Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] między marsem, a ziemią
Romano H.
05-01-2011, 09:32
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img31.imageshack.us/img31)
2.
źródło (http://img220.imageshack.us/img220/)
witam, proszę o kilka słów komentarza
Romano H.
05-01-2011, 09:33
http://img220.imageshack.us/img220/4733/dsc8834mint.jpg]źródło ([URL=http://img220.imageshack.us/i/dsc8834mint.jpg/)[/URL]
Romano H.
05-01-2011, 09:34
źródło (http://img31.imageshack.us/i/dsc8928mint.jpg/)
Paablitos
05-01-2011, 09:35
między marsem, a ziemią ... jest czarna otchlan ;)
Nic nie widze :(
p.s.
O.. juz sie poprawilo
1-ka mi sie podoba, ladny kadr i swietny klimat.
2-ka ma swietne niebo i malo atrakcyjny MZ kadr... osobiscie bym przycial do kwadratu z prawej strony, tak aby uciac przed slupem.
Romano H.
05-01-2011, 09:37
coś zamotałem..., ale w końcu udało mi się samodzielnie zamieścić te fotografie ! Proszę o Wasze komentarze
1 Ma fajny kadr i ciekawy klimat.
Romano H.
05-01-2011, 09:42
Grzybu - dzięki za Twoje zdanie
Romano H.
05-01-2011, 10:25
Paabitos wielkie dzięki, tam oczywiście mam inne kadry, także taki o jakim mówisz,
Jestem bardzo ciekaw opinii o kolorach, bo ja nie mam dobrego monitora by z tym sobie poradzić. Muszę słuchać Waszych opinii.
Paablitos
05-01-2011, 10:32
Paabitos wielkie dzięki, tam oczywiście mam inne kadry, także taki o jakim mówisz,
Jestem bardzo ciekaw opinii o kolorach, bo ja nie mam dobrego monitora by z tym sobie poradzić. Muszę słuchać Waszych opinii.
Niestety tez nie mam dobrego (skalibrowanego) monitora, wiec o kolorach wole sie glosno nie wypowiadac
(po cichu powiem, ze jak dla mnie jest ok, ale nie mnie to oceniac)
Zdecydowanie jedynka wypada korzystniej :-)
Romano H.
05-01-2011, 10:59
Zdjęcia z tego samego dnia, tyle, że na jednym wschód, a na drugim zachód słońca. Widzę że z Waszych opinii 1 zdecydowanie lepsza, dzięks
1 bardzo ładna. Podoba mi się kadr, światło i kolory. 2 bym sobie darował :)
Kadr masz Romku zdecydowanie lepszy na jedynce.
Jest dosyć ciemno, ale klimacik także tu gości w dosyć pokaźnych ilościach.
Nie wiem czy bym lekko nie przekadrował. Ale jeżeli pozwolisz to zerknę w domu raz na normalnym wyświetlaczu (teraz lapek) i wtedy wypowiem się raz jeszcze, także pod kątem kolorystyki :).
A podpytam się jeszcze: czy przypadkiem nie posiada Pan kadru tylko z motywem słoneczka i tego fajowego drzewka z dwójeczki ?
Mogłoby ciekawie się prezentować w pionie lub kwadracie :).
wojtek6308
05-01-2011, 13:55
1 bardzo dobra, ciekawy kadr i ładne kolorki, jest klimat :-) .
dominikpl72
05-01-2011, 14:20
Też jestem za jedynką.
Dwójka tyko psuje pozytywne wrażenie wywołane odbiorem jedynki.
Za Arturem, moim zdaniem jedynka w tym zestawieniu wiedzie prym, ba - bardzo ładna jest, kadrowo i kolorystycznie.
Dwójka, nie powiem, ciekawa, choć barwy chyba bym jednak trochę osłabił... I tak sobie myślę, czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby cięcie jej w kierunku kwadratu - pozbywając się lewej strony. Kadr byłby pełniejszy, a perspektywa ciekawsza.
Podsumowując, całkiem udany set :)
jedynka mz. jest bardzo ładna, ma bardzo ładna kolorystykę :)
Moim zdaniem jedynka jest swietna, ale typowa, natomiast dwojka jest swietna i jest to jedno z tych zdjec ktore chcial bym zrobic....swietne!
Jedynka jest wręcz rewelacyjna.
Dwojka zbędna - brzydkie kolory, dziwnie rozłożone (prawie50/50) w kadrze.Do tego za dużo zieleni w tej mgle.No i ten słup pośrodku.
Pablo 77
05-01-2011, 16:34
Jedynka bardzo fajna z bardzo dobrym kolorem.
jfalatowicz
05-01-2011, 17:44
Przyjemne bardzo. Fajnie się na to patrzy.
Romano H.
05-01-2011, 20:54
wielkie dzięki za Wasze komentarze i sugestie. Jesteście super !
Z kolorami nieco mam problemy, bo nie mam odpowiedniego sprzętu, by to dokładnie analizować.
Mnie podoba się 1 i 2, a byłem ciekaw Waszych odczuć. Tu na luzie można pogadać na ten temat, co mnie bardzo cieszy, bez presji ocen.
...
Z kolorami nieco mam problemy, bo nie mam odpowiedniego sprzętu, by to dokładnie analizować.
...
A kolorki masz naprawdę fajowe, a dawka klimatu jest przednia :).
Romano H.
05-01-2011, 21:03
Cytat:
Napisał Romano H. Zobacz post
...
...
A kolorki masz naprawdę fajowe, a dawka klimatu jest przednia .
Dziękuje Paweł, na Ciebie zawsze mogę liczyć, obiecałeś, że spojrzysz ponownie i nie zawiodłem się na Tobie. Chciałbym wiedzieć, czy można zobaczyć dane portfolio zdjęć poszczególnych autorów na tej stronie? Nie wiem jak tego szukać...? Pomocy !
(...) Chciałbym wiedzieć, czy można zobaczyć dane portfolio zdjęć poszczególnych autorów na tej stronie? Nie wiem jak tego szukać...? Pomocy !
Wchodzisz w profil konkretnego użytkownika (klikając jego nick), następnie w zakładkę "statystyki", a potem "Pokaż wszystkie wątki rozpoczęte przez użytkownika" ;)
...
Chciałbym wiedzieć, czy można zobaczyć dane portfolio zdjęć poszczególnych autorów na tej stronie? Nie wiem jak tego szukać...? Pomocy !
Nie bardzo wiem o co chodzi? Jeżeli o zdjęcia, które dany Autor zaprezentował na forum, to klikasz na nicka - potem statystyki - potem "Pokaż wszystkie wątki rozpoczęte przez użytkownika" i oglądasz :).
Jacek stawia flachę, bo był pierwszy ;):).
Romano H.
05-01-2011, 21:21
Fremen, Paweł, dziękuje, o to mi właśnie chodziło ! Myślałem, że jest sama galeria zdjęć poszczególnych autorów, ale i tak jest nieźle.
Czasem jest tak, że dana osoba krytykuje to, a to, a zdjęcia ma tak słabe, ze czasem lepiej jakby zamilkła niż prawiła mądrości.
Pozdrawiam wszystkich zaglądających ,a szczególnie tych, którzy napiszą kilka słów komentarza.
borregaard
05-01-2011, 21:40
Jedynka OK,troszkę zbyt ciemna,dwójka ma niedobry kolor..i raczej słabo.
Jeśli pasjonujesz się takimi "wyścigami " jak na FF,to bez wiarygodnego monitora niezbyt...chociaż przy obecnym trendzie "kolorystycznym" nic to nie przeszkadza,chwilowo...;)
Czasem jest tak, że dana osoba krytykuje to, a to, a zdjęcia ma tak słabe, ze czasem lepiej jakby zamilkła niż prawiła mądrości.
Tu się nie zgodzę, większość zawodowych krytyków to nieudani twórcy.Ale być może dlatego są surowi i wnikliwi, a najczęściej to pasjonaci danej dziedziny.Może z zazdrości ostro krytykują, ale to przecież doskonała motywacja.Dzięki temu ich uwagi są zwykle celne i cenne.Sam wiesz czy krytyka jest trafna,o ile miłość własna Cię nie zaślepia.Dokonania krytyka nie mają żadnego znaczenia.
jacekz40
06-01-2011, 02:32
Tu się nie zgodzę, większość zawodowych krytyków to nieudani twórcy.Ale być może dlatego są surowi i wnikliwi, a najczęściej to pasjonaci danej dziedziny.Może z zazdrości ostro krytykują, ale to przecież doskonała motywacja.Dzięki temu ich uwagi są zwykle celne i cenne.Sam wiesz czy krytyka jest trafna,o ile miłość własna Cię nie zaślepia.Dokonania krytyka nie mają żadnego znaczenia.
Aha no to chyba sobie alibi przygotowałeś :smile:
Bez urazy, wyobraź sobie, że nawet jest tak, że z wieloma Twoimi uwagami zgadzam się - napisałem szczerze. Tylko tak na marginesie, autentycznie chciałbym zobaczyć Twoje zdjęcia, bo tu na forum ich nie ma...choćby z czystej ciekawości.
A co do zdjęć jedynka nie tylko ładna czy piękna...jest super, hiper piękna
Romano H.
06-01-2011, 08:52
" Tu się nie zgodzę, większość zawodowych krytyków to nieudani twórcy.Ale być może dlatego są surowi i wnikliwi, a najczęściej to pasjonaci danej dziedziny.Może z zazdrości ostro krytykują, ale to przecież doskonała motywacja.Dzięki temu ich uwagi są zwykle celne i cenne.Sam wiesz czy krytyka jest trafna,o ile miłość własna Cię nie zaślepia.Dokonania krytyka nie mają żadnego znaczenia. "
Duder - ja po prostu lubię wiedzieć, kto pisze krytykę. Krytyka jest ok, mobilizuje i motywuje do dalszej lepszej pracy, o ile ta krytyka nie jest tak dołująca, że człowieka zniechęca kompletnie. Czy większość nieudanych twórców to znakomici krytycy, można na ten temat wiele dyskutować.
Romano H.
06-01-2011, 08:54
" Tu się nie zgodzę, większość zawodowych krytyków to nieudani twórcy.Ale być może dlatego są surowi i wnikliwi, a najczęściej to pasjonaci danej dziedziny.Może z zazdrości ostro krytykują, ale to przecież doskonała motywacja.Dzięki temu ich uwagi są zwykle celne i cenne.Sam wiesz czy krytyka jest trafna,o ile miłość własna Cię nie zaślepia.Dokonania krytyka nie mają żadnego znaczenia. "
Duder - ja po prostu lubię wiedzieć, kto pisze krytykę. Krytyka jest ok, mobilizuje i motywuje do dalszej lepszej pracy, o ile ta krytyka nie jest tak dołująca, że człowieka zniechęca kompletnie. Czy większość nieudanych twórców to znakomici krytycy, można na ten temat wiele dyskutować.
Nikonozaur
06-01-2011, 11:34
Jedynkę masz dobrą, w sprawie dwójki jestem za Nemethem - nawet jakbyś zrobił cud-kolory (górę już masz) kadrowo nie podniósłbyś tej foty z gleby...
Co do krytyki... Idąc na koncert swojej ulubionej kapeli na czym opierasz opinię, że grali źle lub dobrze? Przecież nie potrafisz grać na wszystkich instrumentach użytych przez muzyków. Potrafisz? ;)
Jacenty Z.
06-01-2011, 13:43
Moim zdaniem kompozycyjnie bardzo fajna jest jedynka - nie ma tej kolorystyki co nr 2, ale za to jest w niej coś z ciężkiej atmosfery pochmurnego zimowego wieczoru. W innych porach dnia też pewnie by to świetnie wyglądało. Można też byłoby spróbować różnych wersji obróbki (tu masz takie sfumato i chiaroscuro, a mógłby też być surrealizm).
Dwójka trochę bardziej rozprasza uwagę, mnogość różnych elementów (np. pod słońcem między pierwszym, ostrym a drugim, zamglonym planem jest krzak, który na pierwszy rzut oka wygląda jak paproch). Niemniej kierunek poszukiwań bardzo obiecujący :)
Powody dlaczego ludzie krytykują czyjeś zdjęcia mogą być różne. Najgorsze możliwe z nich to niewiedza lub zawiść. Jednak wydaje mi się, że sporo jest prawdy w tym, co napisał Duder.
A piszę o tym dlatego, że gdybyś zajrzał w moje statystyki, też pewnie nie zobaczysz tam wiele zdjęć. Powody są różne - każdy szuka i błądzi, ma lepsze i gorsze okresy w życiu prywatnym i fotograficznym (u mnie na przykład ilość zrobionych zdjęć i wskaźnik zadowolenia z nich zmalały ostatnio 10-krotnie), a może po prostu odebrał już porcję krytyki swoich zdjęć - słusznej czy nie - w różnych miejscach. Dlatego każdy przypadek traktowałbym indywidualnie.
"Dlatego każdy przypadek traktowałbym indywidualnie."
Pod tym się podpiszę.
Co do zdjęcia - pierwsze zdecydowanie wygrywa.
Aha no to chyba sobie alibi przygotowałeś :smile:
autentycznie chciałbym zobaczyć Twoje zdjęcia
Buźkę widzę, ale jednak można to odebrać jako lekką sugestię półżartem.Myślisz, że przyznałbym się dobrowolnie, że jestem nieudanym twórcą? :-) Nie ma tak dobrze.
Co do zdjęć - może kiedyś?
Nikonozaur dał świetny przykład.Domaganie się od krytykującego legitymacji umiejętności co najmniej takich jak krytykowanego nie ma żadnego sensu.Gdyby tak przyjąć, krytykować mogliby tylko mistrzowie.A im się najczęściej nie chce.No chyba, że im dobrze płacą.
Takie żądania , jak mi się zdaje, biorą się z chęci podważenia jakości krytyki, przez krytykowanego, na zasadzie "co on mi tu będzie,jak sam nie umie (albo pewnie nie umie)".I wtedy można z czystym sumieniem to olać.Takie samooszukiwanie się.
Jest jeszcze inna możliwość, kiedy krytykowany ma bardzo słabe pojęcie o danej dziedzinie i potrzebuje autorytetu, nie ufa tym których nie może zweryfikować.Ktoś kto wie już co nieco potrafi sam ocenić, czy krytyka jest sensowna, o ile ma dość pokory.
Ale nam się trochę OT zrobił, sorry.
Romano H.
07-01-2011, 08:34
dziękuje za Twoje zdanie, cenne myśli i przyjmuje je
Numer 1 bardzo ladne - bardzo fajny klimat.
Numer 2 nie pasuje tu.
Co do komentowania zdjęc przez kiepskich fotografów - wiadomo każdy może, po to jest forum. Ale nie ukrywajmy, ze bardziej cenimy krytyke dobrego fotografa, a tego kiepskiego troszke mniej.
Romano H.
07-01-2011, 21:03
podziękował !
Dla mnie też jedynka ma najlepszy klimat.
krzysztofz24
07-01-2011, 22:01
Nie bede oryginalny;-). 2 mi nie pasuje kadrowo i kolorystycznie jest gorsza od 1. No i tu dochodzimy do 1 ktora jest superowa:-). Wszystko mi sie podoba. I kadr i kolory i to lekko przytlumione swiatelko.
Tak, 1 mi sie baaardzo podoba.
Bardzo dobre ze wskazaniem na 1.pozdrawiam
ostrytux
08-01-2011, 12:25
Numer jeden bardzo mi się podoba.