PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie założyć portfolio internetowe?

mks33
02-01-2011, 17:57
Witam! Ostatnio borykam się z pewnym problemem, otóż chciałbym założyć portfolio internetowe, najlepiej na serwerze gdzie można zakładac poszczególne albumy i można wrzucić dużą ilość fotek, korzystałem z jalbum, ale strasznie szybko wypełniłem limit, próbowałem sam założyć stronkę, ale po pierwsze w ogóle nie wyglądała jak galeria, a po drugie więcej zajęło mi wrzucanie zdjęcia niż ulepienie 100 pierogów :P Może wy znacie jakieś fajne strony na których można założyć ciekawie wyglądające portfolio? Pozdrawiam!

mateo912
02-01-2011, 19:41
flickr/ipernity(darmowa kopia flickra bez jego ograniczeń)

mks33
02-01-2011, 19:59
ipernity skorzystałem z tego zarejstrowałem się, ale nie wie jak wrzucac zdjęcia ;/

Otiv
02-01-2011, 20:01
ipernity skorzystałem z tego zarejstrowałem się, ale nie wie jak wrzucac zdjęcia ;/

polecam lekcje angielskiego bo na flickrze jest to banalne

mks33
02-01-2011, 20:05
ok na flickrze wiem jak się wrzuca i nie ma z tym problemu ale na ipernity nie mogę się nawet zalogować, przysałło mi e-mail aktywacyjny, aktywowałem konto i po wpisaniu loginu i hasła nic się nie dzieje ;/

mateo912
02-01-2011, 20:41
Masz w prawym górnym rogu swój login?
do wrzucania zdjęć polecam ściągnięcie tego: http://www.ipernity.com/tour/iperupload programiku.
Łączysz je później ze swoim kontem na ipernity i po prostu przeciągasz do niego zdjęcia i klikasz upload(możesz też ustawić tagi i do jakiego albumu ma wrzucić)

maki
02-01-2011, 20:47
Jeżeli nie zależy Ci na jakiejs specjalnej oryginalności, to próbuj www.pbase.com i www.zenfolio.com

Flickr nigdy nie wyglądał atrakcyjnie, teraz zmienił się jeszcze system otwierania/prezentacji zdjęc - moim zdaniem tragedia. Nadaje się to co najwyżej do prezentacji fotek rodzinnych, albo do wymiany doświadcze[Bń w grupach dykusyjnych. Jeżeli chcesz żeby to jakoś wyglądało polecam powyższe linki.
Pozdr

Andy_O
03-01-2011, 15:46
Ja też polecam PBase (http://www.pbase.com): łatwo spersonalizować, łatwo się zamieszcza zdjęcia i sporo miejsca :-)
Moja galeria wyglada np tak (http://www.pbase.com/orlowski).

ekonet
03-01-2011, 16:02
Witam! Ostatnio borykam się z pewnym problemem, otóż chciałbym założyć portfolio internetowe, najlepiej na serwerze gdzie można zakładac poszczególne albumy i można wrzucić dużą ilość fotek, korzystałem z jalbum, ale strasznie szybko wypełniłem limit, próbowałem sam założyć stronkę, ale po pierwsze w ogóle nie wyglądała jak galeria, a po drugie więcej zajęło mi wrzucanie zdjęcia niż ulepienie 100 pierogów :P Może wy znacie jakieś fajne strony na których można założyć ciekawie wyglądające portfolio? Pozdrawiam!
Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, abyś album Żaby umieścił na innym serwerze. Ja swego czasu wykupiłem za kilkadziesiąt zł rocznie 2 GB przestrzeni.

willy_fil_
03-01-2011, 16:08

A popatrz sobie na www.boo.pl ja płacę 8zł na dwa miesiące...

mks33
03-01-2011, 16:41
Masz w prawym górnym rogu swój login? (...)

Nie mam właśnie cąły czas wyskakuje mi okno logowania i nic więcej ;/

Zelber
03-05-2013, 16:48
Odkopie temat ;)
Coś się zmieniło od 2011 roku? Doszły jakieś inne ciekawe strony? Najlepiej darmowe, ale kwoty rzędu 20$/rok przeboleje.

Rew
22-10-2013, 21:24
Też stoję przed podobnym problemem. Zastanawiam się czy dałoby się jakoś darmowo stworzyć portfolio pewnego formatu. Deviantart oferuje fajne portfolio, tylko jest limit maksymalnie 4 albumów... Chciałbym żeby format był mniej więcej taki:
http://kornel24.daportfolio.com/
Pytanie czy jakaś strona oferuje coś podobnego, właśnie w takim formacie bez wcześniej wspomnianych ograniczeń?

TOP67
22-10-2013, 21:32
Nic się nie zmieniło. Najlepszy jest własny hosting i jalbum (lub podobne).

stock
22-10-2013, 21:36
hosting+wordpress dla przykładu i włala :) Tyż zadziała.

Rew
22-10-2013, 21:36
Ceniłbym sobie jednak prostotę i szybkość obsługi, a przy własnej stronie chyba trzeba trochę posiedzieć w tych wszystkich skryptach itp. żeby zrobić fajny layout, kolejność zdjęć, itp.?

TOP67
22-10-2013, 21:40
A co jest trudnego w przeciągnięciu zdjęć do okienka? Tak działa jAlbum. A kolejność chyba wypada samemu ustalić?
To ma być portfolio czy magazyn zdjęć?

stock
22-10-2013, 21:43
są gotowce - wrzucasz foty i masz cacy galeryjke.

Rew
22-10-2013, 21:46
Portfolio, po to wlaśnie link dałem, żeby pokazać na jakim formacie by mi zależało. Blogi, czy takie galerie jak na flickrze raczej odpadają

Dark
25-10-2013, 09:14
(...)Deviantart oferuje fajne portfolio, tylko jest limit maksymalnie 4 albumów...

Na Deviantarcie możesz mieć więcej albumów, ale aby porobić takie zakładki, trzeba się ciut pobawić (chodzi głównie o zmajstrowanie miniaturek na okładki albumów). Ja mam np. 9, te z lewej strony galerii:
http://dark-raptor.deviantart.com/gallery/

Deviantart jest o tyle fajny, że jest na nim spory ruch, ale to serwis foto jak każdy inny digart, plfoto itp. Jest jak dla mnie ciut mało czytelny, ale jestem tam od paru lat.

Ja założyłem sobie stronkę na darmowym hostingu (wiem, adres do dupy, muszę skombinować jakiś alias). Dłubię sobie w html'u i, od czasu do czasu, coś poprawiam. Nawet wszystko działa dość sprawnie, ale właśnie podstronę "portfolio" muszę mocno przebudować. Na razie mam prowizorkę ;)

itardiusz
28-01-2014, 01:27
Jest takie coś jak Albumio.pl (www.albumio.pl (http://www.albumio.pl)) gotowe strony portfolio - szablony do wyboru. Nieograniczona liczba galerii, zwykłe strony tekstowe, wpisy blogowe. No i wszystko po polsku ;-) Można sprawdzić.

monit
28-01-2014, 11:31
najlepiej od razu zainwestować w swoją domenę, co na swoim to na swoim ;)

Pasiasia
28-01-2014, 11:59
Dobrą stroną dla zaprezentowania swoich zdjęć jest: www.fotoik.pl. Tam ceni się walory artystyczne, jest za darmo, ale trzeba przejść weryfikację, czyli tzw. poczekalnie.