Zobacz pełną wersję : beauty dish???
witam jestem w kropce zastanawiam sie nad beauty dish em mam lampy bowens gemini 500 r. zastanawiam sie czy wystarczy mi orginalby bowens owski beauty 38 cm bodajze z czego pamietam? czy lepiej kupic np inne odpowiedniki chinskie lub jakies rekomendowane przez was? wolal bym wiekszy beauty np 70cm ale czy bedzie lepszy niz orginalny bowensowski?
marszull
04-01-2011, 21:25
mysle ze nie zauwazysz roznicy miedzy bowensem a nie bowensem
witam jestem w kropce zastanawiam sie nad beauty dish em mam lampy bowens gemini 500 r. zastanawiam sie czy wystarczy mi orginalby bowens owski beauty 38 cm bodajze z czego pamietam? czy lepiej kupic np inne odpowiedniki chinskie lub jakies rekomendowane przez was? wolal bym wiekszy beauty np 70cm ale czy bedzie lepszy niz orginalny bowensowski?
skoro chcesz BD 70cm, to nie kupuj 38cm. To duża różnica.
fotouśmieszek
05-01-2011, 19:24
mysle ze nie zauwazysz roznicy miedzy bowensem a nie bowensem
nie byl bym pewien.Czasem są ogromne roznice w kelvinach,pozornie niewidoczne zafarby itepe;p
marszull
05-01-2011, 19:36
w dwoch takich samych ( w sensie srebrny lub bialy) i takiej samej wielkosci BD? chcialbym zobaczyc te roznice lub zdjecia z roznicami
Mam nadzieje ze zle nie robie podpinajac sie ze swoim pytaniem. Sprawa dotyczy BD a mianowicie czy jest duza roznica miedzy BD z metalowa kopulka a hmmm dziurkowanym dyfuzorem lub tez mlecznym szklem? Na pierwszy rzut oka to w lustrzanych powierzchniach widac roznice w odbiciu np ten z metalowa kopulka daje odbicie z ciemnym srodkiem. Ale moze tez sa inne zalety uzywania tego ustrojstwa?
w dwoch takich samych ( w sensie srebrny lub bialy) i takiej samej wielkosci BD? chcialbym zobaczyc te roznice lub zdjecia z roznicami
Wiesz, niektórzy w audio słyszą że jest lepiej jak kupili złocone wtyczki, a najbardziej utalentowani nawet w systemach cyfrowych.
Mam nadzieje ze zle nie robie podpinajac sie ze swoim pytaniem. Sprawa dotyczy BD a mianowicie czy jest duza roznica miedzy BD z metalowa kopulka a hmmm dziurkowanym dyfuzorem lub tez mlecznym szklem? Na pierwszy rzut oka to w lustrzanych powierzchniach widac roznice w odbiciu np ten z metalowa kopulka daje odbicie z ciemnym srodkiem. Ale moze tez sa inne zalety uzywania tego ustrojstwa?
kup sobie jakakolwiek ksiazke o oswietleniu studyjnym a wszystkiego sie dowiesz :) bo domyslam sie ze nie pogrzebałem ani na forum ani w necie skoro takie pyt zadajesz
a co ma ksiazka o oswietleniu studyjnym do zadanego przezemnie pytania? nie pytam co daje BD ;) tylko czy widac roznice miedzy zwyklym Bd a np takim "udziwnionym" ktory zamiast kopulki ma grid a dokola jakby zaluzja z 3 krazkow. Mysle ze to moze miec duzo wieksze znaczenie dla obrazka niz np softbox zwykly a superrowno swiecacy Bowenowski waffer...
ps. ksiazek mam tyle ze kilka niedlugo pojdzie pod mlotek ;)