PDA

Zobacz pełną wersję : Odbitker.pl- korzysta ktoś??

Lucid
02-01-2011, 11:14
Witam. Korzysta ktoś z Was z tego serwisu. Podobno w innych krajach temat dość popularny. Z tego co wiem w moich okolicach nikt chyba nie praktukuje takiej formy sprzedaży zdjęć, jak u Was?. Może ktoś korzystał z miesiąca próbnego? Jak tak jakie efekty??

Dj_Direct
10-01-2011, 22:54
ja sprawdzilem temat, na probe. Akurat mialem taki dziwny przypadek, ze klienci mieli wybrac czesc zdjec. Myslalem ze wiecej takich sytuacji mi sie trafi, stad tez powaznie zastanawialem sie nad odbitkerem, niemniej jednak taki sposob pracy (z tym narzedziem) wymagalby sporego przekonstruowania uslug i samego mojego podejscia. Dlatego na probie sie skonczylo. Natomiast co do samego odbitkera - dziala :) w sumie ograniczylem sie do sprawdzenia mechanizmu zamawiania zdjec, odbioru zamowienia i realizacji juz we wlasnym zakresie, we wlasnym labie. Z tego co wiem to Michal wdrozyl tam opcje realizacji kompleksowej przez jakis jego wspolpracujacy lab, ktory wysylalby zdjecia do klienta, za pobraniem tudziez zaplata z gory. Dosc zmyslna koncepcja, ale nie wiem czy do tego dojrzalem.... Niemniej - jesli ktos bedzie umial z tego skorzystac - to smialo bez obaw, bo dziala.

rlat
30-03-2011, 21:40
A jakieś inne tego typu inicjatywy?

rlat
19-03-2012, 09:28
Mija rok więc odkopuję wątek.

Michał Jędrak
25-03-2012, 02:25
Ja szukam czegoś podobnego, ale niestety wszystko jest mało eleganckie lub za drogie.

Odbitker trochę kosztuje nawet w wersji standardowej a mimo wszystko wersja ta ma małą funkcjonalność:

1. rozmiar 900px to mało jak na odbitkę
2. brak płatności online (no to jak ktoś ma płacić?)
3. brak wysyłki przez laboratorium

Ale za to mamy własne logo, własną subdomenę i wysyłanie zaproszeń. Rzeczy, które raczej nie przyciągają profesjonalistów.

Jest też chyba vertis.pl, ale sprawa jest podobna. Oni w dodatku chcą procentu od zdjęć (prawie 40%), czyli laboratorium zamiast brać kasę za swoją robotę chce brać kasę za piękno/brzydotę moich zdjęć. Brzydki sposób zarabiania. Strona internetowa wykonana średnio profesjonalnie (nawalone za dużo informacji) i mało atrakcyjne zdjęcia ilustracyjne (mogli kobitki ze stocka wziąć, byłoby tanio i lepiej).

Mój idealny serwis foto:

1. Nie płacisz abonamentu miesięcznego.
2. Wykonanie odbitki kosztuje zawsze tyle samo (np 5zł za 15x21) a jaką cenę ja ustalę to moja sprawa. Cena musi być wyższa od normalnej, żeby lab miał z tego jakiś zysk.
3. Wysyłka zdjęć do klienta tak żebym ja nie musiał sobie głowy zawracać.
4. Płatności online, to oczywiste
5. Możliwość hostowania ich skryptu na mojej stronie, żeby nie psuć odbioru widzowi. Czyli pod moim zdjęciem jest przycisk 'dodaj do koszyka' i klient cały czas kupuje w obrębie mojej strony a taki lab dostaje tylko info o zdjęciu, które ma wywołać i pobiera opłatę od klienta. Dzięki temu kupno zdjęcia jest czymś eleganckim a nie jakieś buszowanie po obcej stronie.

Póki co wszystkie rozwiązania to amatorszczyzna, droga amatorszczyzna.