PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Canonem (zgrywanie zdjęć)

Ksiazkiewicz
02-01-2011, 11:40
Jak w tytule, mam problem aby zgrać zdjęcia z mojej 5DII a dokładniej zdjęcia pionowe się odwrócone. Sprawdzałem ustawienia w aparacie (mam ustawione auto-obracanie na komputer i aparat), użyłem ich kabla USB, a wszystko przez Canon Utility... i nic ciągle piony nie są odwrócone.

Spróbowałem sobie zgrać przez nasz PictureProject i zdjęcia są odwrócone ale nie zgrywają się RAWy.
Ewentualnie RAWy będę zgrywał ręcznie, a JPG przez PP... ale może jest jakiś sposób a ja poprostu nie doczytałem lub coś przeoczyłem.

Grzybu
02-01-2011, 11:46
Może to sprawa softa do przeglądania? Np w IrfanView domyślnie taka opcja (czytanie orientacji z EXIF'a) jest wyłączona.

Ksiazkiewicz
02-01-2011, 12:00
przeglądam je normalnie w folderze... zgrane przez oprogramowanie Nikona są dobre, a przez Canona złe. Jeżeli komuś EOS Utility zgrywa dobrze prosiłbym bardzo o podanie mi zaznaczonych opcji w ustawieniach tego programu na PW lub tutaj, może komuś się kiedyś jeszcze przyda.

qbic
03-01-2011, 18:08
Mam pytanko, co daje zgrywanie jakimś toolem Canona? Pytam bo zawsze kopiuje z czytnika kart....i chce wiedzieć co tracę.

<| MICHAŁ |>
03-01-2011, 19:48
niewiele, choc jesli zdjec duzo... to tracisz na przyklad automatyczne folderowanie po dacie zrobienia i to w roznych formatach i ustawieniach.
zadna filozofia, ale troche pracy zaoszczedza :)
kwestia lenistwa :D

19Urban94
16-01-2011, 21:54
Najlepszym wyjściem jest czytnik kart - zbędne oprogramowanie spada do minimum(mowa o EOS utility), poza tym nie marnujemy baterii w aparacie no i wszystko idzie szybciej... :)