Zobacz pełną wersję : Znikły zdjecia z karty.
rafal0325
01-01-2011, 15:20
Witam.
Dziś rano chcialem zobaczyć zdjecia z wczorajszej imprezy sylwestrowej,patrze na aparacie zdjecia są ale gdy wsadziłem karte do lapka nie bylo juz zdjęć ,nie bylo ich również po ponownym włożeniu karty do apratu.
Da się to jakoś odzyskac,wiem że są programy to odzyskiwania,juz niby probowalem ale ona nawet nie widzą sladu po zdjęciach.
Muszę odzyskać te zdjęcia bo znajomi mi głowę ukręcą.
Czy grip może powodować kasowanie zdjęć?Mam zamiennik firmy Delta.
Raz juz kiedyś ale na innej karcie stracilem zdjecia tylko ze wtedy nie skasowało mi wszystkich fotek.
Grip? Nie bardzo wierzę; chyba, że coś nie kontaktuje i przerywało w czasie przeglądania zdjęć w aparacie.
A co to za karta? I jakim programem próbowałeś odzyskiwać zdjęcia?
mwysocki
01-01-2011, 19:00
Przede wszystkim- nie zapisuj nic, nie rób żadnych zdjęć z użyciem tej karty! Jeśli nadpiszesz jakieś dane, nie odzyskasz już zdjęć, które znajdowały się w danych klastrach. Powodzenia... Z autopsji wiem, że odzyskiwanie danych to porażka, jeśli używa się ogólnodostępnych programów, z tym, że ja miałem dane porozrzucane po 320GB dysku, Ty masz wszystko na jednej karcie.
adolfik9501
01-01-2011, 20:07
Wypróbuj PC Inspector File Recovery 4.0
(http://www.dobreprogramy.pl/PC-Inspector-File-Recovery,Program,Windows,11565.html)
stoodent1
01-01-2011, 20:13
Wypróbuj PC Inspector File Recovery 4.0
(http://www.dobreprogramy.pl/PC-Inspector-File-Recovery,Program,Windows,11565.html)
Kiedyś korzystałem z poprzedniej wersji tego programu i powiem że byłem pozytywnie zaskoczony wynikiem :D
Także też go polecam.
rafal0325
01-01-2011, 23:59
Chcialem tylko dodać ze zdjecia chyba jeszcze są na karcie,bo jak wczoraj wsadzalem kartę do aparatu to pokazało mi że mogę zrobić około 220 zdjęć teraz pokazuje 180,wiec gdyby fizycznie nie bylo ich na karcie licznik pokazał by więcej niż 220.
Przypomniało mi się jeszcze że zaraz po wsadzeniu karty do lapka system Vista powiadomił mnie że urządzenie jest uszkodzone i czy ma go naprawić,kliknąłem na tak potem wyskoczył komunikat że wszystkie pliki zostały gdzieś zapisane w jakimś folderze.
...
Przypomniało mi się jeszcze że zaraz po wsadzeniu karty do lapka system Vista powiadomił mnie że urządzenie jest uszkodzone i czy ma go naprawić,kliknąłem na tak potem wyskoczył komunikat że wszystkie pliki zostały gdzieś zapisane w jakimś folderze.
-----------------------------------------------------
1. zablokować zapis na karcie zatrzaskiem!
2. karta będzie uszkodzona. Gubi swoja strukturę, dlatego komputer zapytał o naprawę. Trzeba wówczas anulować. Jak komputer naprawi sektory karty, to zdjęcia są na karcie, tylko ich nie widać.
3. popróbować darmowymi programami,
4. jak nie dasz rady - poszukać w zaprzyjaźnionym serwisie komputerowym. Robią odzysk, tylko za kasę ;)
Ja tak odzyskałem przypadkowo usunięte zdjęcia. Przy okazji komputer znalazł fotki /niektóre częściowo/, które były na karcie po jej kilkukrotnym formacie, sprzed 2 lat.
Darmowe programy robią odzysk najczęściej na zasadzie undellete. Komercyjne programy skanują nośnik sektor po sektorze, co trwa czasami wieeeele godzin.
Po pierwsze: ZRÓB CYFROWĄ KOPIĘ KARTY. na linuksie program DD, na windowsie nie mam pojęcia jaki. Na pliku dopiero pracuj, moim zdaniem najlepszym programem jest photorec, nigdy mnie nie zawiódł, do tej pory odzyskiwałem kilka(naście) kart, większość podróbek, które przynosili klienci ;)
O, znalazłem link: http://uranus.chrysocome.net/linux/rawwrite/
cyfrowy obraz karty mozna zrobic np rpgramem sandisk'a
ja równiez polecam ohotorec i PCIF.
Program Sandiska tez działa dosc sprawnie jesli dasz mu pełne skanowanie (sektor po sektorze)
cyfrowy obraz karty mozna zrobic np rpgramem sandisk'a
ja równiez polecam ohotorec i PCIF.
Program Sandiska tez działa dosc sprawnie jesli dasz mu pełne skanowanie (sektor po sektorze)
A gdzie dokładnie znajdę ten program sandiska ?
program najczesciej dostajesz przy karcie z tejze firmy.tzn tam masz kod a program mozna pobrac z ich strony