Zobacz pełną wersję : Eizo S2433W plus kalibrator Easy Pix
janek.demonista
04-01-2011, 22:39
Czy ktos może się wypowiedziec nie tyle na temat monitora co samego kalibratora ?
Czy jest możliwość przy jego użyciu np. kalibracji przy załozeniu 5000K, zapisania tego w jakiś pliku, z którym potem idzie się do laboratorium i czy w ten sposób jest szansa że zdjęcia wyjdą podobnie jak na ekranie monitora ?
wielkie dzięki za podpowiedzi
marszull
05-01-2011, 00:35
a na dodatek nie w tym dziale ;)
EasyPix to przemalowany Spyder. Nie ustawi optymalnie takiego monitora.
janek.demonista
05-01-2011, 10:17
nie wiem jak przenieść wątek do innego działu ( może zrobi to uprzejmy moderator)
Tom 01 czy możesz napisać coś więcej...
janek.demonista
05-01-2011, 11:05
czy np. XRite i !1 Display2 da radę ?
czy np. XRite i !1 Display2 da radę ?
Z błędem do 600K. Wystarczy Panu taka dokładność? ;)
janek.demonista
05-01-2011, 12:03
nie wiem czy wystarczy w fotografii ze sztucznym zastanym oswietleniem chyba nie ???
a jeżeli można zapytać Munki Designe i czy ewentulanie mogóbym prosić o jakieś wskazówki dot. przygotowania do druku w laboratorium ( jak się za to zabrać ? ) pracuję na NX2
X-Rite ColorMunki Photo i Design zmierzy ten monitor poprawnie. Problem tylko w oprogramowaniu, bo fabrycznie moduł monitorowy robi więcej złego niż dobrego. Trzeba zainwestować w profiler lub nauczyć się niełatwego Argylla.
Jak przygotować do labu? Najkrótsza możliwa instrukcja obsługi:
Wersja A.
1. Weź skalibrowany monitor.
2. Przygotuj zdjęcie.
3. Skonwertuj do profilu maszyny lub jeśli nie ma do sRGB.
4. Dołącz profil do pliku jeśli lab tak zaleca.
Wersja B.
1. Zaproś do siebie kogoś, kto wie jak, pomierzy, ustawi i przeszkoli.
janek.demonista
05-01-2011, 12:24
czyli konwertuje zdjęcie do profilu maszyny ( import pliku z drukarni do NX2 - nie wie Pan jak to się robi ?)
i podaję mój profil ICC dla np. 5000K czyli swiatła dziennego
czy tak?
czyli konwertuje zdjęcie do profilu maszyny ( import pliku z drukarni do NX2 - nie wie Pan jak to się robi ?)
Nie znam NX2. Proszę poszukać w opcjach exportu.
i podaję mój profil ICC dla np. 5000K czyli swiatła dziennego
1. Nie swój profil a profil maszyny.
2. Monitor ma być ustawiony nie do WPKT 5000K tylko 6000-6500K
janek.demonista
05-01-2011, 20:17
zacznijmy od początku:
CZ I. MONITOR
rozpakowuję tenże cud monitor - włączam .
jest noc, świeci się żółte światło żarówki o temp. ok. 2400 K. Żółte światło żarówki oświetla monitor powodując u mnie zmianę widzenia kolorów przez niego wyświetlanych. I gdybym robił zdjęcia tylko dla siebie to mógłbym je korygować nawet w takich warunkach. Ale pragnę zdjęcia pokazać koledze. I chciałbym aby po skorygowaniu przeze mnie zdjęcia widział mniej więcej to samo. Muszę zatem założyć jakąś stałą, do której razem będziemy mogi się odność. Tą stałą jest światło o temperaturze 6000-6500 K.
Jeżeli ustawię monitor na tą wartość ( 6500K) i będę siedział przy żółtym świetle żarówki to nie zobaczę kolorów w temperaturze
6500 K tylko w innej. Muszę zatem skompensować ( skalibrować) kolory na monitorze o wartość zółtego światła 2400 K. Tą robotę robi za mnie kalibrator. Mierzy temperaturę zółtego światła żarówki i o nią kompensuje kolory na monitorze.
Gdy już to zrobi zakłada sobie profil dla żółtego światła żarówki. ŻŚW.
Gdyby jednak przyszło mi do głowy obrabiać zdjęcia w południe przyś wietle dziennym to dla niego również powiniennem stworzyć za pomoca kalibracji oddzielny profil ICC. Gdybym to samo robił przy świecach to również.
Zatem tworzę sobie kilka profili i zmieniam je w zależności od potrzeb. Albo maluję pokój na szaro i daję lampę o stałej temp K. i w takich warunkach tworzę jeden, jedyny profil.
CZ II. WYDRUK
Teraz chcę wydrukować zdjęcie. Importuję zatem profil kolorystyczny maszyny, który jest jak rozumiem skalibrowany do 6500k. Tzn. relacje kolorów na monitorze i tonerów są skorelowane w tym świetle. Profil jest konieczny ponieważ chodzi zapewne o parametry samego materiału jakim są tonery. Ok i co teraz wgrywam profil kolorystyczny maszyny ale żebym odwzorowanie było zbliżone to muszę mieć w pokoju światło o temp. 6500 K. To po co robię wcześniejszą kalibrację monitora ?
To jedno, chodzi również o papier na którym drukuję . Powiniennem również skalibrować monitor do bieli papieru. A to już na pewno wymaga jednolitego źródła światła u mnie i w Laboratorium.
Czy może Pan powiedzieć potocznym językiem gdzie się mylę w tych niewczesnych rozważaniach -z góry bardzo dziękuję
Oświetlenie zewnętrzne nie ma wpływu na barwy wyświetlane przez monitor ani nie ma kluczowego znaczenia w ich postrzeganiu. Co innego na papierze. Monitor trzeba ustawić na 6000-6500K i przetłumaczyć sobie, że to co wyświetla to dobrze nawet jeśli zmysły będą oczekiwały wyraźnie innej temperatury, np wieczorem.
Monitor jest kalibrowany po to aby jak najlepiej wyświetlał to co jest w pliku, oraz aby aplikacja graficzna, znając jego własności, mogła na nim zasymulować jak wyjdzie z maszyny na podstawie jej profilu.
janek.demonista
05-01-2011, 20:55
własnie ...dziękuje za informacje sporo się dowiedziałem...chciałbym dokonac świadomego zakupu.
a na to się nie zanosi. Chodzi o S2433W plus kalibrator...
a Pan pisze o Argylle i jeszcze jakiś profilerach
chciałem aby było w miarę ok i rozwojowo
a teraz to już sam nie wiem czy nie lepiej kupić cos tańszego i dać komus skalibrować :(
Jeśli ma Pan ochotę zgłębić nieco problematykę kalibracji i CMM wskazane jest kupienie X-Rite ColorMunki Photo i poznawanie ArgyllCMS. Jeśli chce Pan po prostu narzędzie do pracy, dużo prościej będzie zlecić to od razu przy zakupie.
Podstawy wiedzy o kalibracji: http://mva.pl/viewforum.php?f=21
janek.demonista
05-01-2011, 21:13
świetnie opracowane materiały będę je zgłębiał, co jaki czas należałoby kalibrować wspomniany monitor? może faktycznie lepiej zostawić to specjaliście anieżeli kupować kalibrator?
Monitory klasy EIZO S2433W przy amatorskim użytkowaniu spokojnie ponad pół roku. Wielokrotnie też mierzyłem takie monitory nie dotykane od roku i nie widziałem większych odchyleń. Najlepiej przeliczyć opłacalność i ewentualną upierdliwość kalibracji samodzielnej oraz koszty usług w funkcji czasu.
janek.demonista
05-01-2011, 21:33
tak, jest to rozsądne co Pan pisze. dziękuję.
janek.demonista
05-01-2011, 23:25
zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia.Czy obraz na tym monitorze po kalibracji dla celów obróbki zdjęć w przestrzeni RBG, nie będzie np. zbyt jaskrawy, albo kontrasowy np. przy oglądaniu stron internetowych...innymi słowy jak sie ma kalibracja do trybów pracy monitora tj. Text, Picture, Movie, Custom, RGB etc...
nie będzie np. zbyt jaskrawy, albo kontrasowy np. przy oglądaniu stron internetowych...
Nie, wystarczy użyć przeglądarki która ma moduł CMM: Firefox, Safari.
janek.demonista
05-01-2011, 23:36
tak , ale po kalibracji jaki wpływ ma wybór trybu pracy monitora ...na edycje zdjęcia
tak , ale po kalibracji jaki wpływ ma wybór trybu pracy monitora ...na edycje zdjęcia
Przy edycji zdjęć monitor musi pracować w "znanych" nastawach. Tryby w innych zastosowaniach można przełączać, tylko poza rozrywką nie ma po co.
janek.demonista
05-01-2011, 23:40
przepraszam nie zrozumiałem odpowiedzi
pytanie brzmiało : już po kalibracji, jaki wpływ na edycje zdjęcie ma wybór trybu pracy monitora.
już po kalibracji, jaki wpływ na edycje zdjęcie ma wybór trybu pracy monitora.
Monitor przestaje być skalibrowany.
janek.demonista
05-01-2011, 23:47
ale możliwy jest powrót do profilu stworzonego podczas kalibracji ? do tej "znanej nastawy"
tzn. profil po kalibracji mam np. w trybie pracy monitora RGB, inne tryby są do zabawy ?
rozumiem, że przez "znaną nastawę" rozumiemy tryb pracy RGB ?
Tryb Custom, w którym możemy regulować wszystkimi nastawami monitora. Monitor nie ma trybu RGB. Jest sRGB który jest symulacją. Polecany wyłącznie w sytuacjach jeśli używane aplikacje nie mają zarządzania barwą.
janek.demonista
05-01-2011, 23:55
cytat ze strony eizo...". W zdecydowanej większości modeli monitorów EIZO dostępnych jest pięć trybów pracy: Text, Picture, Movie, Custom, RGB. Jednak w modelach....."
cytat ze strony eizo...". W zdecydowanej większości modeli monitorów EIZO dostępnych jest pięć trybów pracy: Text, Picture, Movie, Custom, RGB. Jednak w modelach....."
Przepraszam za literówkę. Mógłby Pan podać linka gdzie to jest? Zgłoszę do poprawienia.
janek.demonista
05-01-2011, 23:57
http://www.eizo.pl/flexscan-s2433w
janek.demonista
05-01-2011, 23:59
tak po prostu, rozumiem, że w Custom mam skalibrowany monitor a w Movi Text etc już nie, aby był skalibrowany ponownie przełączam na custom?
tak po prostu, rozumiem, że w Custom mam skalibrowany monitor a w Movi Text etc już nie, aby był skalibrowany ponownie przełączam na custom?
Dokładnie tak.
janek.demonista
06-01-2011, 00:09
czy ma Pan już Nobla z monitorologii ?
jeżeli nie to przyznaje Panu takiego małego prywatnego Nobla, chyba więcej osób podpisałoby się pod tym postem
z wdzięczności oczywiście
;)
czy ma Pan już Nobla z monitorologii ?
jeżeli nie to przyznaje Panu takiego małego prywatnego Nobla, chyba więcej osób podpisałoby się pod tym postem
z wdzięczności oczywiście
:)
Prawda jest dużo bardziej prozaiczna. To moja praca po prostu.
janek.demonista
06-01-2011, 00:20
pisze Pan kawał dobrej prozy ...