PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw RACAM

weelkoo
05-01-2011, 15:55
Witam.
Dziś byłem w Funsports i oglądałem taki oto statyw: <LINK> (http://allegro.pl/statyw-188cm-racam-profesjonlany-zobacz-promocja-i1396894638.html) Pierwszy raz zetknąłem się z tą marką. Statyw wygląda bardzo solidnie, posiada głowicę kulową. Jedną nogę można odkręcić i stosować jako monopod (mini głowica w zestawie). Do kompletu dodają również całkiem solidnie wyglądający futerał. Po oględzinach stwierdziłem iż wszystko chodzi bez oporów, zacięć i luzów. Jako, że rozglądam się za jakimś solidnym statywem, zastanawiam się nad tym modelem. I tu moje pytanie: Czy ktoś z Was używa może statywów tej firmy? Jeśli tak to jak jest z trwałością?
W tej cenie można na pewno znaleźć coś konkretnego innych producentów, wybór jest dość duży. Warto zainwestować w RACAM-a czy szukać czegoś innego? W mojej ocenie statyw jest bardzo funkcjonalny i (chyba) nieźle wyposażony.
Poradzicie?:lol:

darkmajin
05-01-2011, 16:34
czy jest lepsza recenzja niż macanie samemu ?,jednemu w d90 pada migawka drugiemu nie także wytrzymałość z for internetowych możesz schować do kieszeni.

pastwisko
05-01-2011, 16:37
czy jest lepsza recenzja niż macanie samemu ?,jednemu w d90 pada migawka drugiemu nie także wytrzymałość z for internetowych możesz schować do kieszeni.

no tak, ale pewne sprawy wychodza w praniu w czasie uzywania. np w mojej głowicy czesto zdaza mi się odkręcać srubę od płytki aparatu zamiast tej do blokowania kuli bo patrzę na kadr a nie na głowicę i łapie śrubę na ślepo,a ze sa podobnej wielkosci i kształtu.... w sklepie bym na to w życiu nie wpadł :)

weelkoo
05-01-2011, 18:17
Właśnie o to "pranie" mi chodzi. Np. trwałość powłok lakierniczych czy połączeń trudno jest określić przez 5 minut w sklepie. Macanko wypadło jak najbardziej pozytywnie, ale nie daje pewności czy sprzęt będzie tak samo działał np. po roku... Opinie, wiadomo, można brać pod uwagę lub nie, ale jeśli przewaga niezadowolonych jest znaczna lub odwrotnie, to można sobie już w miarę konkretne wnioski wyciągnąć. A pytam też z ciekawości, bo marka jest dla mnie egzotyczna, czy ktoś używa tego sprzętu.
Pozdr.

plusfoto
05-01-2011, 21:42
A do czego będziesz go używał? Bo jak go będziesz nosił to spójrz na wagę i wielkość po złożeniu - masakra. Jak w studio to mniejszy bul.

siedemczwartych
07-01-2011, 14:21
czy kupiłeś ten statyw?
Ja też go wypatrzyłem i ma dla mnie kolejna ważną ceche: głowica bez wystajacych elementów - idealna do fotografowania nadiru przy panoramach.
Jeśli macałeś i jest solidnie wykonany, to napisz coś wiecej o macaniu. Ja moge zamówic tylko przez internet.

weelkoo
08-01-2011, 17:44
Statywu nie kupiłem. Co do macania, to wsio opisałem. Nie miałem czasu na dokładne oględziny, oglądałem go może 5 minut... Jak znajdę chwilę to może podjadę do sklepu bliżej się z nim zapoznać.

manat
10-06-2011, 10:49
Odświerzę temat, bo zastanawiam się kupnem tego statywu na alle...: http://allegro.pl/statyw-188cm-racam-profesjonlany-zobacz-promocja-i1656080072.html
Funkcjonalność bardzo wysoka, tylko jak z jakością, trwałością. Niestety nie mam możliwości obejrzenia go "na żywo", więc proszę o opinie.

Długi
10-06-2011, 12:01
Strasznie duży po złożeniu i ciężki. Taki tani, to on też nie jest. Tutaj masz statyw Benro również z regulowaną kolumną http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-198-n6-pokrowiec,8170s
Dokupujesz głowicę jaka Ci pasuje i masz w podobnej cenie dobry, solidny statyw. Może trochę mniejsza wysokość maksymalna ale za to dużo lżejszy i mniejszy po złożeniu. Również nogi wysuwane na zatrzaski nie robią dla mnie dobrego wrażenia.

manat
10-06-2011, 15:02
Tak Benro to alternatywa. W Racam przydatną dla mnie opcją jest możliwość wydzielenia monopodu - nie muszę go kupować oddzielnie. Na wysokości mi za bardzo nie zależy. Muszę jeszcze podumać...

Długi
10-06-2011, 19:53
Tak Benro to alternatywa. W Racam przydatną dla mnie opcją jest możliwość wydzielenia monopodu - nie muszę go kupować oddzielnie. Na wysokości mi za bardzo nie zależy. Muszę jeszcze podumać...

To może taki: http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-0691-b-00-pu-40-pokrowiec,13252s z już naprawdę niezłą głowicą. Fakt, że droższy ale to już naprawdę porządny sprzęt.

manat
11-06-2011, 14:04
Długi, dzięki za linka. Wszystko byłoby fajnie, ale niestety najważniejszą dla mnie funkcjonalnością jest możliwość pochylania kolumny, a to benro niestety tego nie zapewnia :-/ Monopod to drugorzędna potrzeba - po prostu po co kupować go oddzielnie, skoro można "wszystko w jednym".

Długi
11-06-2011, 17:59
Długi, dzięki za linka. Wszystko byłoby fajnie, ale niestety najważniejszą dla mnie funkcjonalnością jest możliwość pochylania kolumny, a to benro niestety tego nie zapewnia :-/ Monopod to drugorzędna potrzeba - po prostu po co kupować go oddzielnie, skoro można "wszystko w jednym".

Statyw z pierwszego linka, który Ci podałem, zapewnia pochylenie kolumny ale wtedy pisałeś, że wadą jest brak wydzielania monopodu. Akurat Benro ma sporo modeli z regulowaną kolumną. Sam sobie taki kupiłem: http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-198-n6-pokrowiec,8170s

jeremi1234
23-03-2012, 14:55
Witam przymierzam się do zakupu właśnie statywu RACAM 188cm może ktoś już taki używa i może wyrazić swoją opinię. A może ktoś coś ciekawego w przedziale cenowym 500-600zł poleci. Zależy mi na wysokości (wysoki), głowicy kulowej, oraz stabilności. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam