PDA

Zobacz pełną wersję : CNX - Punktowa zmiana ekspozycji

Raulo
02-01-2011, 23:57
No właśnie.
Czy da się zmienić ekspozycję na wybranych obszarach zdjęcia w CNX ?
Jak zaznaczę interesujące mnie miejsce to mogę jedynie operować na krzywych lub światła i kontrast.
Zmieniając ekspozycję zmiana ta zachodzi na całym zdjęciu mimo zaznaczonego obszaru.
Czy coś źle robię czy zwyczajnie nie da się tego zrobić ?

KS
03-01-2011, 00:21
Z mojego doświadczenia - nie da się. Też szukałem i d...

A może jest ktoś na sali, kto może czasem wie? :)

Marcin T
03-01-2011, 07:52
Nie ma takiej opcji aby działania tego narzędzia użyć selektywnie.
Może w NX3...

mini21
03-01-2011, 08:47
Przepraszam, ale zapytam....
A jak wybierzecie "Selection Brush" i zamalujecie interesujący was obszar, to tam przecież macie opcje wyboru, co chcecie zmieniać.
Można przecież wybrać Light i D-Lightinng, czy Cuves itp.

Więc wydaje mi się że to jest właśnie punktowe obrabianie zdjęcia :)

Erie
03-01-2011, 09:08
Przepraszam, ale zapytam....
A jak wybierzecie "Selection Brush" i zamalujecie interesujący was obszar, to tam przecież macie opcje wyboru, co chcecie zmieniać.
Można przecież wybrać Light i D-Lightinng, czy Cuves itp.

Więc wydaje mi się że to jest właśnie punktowe obrabianie zdjęcia :)

owszem, punktowe obrabianie zdjęć, ale nie punktowa zmiana ekspozycji, bo tej się niestety punktowo nie da zmienić w NXie (można oczywiście obniżać/podnosić jasność, bawić się d-ligtingiem itd, ale to nie to samo)

docxxx
03-01-2011, 09:46
A w jakim programie punktowo mozna zmienic ekspozycje, skoro "pedzel" to nie to? :shock:

stig
03-01-2011, 09:47
A w jakim programie punktowo mozna zmienic ekspozycje, skoro "pedzel" to nie to? :shock:Chociazby w ACR.
Doprecyzuje to "punktowo". Chodzi oczywiscie o korekte lokalna, a nie zadna punktowa.

docxxx
03-01-2011, 09:52
Chociazby w ACR.
Doprecyzuje to "punktowo". Chodzi oczywiscie o korekte lokalna, a nie zadna punktowa.

A czym to robisz? Magiczne narzędzie, czy może ogólnie pojęty "pędzelek"? Bo jeśli tak, to jedno wyklucza drugie:

punktowo/lokalnie "tak", ale pędzelek "nie".

EDIT: No chyba, że mówimy tu jeszcze o suwakach, które potrafią wyciągnąć tylko światła/cienie/średnie tony.

stig
03-01-2011, 10:12
A czym to robisz? Magiczne narzędzie, czy może ogólnie pojęty "pędzelek"? Bo jeśli tak, to jedno wyklucza drugie:

punktowo/lokalnie "tak", ale pędzelek "nie".Zle zrozumiales sprostowanie Eriego. W NXie, przy pomocy kazdego narzedzia selekcji mozna wprowadzac korekty lokalne. Praktycznie wszystkie, oprocz ekspozycji.

Michal_C
03-01-2011, 10:21
stig ma chyba na myśli polecenie "K" gdzie w ACR zmiena się edycja na ala upointy. Chyba to są Pędzle Dopasowania
Pozdr

stig
03-01-2011, 10:27
stig ma chyba na myśli polecenie "K" gdzie w ACR zmiena się edycja na ala upointy. Chyba to są Pędzle DopasowaniaTu nie chodzi o to "czym", ale "co" sie zmienia. U-pointy czy pedzle dopasowania, czy jakkolwiek inaczej to zwal -- to narzedzia do selekcji w celu edycji lokalnej obrazu (czyli nie calego obrazu, ale jego wybranego fragmentu). Istota tego watku, jest lokalna korekta ekspozycji, ktorej niestety w NXie lokalnie nie da sie wykonac.

JK
03-01-2011, 10:43
To może zacznijcie od wyjaśnienia, co to jest "ekspozycja".

Może trochę pomogę. Zmiana "ekspozycji" odpowiada zmianie ilości światła dopuszczanego do matrycy (lub filmu), co skutkuje zmianami jasności zdjęcia i nie powinno zmieniać niczego więcej. W założeniu powinien to być jedyny element zmienny, choć z racji charakterystyki sprzętu (i starych materiałów foto też) może także ulegać zmianie kolorytyka, czy kontrast. W cyfrówkach jest to pojęcie dość umowne, bo każdy obrazek jest cyfrowo "kreowany" z zarejestrowanych składowych RGB i na dodatek jest zapisywany z uwzględnieniem różnych profili. Myślę, że można to określić tak: Zmiana "ekspozycji", to zmiana jasności poszczególnych skladowych RGB przed dokonaniem interpolacji i utworzeniem obrazu. Później jest już mowa nie o zmianie "ekspozycji", tylko o zmianie jasności, co w idealnym przypadku powinno być tożsame, ale w rzeczywistości jest tylko bardzo zbliżone. Jeśli przyjmiemy, że zmiana "ekspozycji" jest zmianą jasności zdjecia, to oczywiście da się to robić lokalnie (punktowo) praktycznie w każdym sofcie. Moim zdaniem jest to jednak lekkie bicie piany, bo zpewne nikt z nas nie jest w stanie odróżnić prawidłowo wykonanej zmiany jasności, od prawidłowo wykonanej zmiany "ekspozycji".

Czornyj
03-01-2011, 12:04
Korekta ekspozycji nie ma nic wspólnego z korektą jasności, to dwie zupełnie różne funkcje:

Ekspozycja:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/exposicion_acr-1.gif
źródło (http://www.guillermoluijk.com/article/acrps/exposicion_acr.gif)

Jasność:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/brillo_acr-1.gif
źródło (http://www.guillermoluijk.com/article/acrps/brillo_acr.gif)

Jak widać korekta ekspozycji to regulacja punktu przycięcia bieli, podczas gdy jasność to nieliniowa korekta podobna do gammy.

JK
03-01-2011, 12:17
Gdzie niby są takie różne? Są różne, bo ktoś tak sobie te funkcje wymyślił?

Jesli EKSPOZYCJA jest zmianą ilości światła dopuszczanego do matrycy, a jest, to skutkiem zmiany ekspozycji powinna być zmiana jasności obrazu. Na twoich wykresikach jasność to nie jest żadna jasność, tylko korekta jasności z ochroną świateł - taki informatyczny dziwoląg, cos w rodzaju funkcji gamma, który niewiele daje, ale zdjęcia nie wyglądają na przejarane. Zmianę ekspozycji możesz zrobić tak samo, tylko trzeba by odpowiednią "teoryjkę" do tego dobudować. Zresztą zachowaj w tej swojej "jasności" kąty nachylenia takie jak w tej swojej "ekspozycji", to i różnice będą aptekarskie.

Czornyj
03-01-2011, 12:33
Wszystko to cacy, tylko jaki jest sens dyskutowania z faktami i tworzenie prywatnych definicji? Czy się to komu podoba, czy nie, we wszystkich znanych mi konwerterach funkcje ekspozycji i jasności mają działanie mniej-więcej takie, jak na powyższych wykresach.

JK
03-01-2011, 12:40
Taki, że pod "jasność" podciągasz sobie jakąś tam wesję D-Ligtingu, czy innego wyciągania cieni z ochrona świateł, które żadna zmianą jasności nie jest. Co to ma wspólnego z "jasnością" jako taką? Nic. Przecież normalne jest, że jeśli zwiekszasz jasność, to światła bedą musiały "zginąć". A jeśli przyjmiemy (zgodnie ze stanem faktycznym), że każdy producent softu może sobie robić funkcje jakie tylko chce, to dyskutowanie o tym, czy jakaś funkcja jest, czy jej nie ma, jest pozbawione sensu, bo w każdym sensownym sofcie do obróbki zdjęć, da się jakoś zrobić coś, co odpowiada lokalnej korekcie ekspozycji. Nawet wtedy, gdy w menu nie ma funkcji o takiej nazwie.

Czornyj
03-01-2011, 13:11
Ja niczego sobie nie podciągam, ja tłumaczę co kryje się pod suwaczkiem "ekspozycja" i "jasność" w typowym konwerterze RAW. Jeśli komuś nie odpowiada ta nomenklatura, to niech kieruje pretensje producentów oprogramowania, a nie do mnie.

Johanan
03-01-2011, 13:17
Marcin, daj spokój, Jacenty znowu snuje jakieś teorie, które ślizgają się po powierzchni zagadnienia, niczym ...

Zresztą szkoda porównywać, bo będzie niesmacznie.;)

Standardy, to standardy i wyżej dupy nikt nie podskoczy, choćby i Jacenty.:)

stig
03-01-2011, 13:24
Jacku, czyli wg Ciebie obnizenie "ekspozycji" (za pomoca suwaka w taki sposob nazwanego) np. o 2 EV, daje takie same efekty jak regulowanie jakimkolwiek narzedziem "jasnosci" obrazu? Poprosilbym o przyklad wykonany na tym samym zdjeciu. Fota naswietlona "prawidlowo". Na niej chcialbym obnizyc lokalnie ekspozycje (obszar powiedzmy 1/10 kadru (np. twarz, ktora jednej osoby, na ktora blysnelo nieco zbyt duzo swiatla z lampy (lub po prostu slonce))). Standardowo (w konwerterze, ktory nie ma mozliwosci lokalnej korekty tego parametru), musze to obnizyc globalnie, a nastepnie obszar odwrotnosci tego wybranego obszaru rozjasnic o 2 EV (czyli teoretycznie przywrocic ekspozycje do takiego stanu, jaki zarejestrowal aparat (matryca)). Tyle, ze to rozjasnianie moge zrobic tylko narzedziami typu "jasnosc/kontrast" lub po prostu krzywymi. Probowalem to robic wielokrotnie, ale moje wysilki spelzly na niczym. Roznica jest kolosalna, szczegolnie w przypadku, kiedy takiemu zabiegowi poddaje sie zdjecia na nieco wyzszym ISO.
W narzedziach, ktore umozliwiaja lokalna korekte ekspozycji, po prostu nie tykam tych 90% obszaru zdjecia, ktore jest ok, a jedynie obnizam ekspozycje wybranych 10% zdjecia. Daje to zdecydowanie lepsze efekty.

Czornyj
03-01-2011, 13:38
Marcin, daj spokój, Jacenty znowu snuje jakieś teorie, które ślizgają się po powierzchni zagadnienia, niczym ...

Zresztą szkoda porównywać, bo będzie niesmacznie.;)

Standardy, to standardy i wyżej dupy nikt nie podskoczy, choćby i Jacenty.:)

Dlatego ograniczyłem się tylko do suchego zacytowania bezdyskusyjnych faktów, bez wdawania się w rozważania filozoficzne, choć nawet sama definicja jasności też jest mooocno dyskusyjna.

Pebal
03-01-2011, 14:48
Korekty jasności i ekspozycji nie są tożsame choćby dlatego, że ekspozycja jest korygowana na obrazie liniowym, którego parametr gamma wynosi 1, zaś korekta jasności jest wykonywana po modyfikacji krzywej obrazu.

Erie
03-01-2011, 15:21
jezus ludzie, chodzi o to by sobie zycie ułatwiać, a nie utrudniać - umówmy się, że niestety w NXie nie ma narzedzia które jak w ACR pozwala na pewein efekt i tyle, zakończmy temat bez wnikania czy to jest ekspozycja, jasność, ciemność, pomroczność czy inna cholera

Johanan
03-01-2011, 15:24
Erie, nie mieszaj do tego Jezusa, bo zupełnie utkniemy w tym czymś na dobre. :D

Raulo
03-01-2011, 15:42
Najważniejsze, że otrzymałem odpowiedź na swoje pytanie. Teraz wiem, że się nie da i już :)

Erie
03-01-2011, 15:44
Erie, nie mieszaj do tego Jezusa, bo zupełnie utkniemy w tym czymś na dobre. :D

ups... sorry, to nie celowe

kh29228
03-01-2011, 18:55
ale dlaczego kończyć temat. mnie na przykład interesują faktyczne różnice między korektą ekspozycji a korektą jasności:D

stig
03-01-2011, 22:49
mnie na przykład interesują faktyczne różnice między korektą ekspozycji a korektą jasności:DA nie mozesz sam sprawdzic? Zaladuj RAWa, obniz sobie ekspozycje o np. 2 EV, a pozniej sprawdz czy np. krzywymi wyciagniesz to do pierwotnego stanu.