Zobacz pełną wersję : d3100 dziwne fioletowe obramowanie zdjęcia
witam...zakupiłem parę dni temu d3100, każde wywołane w komputerze zdjęcie posiada dziwne pionowe obramowanie w kolorze fioletowym. Używałem różnych obiektywów i za każdym razem efekt jest ten sam. Czy aparat nadaje się do naprawy?
czy ktoś może mi podpowiedzieć co jest tego przyczyną?
sprawy techniczne związane z aparatami i optyką są mi trochę obce:-)
Najlepiej będzie jak dasz linka do jednego z takich zdjęć.
lub zmień monitor
też tak miałem
Nie ma sampli, możemy tylko wróżyć jak z fusów.
W czym wywołujwsz nefa?, bo np. UFRaw daje dodatkowy bonus w postaci paska z prawej str.
Ja stawiam, że to jest aureola poświąteczna...
Jak tylko % z Sylwestra wyparują to powinna zniknąć. :)
Jeśli to "obramowanie" to pionowa linia szerokości 1 piksela, to jest to wada matrycy.
tgollob_jamessuchar
02-01-2011, 15:59
może to być matryca, a może nie...
sam skusiłem się na promocję D3100 i kupiłem, nie zaobserwowałem czegoś takiego u siebie ;D
czekamy na zdjęcia ;)
btw całkiem przyjemny aparacik, o całkiem dużych możliwościach matrycy... gdyby nie ten AF, byłbym zachwycony
AF to tragedia. Miałem i sprzedałem tego samego dnia co aparat do mnie przyszedł. Rozumiem, że ze szkłami f1,4 może nie trafiać ale żeby nie trafiał z kitem to przegięcie niezłe. Zresztą inaczej trafia przy świetle żarowym a inaczej w dzień. Chciałem to kiedyś opisać ale szkoda czasu na ten bubel. A mieliśmy z żoną nadzieje, że będzie fajny aparacik na wyjazdy...
tomekzi - to mi znów D90+18-200VRII słabiej trafiał niż D3100+18-55VR - jestem z niego bardzo i to bardzo zadowolony - ah te ISO 2500
zamieszczam link do przykładowego zdjęcia :
http://img692.imageshack.us/img692/9503/dsc0322zn.jpg
zdjęcia wywołuję w różnych programach, np. pcasa, irfan view, efekt podobny
bednario
02-01-2011, 16:45
Dla mnie to aparat nadaje się do serwisu.
Uuuu............ nieciekawie to wygląda. A czy JPG prosto z puszki też takie coś ma ?
tgollob_jamessuchar
02-01-2011, 16:50
AF to tragedia. Miałem i sprzedałem tego samego dnia co aparat do mnie przyszedł. Rozumiem, że ze szkłami f1,4 może nie trafiać ale żeby nie trafiał z kitem to przegięcie niezłe. Zresztą inaczej trafia przy świetle żarowym a inaczej w dzień. Chciałem to kiedyś opisać ale szkoda czasu na ten bubel. A mieliśmy z żoną nadzieje, że będzie fajny aparacik na wyjazdy...
znowu bez przesady... w moim problem jest z 35/1,8 - nie dość, że wolno to na dodatek niepewnie
KIT ok - żadnych niespodzianek, N18-105VR kumpla też, moja Sigma 70-200 również
jednakże co ciekawe D60 był zdecydowanie pewniejszy
na moje - serwis zdecydowanie
sprawdziłem, tylko w rawach są te ramki, w jpg nie zauważyłem...dziwne
wasilewk
02-01-2011, 17:14
A na ISO=200 też tak jest ?
tak, na raw ISO 200..jak i na całym zakresie jest ramka...na jpg nie ma ramki
No to żeby wyeliminować jakiegoś chochlika w Twoim systemie, podeślij jakiegoś RAWa, z tym różowym paskudztwem. Na Rapida i Megaupload, żeby każdy sobie mógł ściągnąć i wywołać u siebie.
zaraz to uczynię, tylko nauczę się jak to się robi:-)
chyba tak będzie dobrze
http://www.megaupload.com/?d=YHKTPT75
Wszystko jest OK w Camera RAW 6.3
Po prostu program masz niewłaściwy
ViewNX 2 - NEF jest OK, robipol ty masz w tym D3100 GPS-a - bo widzę w exifie ?? jak tak to jak się to sprawuje
Nie przejmuj się, wszystko jest ok. Po prostu programy, których używasz do wywoływania RAWów nie czytają prawidłowo plików z najnowszych puszek.
Wywołaj RAWy darmowym ViewNX: http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Imaging-Software/NVNX/ViewNX.html
Przy okazji nowy użytkownik d7000 (dawniej Olympus) wita wszystkich forumowiczów
GPS bardzo fajnie się sprawuje, tylko trochę trzeba poczekać przy pierwszym zdjęciu...następne szybko lokalizuje (no i chyba trochę prądu zżera, ale jeszcze tego nie policzyłem).
A wracając do ramki - wdocznie aparat jest za nowy do tych programów i nie wprowadzili aktualizacji (w picasie np. nie odtwarza filmów w full HD).
A dlaczego Photoshop CS5 nie widzi rawów z tego aparatu?
Widzi, widzi. Uaktualnij Camera RAW do wersji 6.3
Tylko jak patrzę na cenę tego GP-1 z Nikona to aż dziw bierze jakie to drogie. navi Lark 3 cale jest tańszy niż te czarne pudełeczko ;-) to powinno kosztować max. 150zł
Może nie odtwarzać, bo możesz nie mieć kodeków- no chyba ze to rzeczywiście problem tylko picasy.
nie kupiłem GP1, tylko jego zamiennik, ciut tańszy (właściwie to Mikołaj mi przyniósł)
uaktualniłem Camerę RAW - działa:-)
nie kupiłem GP1, tylko jego zamiennik, ciut tańszy (właściwie to Mikołaj mi przyniósł)
Możesz podać szczegóły :?: Co, gdzie, za ile :?: ;)
deseroza
05-01-2011, 23:06
No właśnie, daj znać...może warto.
CZy to może cos takiego?
http://allegro.pl/phottix-geo-one-gps-zamiennik-nikon-gp-1-wawa-i1288487771.html (PHOTTIX GEO ONE)