PDA

Zobacz pełną wersję : jak zrobić zdjecie podobne do z sylwestra w polsacie

Piotrek 77
01-01-2011, 19:19
Jak zrobić podobne zdjęcie

http://www.polsat.pl/Nasze_Programy,2846/Sylwestrowa_Moc_Przebojow,707082/index.html

Chodzi mi głównie jak się do tego zabrać. Oraz to co prowadzący mówił czy jest do wykonania-mianowicie odnalezienie siebie w tłumie na tym zdjęciu.
Nie oceniam czyjejś pracy - ale zdanie bardzo trudne do zrobienia. Z ciekawości jestem ciekaw jak do tego podejść

rychu_cmg
01-01-2011, 19:39
Nie widzę nic niezwykłego w tym zdjęciu

jackrabbit
01-01-2011, 19:41
no musisz wlezc na cos wysokiego i zrobic zdjecie, wielkiej filozofii w tym nie ma

rychu_cmg
01-01-2011, 19:46
Zdjęcie wg. Exif ze zdjęcia w wysokiej rozdzielczości było robione aparatem Phase One P45+, przysłona f/3.5, czas ekspozycji 10s, ISO 200, ogniskowa 35mm. Mimo to nadal nie widzę nic szczególnego w tym zdjęciu

Piotrek 77
01-01-2011, 20:46
ok - ale jak zrobić coś podobnego by można było lepiej twarze rozpoznać. Tak to reklamował prowadzący. Obiektyw miał bardzo dobry (wg. słów prowadzącego to super obiektyw). Ale i tak twarze nie bardzo czytelne, nie mówiąc o tym że ciężko odróżnić to co na scenie.

Czyli te same warunki - ale żeby zdjęcie było bardziej czytelne.

Art Erie
01-01-2011, 21:04
Jak się zastanowisz nad czasem ekspozycji jaki podał w wg danych z exifa kolega rychu_cmg post wyżej, to sam sobie odpowiesz na to pytanie. Oczywiście abstrahując od wielkości matrycy i jakości obiektywu.

Piotrek 77
01-01-2011, 21:19
teoretycznie to proste. Ale to teoria a praktyka robi swoje. Dlaczego użył takich czasów - czas za krótki, tak mi się wydaje? Dlaczego taka przysłona? A może to był maksimum jakie mógł wyciągnąć ze swojego sprzętu przy takich warunkach.

Chodzi mi o praktykę nie teorię. Czy mając dobry sprzęt nie jakiś z kosmosu. To czy przy tych warunkach w takim tłumie jest możliwe zrobienie takiego zdjęcia by ludzie rozpoznawali swoje twarze i artystów na scenie.

W końcu fotograf co to zrobił nie był pierwszym lepszym fotografem.
- wyszło tak bo co - miał zły obiektyw, może jaki miał inny obiektyw wyszło by lepiej - ale inny to jaki?
- może winna aparatu - nie mógł użyć wyższego ISO?

Ustawił te parametry bo takie były warunki, nie zakładam że nie znał się na fachu. Ale to znaczy że innym sprzętem się nie da lepiej?

Art Erie
01-01-2011, 21:29
teoretycznie to proste. Ale to teoria a praktyka robi swoje. Dlaczego użył takich czasów - czas za krótki, tak mi się wydaje?[...]

Czas jest zbyt długi, by uzyskać nieporuszone ujęcie. Są jeszcze inne powody (przesłona), ale nie znam sprzętu, ani warunków. Myślę, że fotograf zrobił co zrobił, a prezenter (?) powiedział co miał powiedzieć ;)

spongo
02-01-2011, 00:16
Aparat: Phase One P 45+
Parametry: S 1/10 F 3,5 ISO 200 Ogniskowa 35 mm

Stajesz z tym na statywie w oknie... machasz latarką, cykasz fote :))

Piotrek 77
02-01-2011, 09:27
a czy taki D3 nie zrobił by tego lepiej?

spongo
02-01-2011, 09:58
a czy taki D3 nie zrobił by tego lepiej?

W zasadzie to ja podrzuciłem swój telefon, aparat w nim ustawiłem na samowyzwalacz i wyszło lepsze...
Ale nie mam jeszcze od wszystkich zgody na publikację :))

gary
02-01-2011, 11:31
mysle ze w tych warunkach d3x zrobilby to lepiej, mozna byloby spokojnie pojsc na iso1600 i skrocic czas do 1/125 - mielibysmy nieporuszone zdjecie. rozroznialnosc twarzy to juz kwestia ilosci megapixeli - nie wiem czy matryca nikona przeniosla by taki szczegol. na pewno phaseone nie przeniesie twarzy przy czasie 1/10 - beda poruszone

fafniak
02-01-2011, 11:45
ale wtedy nie mogliby powiedzieć że specjalny aparat i specjalny obiektyw....
A tak wyszło jak zwykle - idiotyczny pomysł i efekt do d..y

Piotrek 77
02-01-2011, 11:49
ale wtedy nie mogliby powiedzieć że specjalny aparat i specjalny obiektyw....
A tak wyszło jak zwykle - idiotyczny pomysł i efekt do d..y

no właśnie o to w tym chodzi - prowadzący nie miał zielonego pojęcia o czym mówił. A fotograf zrobił swoje i tyle

spongo
02-01-2011, 11:56
mysle ze w tych warunkach d3x zrobilby to lepiej, mozna byloby spokojnie pojsc na iso1600 i skrocic czas do 1/125 - mielibysmy nieporuszone zdjecie. rozroznialnosc twarzy to juz kwestia ilosci megapixeli - nie wiem czy matryca nikona przeniosla by taki szczegol. na pewno phaseone nie przeniesie twarzy przy czasie 1/10 - beda poruszone

A widziałeś pełny format : LINK (http://www.polsat.pl/bin/2f9ef2a2bc8ada644f8c27f70228d4c9.zip)
Twarze są rozróżnialne.
Poza tym wystarczy 1/60 1/80 do zamrożenia twarzy ;)

fafniak
02-01-2011, 11:59
rozumiem że twarze rozróżnialne są na podstawie koloru kurtki czapki i "pamięci" "gdzie właśnie stałem" :D

Meggido
02-01-2011, 12:48
Twarze są nieostre. Może coś z obróbką nie tak?

gary
02-01-2011, 13:05
twarze sa nieostre bo zeby zamrozic je przy 1/10 musialoby byc -40 stopni w sylwestra :)

ryszkut
02-01-2011, 15:23
ciągniemy z cieni że "o żesz jasna cholera"
do tego clarity o podobnych parametrach ;)

docxxx
03-01-2011, 09:50
Oraz to co prowadzący mówił

Wierzysz prowadzącemu? :shock: Czy oglądałeś kiedykolwiek "na polsacie" (w sensie: program o "byle czym", "byle jak") jakiś wiarygodny program o fotografii/informatyce/innej dziedzinie nauki/sztuki, gdzie trzeba użyć rozumu i pomyśleć? :wink:

Robert_P
03-01-2011, 10:42
Żeby rozpoznać twarze trzeba zastosować:
1. Duży format im większy tym lepszy
2. Czas stosunkowo krótki żeby nie było poruszeń ( w takich warunkach kłania się oczywiście duże iso)

Proste zasady, wykonanie niekoniecznie :)

Piotrek 77
03-01-2011, 14:20
Żeby rozpoznać twarze trzeba zastosować:
1. Duży format im większy tym lepszy
2. Czas stosunkowo krótki żeby nie było poruszeń ( w takich warunkach kłania się oczywiście duże iso)

Proste zasady, wykonanie niekoniecznie :)

No właśnie o to chodzi o to wykonanie.
Nie interesuje mnie co prowadzący mówił. Tylko czy da się takie coś zrobić. Warunki wg. mnie ekstremalne. Zdjecie nie lada wyzwanie. Zastanawia mnie fakt jakby ustawić odpowiednio oświetlenie publicznosći (reflektorów tam co nie miara była) odpowiednio oświetlić scenę - nie tak jasno jak było i może by coś ciekawego wyszło
A czy np. przy takiej imprezie można zrobić składankę z kilku zdjęć??

camaxtli85
03-01-2011, 16:56
Zastanawia mnie fakt jakby ustawić odpowiednio oświetlenie publicznosći (reflektorów tam co nie miara była) odpowiednio oświetlić scenę - nie tak jasno jak było i może by coś ciekawego wyszło

i jeszcze przez megafon poprosić, żeby zapozowali ;) a tak serio, nie ma gotowego przepisu, są zmienne pogodowe i sprzętowe, więc łatwiej po prostu powiedzieć, że zdjęcie się zrobić da i zlecić wykonanie profesjonalistom, tyle w mojej opinii

Piotrek 77
03-01-2011, 19:13
ale przecież kazali ludziom się obrócić. Jedyną zmienną to pogoda. Co do sprzętu to Polsat stać a niego i na profesjonalistę.