PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d90 vs Canon 60d

under
03-01-2011, 20:15
Pytam bo mam dylemat cały czas odkładałem na nikona d90 ale mogę od znajomego kupić canona 60d w dość dobrej cenie, kupił go pstryknął parę fot urodziło mu się dziecko i potrzebuje kasę. Nie mam pojęcia o canonach ale w ręce leży nawet nieźle. Chodzi o same body bo obiektyw już sprzedał. Co byście wybrali? Chcę dokupić później jakiś obiektyw do fotografii przyrodniczej ale to już zapytam na forach canona bo możecie nie przepadać za tą firmą. Która z tych puszek nada do tego celu się lepiej?

Averne
03-01-2011, 20:37
Obie się nadadzą tak samo. Przecież to nie puszka robi zdjęcie, a fotograf.

UBoot
03-01-2011, 21:26
ale może ktoś by się pokusił o proste, tabelaryczne zestawienie KLUCZOWYCH różnic ?
np.:
matryca
ergonomia
konstrukcja
parametry typu AF, ISO itp.

onia
03-01-2011, 21:28
ale może ktoś by się pokusił o proste, tabelaryczne zestawienie KLUCZOWYCH różnic ?
np.:
matryca
ergonomia
konstrukcja
parametry typu AF, ISO itp.

to poprosimy ... może ... Ciebie ?

BOSS
03-01-2011, 21:28
Może być ? :
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp

krzall
03-01-2011, 21:30
Pytam bo mam dylemat cały czas odkładałem na nikona d90 ale mogę od znajomego kupić canona 60d w dość dobrej cenie, kupił go pstryknął parę fot urodziło mu się dziecko i potrzebuje kasę. Nie mam pojęcia o canonach ale w ręce leży nawet nieźle. Chodzi o same body bo obiektyw już sprzedał. Co byście wybrali? Chcę dokupić później jakiś obiektyw do fotografii przyrodniczej ale to już zapytam na forach canona bo możecie nie przepadać za tą firmą. Która z tych puszek nada do tego celu się lepiej?

Witam
jak kolega potrzebujący korzystaj ;) pomożesz Mu a sam kupisz "ciałko" które ma niezłe recenzje - choć i błędów sporo. poczytaj na C forach tam jest niezły zlew na temat tego co jest nie halo w tym body itp... Ale oczywiście są opisywane i dobre strony tej nowości.
Oczywiście dobierzesz szkiełka do tego i to w pełnym zakresie jakości i cenowym również. Jak mówią ci co z tego żyją że zdjęcia robią? "Ze 60d lepiej zdjęcia robi niż gwoździe wbija a więc..." Ale oczywiście diecezja należy do Ciebie
Pozdrawiam

Rycerz
03-01-2011, 21:47
ale co rozumiesz pod pojęciem fotofrafia przyrodnicza?
stałkę chcesz? canonma 400/5.6 - tania ;) chwalona ;) nikon takiej nie ma ;)

wojtas0009
03-01-2011, 22:12
http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/(appareil1)/663%7C0/(appareil2)/439%7C0/(onglet)/0/(brand)/Canon/(brand2)/Nikon
w sumie, to znając życie, wszystko zależy od tego, ile masz do wydania ;) mnie na przykład nie rajcowałby obracany ekran i 18mpx... ;)

hostman22
03-01-2011, 23:05
Co byście wybrali?
to zależy czego Ty oczekujesz, puszka jak puszka....

Chcę dokupić później jakiś obiektyw do fotografii przyrodniczej
ale co chcesz konkretnie robić?

ale to już zapytam na forach canona bo możecie nie przepadać za tą firmą.
nie, no co Ty... ;)

Która z tych puszek nada do tego celu się lepiej?
trudno odpowiedzieć bo za mało informacji podałeś

Ark
04-01-2011, 08:47
Under, nawet się nie zastanawiaj tylko bierz 60D. Puszka jak każda inna, ale w systemie Canona znajdziesz obiektywy (w dobrej cenie i jakości), których w systemie Nikona nie ma. Wspomniany przez rycerza 400mm f/5.6 nie powala ceną, a jakością obrazka. Zresztą Canon ma także oprócz 70-200 L f/2.8, 70-200 L f/4, którego w Nikonie także nie znajdziesz. Obracany ekran dla jednych będzie gadżetem, ale przy macro na pewno się przyda. Jeżeli lubisz zoom'y masz do dyspozycji 100-400, wiem Nikon ma 80-400 ;-). Podsumowując, w systemie Canona znajdziesz lepsze/tańsze szkła, które sprawdzą się w fotografii przyrodniczej w budżetowej cenie.

Gdybym teraz miał podjąć decyzję o wyboerz systemu ze względu na szkła wybrałbym Canona (cały czas mam na myśli optykę dla amatora nie dysponującego portfelem bez dna ;-))

ajphotography
04-01-2011, 10:25
Jeżeli juz to nikon bo miałem oba i wydaje mi sie ze nikon robi lepsze fotki. A co do obiektywów to nikon postanowił wypuscic serie F4 tak jak canon mam nadzieje ze nie trzeba bedzie czekac 10lat;)

Rycerz
04-01-2011, 11:06
dziwna wypowiedz w kontekście poszukiwań obiektywu przyrodniczego ;)
Jak juz nikon to polecam do tego szkło AF 300/4.

under
04-01-2011, 11:15
chcialbym robic być może stocki i przyrode (sarny jelenie)
Mam jeszcze pytanie czy rzeczywiście ten canonowski 70-200 f4 (którego w Nikonie nie ma) byłby dobrym powodem żeby wejść w Canona?

Walle
04-01-2011, 11:22
Podpisuję się pod tym co napisał Ark.
Wszyscy podniecają się puszkami (chyba?) zapominając o tym, że lustrzanka to zestaw body+ szkła.
W Canonie za relatywnie niewielkie pieniądze można zbudować bardzo dobry zestaw np. 17-40/4, 70-200/4 + 1-2 stałki, który może posłużyć również na FF.
Spróbujcie za podobne pieniądze zmontować coś takiego w Nikonie.
Ja z Nikona nie wyjdę, przyzwyczaiłem się i zaakceptowałem minusy, ale gdybym zaczynał od zera, to wchodziłbym w Canona.

Ark
04-01-2011, 11:23
Mam jeszcze pytanie czy rzeczywiście ten canonowski 70-200 f4 (którego w Nikonie nie ma) byłby dobrym powodem żeby wejść w Canona?

Nie, bo to za krótko na sarny i jelenie, ale 400 f/5.6 - TAK :-)

tomek s
04-01-2011, 11:30

To bardzo dobrze wykonane o kompaktowym rozmiarze, wadze, szybkie i ostre od f4 szkło ;)
pozdr