PDA

Zobacz pełną wersję : Zima a zdjęcia

mks33
02-01-2011, 17:44
Cześć! Nie wiem jak wy, ale jaj mam tak, że kiedy przychodzi zima to jakoś tak nie mam weny fotograficznej, macie tak samo czy po prostu ja mam coś z głową? :P Jaki typ fotografii najbardziej uprawiać zimą? Mi się wydaje, że chyba najlepszy jest street, reportaż i portret, ogólnie zdjęcia związane z ludźmi :)

bahuone
02-01-2011, 18:25
Hmm moim skromnym zdaniem to jest co najmniej dziwne. Jako ze mi najbardziej podchodzi typ pejzażowo-krajobrazowy to dla mnie pora nie robi roznicy a wrecz motywuje, nie wiem czy przegladasz czesto dzial z krajobrazami ale duza czesc ludzi czeka caly rok zeby wrocic w to miejsce w zimie czy np z lecie. To samo miejsce w zaleznosci od pory roku moze wygadac duzo inaczej. Nie rob nic na sile tylko to co lubisz lub szkol sie w innej technice a nie wybieraj kategorii ze wzgledu na pore roku.

lechupe
02-01-2011, 18:39
... Jaki typ fotografii najbardziej uprawiać zimą? Mi się wydaje, że chyba najlepszy jest street, reportaż i portret, ogólnie zdjęcia związane z ludźmi :)

Mz najlepiej robić wnętrza. Knajp. Moga byc z ludźmi. A nawet powinny :-)

IronX
03-01-2011, 09:28
zdjęcia zimą też są fajne...wiadome, trzeba się poświęcić i wyjść na mróz ale efekt może być lepszy niż latem. Np. jak masz mocny mrozik i wszystkie drzewa są zmrożone - fajny temat, tylko ciekawe miejsce pasuje do tego znaleźć. Ewentualnie w jakieś góry. Z Wrocławia daleko bardzo nie też nie masz..a zdjęcia będą cieszyć :)

darko
03-01-2011, 09:52
Jaki typ fotografii najbardziej uprawiać zimą?
Najlepiej rozgrzewający :D
Zima odkrywa na nowo te same miejsca ale niestety jak dla mnie to w tygodniu mogę zapomnieć aby podjechać gdzieś na zdjęcia bo przed pracą ciemno i po pracy ciemno a w łikendy też różnie ze światłem bywa stąd aparat leży już ponad miesiąc w plecaku

ArtX
03-01-2011, 10:03
kurde, ja nie mam zimy a bardzo chcialbym miec, zeby cos pofocic :) rusz tylek i nie narzekaj ze ciemno, ze zimno i nie ma czemu zdjec robic :p

darko
03-01-2011, 10:10
rusz tylek i nie narzekaj ze ciemno, ze zimno i nie ma czemu zdjec robic :p
Że to do mnie??? to nie ja narzekam tylko stwierdziłem fakt

Bartek_902
03-01-2011, 10:17
Lubie zimę, lubie fotografować zimą tylko po prostu nie codziennie się da, tak jak teraz np. od 2 tyg. nie widziałem nawet promienia słonca ciagle pochmurno beznadziejnie, więc jaki jest sens obwiesić się sprzetem, przemierzać lasy i pustkowia po kolana w śniegu jak efekt raczej powalajacy nie będzie? i póki co tak czekam czekam i czekam, aż chociaż niebo zrobi się błękitne i moze troche słonca się pokaże :) bo już mam ochote na jakiś landszafcik, mam nadzieje ze pogoda trochę się zmieni.

credka
03-01-2011, 10:52
Nie narzekam na brak weny, a wręcz w lato było gorzej i czekałam na zimę. Lubię zamknąć się w studio i bawić w foto produktów, a i krajobrazy śnieżycowe, jak wczoraj to coś pięknego i zachęcającego do robienia zdjęć. Dodam, że jestem mega zmarźluchem, ale dla takich widoczków warto się pofatygować na dwór :P

mks33
03-01-2011, 16:39
No najgorsze zdecydowanie jest to, że nie ma światła, cały czas chmury, wczoraj świeciło przez niespełna 15 minut i gdy już wyszedłem Słońce znów uciekło za chmury, chyba właśnie najbardziej dołujące jest to że przez brak ładnego światła nie można zropbić fajnych zdjęć, a po co wychodzić żeby robić beznadziejne zdjęcia, żeby się cofac ?

zdyboo
03-01-2011, 16:45
No najgorsze zdecydowanie jest to, że nie ma światła, cały czas chmury, wczoraj świeciło przez niespełna 15 minut i gdy już wyszedłem Słońce znów uciekło za chmury, chyba właśnie najbardziej dołujące jest to że przez brak ładnego światła nie można zropbić fajnych zdjęć, a po co wychodzić żeby robić beznadziejne zdjęcia, żeby się cofac ?

Najłatwiej jest narzekać, na zastane warunki, zamiast je wykorzystać. Poza tym wczoraj słońce świeciło dłużej niż 15 minut, sam wyprowadziłem na spacer nowy nabytek, to wiem.

Proszę oto przykłady zdjęć zrobionych przy kompletnym braku słońca
http://tomzych.com/07_12_22_wro/slides/_DSC0559.html
http://tomzych.com/07_12_22_wro/slides/_DSC0550.html
http://tomzych.com/08_11_23_czernica/slides/_DSC7094.html
http://tomzych.com/09_10_11_symetria/slides/_DSC6049.html

Da się?

credka
03-01-2011, 21:23
No pięknie kolego! Pewnie, że się da!

Rafał_Sz
03-01-2011, 21:30
Da się?
Jak się umie, to się da. Trzeba przyznać, że umiesz bardzo. :D

mks33
03-01-2011, 22:00
zdyboo o ile jesteś autorem kadrów to gratuluję, faktycznie pokazałeś że można, ale trzeba też trafić na takie warunki - mam tu na myśli mgłę na zdjęciach - a co do tego czy Słońce świeciło 15 minut, weź pod uwagę że mieszkam 25 km od Wrocławia (spokojnie, mam jeszcze u siebie internet i jestem w miarę cywilizowany :P) i na prawdę u mnie Słońce długo nie świeciło :) Pozdraiwam!

Bartek_902
03-01-2011, 22:21
zdyboo ok mozna ale raczej wole inne kolory na zdjeciach ja lubie zime gdy dół jest biały góra błekitna i do tego lekko świeci, i na takie warunki właśnie czekam :) i nie wiem czy się doczekam tej zimy ale mam nadzieje że tak...kurcze na zachodzie kraju drzewa całe białe,niebo jest niebem a u mnie tu na wschodzie od początku zimy szaro buro a drzew bajecznie zaśniezonych ani oszronionych nie było jeszcze :)

zdyboo
03-01-2011, 22:36
No pięknie kolego! Pewnie, że się da!

Jak się umie, to się da. Trzeba przyznać, że umiesz bardzo. :D

zdyboo o ile jesteś autorem kadrów to gratuluję

A pięknie dziękuję koleżance i kolegom. :)

trzeba też trafić na takie warunki - mam tu na myśli mgłę na zdjęciach

Na trzecim nie było mgły! :-P
Dwa pierwsze, to z pleneru w którym warunki były trafione, wszystkich zaskoczyły, wymarzliśmy porządnie, ale opłaciło się. W ramach chwalenia się, to pierwszy fotos wylądował w forumowym kalendarzu Pentaxa na 2009 r. ;)
Trzecie, dobra miejscówka, ale złe warunki, niemniej jednak dało się coś ukręcić.
Czwarte, kompletnie nieudany plener, po tym jak się w sumie wszyscy już rozjechali do domów, kolega Jarek zaproponował, że może jeszcze nad Odrę skoczymy, tośmy skoczyli i takoż dało się coś ukręcić.

We Wro, mgła to wcale nierzadkie zjawisko, a bezchmurnych dni mamy raptem 20 w roku. Zatem zamiast czekać na gwiazdę, radziłbym się wyknuć, jak tu się bawić bez Słońca. :)

zdyboo ok mozna ale raczej wole inne kolory na zdjeciach ja lubie zime gdy dół jest biały góra błekitna i do tego lekko świeci

Że na przykład tak?
http://tomzych.com/10_01_16-17_szrenica/slides/_DSC6727.html

Takie zdjęcia to się właściwie same robią, jednak więcej satysfakcji mnie przynosi, jak warunki nie do końca grają, a uda się coś fajnego zrobić.

Raz pojechaliśmy na plener, gdzie przez cały dzień na niebie nie zagościła ani jedna chmurka. Dramat! Od tego cukierkowo niebieskiego nieba, już się nie napiszę na co się zbierało ze względu na obecność dam w wątku. :)