Zobacz pełną wersję : Co padło w D 40??
Witajcie Forumowicze bo to mój pierwszy tutaj post, ale już dziś wiem, że nie ostatni.
Zaczynam od awarii mojego Nikona D 40.
Tak więc od początku: robiłem zdjęcia w święta i zapomniałem wyłączyć aparatu -stał tak całą noc. Rano nie działało nic. Pierwsze spostrzeżenie padło na baterię. Zacząłem Ładować. Tutaj zauważyłem, że bateria zachowuje się "chyba" nieprawidłowo bo kontrolka od ładowarki mruga chwilę, a później już tylko się świeci. Włożyłem baterie do Aparatu i widzę ciemność na wyświetlaczu, ale w wizjerze mam wszystkie dane. Próbuje zrobić zdjęcie w trybie automatycznym - otwiera się lampa, słychać migawkę, ale na karcie niema nic, żadnego zdjęcia.
Kolejnym krokiem był telefon do Serwisu - wszystko im opisałem. Otrzymałem podpowiedź, że muszę zresetować Aparat przyciskiem, który jest pod "gumką" tam gdzie jest wejście telewizyjne, ale mam to zrobić na pełnej baterii przy wyłączonym aparacie. Nie dało się bo pewnie bateria "kaput". Poszedłem więc do sklep z nikonem. Pooglądali i stwierdzili, że się nie znają jednak bateria u nich ładowała się 10 min prawidłowo. Więcej nie mieli dla mnie czasu.
Co zrobić?? Bateria?? Ładowarka czy jednak Aparat?? Trochę mi żal kasy żeby zakupić to i to a okaże się, że to jednak Aparat.
Może macie jakieś swoje doświadczenia.? Dziękuje z góry i pozdrawiam
Marcin Borkowski
02-01-2011, 15:56
skoro bateria w serwisie ładowała się 10min prawidłowo, następnie pewnie ją wyjęli i Ci dali - włożyłeś tą baterie do aparatu? sprawdziłeś czy działa?
resetowałeś w końcu?
skoro bateria w serwisie ładowała się 10min prawidłowo, następnie pewnie ją wyjęli i Ci dali - włożyłeś tą baterie do aparatu? sprawdziłeś czy działa?
resetowałeś w końcu?
Tak. Wyjęli, dali i tylko wizjer mi działał i lampa, ale zresetować się nie dał bo bateria podobno musi być pełna do resetu. Raczej 10 min na pełne doładowanie nie wystarczyło...
Nic sensownego nie wymyślimy ;)
1. sprawdzić na innym aku, porządnie naładowanym w innej ładowarce,
2. sprawdzić Twój aku, ładując w innej ładowarce,
3. sprawdzić Twoją ładowarkę, próbując naładować inny aku.
4. później kombinować jak nic to nie da /reset aparatu, inne pomysły/.
Z tego co napisałeś wynika że reset musi odbyć się przy w pełni naładowanej baterii. Aparat najprawdopodobniej tego nie zrobi jak nie spełnisz tego warunku. Chyba, że się mylę. Już na sam koniec kombinowania można jeszcze firmware update zrobić.
Pozdrawiam
Nic sensownego nie wymyślimy ;)
1. sprawdzić na innym aku, porządnie naładowanym w innej ładowarce,
2. sprawdzić Twój aku, ładując w innej ładowarce,
3. sprawdzić Twoją ładowarkę, próbując naładować inny aku.
4. później kombinować jak nic to nie da /reset aparatu, inne pomysły/.
W żadnym sklepie w IRLANDii nie chcą iść na układ sprawdzenia i aby to zrobić jedynym rozwiązaniem jest zakup nowej ładowarki i AKU. A jak to nie pomoże kasa poszła.
Jeżeli chodzi o to co napisał mbialas to za bardzo nie wiedziałbym jak zrobić update oprogramowania.
Dzięki za odpowiedzi - może jeszcze ktoś na coś wpadnie :)
W żadnym sklepie w IRLANDii nie chcą iść na układ sprawdzenia i aby to zrobić jedynym rozwiązaniem jest zakup nowej ładowarki i AKU. A jak to nie pomoże kasa poszła.
Jeżeli chodzi o to co napisał mbialas to za bardzo nie wiedziałbym jak zrobić update oprogramowania.
Dzięki za odpowiedzi - może jeszcze ktoś na coś wpadnie :)
Jak sie Tobie chce i bedziesz w moich okolicach to moge uzyczyc ACU i Ladowarke do sprawdzenia, mozemy tez sprawdzic w mojej zatyczce do 70-200VR;)
Jak sie Tobie chce i bedziesz w moich okolicach to moge uzyczyc ACU i Ladowarke do sprawdzenia, mozemy tez sprawdzic w mojej zatyczce do 70-200VR;)
Dzięki Wielkie za chęci ale niestety nie wybieram się na razie poza Dublin z braku czasu.
Dzisiaj zakupiłem baterie (nie zginie) naładuję ją, a widzę że dotychczas przebiega to prawidłowo i spróbuje zresetować aparat jak mi nie zadziała. Następnym krokiem będzie pewnie update ale chciałbym się od Was dowiedzieć coś więcej na ten temat!
Dzięki Wielkie za chęci ale niestety nie wybieram się na razie poza Dublin z braku czasu.
Dzisiaj zakupiłem baterie (nie zginie) naładuję ją, a widzę że dotychczas przebiega to prawidłowo i spróbuje zresetować aparat jak mi nie zadziała. Następnym krokiem będzie pewnie update ale chciałbym się od Was dowiedzieć coś więcej na ten temat!
sorry za post pod postem ale się nie da już edytować:
Bateria naładowana d40 nadal nie działa. Po resecie zadziałał wizjer i aparat robi zdjęcia ale nie działa wyświetlacz (bez tego raczej się nie da zmienić oprogramowania bo potrzeba jest wejścia do menu). Po wyłączeniu i ponownym załączeniu w wizjerze na chwilę pojawiają się dane ok 2 sek. Myślę, że bez serwisu się nie obędzie i stąd moje dalsze pytanie: Czy wysyłał ktoś z Was swoje "cuda techniki Nikon" do serwisu w Irlandii? Jak oni obsługują klienta i co trzeba wysłać razem z aparatem??
Czy wysyłał ktoś z Was swoje "cuda techniki Nikon" do serwisu w Irlandii? Jak oni obsługują klienta i co trzeba wysłać razem z aparatem??
Nie wysylalem, ale z tego co wiem w Irlandii nie ma serwisu Nikona jako serwisu, jest punkt w ktorym przyjmuja Nikosie i sla do UK. Kolega Hoobie wysylal do UK i tak bym zrobil, badz pewny, ze odzyskasz sprzet szybciej niz z Postepu;)
Uszkodzonego D40, ale zw sprawną migawką można sprzedać za połowę ceny sprawnego (używane), ale to w Polsce...