Zobacz pełną wersję : Jaka karta pamięci do D300s ?
Witam potrzebuje pomocy w podjęciu decyzji jakiego typu kartę pamięci do D300s. Muszę jakąś zamówić razem z aparatem.
http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=pamiec+do+d300s&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1294085774-3cda9087195712c23557e1c57c06170910b81da1&do=dosearch&quicksearch=1&title=
szymonvader
03-01-2011, 22:34
od zawsze mam sandiska
chodzi mi o to czy CF czy SD? czy ma to jakieś istotne znaczenie
chodzi mi o to czy CF czy SD? czy ma to jakieś istotne znaczenie
wg.uznania,
kup http://allegro.pl/nowe-sandisk-ultra-ii-cf-8gb-30mb-sek-wyprzedaz-fv-i1391071744.html i ciesz sie zyciem ;)
To, czy wybierzesz SD czy CF nie ma większego znaczenia.
W tej chwili oba formaty są tak szybkie, że nie zauważysz różnicy.
Natomiast karty SD są chyba trochę popularniejsze.
W większości laptopów jest wbudowany czytnik na ten typ kart.
Tak, jak poprzednicy, doradzałbym zakup Sandiska.
Z innych firm, które mogę polecić to Lexar oraz Transcend.
Ta ostatnia jest tańsza, a jak do tej pory nie miałem z nią jeszcze problemów (a jest to już moja 3 karta tej firmy).
ajphotography
04-01-2011, 10:36
Sandiska i LEXAR PROFESSIONAL to najlepsze karty i niezawodne
Najlepiej kupić dwie. Posiadam Sandisc 4GB oraz CF Lexar Professional 4GB mnie to na chwile obecną wystarcza. Owszem jak mini21 napisal o ich prędkościach to są szybkie. Jednak CF jest raczej nieznacznie szybsza. I nawet gdzies na forum było takie porównanie.
cervandes
04-01-2011, 12:06
owszem, CFy są szybsze ale chyba tylko to się przydaje przy dłuższych seriach w RAWach. Ja mam dwa komplety 16 + 16 i 8 + 8, w obu przypadkach SD mam Sandiska Ultra a CF Kingstona elite pro 133x. I ustawione mam SD jako karta podstawowa a CF jako kopia, na wypadek gdyby któraś karta siadła - mam szansę na uratowanie zdjęć o ile piorun mi w aparat nie strzeli ;)
Jeśli już będziesz kupował, to koniecznie oryginał. Masa jest podróbek, niestety z szybkością i bezawaryjnością niewiele mają one wspólnego. Ja się zaopatruję w hurt.com.pl, na allegro sprzedają jako qbok
Pozdrawiam
Dziękuje za info. Chyba na początek zdecyduje się na CF Lexara 8GB 45MB/1s jest w fotojockerze w miare dobrej cenie 199zł
krolewicz
04-01-2011, 18:15
dobrej cenie?
za 200zł to kupisz dwa dobre sandiski 8gb - SanDisk CF Compact Flash 8GB Ultra 30mb/s Ci spokojnie wystarczy
Witam potrzebuje pomocy w podjęciu decyzji jakiego typu kartę pamięci do D300s. Muszę jakąś zamówić razem z aparatem.
Obydwie.
D300s ma fajny ficzer - pozwala ustawiać zastosowanie kart - u mnie np. było tak, że przy foceniu RAW + JPEG RAW-y trafiały na CF a JPEG-i na SD. Na SD trafiały także testowe filmiki. SD może też być "przedłużką" CF-a. Warto mieć obydwie...
Co do adaptera - ja właśnie jestem na kupnie czytnika CF/SD Lexara. Stówka na Alledrogo.
raczej to jednak niezła cena, bo tego Lexara trzeba porównywać do SanDisków serii ExtremeIII, a chyba nawet do IV (dobrze ponad 300 zł za 8GB),a nie Ultra...
Apropos, jak się ma nowa seria ultra/30MB/s do extremeIII?
ck_dezerter
04-01-2011, 20:09
witam!
Można jeszcze dodać, że jak się często wyciąga kartę z gniazda np. do ściągniecia zdjęć w czytniku, to SD chyba jest bezpieczniejsza, bo nie da się pogiąć pinów w gnieździe (tak jak w wypadku niedokładnego wkładania CF-były takie wypadki opisywane na forum i kończyły się źle dla puszki) i z tego względu ja jako częściej "wyciąganą" używam i planuję używać w tej opcji właśnie SD (mam 16 GB SanDisk bo były w zestawie z D300s w FJ).
Dziękuje za info. Chyba na początek zdecyduje się na CF Lexara 8GB 45MB/1s jest w fotojockerze w miare dobrej cenie 199zł
Ja bym się jednak zastanowił czy nie lepsza będzie karta SD. :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164950
Grizzzly
04-01-2011, 21:56
dobrej cenie?
za 200zł to kupisz dwa dobre sandiski 8gb - SanDisk CF Compact Flash 8GB Ultra 30mb/s Ci spokojnie wystarczy
Mam taką, tylko 4Gb. Jest świetna, ale trzeba uważać bo często są z 15 mb/s.
SD chyba jest bezpieczniejsza, bo nie da się pogiąć pinów w gnieździe
Żongluję kartami CF - podczas reportażu zazwyczaj używam trzech. Zrzucam zdjęcia przez czytnik, kabel USB jak dotąd leży nieodpakowany w pudełku. Nie za bardzo mogę sobie wyobrazić w jaki sposób można krzywo włożyć CF (przynajmniej do D300) chociaż słyszałem o takich przypadkach i siedzi mi to w głowie i mam to na uwadze podczas "żonglerki"
aha.. sandisk Extreme III i jeden Sandisk Ducato... chociaż różnica przy zapisie serii rawów czy zrzucania zdjęć na kompa jest praktycznie niezauważalna... A Ducato kupiłem w Fotojokerze w promocji za cenę Extreme III;) hehe może dlatego nie widzę różnicy
lukaszD1x
06-01-2011, 19:13
Ja używam sandisk extreme III i jest ok
Nie wiem dlaczego ale mi osobiście przypadła do gustu karta EMTEC
W posiadaniu mam SD 16G jej spesyfikacja:
Pojemność From 2GB to 32GB - w takich są dostępne
Prętkość odczytu Class6 - 133x - up to 19MB/s
Prętkość zapisu Class6 - 90x - up to 10MB/s
Cema około 150 -190 PLN.
od 5 lat uzywam sandisca ultra II, poczytaj instrukcje tam wyraznie stoi jakich kart uzywac
Endriu129
30-01-2011, 13:38
Ostatnio nabyłem CF 16GB 400x firmy Transcend za 205 zł(dobra cena jak na taką pojemność i szybkość). Weź ją też pod uwagę. Poza tym dobrze mi się spisują SanDiski z serii EXtreme SD III i CF 60MB/s. Najlepiej mieć kartę SD i CF i korzystać z dwóch kart jednocześnie decydując co na którą kartę ma być zapisywane.
somrozen
03-03-2011, 01:51
mam pytanie: czy taka karta będzie chodziła z D300s?
Kod prod. C4310526
Symbol producenta ACF16G533X-R
Nazwa produktu ADATA Pamięć CF 16GB 533X ( zapis do 50MB/s, odczyt do 80MB/s )
Producent ADATA
Klasa produktu Karta pamięci FLASH
Cena 150,79 netto
irek
na mój rozum chodzić będzie, tylko korpus nie wykorzysta prędkości karty.
mam pytanie: czy taka karta będzie chodziła z D300s?
[...]
Nazwa produktu ADATA Pamięć CF 16GB 533X ( zapis do 50MB/s, odczyt do 80MB/s )
Działać to będzie na pewno, pytanie tylko czy masz zaufanie do tej firmy.
Bawiłem się kiedyś w podobne wynalazki, typu PQI czy Pretec i było OK, ale do czasu. Jedna mi zdechła na amen (ponad setka zdjęć poszła się kochać), druga zrobiła się grymaśna (raz na jakiś czas wywalała błędy). Od tamtej pory kupuje tylko SanDiska z oficjalnej dystrybucji (jest dużo podróbek na rynku) i zapomniałem co to problemy z kartą. Różnica w cenie nie jest aż tak duża, a przynajmniej mam spokój. Lexary podobno też dają radę, ale sam nie próbowałem.
somrozen
03-03-2011, 09:28
do ADATA mam zaufanie, mam kilka dysków SSD w komputerze i śmigają, a jakie macie zdanie o KINGSTONIE?, w informatyce uważa się go za jednego z głównych graczy, czy w fotografii jest podobnie?
irek
Moim zdaniem Kingston to masówka. Z kartami Cf nie miałem do czynienia ale mając w niedługim czasie zamiar kupić d300s już kupiłem Lexara 8GB 233x za 150zł. Jeśli chodzi o SD, to SanDisk. Używałem tej karty w Pentaxie i nie miałem najmniejszych problemów. Przez 3 lata żadnych grymasów.
(...)Pretec (...)Lexary podobno też dają radę, ale sam nie próbowałem.
akurat ci dwaj producenci to jedni z najlepszych na rynku :) karty lexara są absolutnie topowe a jeśli idzie o preteca jest mocno podobnie z tym, że sprzęt nikona czasami nie chce się z nimi dogadywać (o dziwo inny chce :) )
Po czym poznac czy karta jest oryginalna ?
Chce kupic taka
http://www.ebay.co.uk/itm/SANDISK-16G-16GB-CF-Ultra-Compact-Flash-200X-30MB-s-/250951187760?pt=UK_AudioTVElectronics_PDAsAccessor ies_MemoryCards&hash=item3a6ddb3d30#ht_629wt_952
siema mam w d90 karte która gwarantuje zapis 20m/s (zmierzona), aparat robi bez myślenia w serii tylko 11 zdjęć w rawie. W teście na op....... mieli identyczne wyniki ale nie było takich szybkich kart w tamtych czasach. Lubie mieć wszystko na cacy (chociaż zdjęć seryjnych nie robie) ale czy wymiana na extreme III (30) lub extreme pro (45) zrobi mi tutaj jakaś różnice i nie mówie tu o 12 zdjęc w rawie w serii tylko jakąś płynność przez kilkanaście sekund. Jakich wy używanie kart w swoich aparatach?
Desperados
04-01-2013, 18:55
Ja w D300 mam Lexar Professional 233x (35Mb/s) i 18 Rawow zapisze bez problemu. Tylko, że to jest CF a ty musisz mieć SD.
Więc taka extreme III pewnie będzie wolniejsza od mojej ale szybsza od tej co masz. Tak na logikę ale osobiście nie sprawdzałem.
logitech55
04-01-2013, 19:05
Moim zdaniem Kingston to masówka. Z kartami Cf nie miałem do czynienia ale mając w niedługim czasie zamiar kupić d300s już kupiłem Lexara 8GB 233x za 150zł. Jeśli chodzi o SD, to SanDisk. Używałem tej karty w Pentaxie i nie miałem najmniejszych problemów. Przez 3 lata żadnych grymasów.
Mi kingston 16 GB padł po 3 miesiącach od zakupu. Zdjęcia poszły się jeb*ć. Na aparacie pokazywał się komunikat CHA, komputer wcale jej nie widział. Kartę zaniosłem na gwarancję do sklepu (minęło już 7 tygodni i jeszcze nie dostałem odpowiedzi o wymianie lub naprawie) - ile czasu ma sklep/serwis na naprawę/wymianę?
siema mam w d90 karte która gwarantuje zapis 20m/s (zmierzona), aparat robi bez myślenia w serii tylko 11 zdjęć w rawie. W teście na op....... mieli identyczne wyniki ale nie było takich szybkich kart w tamtych czasach. Lubie mieć wszystko na cacy (chociaż zdjęć seryjnych nie robie) ale czy wymiana na extreme III (30) lub extreme pro (45) zrobi mi tutaj jakaś różnice i nie mówie tu o 12 zdjęc w rawie w serii tylko jakąś płynność przez kilkanaście sekund. Jakich wy używanie kart w swoich aparatach?
1) po co to samo pytanie w dwóch wątkach
2) to jest o kartach do D300s, a nie D90.
ale czy przepustowość czytnika w aparacie pozwoli na widoczną poprawę, bo korci mnie zeby sprawdzić ale na logike to moze zamiast 11zdjęc bede miał 12, wiec zmiana bezsensowna.
witam,
czy karta ScanDisk Extreme CompactFlash 60MB/s UDMA 8GB działa w Nikonie d300s?????? W sklepie mówili, że się nadaje- a w realu komunikuje, że niewłaściwa lub uszkodzona ... ;(