PDA

Zobacz pełną wersję : Zarządzanie kolorem w W7

T&T
04-01-2011, 00:27
Mam prośbę (może nie o wyjaśnienie bo to pewnie za dużo czasu zajmie) ale o ustawienia okna zarządzania kolorami w W7 dla skalibrowanego monitora. Mianowicie chodzi mi o zakładkę zaawansowane. Są tu dwa pola:
1.Domyślne ustawienia kolorów systemu W.
2 Opcje renderowania ICC dla mapowania gamy kolorów WCS.
Pierwsze pole ma dwa rozwijane okna z opcjami i drugie pole ma pięć rozwijanych okien z opcjami.
Moje pytanie jest takie: jakie opcje rozwijanych okien wybrać przy kalibracji monitora i czy te same opcje (jakie) zachować po kalibracji z umieszczonym w systemie profilem?
Może moje pytanie jest zwyczajnie banalne, ale szukajka nic mi nie podpowiedziała, posiadana do W7 literatura też, dopiero co przesiadłem się na W7 i jak zobaczyłem to okno to mnie trochę ruszyło - tym bardziej, że w XP tego nie było. I zaczynam wątpić czy mój pieczołowicie skalibrowany monitor pokazuje to co powinien na domyślnych ustawieniach tego okna. Za wszelkie porady będę wdzięczny, tym bardziej, że kilkadziesiąt obrobionych zdjęć gdyby nie poszło do ludzi, to może pospałbym spokojnie.

Czornyj
04-01-2011, 00:38
Bez znaczenia, w PS za wyświetlanie odpowiedzialny jest ACE, nie WCS.

de Fresz
04-01-2011, 01:29
Ale że jak, PS sam se przelicza pomiędzy przestrzenią roboczą, a profilem monitora, z systemu zaciągając tylko jego nazwę ?

Czornyj
04-01-2011, 01:35
Nie - wykorzystuje własny CMM (przynajmniej domyślnie). To, o czym powyżej jest mowa to konfiguracja CMS-u windy, który nie ma wpływu na rendering barw w Photoshopie, bo wykorzystuje on swój własny.

de Fresz
04-01-2011, 01:50
Wewnątrz, do symulacji, konwersji itp., ale wyjątkiem jest profil monitora, bo Szop raczej wyświetla obraz poprzez API systemowe. A ten trzeba pokazać Windzie paluszkiem (o ile sam nie zrobił tego wcześniej soft do profilowania).
Tak swoją drogą to wciąż nurtuje mnie, czy da się W7 zmusić do określenia jej "przestrzeni roboczej" dla aplikacji bez własnego modułu CM. Panel od zarządzania barwą wygląda jakby to było możliwe, ale jak na razie nie udało mi się tego zrealizować w praktyce (choć przyznaję bez bicia, ze nie zniżyłem się do lektury helpa ;-) )

Czornyj
04-01-2011, 02:00
Tak, tylko profil monitora przydziela się w windzie w zupełnie innym miejscu.

Problem zarządzania barwą w GUI W7 też mnie trochę nurtuje, w google nic nie znalzałem, chyba w desperacji przeczytam tego helpa...

T&T
04-01-2011, 10:29
Bez znaczenia, w PS za wyświetlanie odpowiedzialny jest ACE, nie WCS.

A czy to samo będzie w przypadku przeglądarki, np. FF?

Czornyj
04-01-2011, 10:32
To samo - FF jest na lcms

T&T
04-01-2011, 11:18
Dzięki za wyjaśnienia :smile:

de Fresz
04-01-2011, 11:39
Tak, tylko profil monitora przydziela się w windzie w zupełnie innym miejscu.

Oj tam, to samo okno, dwie zakładki w lewo ;-)

A czy to samo będzie w przypadku przeglądarki, np. FF?

Ale tylko w FF i dopiero po włączeniu jego modułu CM (któren zdaje się wciąż jest difoltowo wyłączony).

siona
04-01-2011, 12:37
Ale tylko w FF i dopiero po włączeniu jego modułu CM (któren zdaje się wciąż jest difoltowo wyłączony).

no właśnie - jak to jest w nowym FF (3.6.13 obecnie)?

nie znalazłem opcji włączenia CM w about:config :/

znalazłem plugina o nazwie color management w wersji 0.5.3 ale mam z nim problem - bez podpięcia profilu pod niego (powinien używać przestrzeni sRGB - tak deklaruje) jest wszystko przejaskrawione, po podpięciu profilu monitora jest git (ale tylko na 1 a mam 2 :/ ), podpięcie znalezionego w systemie profilu sRGB daje niby dobry rezultat ale tylko niby, bo zweryfikować tego na 100 % nie jestem w stanie (wiedza mi nie pozwala bo kolorymetr mam)

zna ktoś rozwiązanie ?

Czornyj
04-01-2011, 12:44
about:config
gfx.colormanagement.mode = 1

siona
04-01-2011, 13:19
about:config
gfx.colormanagement.mode = 1

a co tu :
gfx.color_management.display_profile ?

Czornyj
04-01-2011, 13:22
...a tu nic nie zmieniać :D
Defaultowe ustawienie wykorzystuje profil monitora przydzielony w systemie.

siona
04-01-2011, 13:26
...a tu nic nie zmieniać :D
Defaultowe ustawienie wykorzystuje profil monitora przydzielony w systemie.

ok

jestem tylko ciekaw czy monitora głównego czy każdego z osobna - sprawdzę to dopiero wieczorem bo do roboty 23 cali pod pachą nie noszę :D

Czornyj
04-01-2011, 13:29
Każdego z osobna, chyba że zaczniesz tam grzebać.

siona
04-01-2011, 14:17

to jeszcze pytanko :)

co daje ta funkcja:
gfx.color_management.rendering_intent ?

no i zdaje się jest jeszcze ustawienie 2 w : gfx.color_management.mode - co ono zmienia ? bo 0 to wyłączenie jak mnie nie myli.

Czornyj
04-01-2011, 14:20
Teoretycznie zmienia sposób odwzorowania barw, praktycznie nic.

Defaultowe gfx.color_management.mode=2 zarządza barwą, ale tylko otagowanych treści, których w internecie jest niewiele. gfx.color_management.mode=1 zarządza barwą nieotagowanych treści domyślnie traktując je jako sRGB.

siona
04-01-2011, 14:32
dzięki ci, o skarbnico wiedzy kolorowej :)

siona
04-01-2011, 23:09

no niestety doopa :/

nie zarządza każdym z osobna - przynajmniej tak to wygląda :/

na dodatkowym monitorze mam wszytko w FF mocno zaróżowiono - zaniebieszczone i całkowicie różne od tej samej fotki od tego co wyświetla program graficzny

pytanie co w tej sytuacji zrobić ?

czy podpięcie profilu systemowego sRGB będzie wielkim błędem ? i jak wtedy będzie wyglądało zarządzanie barwą w FF i renderowanie tego przez system?

- edit

też nie jest idealnie (mój lapek nie daje rady całemu sRGB pewnie) - na lapku mam "tak se" delikatnie mówiąc - różni się od tego co programik pokazuje. co ciekawe - głupia galeria windowsa daje radę na prawdę dobrze - gdy połowa obrazka wyświetla się na jednym a druga na drugim monitorze to obie są renderowane poprawnie ....

darzur
05-01-2011, 17:19

Czornyj a jak spowodować żeby wykorzystywał profil każdego z osobna?? Bo u mnie wykorzystuje tylko ten który jest przypisany do monitora głównego i kiedy przeciągnę FF na monitor NG (plazmę) to wszystko jest wyprane.

Problem zarządzania barwą w GUI W7 też mnie trochę nurtuje, w google nic nie znalzałem, chyba w desperacji przeczytam tego helpa...

Też już próbowałem, ale "to se ne da". GUI w W7 nie ma zarządzania barwą i na monitorach WG ikonki będą cukierkowe. Na szczęście coraz więcej aplikacji obsługuje CM, więc problem jest jakby mniejszy.. :)

siona
05-01-2011, 17:21
Czornyj a jak spowodować żeby wykorzystywał profil każdego z osobna?? Bo u mnie wykorzystuje tylko ten który jest przypisany do monitora głównego.

heheheh

jest nas więcej widzę :)

ja mam tylko ten problem, że mój główny jest tym gorszym :/

darzur
05-01-2011, 17:24
heheheh

jest nas więcej widzę :)

ja mam tylko ten problem, że mój główny jest tym gorszym :/

Mój główny jest akurat najlepszym i dla niego wyświetla OK. Na wyświetlaniu na 2gim (pomocniczym) mi w zasadzie nie zależy, ale chciałbym żeby na 3cim (plaźmie) korzystał z jej profilu, bo czasami coś na niej oglądam..