Zobacz pełną wersję : portret + makro - jedno szkło - poniżej 1000 zł
Witam
na dniach będę właścicielem d3100 wraz z kitowym 18-105. Do tego chciałbym dokupić obiektyw stosunkowo dobry i tani w portrecie, np. nikkor af 50 1.8 lub nikkor af-s 35 1.8 - jednak nie mam funduszy aby zakupić dedykowany obiektyw makro - w sumie budżet do zabawy w portret i makro ma być poniżej 1000 zł - używek też nie za bardzo chcę kupować, bo zależy mi na fakturze, a wiadomo, że większość sprzedających z drugiej ręki mi tego nie zapewni...
Z tym pierwszym mam świadomość że przy robieniu portretu odpada af, ale za to mam możliwość ustawienia przysłony - co przyda mi się w makro (bo o ile mi wiadomo, te szkiełka z serii D dają taką możliwość?)
Przy spróbowaniu swoich sił w makro raczej nie interesują mnie m42 (no chyba że pod Waszym wpływem zmienię zdanie), bardziej chciałbym się dowiedzieć co mogę wyczarować za pomocą tych nikkorów
Czy tylko takie mam możliwości z tymi nikkorami:
1. podpiąć adapter odwrotnego mocowania
Podobno będzie lepszy efekt z ogniskową pokroju 35, niż 50? Jeśli tak to jaka konkretnie będzie różnica pomiędzy nimi?
2. skorzystać z mieszka
Czytałem, że daje dobre efekty, ale w terenie chyba się nie sprawdzi - raczej sceptycznie patrzę na bieganie z mieszkiem np. po Tatrach
3. pierścienie pośrednie
Czy w przypadku d3100 warto inwestować w te z przeniesieniem automatyki czy wystarczą te zwykłe - jak to będzie z 50, a jak z 35? Czy "wejście w zadek" robaczkowi bardziej prawdopodobne będzie w przypadku 35 czy może 50?
Poza tym pewnie jeszcze mam możliwość zmiksowania powyższych metod... warto np. zastosować odwrotne mocowanie wraz z pierścieniami do nikkora 50 lub 35?
A może poza tymi dwoma nikkorami jest coś jeszcze innego w porónywalnej kwocie, coś np. z sigmy, tamrona, czy tokiny?
P.S. wiem że zaraz pojawią się pewnie opinie, żebym poszperał na forum bo takich tematów jest dużo... ale jak się ma portret i makro w jednym do d3100 (lub innego body, który ostrzy tylko z obiektywami z silniczkiem) nie znalazłem...
Z góry dzięki za pomoc i za rozwianie moich wątpliwości!
1. Różnica taka, że przy 35 mm uzyskasz silniejsze powiększenie. Adapter odwrotnego mocowania nie jest jednak najlepszą opcją. Tracisz automatykę i ostrość nie jest łatwa do nastawienia. No i znajdziesz się bardzo blisko fotografowanego obiektu.
2. Mieszek dobry w studio, ale nie w terenie.
3. Ta opcja jest najlepsza z tych trzech, ale tylko w przypadku 50 mm. 35 mm da zbyt krótki dystans do obiektu, a nawet można wcale nie uzyskac obrazu na matrycy.
Miksowanie? Nie tak jak piszesz.
Zdecydowanie najlepiej kupić obiektyw makro. Używany Nikkor 60 mm AF-D można łatwo wyszarpać poniżej 1 K, a może byc do makro i do portretu, z tym, że z tą 60-tkę nie będzie AF w N3100. Niestety, nowy Nikkor 60 AF-S to ponad 1.5 K.
O kurde... ma być nowe i poniżej tysiaka? Portret i makro a na dodatek z AF? Nice :)
35/1.8 jest świetne, ale standardowych portretów raczej z nią nie zrobisz. Do macro... może z pierścieniami z stykami byłoby niezłe (ale dość drogie :D)
50/1.8 nie będzie miała AF, ale w macro i portrecie spisuje się nawet godnie.
a używek nie chcesz...
Jest jedno szkło spełniające Twoje wymagania - Tamron 60/2 za 1500zł - myślę, że to byłby idealny dla Ciebie wybór.
Ale jest za drogi..
Widzę też tutaj pomysł z Micro-Nikkorem 55/2.8 AIS - ale to manualny obiektyw, ale jak dokupisz dandeliona, to nie będzie jak 50/1.8.
Ewentualnie używany Tamron 90/2.8 - w okolicach tysiąca mógłbyś takiego ustrzelić.
No i nie szukałeś na forum wystarczająco :P
LordRamzes
03-01-2011, 08:27
35 do portretu???? hehe -nie bardzo wiesz mi tym bardziej do "ciasnych" portretów , raczej do całej sylwetki no chyba ,że lubisz zniekształcone twarze (duże nosy itd )
50 już lepiej ale też szału nie ma
lepiej poszukaj używanej wersji tamrona 90 z silnikiem wtedy zobaczysz co to prawdziwe makro i portret , mam to szkło i nie zamieniłbym go w życiu na inne , no może na 70-200 nikkora :)
na prawdę kup raz a dobrze a skoro będziesz miał nikkkora 18-105 to ustaw go na okolice 85mm lub nawet na 105 i portret też zrobisz a na pewno nie będzie tak zniekształcony jak przy 35' . Jeśli ktoś Ci powie ,że za ciemne to się nie przejmuj bo robiąc "ciasny " portret istnieje jeszcze takie coś jak GO i przy f1,8 będziesz miał np okulary ostre a oko już nie (przykład 85 f1,8 _ lub 2 oko nie ostre więc i tak przymkniesz pewnie do f4 ale ta wiedza z czasem przyjdzie :) , a wierz mi nie wszystko dobre co jasne :)
panoramix
03-01-2011, 10:29
Szukaj używanego Tamrona 90 f/2.8 Masz nim załatwiony i portret (dość ciasny) i świetne makro
Ja bym szukał używanej N60 dość często na allegro chodzą poniżej 1000zł
gdyby nie limit finansowy to na pewno inwestowałbym w tamrona 90, tym bardziej po lekturze na optycznych, gdzie przedstawiany jest w samych superlatywach; jestem świadomy, że nikkor 50 1.8 oraz 35 1.8 to tylko coś co da namiastkę portretu i makro... ale na razie wymagający nie jestem, nie mam praktycznie żadnego doświadczenia z lustrzankami, poza krótką przygodą z 350d
gdybym jednak zdecydował się na opcję z pierścieniami, to czy warto przy d3100 inwestować w te z przeniesieniem automatyki - bo w przypadku 50tki af i tak nie będę miał... chociaż wiem, że ostrzenie auto w makro się nie specjalnie przyda...
rozumiem, że odwrotne mocowanie nie da mi takich efektów jak z pierścieniami?
panoramix
03-01-2011, 14:19
Ja bym szukał używanej N60 dość często na allegro chodzą poniżej 1000zł
Używki 60 o której piszesz, w cenie poniżej 1k, to starsze wersje AF-D, bez silniczka. Do makro ok, ale w portrecie czy w innych "zwykłych" zastosowaniach AF jest przydatny. Jeśli mowa o 60 to raczej w tym wypadku w nowszej wersji AF-S. Nadal obstawiam więc Tamrona, którego da się kupić w cenie ok. 1k. Można zapomnieć wówczas o cudach typu pierścienie pośrednie, szczególnie, że te z przeniesieniem automatyki też swoje kosztują, a wiele nie wnoszą (posiadam takowe). Dodatkowo, pamiętać trzeba, że pierścienie w pełnym składzie 12+20+36mm wymagają zastosowania optyki o ogniskowej 50mm i więcej. Tak więc 35mm tu nie zadziała ;)
Stara zasada: Kup raz a dobrze.
Tylko i wyłącznie Tamron 90/2.8 z silnikiem (wersja bez pierścienia przysłon). Używany na gwarancji dostaniesz za 1200 zł.
Nikkor 35/1.8 - bardzo fajne szkło, ale mało portretowe. Nie nadaje się do pierścieni ze względu na retrofocus.
Nikkor 50/1.8 - nie ma silnika i nie będzie AF z D3100.
A ja mam jeszcze pytanie w tym temacie. Tamrona da się połączyć z Raynoxem albo pierscieniami w jakis fajny sposób zeby działało ?
I jakie pierścienie są najtańsze a zeby przenosiły wszystko
Tamron bez problemu działa z pierścieniami, uzyskuje się wtedy skalę 2:1. Zależnie od wersji obiektywy AF jest przenoszony przez styki lub śrubokręt. Ale przy tej skali i taj robi się na MF. Działa z każdymi pierścieniami, nawet z EKO. Większe skale to już mieszek, ale wtedy tylko obiektyw z pierścieniem przysłon.
O Raynoxach zapomnij, mając obiektyw makro.
Witam,
mam problem podobny do założyciela wątku... z tym, że body to D90, więc odpada problem braku śrubokręta. Koszt całości nie musi koniecznie mieścić się w tysiącu, jednak poszaleć zbytnio ponad to też nie mogę.
Rozważam przykładowo zestaw N50D/1.4 + pierścienie z przeniesieniem automatyki, albo właśnie T90.
Który z tych dwóch wariantów będzie bardziej wszechstronny? Nacisk na dobry portret i makro rozłożyłbym mniej więcej po połowie...
A może jeszcze coś innego?
panoramix
06-01-2011, 00:32
Możesz jeszcze dodać do obserwowanych N 60 micro AF-D (starszy), lub to samo AF-S (nowszy - droższy). Poza tym są jeszcze 85 i 105 micro nikkora. Oba występują w wersjach tańszych AF-D i droższych AF-S. Popatrzeć też możesz jeszcze na T60 f/2.0. Na 50 z pierścieniami zgubisz jeszcze 2 działki. Obiektywy macro, dobre światło też mają od konkretnej odległości.
LordRamzes
06-01-2011, 09:14
50 do portretu to taka namiastka :) do marko wszystkie 60 też , spróbuj zrobić owadowi zdjęcie przy takiej ogniskowej :) tylko tamron 90
a jak to jest z tym tamronem 90 2.8? są wersje z silniczkiem i bez? jak je rozróżnić? znalazłem kilka sztuk na allegro, ale ani słowa czy szkło ma silniczek...
było setki razy. Wersja z silniczkiem nie ma pierścienia przysłony, ma też futerał z materiału (zamiast skórzanego). Tu masz przykłady z silnikiem (http://allegro.pl/tamron-90-2-8-di-macro-ostry-gwaracja-2-lata-nikon-i1422575463.html) i bez silnika (http://allegro.pl/legendarny-tamron-sp-af-90-mm-f-2-8-di-macro-ideal-i1414497315.html)
Natomiast większość sprzedających, w tym wielkie sklepy, to ignoranci. Wystawiają fotkę ściągniętą ze strony tamrona, a sprzedają co innego.