PDA

Zobacz pełną wersję : Minimalistyczne wyzwalanie lamp

Eu07
05-01-2011, 16:05
Witam, wyposażyłem się w to i owo w celu budowy małego studia (bardzo małego). Została mi jedna rzecz, na którą zabrakło kasy, mianowicie wyzwalacz lampy. Jeśli chodzi o oświetlenie, posiadam:

- żarówkę błyskową z fotocelą,
- żarówkę błyskową z fotocelą i synchronizacją PC,
- lampę nissin Di622,
- lampę wbudowaną w D90 (jak wiadomo posiadającą możliwość sterowania zewnętrznymi lampami).

Mógłbym sobie wszystkiego elegancko używać, gdyby nie to, że nissin bezprzewodowo działa tylko z trybem ittl wbudowanej lampy lub z trybem sterownika lampy. W jednym przypadku mamy przedbłysk który wyzwala żarówki, więc właściwe zdjęcie oświetla sam nissin, a w drugim oświetlenie także lampą wbudowaną, czego chciałbym uniknąć.

I w końcu dochodzimy do pytania - czy jest jakaś prosta i tania opcja na wyzwolenie całego zestawu, tańsza niż wyzwalacz radiowy (chwilowo nie mam żadnej kasy do wydawania, ewentualnie starczy na kostkę synchro), jak np. zwykły kabelek i połączenie odpowiednich styków ze stopki i Nissina? Może jest na to jakaś banalna metoda, którą przeoczyłem?...

r_m
05-01-2011, 16:56
Czy masz nowszą, czy starszą wersję lampy? Ewentualnie: sprawdź, czy lampa wyzwala, gdy kawałkiem drutu zewrzesz jej centralny styk na stopce z boczną sprężynką (tą, która dotyka do sanek). Jeśli wyzwala, to możesz:
- użyć fotoceli do Nissina (albo kupionej, albo zrobionej za kilka zł), i wyzwalać lampą wbudowaną (tryb M, minimalna moc, w pomieszczeniu zadziała nawet jak przed lampką dasz coś odbijającego światło w górę).
- dokupić zwykły kabel do lampy (stopka do lampy z jednej strony, kostka na aparat z drugiej)

messer
05-01-2011, 18:23
Jeśli Nissin błyska w manualu - podepnij go na kostkę synchro z fotocelą. I tyle.
Wtedy cały zestaw będzie wyzwalany na fotocelę odpalaną z wbudowanej i po kłopocie.

A docelowo i tak dozbieraj na zestaw radiowy. Tak po prostu i bez zastanawiania się czy to ma sen. Odpowiedź brzmi: ma :-)

Jacek_Z
05-01-2011, 21:11
.. czy jest jakaś prosta i tania opcja na wyzwolenie całego zestawu, tańsza niż wyzwalacz radiowy (chwilowo nie mam żadnej kasy do wydawania, ewentualnie starczy na kostkę synchro), jak np. zwykły kabelek i połączenie odpowiednich styków ze stopki i Nissina? Może jest na to jakaś banalna metoda, którą przeoczyłem?...Jeśli nissin nie odpala z centralnego styku to radio ci tez nic nie pomoże. Jakiegoś manuala jak przerobić nissina (starą wersję) linkował kiedyś adolfik9501, napisz do niego.
Wtedy pod nissina podepniesz fotocelę (albo nieco drożej, ale wygodniej - radio)

Eu07
05-01-2011, 22:33
Zaraz zaraz, co z czym zewrzeć? Prawie na pewno wiem, że to nowa wersja ale sprawdzić nie zaszkodzi (to prawie nówka ale to akurat chyba o niczym nie świadczy).

Dobrze rozumiem, że chodzi o zwarcie środkowego pinu z elementem, który wsuwa/wysuwa się przy kręceniu pierścieniem mocowania do stopki? Jeśli tak to niedobrze, bo nie działa :|

Jacek_Z
06-01-2011, 00:49
Zaraz zaraz, co z czym zewrzeć?
środkowy pin i blaszkę z boku, te która dotyka sanek aparatu gdy się wsuwa lampę.

Eu07
06-01-2011, 01:22
Ok, w takim razie jest ok. Skłaniałbym się ku "zwykłemu" kabelkowi synchro stopka-stopka ale szczerze mówiąc to nie widziałem takowego nigdzie... są same pc-pc i iTTL, na iTTL mnie chwilowo nie stać. Zresztą zastanawiałem się nad tym już wcześniej i nie znalazłem...

Jacek_Z
06-01-2011, 01:29
.. Skłaniałbym się ku "zwykłemu" kabelkowi synchro ..Ja bardzo odradzam kabelki. Ze względu na potencjalne katastrofy. Jak ktoś wejdzie ww kabel to się przewraca lampa, albo spada aparat. Koszt naprawy co najmniej kilkaset zł, a może i iść w tysiące. Nie warto bazować na kablach. Jak ty nie wpadniesz w kabel, to zrobi to np modelka. Ja kiedyś już łapałem przeracającą się lampę studyjną. A innym razem przewróciła się na softbox, dzięki czemu pogieły sie tylko pręty.

Eu07
06-01-2011, 02:14
Fotocela prosto z Hongkongu za 18 zł? ;]

A już za 42 zł z przesyłką mogę mieć radiowy wyzwalacz typu no name. Badziewie?