Zobacz pełną wersję : SB 900 problem z ostrością ...
Witam
mam taki problem, otóż mój nikon D200 i nikkor 35 1.8 oraz SB 900 jak robię zdjęcie odbite od sufitu ma problem z ostrością jest ona zawsze za obiektem ale np jak ustawiam lampę na w prost nie ma żadnego problemu oraz jak robie bez lampy tez nic się nie dzieje , czyli wychodzi na to ze backfocusa niema ....
tak używam,ale próbowałem również bez i jest to samo.
A to ciekawy przypadek żeby FF i BF zależał od ustawienia lampy. Czy jesteś pewien, że na wprost masz prawidłową ostrość? Wrzuć może jakiś przykład.
dobrze postaram sie dzis cos wrzucic. No wlasnie tez jestem zdziwiony ze ostrosc od lampy zalezy probowalem nawet na roznych wartosciach ale ciagle to samo , aw momencie gdy lampe wylacze wszystko jest dobrze
Mam podobne objawy (D80), ale tylko wówczas gdy używam wspomagania AF.
No ja własnie próbowalem bez i ciagle to samo , jedynie dziwi mnie to ze czasami jest trafione a czasami nie , mocno to bylo widac na sylwestrze jak bylem i w domu zrobilem próby z róznymi ustawieniami ale nic nie pomoglo....
ma ktos jeszcze jakies propozycje co mozna by bylo zrobic ?
No nie wiem. Może wyłącz wspomaganie drabinką w lampie i włącz lampkę w korpusie? Może to jest ogólna kwestia celności szkła, bo ma za ciemno?
zotornik
08-01-2011, 22:51
No nie wiem. Może wyłącz wspomaganie drabinką w lampie i włącz lampkę w korpusie? Może to jest ogólna kwestia celności szkła, bo ma za ciemno?
Tak się chyba nie da ?
Nawet jak masz w body uaktywnioną diodę/lampkę wspomagającą, to zaświeci tylko dioda z SB-900.
dembiec - może dopadły Cię, wspominane tu i ówdzie kłopoty przy współpracy różnych body z 35-tką ?
Z innymi obiektywami też masz taki kłopot ?
Można bez problemu wyłączyć wspomaganie AF w lampie i korzystać z lampki w body. Przynajmniej w D90 w połączeniu z SB-900.
zotornik
09-01-2011, 17:53
Mój błąd :/
Czytać, a przeczytać to jednak dwie różne sprawy ;)
Wypowiedź Weissa77 zrozumiałem, tak jakby proponował użycie obu doświetleń co się wyklucza.
Rossi_PL
09-01-2011, 22:01
Potwierdzam: "Można bez problemu wyłączyć wspomaganie AF w lampie i korzystać z lampki w body."
Natomiast chciałem dodać coś od siebie, D90 + N35.
Przy zakupie w sklepie, wiadomo jakie jest światło w sklepie - sztuka wydawała się ostra i pracowała w miarę celnie.
Po przyjechaniu już do domku, wyciągam sprzęt, podpinam lampę, robię zdjęcie = szok, jakby mi smalcem wymazał lcd;)
Następne, to samo. Czytałem forum i problem znany - wyłączam wspomaganie AF w SB800, robię zdjęcie = to samo, po prostu nie można nawet zlokalizować płaszczyzny ostrości na zdjęciu.
Wyłączam SB800 - jest ok:) Wspomaganie z body świeci, robię fotki, jest w miarę ok.
Znowu podpinam SB800 i katastrofa, ze wspomaganiem i bez (z SB800 i z body).
Szkiełko było na kalibracji w Warszawie, zrobili, działa normalnie:)
Działa normalnie z SB800 w AF assist i ze wspomaganiem w body.
W miarę normalnie jak na D90 przystało, tzn pudła zdarzają się.
ahh spróbowałem na innym obiektywie zrobilem kilka fote 35 potem dalem 50 i na 50 zero błedow focusa a na 35 niestety byly .... najgorsze jest to ze nie zawsze jest backfocus raz jest a raz go nie ma , ale z tego co mi wyszlo chyba wina obiektywu . Teraz pytanie pozostaje jedno , do serwisu trzeba dac tak ?
Rossi_PL
12-01-2011, 20:31
Generalnie rzecz biorąc jak zobaczyłem efekty współpracy D90+N35 i SB800 to zbaraniałem. Pisałem wyżej, że zmiana/wyłączanie/włączanie wspomagania AF w body i lampie nic nie dawało. Błysk po prostu powodował, że grubo ponad połowa fotek była bez ostrości, bez jakiejkolwiek płaszczyzny, którą można by nazwać ostrością. Już myślałem, że może to swm zepsuty itp.;)
Ja mam do serwisu nikosia 150km w obie strony, Ty masz ponad 600:/ Umówiłem się mailem, oddzwoniono do mnie. Byłem osobiście, czekałem w pobliskiej galerii w sumie ok 4h godzin, zrobili. Efekty kalibracji były zdumiewające:) Co prawda z D90 zdarzy mu się źle wyostrzyć, troszkę pomylić itp. ale naprawdę nie ma co porównywać do wcześniejszych perypetii;)
tak wracajac do tematu ,zrobilem troche testow i jak sie okazalo nie wina obiektywu tylko (chyba) aparatu podjechalem do sklepu i podpinalem rozne obiektywy i wszystko okey z wyjatkiem 35 nikkora testowalem na 3 roznych sztukach (wlacznie z moja) i niestety ten sam problem brak ostrosci natomiast te obiektywy na innym body dzialaja bez problemow. A moj problem wystepuje tylko jak jest lampa blyskowa .............. zamieszczam fotke jak to wyglada
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i291.photobucket.com/albums/ll290/mocio91/mamahg-0001.jpg)