadku D90. Tak się zastanawiam jak to wygląda gdy steruję SU-800 lub inna lampa która może pracować jako master np SB-700. Inna bajka to taka że w cenie SU-800 można kupić lampę pracującą jako master co chyba jest lepszym rozwiązaniem. Z drugiej strony szkoda taka lampę pakować na sanki aparatu. Aby korzystać z TTL trzeba by kupić odpowiedni przewód lub radyjko współpracujące z CLS, a to nie będzie już takie tanie :???:

Hargin
02-02-2011, 08:47
b) W menu body w ustawieniach CLS dla wbudowanej lampy włączamy "--" i wpływ błysku z wbudowanej lampy nie bierze w ogóle udziału w naświetleniu ekspozycji (sprawdzałem, to jest fakt).

Było to już opisywane na forum. Przy bliskiej odległości body od oświetlanego obiektu, sterując wbudowaną lampą w trybie "--", błysk może wpłynąć na ekspozycję. Stąd też wymyślono panel IR. Ja zasłaniam dociętym kawałkiem PCV.

Sterując lampą wbudowaną jestem ograniczony do najkrótszego czasu synchronizacji 1/200 s w przypadku D90. :

Oświetlając wbudowaną to tak.. Jeśli działa jako sterownik, to tryb Auto FP pozwala wyzwalać lampy zdalne w trybie skróconego czasu synchronizacji.

dominicus
02-02-2011, 09:27
Oświetlając wbudowaną to tak.. Jeśli działa jako sterownik, to tryb Auto FP pozwala wyzwalać lampy zdalne w trybie skróconego czasu synchronizacji.
Sprawdzałeś :?:

Hargin
02-02-2011, 15:24
sprawdzałem

link (http://www.flickr.com/photos/mstawski/5339829195/)
1/2000s, f/3.5, ISO 200, 50 mm

SB 700 sterowana przez wbudowaną lampkę w trybie sterownika i "--"

adolfik9501
02-02-2011, 16:52
sprawdzałem

I tak nie uwierzy. Mnie nie uwierzył :mrgreen:

SzMuD
02-02-2011, 16:53
sprawdzałem

Potwierdzam D200+SB 800 tez tak dzialalo

szymony
02-02-2011, 19:14
Szybko powiadom o tym fakcie Nikona. Przecież nie mogą upychać klientom tego panelka IR, tylko w celu większych zysków.

c) w trudnych sytuacjach (np. większa odległość) można poradzić sobie w taki sposób, że zamiast lampą wbudowaną łączymy lampę główną przewodem PC (i tu przepraszam, nie każde body to ma, jak nie ma konieczna jest kostka na gorącą stopkę, z której wykorzystujemy kabelek). Można w ten sposób np. oświetlić wyzwalaną za oknem lampę.

No popatrz. Nie zliczone rzesze użytkowników nieświadomych, wydają pieniądze na kable SC, a wystarczy kabelek PC. Pytanie brzmiało dlaczego korzystają z radia skoro mają do dyspozycji CLS. Jedna z odpowiedzi to zasięg. Ty proponujesz kabelek PC na zwiększenie zasięgu, który działa tak jak radio, tylko synchronizuje.

co ważne jeśli chcemy aby nasz czas poświęcać myśleniu o tym jak ma wyglądać ekspozycja, a nie na to jakie wartości mają przyjąć lampy jeśli wpadniemy na pomysł innego ujęcia.

Tutaj też raczej się nie zgodzę. Nie można mówić o przemyślanej ekspozycji, nie wiedząc jak te błyskograty kontrolować, by świeciły tak jak my chcemy. Z CLS da się oczywiście to zrobić, jednak trzeba mieć wiedzę jak to bangla i co jak ustawić by uzyskać określony efekt.

02-02-2011, 21:22
przepraszam, zrobiłem błąd, oczywiście aby działał TTL potrzebny jest przewód i kostka SC a nie PC, reszta się zgadza. to nie radio a dość prosty i tani sposób aby pozostać przy iTTL w sytuacjach gdy mamy przeszkody takie jak ściana, itp.
dziękuję za wychwycenie błędu.

02-02-2011, 21:37
ad. "...Tutaj też raczej się nie zgodzę. Nie można mówić o przemyślanej ekspozycji, nie wiedząc jak te błyskograty kontrolować, by świeciły tak jak my chcemy. Z CLS da się oczywiście to zrobić, jednak trzeba mieć wiedzę jak to bangla i co jak ustawić by uzyskać określony efekt. ..."

no pewnie że trzeba wiedzieć, tyle że ta wiedza w CLS w porównaniu z wiedzą niezbędną do pracy bez iTTL przekłada się na redukcję liczby naszych kroków niezbędnych dla ustawienia dużej liczby lamp, a trzeba pamiętać że zawsze lampę (czy grupę lamp iTTL) można dostroić w manualu). Tyle z książki o której pisałem i kilku moich prób. Ogólna konkluzja jest taka, że iTTL nadaje się właśnie do zastosowań w terenie przy dynamicznie zmieniających się potrzebach i dużej liczbie lamp. Tryb manualny preferowany jest do stałych scen, sesji z dużą ilością podobnych ujęć. Oba sposoby są stosowane, wymagają wiedzy i umiejętności na poziomie "szaman" ;) ja nim nie jestem. Musnąłem temat dwiema lampami, a to o lata praktyki mniej przed wieloma z Was (zdejmuję czapkę z głowy) ale mam też nadzieję, że kilka ciekawostek wzbogaci ten wątek.

Me_how
02-02-2011, 22:09
przepraszam, zrobiłem błąd, oczywiście aby działał TTL potrzebny jest przewód i kostka SC a nie PC, reszta się zgadza. to nie radio a dość prosty i tani sposób aby pozostać przy iTTL w sytuacjach gdy mamy przeszkody takie jak ściana, itp.
dziękuję za wychwycenie błędu.
Reszta niestety nie do końca się zgadza. Otóż ustawienie lampy wbudowanej w stan '--' nie eliminuje całkowicie jej światła. Ekranik IR jest zdecydowanie skuteczniejszy.

dominicus
02-02-2011, 22:23
I tak nie uwierzy. Mnie nie uwierzył :mrgreen:
Możecie uznać że się czepiam, ale w takim razie po "jakiego grzyba" podaje się tez czas synchronizacji :?: Właśnie trochę eksperymentowałem. Wbudowana ustawiona ustawiona na "--", 50 AF-1 jako SL w TTL zoom na 24mm, obiektyw 35/1,8 ustawiony na 1,8, ISO 200. Robię zdjęcie lampie przy czasie 1/4000 - błysk lampy zarejestrowany. Ustawiam przysłonę na 4, reszta parametrów bez zmian - lampa błyska ale nie jest to zarejestrowane :!: Wpadam na pomysł by zoom lampy ustawić na 105 mm, reszta parametrów bez zmian, błysk zarejestrowany. Ustawiam przysłonę na 11 i błysk jest zarejestrowany. Dalej nie sprawdzałem. Czy nie jest tak że za każdym razem bez względu na pozostałe parametry błysk powinien zostać zarejestrowany przez matrycę :?: Jak lampa jest na sankach to na wyświetlaczu zgodnie z tym co podaje instrukcja obsługi pojawia się HSS, ale jak lampa jest zdjęta to wyświetla SL i resztę parametrów oczywiście bez HSS. Wiem że może dużo wymagam, ale chciałbym Cię prosić Hargin o przetestowanie jak to wygląda w przypadku SB-700 i 50 AF-1 u Ciebie.
EDIT:
Zapomniałem napisać że synchronizacja ustawiona na tylną kurtynę migawki.

Hargin
02-02-2011, 22:54
zrobie testy jak znajdę tylko chwilę

natomiast to co zaobserwowałeś, to na moje wynika z mocy przewodniej lampy i zasady funkcjonowania HSS/Auto FP:

przy palniku na 24mm masz 34 GN przy F/1, a przy 105mm 71 GN

więc jeśli zmniejszyłeś ilość światła z f1.8 na f4, czyli ponad 2 EV, może zabraknąć mocy w HSS, gdzie lampa naświetla krótkimi błyskami

przy większej ogniskowej lampa ma większy GN i różnica pomiędzy f4 a f11 (3 ev) dzięki większej liczbie przewodniej może dać radę

myślę, że w M50 brak wyświetlenia HSS na lampie w trybie sterowania zdalnego nie wpływa na oświetlenie sceny... ot taki urok menu.

adolfik9501
02-02-2011, 23:31
Możecie uznać że się czepiam, ale w takim razie po "jakiego grzyba" podaje się tez czas synchronizacji :?: (...)

Bo czas synchronizacji oznacza minimalny czas przy którym otwarta jest migawka w całości. Są lampy, które nie obsługują AutoFP (jak choćby wbudowana), więc wyżej zadu nie podskoczysz. Podaj się ten czas byś wiedział. I już.

Co do dalszego "problemu" możesz przecież sprawdzać działanie AutoFP na każdym czasie poniżej 1/200 a Ty musiałeś wybrać najbardziej moco-żerne 1/4000.

JacekCz
02-02-2011, 23:39
Bo czas synchronizacji oznacza minimalny czas przy którym otwarta jest migawka w całości. Są lampy, które nie obsługują AutoFP (jak choćby wbudowana), więc wyżej zadu nie podskoczysz. Podaj się ten czas byś wiedział. I już.

FP jest pewnego rodzaju dostosowaniem się do WAD migawki szczelinowej. Najlepiej by było, gdyby ich nie było.
Jako taki, sam ma wady: jest skomplikowany, duże straty energii, czy nierówne naświetlenie przy najmniejszych niedostatkach działania mechaniki czy elektroniki.

Jeden ze szanowanych strobistów jest zdania, że zrobić wszystko co się da (szare filtry, aranżacja sceny itd), aby tego nie musieć używać, i używac tylko w ostateczności.

04-02-2011, 02:55
ah ta teoria, faktycznie, guzik dają te wszystkie opcje - z małej odległości nadal jest po prostu odbicie i nie tylko bo doświetlenie mimo ustawienia "--" co więcej mimo wykorzystania "FV lock".

No ale mam coś w zamian, pisałem o tym w poście http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2263987&postcount=129

W skrócie chodzi o: High Speed Sync i oczywiście nie jest to idealne rozwiązanie a co gorsze nie ma go każde body ;( no ale jest to patent na palenie np. w makro.

dominicus
17-02-2011, 14:30
Czy wszystkie korpusy obsługujące CLS mogą zarządzać tylko dwoma grupami, czy też te bardziej wypasione umożliwiają pracę z trzema grupami. Na "chłopski rozum" gdyby w korpusie była możliwość sterowania trzema grupami to Nikon nic by nie zarobił na SU-800, a sterownik w SB-800/900 nie byłby argumentem przemawiającym za ich zakupem.

dominicus
19-02-2011, 14:30
Pogrzebałem nieco w sieci i okazuje się że jest tak jak myślałem -w wyższych modelach też dwie grupy, a jak chcesz więcej to ... wiadomo :-?

Esterhaven
19-02-2011, 17:21
Spróbuj z clsa trafiać w jasny dzień lub gdy lampy stoją po dwóch stronach w miare daleko, a ty strzelasz zdjęcie w pionie i lampę masz ułożoną po lewej stronie.
Wyzwalanie radiem jest lepsze...najlepiej mieć jakieś lepsze radio które obsługuje speed synchro, ale jeśli to komuś nie potrzebne to wystarczą jakieś zwykłe radia typu photix

Opsss...sorki, ale odpowiedziałem na pytanie z pierwszej strony,a nie zauważyłem, że temat ma 8 stron.

esio
20-02-2011, 12:52
Dodam do wątku bardzo ważną informację.
Mianowicie ustawienie wbudowanej lampy na "--" daje około 2EV mocniejszy błysk
niż ustawienie jej na 1/128 mocy.
Efekt taki, że na "--" błysk ledwo ledwo, ale widać, a na 1/128 nie widać.
Jedynie błysk w oczku, ale to jest pożądany efekt.

Co do sterowania wbudowaną, nie zdarzyło mi się jeszcze aby wystąpiły jakieś problemy.
Trzeba pamiętać o ograniczeniach, ustawiać lampy czujnikiem w kierunku aparatu.
Za jednym razem steruję trzema SB-800, więc możliwości układów są nieograniczone.
Za każdym razem działa bez problemów.
Czy z prawej, czy z lewej, czy pod słońce czy z.

Tu Tamronem 90 2,8 więc ogniskowa 135 w D300 + 2xSB-800.
Jedna z dyfuzorem z lewej, dróga przez parasolkę z prawej.
Odległość około 8-10 metrów? Reszta w EXIF.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img263.imageshack.us/i/teylor.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Sergionex
23-02-2011, 15:21
Dodam do wątku bardzo ważną informację.
Mianowicie ustawienie wbudowanej lampy na "--" daje około 2EV mocniejszy błysk
niż ustawienie jej na 1/128 mocy.
Efekt taki, że na "--" błysk ledwo ledwo, ale widać, a na 1/128 nie widać.
Jedynie błysk w oczku, ale to jest pożądany efekt.

Witam na forum ;) Jestem użytkownikiem cyfrowego nikona od 6 dni ;) - kiedyś F90x, F100 i F5. Właśnie przesiadłem się z Canona ;) - tyle wstępem.

Odnośnie tego co napisałeś mam zupełnie odmienne zdanie ;) IMHO błysk jest mocny ale rejestruje się słabiej niż 1/128! Wczoraj zrobiłem próby i na "--" klatka była znacznie słabiej naświetlona niż na 1/128...

Testowałem wnikliwie CLSa pod względem używania lampy SB-900/800 jako kontrolera błysku na body zamiast SU-800. Niestety wbrew temu co mi się pierwotnie wydawało system Nikona zawsze wyzwala błysk informujący lampy Remote. Ma to wpływ na ekspozycję i rejestruje się na zdjęciu. Odchylenie palnika niweluje jego wpływ na scenę, jednak światło jest zawsze (prawie - ale o tym później) widoczne na zdjęciu. Błysk informujący lampy jest wizualnie dosyć mocny, jednak to co się naświetla jest słabsze przynajmniej o 1EV od 1/128 pełnej mocy lampy - zakładam, że to 1/256 mocy. Ten słabiutki błysk - nie ma większego wpływu na klatkę przy niskich wartościach ISO i większych przysłonach, jednak przy wysokim ISO i dużych otworach rejestruje się i wypełnia cienie... W pomieszczeniu można odchylać palnik i niwelować wpływ lampy sterującej jednak gdy chcemy mieć całkowity brak wpływu światła Mastera rozwiązania są cztery:

1) zakładamy na lampę filtr IR - nie ma dedykowanego do lamp SB, ale są filtry na sanki aparatów z wbudowaną lampą do używania właśnie jako sterowniki CLS'a. Taki filtr zamienia światło widzialne w podczerwień, która nie rejestruje się w lustrzance.

2) ustawiamy czas powyżej 1/250 w trybie FP - spadek mocy lamp na 1/320 będzie znikomy a z błysk mastera nie jest rejestrowany w kadrze - sprawdzałem w lustrze.

3) kupujemy sterownik SU-800 :razz: - jednak ma on swoje wady - nie ma ruchomej głowicy i często strzela tak, że lampy Remote nie widzą sterujących impulsów IR. Joe McNally ma na to patent - ustawia SU-800 na statywie i łączy go z aparatem kablem TTL - trochę karkołomne rozwiązanie w czasach Pocket Wizarda

4) Kupujemy Pocket Wizarda - nie wiem jak dobrze działa z Nikonem ale jego niewątpliwą wadą jest cena do każdej lampy...

Reasumując:

-Nie ma sposobu by wyeliminować błysk Mastera ustawieniami lampy/aparatu przy czasach do 1/250s

-Błysk jest bardzo słaby i w plenerze gdzie zazwyczaj korzystamy właśnie z dobrodziejstw FP nie ma problemu. W pomieszczeniach odbijamy błysk od sufitu i jego wpływ w normalnych warunkach scen ogólnych jest również znikomy.

-Problem pojawi się w małych pomieszczeniach i wysokich ISO gdy chcemy bezprzewodowo określić kontrastowy charakter światła i błysk odbity od sufitu wypełnia cienie. Czy to częsta sytuacja i duży problem ?- Nie sądzę. Fotografując nazwijmy to - w warunkach studyjnych możemy przecież zejść z ISO a błysk sterujący odbity do tyłu i w górę nie powinien mieć wpływu na scenę.

-System Canona działa inaczej - Master OFF jest zawsze bez błysku, jednak system jest wyraźnie słabszy a obsługa bardziej skomplikowana...

manfred
10-07-2012, 18:09
Czy można sterować mocą lamp z poziomu body gdzie mam dwie lampy w grupie A i B i trzecią lampę na sankach jako master?

adolfik9501
10-07-2012, 18:12
Czy można sterować mocą lamp z poziomu body gdzie mam dwie lampy w grupie A i B i trzecią lampę na sankach jako master?

Przecież mocą lamp steruje master.

manfred
10-07-2012, 18:14
Nie ogarniam tego chciałbym korekty na lampy A i B ustawiać w body a nie na lampie master na sankach

adolfik9501
10-07-2012, 18:16
Nie ogarniam tego chciałbym korekty na lampy A i B ustawiać w body a nie na lampie master na sankach

Po pierwsze chyba się lampa wbudowana dobrze nie otworzy. Po drugie nie mam bladego pojęcia czy producent przewidział wyważanie otwartych drzwi. Nie pytam się po co, bo i tak odpowiedzi nie pojmę... Jak masz sprzęt to sobie sprawdź.

manfred
10-07-2012, 18:30
adolfik ogarnij się a po co mi lampa wbudowana? druga część postu jest do mnie czy na forum Onet.pl?

adolfik9501
10-07-2012, 18:35
adolfik ogarnij się a po co mi lampa wbudowana? druga część postu jest do mnie czy na forum Onet.pl?

1. Lampa wbudowana jest do sterowania lampami zdalnymi z korpusu.
2. Lampa master jest do sterowania lampami z poziomu lampy (mastera).
3. Wniosek jest prosty - nie da się zrobić tak jak chcesz - sterować masterem (lampą) z poziomu korpusu, bo niby jak. Nie dość, że to nie wygodne, to jeszcze ma ograniczenie odnośnie ilości grup.
4. Nie wiem, co jest na Onecie, w przeciwieństwie do Ciebie nie zaglądam ;)

manfred
10-07-2012, 18:39
Ad 1. to wiem
Ad 2. To też wiem
Ad 3. Tego nie wiedziałem i dlatego spytałem. Dla mnie byłoby wygodne. Mnie nie ogranicza bo chce mieć tylko dwie.
Ad 4. Acha... nie zaglądasz ;-)