PDA

Zobacz pełną wersję : D300 wrócił z serwisu

JohnnyB
04-01-2011, 14:36
Po naprawie, o której pisałem w tym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157130
Dzisiaj ściągnąłem zdjęcia robione przedwczoraj i...masakra.
95% kadrów nie ostrych.
Wszystkie 4 obiektywy jakie mam mają straszny FF. Tak duży że nawet 50tka na korekcie +20 w aparacie wciąż przy f2,8 daje nie ostre zdjęcia. Podłamałem się kurde bo to oznacza pewnie dla mnie znów oczekiwanie.
W weekend będę w Warszawie i w poniedziałek pewnie też jeszcze i dlatego mam do Was pytanie.
Czy orientujecie się jak wygląda kalibracja puszek - czy coś takiego można zrobić na miejscu? Czy mam jakieś szanse, że jeśli podjadę tam z puszką to dadzą się uprosić? Bo kompletnie nie mam pojęcia czy ten zabieg wymaga poświęcenia mu większej ilości czasu?

robsonzbydzi
04-01-2011, 15:16
umów się telefonicznie, powinni zrobić w ciągu godziny - dwóch na miejscu

pawulon
04-01-2011, 15:31
Ja byłem i regulowałem puszkę na miejscu. Ale wcześniej się umawiałem telefonicznie. Regulacja trwała 15 minut.

JohnnyB
04-01-2011, 15:36
Dzięki wielkie za podpowiedzi!

co4en
04-01-2011, 16:41
Bardzo dziwny serwis ten na Postepu :)
Jesli referencyjnym szklem do kalibracji jest 50-tka a teraz masz na niej +20 to albo jest taki rozrzut jakosciowy szkliel albo po prostu serwis olal sprawe zeby to sprawdzic po zakonczonej robocie :)

JohnnyB
04-01-2011, 17:09
Kobieta przez tel powiedziała, że zawsze po naprawie dokonują kalibracji i albo się ustawienia "nie zachowały" albo "czy jest pan pewny, ze wczesniej wszystko bylo ok?"
....przez 24 miesiące z hakiem było jak najbardziej ok...
50tka w zasadzie wypada najgorzej - no i są jeszcze trzy inne. Co ciekawe najlepiej z czwórki wypada 80-200 af-s, który przed naprawdą był skorygowany w puszce najbardziej :)

robin102
04-01-2011, 17:17
Radził bym Ci wybrać się osobiście do postępowych. Wysyłki odradzam. W przypadku Twojego egzemplarza nie powinno być większego problemu bo "usterka" jest systematyczna i taka sama dla wielu szkieł. poproś aby Ci cofnęli punkt ogniskowania mniej więcej o 20 mikronów i wszystko wróci do normy, choć tak dokładnie to może już nie być. Może trza będzie poszczególne szkiełka trochę do regulowywać funkcją AF tuning. N hiper biper precyzyjną regulacje u postępowych nie ma co liczyć, cały czas używają starej 50tki f1,4 zamykanej na potrzeby regulacji do f2.0 bo tak mówi im procedura regulacyjna od nikona :)

JohnnyB
04-01-2011, 17:29
Dzięki za optymistyczny akcent robin102 ;)