PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana sprzętu

Michaelg
03-01-2011, 14:44
Heja.

Posiadam mianowicie taki "problem" iż- sprzedałem D5000 i wszystko co do niego miałem z myślą, że za tą kwotę kupię D90. Jednak z tego co patrzę to za 2500 najmniej mogę kupić NOWEGO D90- bo tylko nowego będę kupował. Jedyne co mam to wspomnienia, plecaczek i Samyanga 85 1.4 UMC podpiętego do D5000 ze dwa razy.

Jadąc dziś samochodem wpadła mi do głowy myśl którą rozważam.
1)Czy dozbierać i kupić tego D90 zostawiając sobie Samyanga?
2)Sprzedać w sumie NIEUŻYWANEGO Sama i poczekać do lutego- zbierając i kupić Nikona D7000?

Żeby jakoś potestować i podziałać w ogóle na D7000 kupiłbym nowy/używany NIKKOR 50 1.8 AF

Sin
03-01-2011, 14:49
Rownie dobrze moglbys zapytac czy kupic D90 czy zbierac na D3. Zadaj sobie pytanie czego oczekujesz po zmianie korpusu i czy jest to dla Ciebie warte takiej doplaty. Druga sprawa na co Ci ten Samyang, skoro go nie uzywales?

Zen
03-01-2011, 14:49
A obiektyw przewidujesz jakiś ?, czy będziesz body tylko nosił w plecaczku ? :wink::grin:

Me_how
03-01-2011, 14:52
Zważywszy, że za używanego Sama dostaniesz pewnie mniej więcej tyle, ile będziesz musiał zapłacić za nowego nikkora, to problem sprowadza się do pytania: d90 czy d7000? A taki temat już był.

panoramix
03-01-2011, 14:55
A obiektyw przewidujesz jakiś ?, czy będziesz body tylko nosił w plecaczku ? :wink::grin:

Po sprzedaży ciamcianga zostanie parę groszy na piwo w puszce. Po wypiciu można zrobić w denku dziurkę i mamy pinhole. D90/D7k w roli camera obscura ;)
A poważnie, to jak wpadłeś na taki pomysł nie budżetując tego wcześniej? Ja szczerze mówiąc w takiej sytuacji wolałbym używane d300 niż nowe d90. Czytałem - używka u Ciebie nie wchodzi w rachubę... Masz jakieś konkretne powody?

Grimes
03-01-2011, 15:03
A ja się zastanawiam dlaczego opchnąłeś D5000 skoro i tak Sammyang nawet z D90 nie będzie ostrzył automatycznie, nie masz lampy błyskowej, wiec CLS ani Hispeed nie działa. Nie lepiej było troszkę pozbierać na lepszy sprzęt i focić cały czas D5000?
Też mam D5000 i zbieram aktualnie na D300, ale zależy mi na srubokręcie z racji Nikkora 85 1:1,8 i CLSie, bo mam juz lampę błyskową. Jak już uzbieram tyle ile potrzebuję, to wtedy go sprzedam i kupię D300.

Grand.
03-01-2011, 15:08
D300 przebija D90, warto zainwestować w używke ;)

Moje D90 sprzedałęm za 2200 z przebiegiem 15k, gripem, kablem synchro i 3 kartami, łącznie 9GB. Wszystko na gwarancji 8 miesiecznej lub ponad (Grip i kabel mają po 2 lata) i w oryginalnych kartonach.

Michaelg
03-01-2011, 16:38
Ogarnijcie się. To że Was nie widać nie upoważnia Was do takich dennych odpowiedzi. Czy nie łatwiej napisać coś jasnego i pomocnego komuś lub nie pisać NIC?

Rownie dobrze moglbys zapytac czy kupic D90 czy zbierac na D3.
Sin więc wg Ciebie D7000 to D3? Gdzie tu logika wypowiedzi? Porównaj cenę d90, d7000 i d3 i zastanów się?

A obiektyw przewidujesz jakiś ?, czy będziesz body tylko nosił w plecaczku ?
Kupię sobie chyba d80 a resztę przeznaczę dla Ciebie na OKULARKI. Równie mądra odpowiedź?

A poważnie, to jak wpadłeś na taki pomysł nie budżetując tego wcześniej? Ja szczerze mówiąc w takiej sytuacji wolałbym używane d300 niż nowe d90. Czytałem - używka u Ciebie nie wchodzi w rachubę... Masz jakieś konkretne powody?
Panoramix
Zastanawiałem się nad opcję D300, ale nakierowano mnie na D90 , co uznałem za słuszne- zależy mi na lepszym użytecznym ISO, silniku w końcu w body, dobrym ekranie. Czytałem- nawet tu na forum, że d300 ma powolny af co nie jest kuszące. Jak z iso? Czy D300 przewyższa D90 pod tymi względami? Jak z jasnością i wielkością wizjera? Poczuję różnicę związaną z tym po przejściu z d5000? Dlaczego nowe? Boję się kupować używany sprzęt tak zaawansowany technologicznie w tak wysokiej- dla mnie- cenie. ot co. Nie mam opcji jeżdżenia po Polsce żeby nabyć taki używany sprzęt oglądając go ponieważ bym zbankrutwał na cenie biletów lub paliwa.
Kupując d300 znajdę body z przebiegiem 80 koła co jest sporo- podobno przy 100 tys pada migawka a naprawiac tego nie byłoby sensu jeśli chodzi o koszta. . ..

Dopiero dzis przyjrzałem się d7000 i jest to naprawdę super sprzęt. Za 2600 mam nowego d90 a za 3800 mam d7000 który go pokonuje wszystkim i to znacznie. Dlatego rozpatruję . . .

Grand sprzedałeś D90 i kupiłeś używanego D300? Odezwiesz się na pw?

Marcin Borkowski
03-01-2011, 17:03
Kolego, proszę trochę grzeczniej, bo to że nie umiesz interpretować wypowiedzi innych nie upoważnia cię do takiej arogancji i ironii...

Michaelg
03-01-2011, 17:08
hah wiedziałem że ktoś się czepi. poczytaj co piszą inni i porównuj ich wypowiedzi z moimi. Oni są spoko . Nie przeklinam nie obrażam więc o co zamieszanie? Nie ja pisze o puszkach piwa i o plecaczku do kogoś kto pyta i oczekuje normalnej odpowiedzi.
Ja szanuje ludzi nawet jak ich nie znam , więc oczekuję tego odd inncyh. jak nie umiem się na jakiś temat wypowiedzieć - tego nie robię- a tu pełno takich co gadają żeby pogadać i naisać śmieszny żart.

P.S KOLEGÓW na tym forum nie mam!

pioter m
03-01-2011, 17:24
Koreanca bym nie sprzedawal. 50/1.8 to malo przydatny obiektyw.
Sprzedaz d5000 bez sprecyzowanego planu, co potem = Blad.
Potrzebny ci teraz aparat, to kupuj cos. Nie potrzebny - zbieraj dalej. Przy kolejnych zakupach/sprzedazach zastanow sie lepiej, bo tylko kase tracisz.
Glupawymi postami sie nie przejmuj. Najlepiej je ignorowac. Tak jest zdrowiej.

Zen
03-01-2011, 17:45
...Kupię sobie chyba d80 a resztę przeznaczę dla Ciebie na OKULARKI. Równie mądra odpowiedź?

Odpowiedż głupia. Ale masz rację kup sobie D80 ( i tak nie wykorzystasz nawet 10% jego możliwości) a co do reszty? no cóż okularków mam dostatek ale Tobie książki nt fotografii napewno się przydadzą.
Pozdrawiam.

marciing
03-01-2011, 18:12
Zastanawiałem się nad opcję D300, ale nakierowano mnie na D90 , co uznałem za słuszne- zależy mi na lepszym użytecznym ISO, silniku w końcu w body, dobrym ekranie. Czytałem- nawet tu na forum, że d300 ma powolny af co nie jest kuszące. Jak z iso? Czy D300 przewyższa D90 pod tymi względami? Jak z jasnością i wielkością wizjera? Poczuję różnicę związaną z tym po przejściu z d5000? Dlaczego nowe? Boję się kupować używany sprzęt tak zaawansowany technologicznie w tak wysokiej- dla mnie- cenie. ot co. Nie mam opcji jeżdżenia po Polsce żeby nabyć taki używany sprzęt oglądając go ponieważ bym zbankrutwał na cenie biletów lub paliwa.
Kupując d300 znajdę body z przebiegiem 80 koła co jest sporo- podobno przy 100 tys pada migawka a naprawiac tego nie byłoby sensu jeśli chodzi o koszta. . ..

po pierwsze: Jaki słaby AF w D300??? Tam jest zdecydowanie lepszy AF niż w D90!
po drugie: Iso - identyczne jak w D90
po trzecie: jasność i wielkość wizjera to zdecydowanie plus D300
po czwarte: tak poczujesz różnicę przesiadając się na D300 z D5000 a nawet z D90. Prędkość, AF, wizjer i największa różnica - ERGONOMIA!!!
po piąte:Wcale nie jest problemem znalezienie używanego D300 z przebiegiem około 30 tysięcy za mniej niż 3000 zł. Jakbyś czasem zajrzał na forumową giełdę to byś wiedział. Nawet teraz wisi D300 za naprawdę fajne pieniądze i z logicznym przebiegiem.
po szóste: żywotność migawki jest szacowana przez producenta na 150 000 cykli. Ale równie dobrze może paść po 75 000 jak i po 300 000

Desperados
03-01-2011, 18:14
Po 1 D90 jest za jakies 2500 a D7000 za 4000 wiec jesli te 1500 zł nie robi Ci roznicy wiec po co pytanie jesli wiesz ze jest lepszy od D90
Po 2 to nie wiem co ty masz napisałes ze spzredales wszytsko a mowisz ze masz plecak i sama :D
Po 3 co ty chcesz kupic "D80" D90 D300 czy D7000 ;)
Po 4 to ja juz nie wiem o co Ci chodzi :D

Michaelg
03-01-2011, 18:58
Pokój Zen. Więc widzisz najlepszy, profesjonalny i jakże doświadczony fotografie roku fajnie jest otrzymać jakze zgryźliwy komentarza i odpowiedź na pytanie?
Dla mnie koniec tematu pod każdym względem. Tym którzy mi pomogli dziękuję bardzo za pomoc i doceniam. Tym którzy opowiadali o plecaczku i dziwnych śmiesznych dla nich rzeczach współczuję.

Powodzenia, pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za wskazówki.

Desperados
03-01-2011, 19:26
A to nie powiesz co wybrałeś ?

Michaelg
03-01-2011, 19:30
:) Powiem jak kupię i wykonam pierwsze foty testowe-opiszę wrażenia i podzielę się emocjami.

panoramix
03-01-2011, 22:22
Michaelg. Wybacz żart, bo nie była to zgryźliwość ani drwina z mojej strony - zapewniam.
Co do używanego D300. Rozumiem w zupełności problem zakupu sprzętu z drugiej ręki. Ta niepewność...
Zapewne przeczytałeś już w kolejnych postach, że D300 to to samo co D90 - no prawie... A to oczywiście czyni wielką różnicę. D300 pod każdym względem jest lepszy od D90. Najbardziej widoczne jest to w kwestii AF, gdzie mamy zderzenie 11 pól AF z 1 polem krzyżowym (dokładnym) w D90 i 51 pól AF w tym 9 krzyżowymi w D300. Układ i silnik AF D300 stanowi wzór późniejszych wersji aparatów Nikona D300s i D700 - tak, tak D700 ma ten sam AF co D300. Jeśli idzie o ISO, to powiedziałbym, że tu poziom jest ten sam, ale mnie osobiście bardziej odpowiada obrazek na wysokim iso, rzędu 1600 - 2000 z D300 - mowa o jpg. Rawy dają to samo. Nasunęło mi się takie zdanie po koncercie T.Love, na którym używałem naprzemiennie obu aparatów. Z pozostałych zalet D300 można wspomnieć mikroregulację, uszczelnienia, magnezową obudowę.

Teraz jeśli pozwolisz, zachwieję trochę Twoim uprzedzeniem do używanego sprzętu tego typu ;)
Rozpatrując ewentualną możliwość wymiany mojego D90 (w sensie ewolucyjnym a nie chciejstwa posiadania dla posiadania), zastanawiałem się nad wyższym modelem Nikona. To co nad D90? Po kolei: nowy D7000, D300, D300s, D700, D... no dobra, tyle wystarczy w zupełności ;) D7000 wydawał się oczywistością: lepszy AF z 35 polami, uszczelnienia, wzmocniony korpus, wysokie iso... Jednak w związku z problemami wieku dziecięcego w układzie AF, postanowiłem zacisnąc zęby i odczekać. Tak naprawdę nie widziałem też ŻADNEGO zdjęcia na tym magicznym wysokim iso, w warunkach koncertowych - a o takie mi przecież chodzi... Czekam więc. Na co?
A czekam na następców D300(s) i D700. Zgodnie z polityką firmy na "N", nowe modele powinny pokazywać się co dwa lata, a to oznacza, że w 2011 będą 2 premiery. A niechby była 1... Oznacza to dla mnie spadek cen (mam taką nadzieję) sprzętu używanego w postaci D300s lub jeszcze miodniej D700.
Z czego ja się durny cieszę, spytasz? Ano sprawdziłem sobie ile kosztują te magiczne migawki i płyty główne. I to nie byle gdzie, bo w serwisie. Wymiana modułu migawki - 600 złotych, płyta główna - 900 złotych. Okazuje się więc, że warto zainteresować się używanym sprzętem, w zależności oczywiście od stopnia jego zużycia i co istotniejsze CENY. D700 z przebiegiem nawet ok. 100 tys klapnieć w cenie powiedzmy 4 tysięcy? A bardzo chętnie, bo po 1 zostaje jeszcze circa 50 tys klapek (kto wie, może mniej, może więcej), a po wymianie migawki mam nowe 150 tys... Zastanowić się - zawsze warto.

Mnie dziwi jedynie dlaczego sprzedałeś aparat, nie zabezpieczając sobie dla niego następcy. Nie lubisz robić zdjęć ? ;)

krzall
03-01-2011, 22:36
Michaelg. CENY. D700 z przebiegiem nawet ok. 100 tys klapnieć w cenie powiedzmy 4 tysięcy? A bardzo chętnie, bo po 1 zostaje jeszcze circa 50 tys klapek (kto wie, może mniej, może więcej), a po wymianie migawki mam nowe 150 tys... Zastanowić się - zawsze warto.

;)
Widzę że jest już nas więcej czekających na zmiany cen :) itp... Na razie pozostaje przy D90 - co i tak niedawno było marzeniem ;) ale czekam na jakieś ruchy w trzycyfrowych :)
Fajne porównanie zrobiłeś i dość jasno wyłożyłeś. Pewnie ułatwisz wybór

panoramix
03-01-2011, 23:14
Michaelg, mam jeszcze tylko 1 pytanie. Czego oczekiwałeś po zmianie body z D5000 na D90 ?
Przecież różnice pomiędzy nimi to czysta kosmetyka. Raptem AF ze śrubokręta i ergonomia na "+" dla D90...
A tyle, to nawet nie 1/2 kroku naprzód.

weelkoo
03-01-2011, 23:43
Michaelg. ...Najbardziej widoczne jest to w kwestii AF, gdzie mamy zderzenie 11 pól AF z 1 polem krzyżowym (dokładnym) w D90 i 51 pól AF w tym 9 krzyżowymi w D300. Układ i silnik AF D300 stanowi wzór późniejszych wersji aparatów Nikona D300s i D700 - tak, tak D700 ma ten sam AF co D300...

Jest nawet lepiej niz napisał przedmówca. D300 ma 15 pól krzyżowych. Zresztą AF w D300 wymiata pod każdym względem - ilość punktów, ich romieszczenie (praktycznie na całym kadrze), szybkość i precyzja.
Co do zakupu używanego sprzętu to uważam, że nie ma się czego bać, oczywiście przy zachowaniu minimum zdrowego rozsądku. Ja zakupiłem używane D300 z przebiegiem 3400 klatek, więc sprzęt praktycznie nowy. Trzeba tylko cierpliwie czekać, a okazja na pewno się trafi. MZ zamana D5000 na D90 nie ma sensu. Zastanów się nad D300 - naprawdę warto.

drdln
03-01-2011, 23:56
Michaelg, mam jeszcze tylko 1 pytanie. Czego oczekiwałeś po zmianie body z D5000 na D90 ?
Przecież różnice pomiędzy nimi to czysta kosmetyka. Raptem AF ze śrubokręta i ergonomia na "+" dla D90...
A tyle, to nawet nie 1/2 kroku naprzód.
Ja może odpowiem ze swojej perspektywy, bo też zmieniłem D5000 na D90. Wbrew pozorom ergonomia tych puszek jest w ogóle nieporównywalna, tak jak wcześniej mówiłem sobie, że 2 kółka i górny wyświetlacz są niepotrzebne, tak teraz ciężko by było się bez nich obejść. To raz. Dwa, że to jednak więcej możliwości rozwoju, bo jest i silnik w body i obsługa CLS. No a poza tym jeszcze kilka sporych plusów, typu większy grip i lepszy ekranik.

Przy kończącej się gwarancji D5k lepiej było go sprzedać po wyższej cenie i w miarę bezboleśnie przejść na model wyższy. Teraz D5k mi wystarczało, ale za jakiś czas, przy zakupie kolejnych obiektywów, na pewno byłyby jakieś ograniczenia. A tak, po zakupie D90 mam puszkę, która przy moich potrzebach starczy mi na długie lata i w niczym mnie nie ogranicza.