PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy lamp, Do N i C ?

Grygolas
03-01-2011, 11:14
Cześć,
Wertuje i wertuje i coś tak nie mogę zdecydować się czy natrafić na odpowiedni zestaw wyzwalaczy do lamp.
Potrzebuję nadajnika plus dwa odbiorniki, które będą działały zarówno w Canonie jak i Nikonie. Czyli wyzwalanie tylko manualne wchodzi w grę. Zestaw ma odpalić zarówno lampę błyskową (najlepiej ze stópki) jak i lampę studyjną.
Nie chcę pakować się w zestawy te najtańsze, tzw "chińszczyzna". Nie stać mnie również na zestawy Pocket Wizard.
Pytanie tutaj o alternatywę. Mam coś upatrzonego:
1. Elichrome Skyport, nie wiem tylko gdzie i za ile go kupić
http://www.michaldulemba.pl/technika/elinchrom-skyport-radiowe-wyzwalanie-lamp-blyskowych/
2. PowerLux - póki co chyba na to się skuszę
http://www.funsports.pl/p,pl,426,10+kanalowy-+radiowy+wyzwalacz+lamp+blyskowych+powerlux+fw-2+-+komplet.html

Macie jakieś w podobnej jakości inne przykłady kompletów?

Lucas Z
03-01-2011, 11:25
Yongnuo RF-602

Grygolas
03-01-2011, 11:41
Właśnie nie chodzi mi ani o w/w Yongnuo RF-602, ani Phottix, ani trigmaster, ani Cactus PT-04 ani inne cuda znad rzeki Jangcy:)

fushiro
03-01-2011, 11:46
Właśnie nie chodzi mi ani o w/w Yongnuo RF-602, ani Phottix, ani trigmaster, ani Cactus PT-04 ani inne cuda znad rzeki Jangcy:)

A dlaczego nie, skoro skoro są czterokrotnie tańsze, mają większy zasięg, porównywalną budowę, gwarancję i co najważniejsze krótsze czasy synchronizacji (niż FS) !?

Grygolas
03-01-2011, 12:12
Nie przekonany jestem co do ich trwałości. I nie piszmy o tym więcej, ok? Interesują mnie alternatywy.

fushiro
03-01-2011, 13:21
Nie napisałeś zbyt konkretnie. Na czym najbardziej ci zależy - zasięg, synchro, funkcjonalność (porty i baterie)? Wszystkie z zaproponowanych przez ciebie mają jakieś wady, jak na przykład akumulatory w SP, lub czas synchronizacji w FS. Wybierz model z takimi wadami, które ci najmniej przeszkadzają. Wszystkie robione są w Chinach :-P

Grygolas
03-01-2011, 15:37
Chciałbym aby za każdym razem zestaw maksymalnie prawidłowo odpalał, był zbudowany z trwałych materiałów, zasięg musi być te minimum 50m, synchro starczy 1/250. Dobrze by było gdyby wsio chodziło na AAA, oraz aby przyciski wyglądały (i były) solidne.
Po prostu w moim odczuciu powyższe tańsze rozwiązania budową nie budzą mego zaufania. Chcę coś trwałego i funkcjonalnego.

AlleG
03-01-2011, 17:34
pixel pawn?
dzialaja z nikonem i z canonem, sa dobrze wykonane (naprawde dobrze) zasieg 80+ metrów testowany. zestawy dla N i C roznia sie dolaczonymi kablami dla trybu pilota, natomiast blyski wyzwalaja bez problemu.
Piloty na plaskie baterie, odbiorniki na 2 x AAA.
w sumie to jestem z nich bardzo zadowolony a zrobilem z nimi juz z 3 tys blyskow i w studiu i w plenerze. nie zawiodly mnie ani razu (czasami jak syka sie na dwa aparaty to ciutke interferuja, trzeba wylaczac puszke jak sie odwiesza na ramie i bierze 2 puszke. ale to jedyny minus.

moim zdaniem te powerluxy (mialem do nich dostep przez 1 dzien zdjeciowy, moze nie doslownie ten model ale z wygladu takie same, powerluxy) nie sa w niczym lepsze od pixeli. niczym.

marszull
03-01-2011, 17:38
moim zdaniem skyporty ze wzgledu na ladowanie odpadaja (za duzo tu ryzyka ze nagle przestanie dzialac, a zeby przed kazda sesja ladowac to nie z moja pamiecia)
natomiast jakosc wykonania powerluxa nie odbiega jakos bardzo od Yongnuo RF-602 (ktore swoja droga sa bardzo dobrze wykonane)
Ja ze wzgledu na wspolprace z sekonicem zdecydowalem sie na phottix atlas bo z opisow wynika ze wykonane sa lepiej niz orginalne PW (sic!)
a sa o polowe tansze
Niestety wiecej nic nie napisze bo w tej chwili nie ma ich w sprzedazy ;) ale jak juz zakupie to opisze swoje wrazenia.

Jacek_Z
03-01-2011, 23:32
.
Ja ze wzgledu na wspolprace z sekonicem zdecydowalem sie na phottix atlas bo z opisow wynika ze wykonane sa lepiej niz orginalne PW (sic!).Faktycznie oryginalne PW plus II nie są solidnie wykonane, niestety.

Co to ten phottix atlas ?? Rzuć jakies info, pierwsze słyszę o kompatybilności z sekonicem (i PW ?)
Z wyglądu podobne do PW Plus II z dodanymi sankami do lampy, czyli jeszcze większa funkcjonalność. Ale nigdzie nie czytałem o kompatybilności z sekonicem i PW

marszull
04-01-2011, 00:27
jutro rzuce linkami bo mam w innym kompie
jak zaczalem glebiej szperac szukajac porzadnego radia i czytajac rozne testy i teksty dotyczace PW
natknalem sie na tekst ze wykonay jest bardzo dobrze, oprocz sanek ma metalowa stopke
i dziala identycznie jak PW, lacznie z kompatybilnoscia z PW i sekonicami
a pozniej jak zaczalem szukac info (bo niestety na forum nikt mi nie mogl pomoc ;) )
znalazlem wiecej tekstow i testow atlasow
i na podstawie tychze zdecydowalem sie kupic 3 sztuki, tylko o czywiscie nigdzie w Polsce nie ma :)
ale maja byc w styczniu
linki jak pisalem do wygrzebanych informacji rzuce jutro

Jacek_Z
04-01-2011, 00:33
Szukałem info i o kompatybilności z PW jest napisane tylko w nagłówku opisu sprzętu na ... ceneo. Opisy sklepowe podają tylko częstotliwość 433 Mhz, takie ma PW CE, 4 kanały, jak PW II, ale to niekoniecznie musi oznaczać że te kanały się zgadzają z kanałami PW.

Ja chce dokupić 2 szt PW TT (bo dają iTTL), w tym momencie będę miał 5 nadajników i mi starczy. Phottix to dla mnie taka ciekawostka.

marszull
04-01-2011, 00:42
No walsnie jak dla mnie dziwne ze polskie sklepy o tym nie pisza, chociaz na ebay tez nie za bardzo
ale testerzy tak ;)
moze nie moga takiej informacji zamieszczac? nie mam pojecia
jak tylko ogarne jedne zdejcia w kompie
to poszukam linka, bo cos mi swita, ale jak nei znajde to dopiero jutro

a ja wlasnei myslalem o 3 atlasach, aewentulanie pozniej pw tt

Grygolas
04-01-2011, 00:53
Ciekawie się zapowiada ten Atlas. Zobaczymy jak to dalej z ceną będzie. Myślę o zakupie koło lutego, więc może w sklepach już będzie. Dzięki za pomoc.

marszull
04-01-2011, 00:59
jacku tu jest kawalek (ale istotny) z pressa
The Phottix Atlas can be used to trigger two flash units – as long as they are of the same make, model and trigger voltage. Photographers do not need a dedicated unit to trigger the same model of flash. The Atlas can also be used as a wireless shutter release. Using WRS Mode (Wireless Remote Sync), a camera and flash(es) can be remotely triggered, in sync.

The new trigger system is compatible with Sekonic Light Meters equipped with a RT-32 transmitter. Wireless mode on compatible meters will trigger Phottix Atlas units, providing photographers with an easier means of taking light readings.

EDIT
A tutaj jest obszerny test (http://charlesverghese.blogspot.com/2010/05/clash-of-titans-phottix-atlas-vs_07.html)

Jacek_Z
04-01-2011, 01:24
..
moze nie moga takiej informacji zamieszczac? nie mam pojecia..To całkiem możliwe :) że się boją procesu ze strony PW za brak licencji :) ? Choć częstotliwości to sobie PW nie mógł chyba "opatentować" i zastrzec ? Czy ta transmisja jest kodowana? To wtedy PW by miał haka. Ale jesli nie - to chyba można robić coś kompatybilnego.
Ciekawostka.

marszull
04-01-2011, 01:33
no wlasnie pamietam ze na jednym forum przeczytalem ze moze ze wzgledu na inne przepisy i czestotliowosci dotyczace tych przepisow w EU i US
mozliwe ze wersja US nie ukazala sie do tej pory.

przem426
04-01-2011, 09:41
Ciekawie się zapowiada ten Atlas. Zobaczymy jak to dalej z ceną będzie. Myślę o zakupie koło lutego, więc może w sklepach już będzie. Dzięki za pomoc.

ale ty nie chciałeś phottixów ;)

marszull
04-01-2011, 11:44
ale ty nie chciałeś phottixów ;)

:)

Grygolas
04-01-2011, 13:39
wtopa:)

Na swoje wytłumaczenie mogę napisać, iż Atlasy to nowość o której nie czytałem.

marszull
04-01-2011, 13:56
Nie taka nowosc maja juz prawie rok

Grygolas
04-01-2011, 15:51
ech zawsze człowieka zbesztają za niewiedzę...
:)
Dzięki za pomoc jeszcze raz!

marszull
04-01-2011, 15:58
spoko
mi sie udalo dzisiaj znalez i zamowic, chyba ostatnie atlasy w polskich sklepach ;)
w innych do konca nie wiadomo kiedy beda
w niemczech sa w niektorych sklepach ale cena juz wyzsza
a znowu z azji niestety bez faktury, a cena bardzo podobna do polskich
zakupilem tez 3 holdery (nowosc, ale obejrzalem pare filmikow i zdjec i moga sie naprawde przydac)

Grygolas
04-01-2011, 16:09
daj link do sklepu plis?

marszull
04-01-2011, 19:20
kupilem to od raysfoto, ale pisalem powaznie ze kupilem ostatnie, bo mieli tylko 4 sztuki

Jacek_Z
04-01-2011, 21:14
no a dziś jest info o PW FlexTT5 :)

marszull
04-01-2011, 21:24
czytalem i na optycznych i na fotopolis, a na forum nawet sie udzielilem piszac o cenie ;)
na razie sobie odpuszcze bo i tak pracuje ostatnio w 90% w manualu
za to ciesze sie bardzo ze w koncu nie bede musial kombinowac z wyzwalaniem swiatlomierzem ;)

Jacek_Z
04-01-2011, 21:39
Napisz, jak juz je dostaniesz, czy jest faktycznie kompatybilność z sekonicem, bo rozumiem, że go używasz?

marszull
04-01-2011, 21:46
tak 758dr tylko ze na razie to dr za bardzo mi sie nie przydawal ;)
no moze trzy razy w studiu z lampami bowensa z wbudowanymi radiami (seriaR)
i raz z PW znajomego/znajomego ktory mial PW na plenerze

matyjasz
05-01-2011, 15:27
Strach napisać, żeby nie być 'wzmacniaczem' :mrgreen:, ale mało mówi się o bowensowskich wyzwalaczach Pulsar.
Mają 4 kanały, 6 grup, złącza synchronizacyjne i działają oczywiście jako nadajnik-odbiornik. Zasilanie 2xAAA.
Można nimi także zdalnie wyzwalać kamerę, a cena jest przystępniejsza niż PW.

Jacek_Z
05-01-2011, 16:49
. cena jest przystępniejsza niż PW.PW śrubuje cene bo jest kompatybilny z sekonicem. Tak sądzę. No i teraz dodatkowo kompatybilny z Flexami TT obsługującymi iTTL.

matyjasz
05-01-2011, 16:55
Jacku ale czy mówiąc o kompatybilności z Sekoniciem, masz na myśli wyzwalanie zdalne z fleszmiarki za pomocą PW?
Nie jestem na 100% pewien ale chyba na YT widziałem, że taka sztuczka jest też możliwa z pulsarami... sprawdzę to jeszcze.

marszull
05-01-2011, 17:04
to ja troche o konkurencji bezposredniej PW ;) nie za duzo bo jak zawsze nie mam czasu ;) i mmusze pokonczyc zalegle roboty i zrobic obiad narzeczonej ale na szybko bo wlasnie rozpakowalem paczke ;)
1. dzialaja z sekonicem na wszystkich 4 kanalach
2. wykonane sa bardzo solidnie
3. w pakiecie kabelki pc-jack, jack-jack, przejsciowka na jacka6, baterie i przewieszka
4. kabelek jakc-pc ze sprytnym wkrecaniem przy pc, takie jak czasami przy kablu to wyzwalania nikon, przydaloby sie teraz gniazda w malych lampkach zmienic ;) (przy czym okazalao sie ze chyba powaznie w jednej, bo cos zie zawsze laczy, jakby ktos wiedzial gdzie takie gniazda mozna nabyc to dajcie znac)
5. jest tez gwarancja i instrukcja po polsku
wszystko dziala i sie wyzwala na kazdym kanale (aparat lampy)
6. stopki metalowe i bardzo solidne
7. na ta chwile bardzo zadowolony jestem z zakupu ;)
mam nadzieje ze nie wzmocnilem za bardzo ;), jak zauwaze jakies wady to dam znac, testow na odleglosc nie bede na razie robil bo nie mam dostepu to tak duzej hali, a na zewnatrz zimno, ale w inny sposob podczas pracy na pewno przetestuje
aha zamowilem tez holdery do nich, ale pewnei troche poczekam bo nie z Polski

Jacek_Z
05-01-2011, 17:06
Nie jestem na 100% pewien ale chyba na YT widziałem, że taka sztuczka jest też możliwa z pulsarami... sprawdzę to jeszcze.
Jest to mozliwe z bowensowskimi lampami jak się w nie włoży odpowiedni moduł. Tylko czy to pulsar czy jednak co innego - nie wiem.

1. dzialaja z sekonicem na wszystkich 4 kanalach.
No i to najistotniejsze. Czyli mogą zapewne działać w systemie z PW Plus, Multimax, TT, Sekonicem.

marszull
05-01-2011, 17:13
aha jeszce apropos 4.
to wczesniej podlaczylem do dwoch chinoli
a teraz wyciagnalem 800 i ta ma ten gwint przy gniezdzie pc wiec kabelek trzyma sie bardzo pewnie
dobra koncze z testowaniem i biore sie za robote

PS aha co do bowensow to sa dwa moduly PW i Pulsar do ichnich lamp
ale sekonic z pulsarem chyba nie wspolpracuje (chociaz palca nie dam)

Grygolas
10-01-2011, 09:07
marszull a jest możliwość aby na body zamontowana była lampa na sankach a kabelkiem wyzwalacz radiowy odpala resztę lamp? Jest to w ogóle możliwe?

marszull
10-01-2011, 22:16
dziala: 800 na sankach w ittl, kabelkiem podpiety wyzwalacz do aparatu, i dwa chinczyki sie wyzwalaja przez radyjka

Grygolas
10-01-2011, 23:47
senx

morzon
12-01-2011, 14:33
To tak w temacie Atlasów i PW:

http://optyczne.pl/3641-nowo%C5%9B%C4%87-Producent_PocketWizard_pozywa_chi%C5%84skich_produ cent%C3%B3w.html

marszull
12-01-2011, 14:54
Ciekawe jak sie sprawa potoczy.

Jacek_Z
12-01-2011, 16:22
hm, czyli są kompatybilne :)
pewnie kupiłeś ostatnie dostępne sztuki :)

marszull
12-01-2011, 16:53
i pewnie dlatego nie bylo tej informacji o kompatybilnosci ;)
co do dostepnosci to mysle ze trafny jest jeden z komentarzy na optycznych
ze co najwyzej moga zablokowac sprzedzaz w europie i wypuszczenie wersji us
a i tak mysle ze dosyc dluga droga przed nimi
ale jak to mawiaja rosjani "pozyjemy , zobaczymy"

marszull
13-01-2011, 10:58
Jako ciekawostka ;)
Phottix podal ze bez wzgledu na wynik (rozprawy w sadzie) nie powinno byc problemow z dostepnoscia z Atlasami poza usa (choc patrzac na Polske to mijaja sie z prawda ;) )
Spekulacje sa takie ze pozew zostal wystosowany bo Calumet i Interfit (ktore maja sklepy us, a interfit jest amerykanska firma) wstawili do swojej oferty przebrandowane atlasy ;)
Aha LPA Design podalo o jakie patenty chodzi (jakby kogos to interesowalo moze poszukac dokladniej)
* United States Patent No. 5,359,375 issued for an invention entitled “Microprocessor Programmable Digital Remote Radio Photographic Control.”
* United States Patent No. 7,437,063 issued for an invention entitled “wireless Camera Flash Synchronizer System and Method.”

marszull
19-01-2011, 12:54
Tak aprospos poprzedniego postu
Calumet jednak sobie nic nie robi z calej tej sprawy i wprowadza przebrandowane atlasy do oferty ;)
http://www.calumetphoto.co.uk/item/CF0085/?t=CM02&a=CM02

adolfik9501
20-01-2011, 00:35
Jeszcze jeden "producent" Atlasów będzie: http://www.lightingrumours.com/phottix-atlas-becomes-interfit-titan-pro-864

marszull
20-01-2011, 01:16
Jeszcze jeden "producent" Atlasów będzie: http://www.lightingrumours.com/phottix-atlas-becomes-interfit-titan-pro-864

juz wczesniej o tym pisalem, ale jeszcze chwile temu interfit nie mial w ofercie tylko w zapowiedziach
plus zapowiedz za kilka miesiecy amerykanskiej wersji (inne czestotliwosci)
a teraz ma w ofercie, ale z zaznazceniem ze niedostepne w USA (czego wczesniej na stronie nie bylo ) ;)

zreszta w Warehouse Express jest ciagle preorder, a w b&h (ktore jak wiemy jest w US) No Longer Available ;)

mechon
05-04-2011, 20:40
Trochę odświeżę temat Atlasów. Jeśli ktoś szuka wyczerpujących informacji na temat tych wyzwalaczy to polecam ten link (niestety po angielsku): http://flashraw.com/review-phottix-atlas-vs-pocketwizard-plus-ii/
Baaardzo ciekawie się prezentują te Phottix'y...

Flores
17-01-2012, 14:28
Odkopię trochę temat bo nie chcę tworzyć nowego. Możecie mi powiedzieć czy warto kupować Phottix Atlas czy w tym momencie jest coś lepszego, tańszego i bardziej pewnego? Będę odpalał tym dwie lampy studyjne razem z dwiema dwie repo i zastanawiam się właśnie nad atlasami. Nie chcę kupować PW bo to drożyzna jak na to co oferują.

marszull
17-01-2012, 14:43
Flores moim zdaniem za ta cene nie znajdziesz niczego lepszego
tylko musisz sie zastanowic czy na pewno atlasow potrzebujesz
jak dla mnie maja dwie zalety (oprocz bardzo dobrego wykonania, moim zdaniem przewyzszajacego PWII)
1. praca z sekonicem
2. praca z PW
jesli nie potrzebujesz tego to moze warto sie zastanowic nad rf 602 (taniej) lub nowy pixel przenoszacy ittl

PS gdzies w sieci pojaiwl sie (i znikl) film z nowymi PW III. Ciekawe co to bedzie

Flores
17-01-2012, 15:36
Praca z sekonicem jak na razie mnie nie obchodzi (może w przyszłości). Już współpraca z PW jest bardziej sensowna bo jak wejdą PWIII to dwójeczki może stanieją i się uda nabyć. Bardziej chodzi mi o pewne działanie przy każdym naciśnięciu spustu i na większe odległości. Nie chcę żeby to mnie ograniczało.
Mam w tym momencie Pixel tr331 i działały bardzo fajnie ale po pierwsze wolę pełen manual i mieć wszystko pod kontrolą a po drugie przy zmianie systemu w tym momencie są całkowicie bezużyteczne. Idą pod młotek :).

marszull
18-01-2012, 19:09
ja szczerze mowiac to jednak wole atlasy od pwII
dzialanie takie same a jakosc jednak lepsza

Flores
08-02-2012, 15:08
Odkopując starocia tylko wspomnę, że już nigdzie nie można dostać Atlasów. Chyba umarł przez ten pozew Pocketa i nigdzie go nie ma. Mam za swoje i na przyszłość rada jak jest to brać. Teraz tylko ratuje dobry kurs dolca i Pocketa można już wziąć za pięć stówek.

marszull
08-02-2012, 23:59
eee tam, wpisz atlas na allegro w kategorii fotografia ;) jest w dwoch firmach

Flores
09-02-2012, 10:58
eee tam, wpisz atlas na allegro w kategorii fotografia ;) jest w dwoch firmach

Ja wiem, że jestem nieogarnięty ale że aż tak? Dzięki marszull, już dzisiaj chciałem dzwonić do kumpla w US, żeby przesyłał PW. A tutaj niespodzianka i Atlasy są i to jak tanio. Ojoj, ale będę błyskał :)

marszull
09-02-2012, 14:00
nie ma problemu ;) jakos niedawno czegos szukalem na allegro mi sie rzucily w oko
wiec troche sie zdziwilem jak napisales ze nie ma ;)

Flores
09-02-2012, 14:14
Chyba ostatnie sztuki w Polandii, chyba trzeba będzie zapas zrobić. W sklepach już nigdzie nie ma.

marszull
09-02-2012, 14:22
Chyba ostatnie sztuki w Polandii, chyba trzeba będzie zapas zrobić. W sklepach już nigdzie nie ma.

Przekonales mnie, dokupilem jeszce jedna sztuke ;) (bo pare razy okazalo sie ze by sie jescze jeden przydal)

Jacek_Z
09-02-2012, 14:27
Czy one mają wszystkie 4 kanały kompatybilne z PW? (i z sekonicem?) - CE, oczywiście.

marszull
09-02-2012, 14:31
z sekonicem na 99% (sprawdze jak wroce do domu czyli za jakies 2 h)
z PWII blyskalem tylko na 1 kanale (ale jak z fleszmiarka jest ok to i chyba z PW)

Jacek_Z
09-02-2012, 14:38
To sprawdź wszystkie kanały, jak mogę prosić.

marszull
09-02-2012, 19:18
ok sprawdzilem na kazdym z czterech kanalow sie odpala przy pomocy fleszmiarki (oczywiscie tez ustawionej na odpowiedni kanal)
aha ten ktory kupilem juz do mnie dzisiaj wyslali, takze szybko i sprawnie

Flores
09-02-2012, 20:28
Świetnie, że to wszystko działa na każdym kanale.

Chyba kupiłeś w tym drugim sklepie bo ja błagałem o wysyłkę dzisiaj i niestety, jutro będą wysyłać. Weekend stracony @#%$@#!!!

27-02-2012, 02:21
gdzie są jeszcze atlasy dostępne?

marszull
01-03-2012, 00:11
jakby ktos szukal to sie dzisiaj przez przypadek natknalem na allegro, ktos sprzedaje 3 sztuki w licytacji
ps to nie ja ;)

01-03-2012, 09:51
używał ktoś tych Wyzwalacz Trigmaster 2,4GHz N3 jak Phottix Atlas

nie widzę na oko jakiś kolosalnych różnic pomiędzy atlasami-ktoś miał porównywał?

neografik
01-03-2012, 22:00
Osobiście moge polecić Skyporty. Wyzwalają bardzo dobrze, pracują na N i C mam oba systemy także na 100% pewne. Mają bardzo dobre możliwości błyskania. Sprawdzałem przez 2 ściany w bloku i błyskały! Co do baterii... Jeśli ktoś ich nie używał napisze, że pewnie trzeba często ładować. Nic bardziej mylnego. Ostatnio używałem w pełni naładowanych we wrześniu 2011, mogę się założyć że wyciągnę i będą działać dobrze bez ładowania kolejną sesje. Kiedyś wykonałem 3 krótkie różne sesje na jednym naładowaniu (ok 400 fotek) w różnych odstępach czasowych (kilka tygodni)- bez problemu błyskały za każdym razem. Sądzę, że nie trzeba się martwić o antenki, które są delikatne. Na otwartym terenie do kilkudziesięciu metrów wyciąganie ich nie jest potrzebne, ja to bardzo rzadko robię.