Zobacz pełną wersję : Support dla D700
Szukam wsparcia dla D700 i tak sobie pomyslalem o starym, poczciwym Canonie 5D mkI.
Dwusystemowsoc mysle to dobre rozwiazanie nie tylko na obecna chwile ale rowniez spogladajac w przyszlosc.
W kazdym systemie sa perelki, ktore spedzaja nam sen z powiek a tak jak patrze to nawet D300 [bez es] jest drozsza niz stara canonowska 'piatka'.
Jak myslicie? -glupi to pomysl azeby rozpatrywac takowa kwestie?
Jesli juz 5D to jakie sloki byscie w nim widzieli?
Zapraszam do rozmowy i do podzielenia sie swoimi cennymi uwagami!
Przy okazji >>> WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU <<<
siwyozzman
01-01-2011, 14:47
Myślę, że to zależy od tego czym dysponujesz do D700 i doczego ma służyć...Bo żeby też nie iść w koszty to polecałbym canonowską 85/1.8 . Świetna sprawa to Canon EF 135mm f/2L USM, ale to już drogo, za to szkło bajka raczej bez konkurencji w Nikonie...
Pawel Pawlak
01-01-2011, 14:50
Twoje pytanie sugeruje że 2 systemowość jest Ci potrzesbna raczej dla zabawy (gdyby tak nie było, wiedziałbyś jakie "słoiki" są Ci potrzebne).
Ale skoro pytasz jakie szkła, to powinienś koniecznie kupić EF 800f5.6 L Is USM - w nikonie takiego nie ma więc jest to argument który tłumaczy niezbędność 2 systemu (już teraz, nie będziezsz musiał spoglądać w przyszłość).
Twoje pytanie sugeruje że 2 systemowość jest Ci potrzesbna raczej dla zabawy (gdyby tak nie było, wiedziałbyś jakie "słoiki" są Ci potrzebne).
Ale skoro pytasz jakie szkła, to powinienś koniecznie kupić EF 800f5.6 L Is USM - w nikonie takiego nie ma więc jest to argument który tłumaczy niezbędność 2 systemu (już teraz, nie będziezsz musiał spoglądać w przyszłość).
Chcialbym w Nikonie kupic:
- D700 w cenie 3,5k,
- 35mm/1.4 za 3,8k,
- 135mm/2.0 za 2,9k
ale sie nie da dlatego nie wydaje mi sie glupi pomysl z tym drugim system,
a czy sprzet ma sluzyc do zabawy czy do pracy zawodowej nie ma tu znaczenia.
Misiek87
01-01-2011, 15:35
Gdyby byly takie ceny to sam bym wszedl w Nikona D700 ;). Nie za dwukrotonosc niestety ;P
Pawel Pawlak
01-01-2011, 17:29
Chcialbym w Nikonie kupic:
- D700 w cenie 3,5k,
- 35mm/1.4 za 3,8k,
- 135mm/2.0 za 2,9k
ale sie nie da dlatego nie wydaje mi sie glupi pomysl z tym drugim system,
a czy sprzet ma sluzyc do zabawy czy do pracy zawodowej nie ma tu znaczenia.
No to skoro wiesz jakie "słoiki" Ci są potrzebne to po co pytasz ? Jeśli Nikon jest dla Ciebie za za drogi ,to kupuj canon - bo tańszy. Ale rozbudowa 2 systemów jednocześnie z założnia nie jest TANIM rozwiązaniem, więc nie bardzo rozumiem o co biega.
Ok. znikam stąd, bo czuję że rodzi następny tasiemiec o niczym...
Vincente
01-01-2011, 17:50
Jesli juz 5D to jakie sloki byscie w nim widzieli?
A nie lepiej spytać na forum canona ?
A nie lepiej spytać na forum canona ?
Tam należy pytać o "słoiki" do Nikona.
Moim zbytkowym marzeniem jest właśnie dodatkowy zestaw, który zresztą kiedyś miałem, czyli 5d 17-40L, 85 1.8 oraz jakaś 50tką 1.4 Sigma albo systemowa (chyba tę.. ze względu na cenę oraz mały rozstrzał w FF BF )
Jeśli znajdę działający egzemplarz do 2500PLN "pójdę jak w dym" :D
.
Nie wydaje mi sie zeby utrzymanie dwoch systemow bylo drozsze niz jedenego.
To czego brakuje nam w Nikonie z powodzeniem uzupelni Canon, a przy obecnych cenach uzywanych D700 czy nawet D300, 5D bedzie super kompromisem.
Nie rozumiem, skoro masz juz D700 i pewnie jakies szkla a chcesz wydac ponad 10 000 na 5D z dwoma sloikami gdzie za taniej mozesz kupic nowa nikonowska 35 i np uzywke 135 ? No chyba ze chcesz uzyskac blogoslawienstwo na przejscie do czerwonej stajni, trzeba bylo zapytac wprost, niekt tu fatwy by na Ciebie nie rzucil.
Jedena wazna kwestia, ktorej nie doczytales:
-musze miec drugie, zastepcze body!
Do czego ci to zastępcze body? Bezpieczeństwa?? Może s5 pro a resztę na szkła??
milczek77
01-01-2011, 21:32
Tym bardziej słowo zastępcze jeśli tak to uważam bez ssensu iść w drugi system, bo zastępcze czyli w drugim systemie w tym przypadku Canon musisz kupić te same szkła co do Nikon by Canon w razie co mógł zastąpić pierwsze Body. A to już będzie drogie
Tez, no i wygoda w pracy.
W Nikonie mam na razie ciemnice 24-70/2.8, 70-200/2.8vr oraz 35/1.8, myslalem o uzupelnieniu tego zestawu 5D z 35/1.4 i 85/1.8 lub 135/2.0.
.,,Jak myslicie? -glupi to pomysl azeby rozpatrywac takowa kwestie?
Jesli juz 5D to jakie sloki byscie w nim widzieli?.
To ty wiesz jakich słoków ci brak, a skoro drugi system to takie szkła, których pierwszy system nie oferuje. Na pewno 85/1.8 nie może byc powodem dwusystemowości, bo oba sysytemy maja to szkło w podobnej jakości i podobnej cenie. Powodem dla maniaka mógłby być 85/1.2 i to tyle.
Ja sobie kiedyś myślałem o sony A850 z zeissem 135/1.8, ale mi przeszło.
lukaszD1x
01-01-2011, 22:04
co4en- Jak dla Ciebię 24-70 f/2.8 to ciemnica,to kup sobie 85f/1.2 w Canonie bardzo fajne i JASNE SZKŁO! Ja ostatnio mmyślełem żeby przejść na Canona włąśnie na 5D ale przeszło po przeanalizowaniu szumów z D200 i właśnie 5D,chciałem kupić 5D i do tego jako drugie Body 40D ale jestem ŻÓŁTY i tak zastanie bo D700niedługo będzie ze mną :)
Shexbeer
01-01-2011, 23:39
Tez, no i wygoda w pracy.
W Nikonie mam na razie ciemnice 24-70/2.8, 70-200/2.8vr oraz 35/1.8, myslalem o uzupelnieniu tego zestawu 5D z 35/1.4 i 85/1.8 lub 135/2.0.
Z tą ciemnicą to imo deko przesadzasz, masz świetne szkła z D700. Co do szkieł wymienionych do 5D to mogę potwierdzić że 135/2L bajka a 85/1.8 porównywalne z Nikkorowskim ale imo łatwiej trafić w Canonie na ostrą @1.8 niż w Nikonie, o 35L nie wypowiadam się bo nie miałem styczności ale z tego co czytałem to świetne szkło.
Dziwi mnie trochę stwierdzenie sprzęt zastępczy, zastępczą to można mieć drugą puszkę np. D90/D80 jako zapas dla D700 i cropa na potrzeby "dopalenia w zoom" np. 70-200/2.8VR. Moim zdaniem to masz kasę i chcesz mieć dwa systemy, tylko się jeszcze wstydzisz przyznać ;)
Ja ostatnio mmyślełem żeby przejść na Canona włąśnie na 5D ale przeszło po przeanalizowaniu szumów z D200 i właśnie 5D
Jaka była Twoja analiza jeśli możesz... ?
milczek77
01-01-2011, 23:55
Moim zdaniem to masz kasę i chcesz mieć dwa systemy, tylko się jeszcze wstydzisz przyznać
To chyba o to chodzi :-)
A tak z innej beczki u mie było ciut inzcaej, miałem pentaxa i super szkiełka (zresztą do dziś mam ) no i tak sobie pomyślałem by spróbować pełnej klatki więc kupiłem d700 z 50 1.4 no i potem zaraz 24-70 70-200 VR II i tak dalej aż doszło do tego, że Pentax leży w szafie :-) nieużywany, oby kolega na Canona tak nie przeszedł :-) :-)
Piotrek 77
02-01-2011, 11:39
Ale zapomnieliście o mobilności - kasa kasą, ale jak taszczyć taką masę sprzętu
Body 5D Mk1 jest tanie ale do tego trzeba porządny słoik ... zależy co będziesz fotografował??? Ale jako standard zazwyczaj kupuje się 24-70 f2.8 IS USM bardzo fajny obiektyw a później ewentualnie rozbuduj zestaw o stałki ... moim zdaniem ma ładniejsze rozmycie tła i plastykę niż Nikkor 24-70 i przyznam szczerze, że jest to jedyny powód (obiektywy Canona) dla którego sam bym chętnie przeszedł na ten system ale cała reszta mnie zniechęca .... no jeszcze serwis ECSI FOTO działa znacznie szybciej i po gwarancyjnie znacznie taniej niż serwis z ul. Podstępu :)
Myslalem aby zoomiaki pozstawic u Nikona a 5d wziasc z 24L lub 35L i 135L no chyba, ze wyrobie sie z 85L/1.2.
Co do mobilnosci, o ktorej ktos wczesiej wspominal to 2 body do komfortowej pracy sa niezbedne no i 3 szkla, ktorymi obskocze dosc dyskretnie cala ceremonie zaslubin.
Piotrek 77
02-01-2011, 12:30
body oczywiście są niezbędne.
Ale mając jeden system nie dublujesz obiektywów. Mając dwa systemy musisz mieć obiektywy do jednego i drugiego.
Swoją drogą ceny są rózne tego 5d.
- 9 tys przeb. jest juz cena 3700
- ok 50 tys przeb cena ok 3400
- 90 ok 2900
Wyrwać takiego jak ten pierwszy (ceny z allegro)
Wszystko zależy do czego i jak będziesz to wykorzystywał. Jesli do reporterki to uważam, że to nienajlepszy pomysł ... osobne szkła, akku, lampa... w raziej ak padnie jakaś puszcza w czasie pracy to nie przepniesz reszty akcesorii do drugiej...
Ja byłem niedawno bardzo bliski zakupu 5D mk2 i gdyby nie ten sam badziewiasty AF, który znam z pracy na Mk1 to bym się zdecydował na migrację na system Canona... narazie czekam na następcę D700 z cichą nadzieją że ten aparat będzie kręcił filmy i będzie miał większą matrycę, jesli tak to zostanę przy Nikonie.
joker333
02-01-2011, 13:02
weź pod uwagę że jak Ci 1puszka padnie to mając 2 systemy i po połowie szkieł do każdego to na daną chwilę pozbawiasz się nie tylko puszki ale i połowa szkieł staje się bezużyteczna
A tak poza ww to fajnie mieć więcej niż jeden system :mrgreen:
no właśnie powyżej o tym napisałem ... nie tylko szkieł sie w ten sposób można pozbawić ale również pozostaje kwestia lampy i dodatkowych akku do body
Zwróć uwagę jeszcze na jedną kwestię:
obróbka RAWów z dwóch zupełnie odmiennie obrazujących puszek.
Ze mną czasem idzie jako drugi fotograf mój ojciec z 5dII i za każdym razem
obróbka plików z Canona jest dla mnie drogą przez mękę, aby zbliżyć efekt końcowy
do tego, co uzyskuję z D700.
Żeby było jasne, nie twierdzę, że Canon gorzej obrazuje (chociaż ja wolę obrazek z D700 - szczególnie na ISO powyżej 1600).
Po prostu jeśli ma się jakieś przyzwyczajenia np. w Lightroomie (ustawienia, presety), które świetnie sprawdzają się przy obróbce NEFów,
to trzeba zmienić "filozofię pracy", gdy obrabiamy canonowskie RAWy.
Z tego, co wiem, to Adamowi Trzcionce też zajęło sporo czasu, nim osiągnął jako taką spójność materiału z dwóch systemów.
Jedena wazna kwestia, ktorej nie doczytales:
-musze miec drugie, zastepcze body!
Co to za zastepcze body ktore w razie awarii pozbawia cie polowy szkiel ? Wazna kwestia jest, potrzebujesz dwa systemy czy zastepcze body w pelnym tego slowa znaczeniu.
Co to za zastepcze body ktore w razie awarii pozbawia cie polowy szkiel ?
Obiektywy z obu systemow jakie podalem moga sie doskonale uzupelniac. Nawet jak z jednym bedzie cos nie halllooo to drugi wykorzystam, wiec o jakim 'pozbawieniu szkiel' mowa?
Marcin Borkowski
02-01-2011, 16:19
chodzi o to, ze przecież nie kupisz 2 systemu i nie wyposażysz go w identyczne szkła..
myślę że takie coś ma sens, jeśli masz kasę i masz jakiś konkretny powód (szkło)
Obiektywy z obu systemow jakie podalem moga sie doskonale uzupelniac. Nawet jak z jednym bedzie cos nie halllooo to drugi wykorzystam, wiec o jakim 'pozbawieniu szkiel' mowa?
Jak padnie Ci Canon to zostana Ci tylko same "ciemne" szkla jak sam je nazwales i pozbawisz sie mozliwosci uzywania szkiel ktore chcesz kupic, wiec jaki to support gdy w razie awarii polowa szkiel odpada ? Dla mnie support to puszka ktora umozliwia dalej robienie swojego a nie pozbawia polowy planu.
Ja chyba nie bardzo chwytam: chodzi o to, że masz D700 + szkła (ew. lampa, akcesoria itp), a do tego chcesz jako zastępczego wziąć Canona i szkła do niego? Moim zdaniem ma to sens tylko wtedy, gdy i dla Nikona, i dla Canona masz taką samą "szklarnię" - te same ogniskowe, jasność, zakres zoom. Bo jak Ci pada D700, bierzesz Canona z porównywalnymi szkłami. Jeśli szkła będziesz miał różne w C i N, to tak jak pisali koledzy, w razie awarii body tracisz, więc nie bardzo tu widzę "zastępczość". Podobnie nie wyobrażam sobie np. targać na ślub do kościoła D700+szkła+lampa+akcesoria, a do tego w torbie Canon+jego szkła+jego lampa+jego akcesoria.
Chyba że chcesz sobie trzymać sprzęt na półce i fotografować na zasadzie: o, D700 z portretówką akurat zepsuty, to sobie porobię krajobrazy, bo akurat mam takie szkło do Canona ;)
Piotrek 77
02-01-2011, 20:18
A czy w tym przypadku nie lepiej kupić coś w stylu D90 czy nawet D80.
Innervoice
02-01-2011, 20:32
Ja sobie kiedyś myślałem o sony A850 z zeissem 135/1.8, ale mi przeszło.
Właśnie przypomniałeś mi mój dylemat z przed półtora roku :razz:
PS. tyle, że z A900 :)
milczek77
02-01-2011, 20:37
Tak jak pisałem wcześniej, też tego nie rozumiem. Słowo zastępcze czyli drugie w razie awarii pierwszego body ma głowną rolę przejąć więc raczej brałbym coś ze stajni Nikon. Tak jak kkokosz napisał aby Canon był zastępczym body był trzeba kupić całą szklarnię jaką ma się w Nikon, a to niezrozumiałe.
nathaniel
02-01-2011, 21:32
Masz pieniądze to kup i przetestuj sobie canona :)
Testowac nie musze bo przed D700 mialem 5D :)
No oki, a w przypadku gdyby oba systemy dzialaly i mialy sie uzupelniac to... ?
Shexbeer
03-01-2011, 00:57
Testowac nie musze bo przed D700 mialem 5D :)
to se(tm) dokup "zastępcze" playstation... głupi ten wątek się zrobił. Na dobrą sprawę to niby piszesz co być chciał i widział u siebie w szklarni Canona, ale z drugiej strony to sam chyba jednak nie wiesz czego dokładnie chcesz. Jak pisałem wcześniej i nie tylko ja jeden, SUPPORTEM dla D700 to może być np. D90 etc. ale Ty widocznie pragniesz mieć dwa systemy, których będziesz używał jednocześnie. Trzymając się tematu wątku trzeba będzie pomyśleć też o supporcie dla 5D :) No offence! :D
to se(tm) dokup "zastępcze" playstation... głupi ten wątek się zrobił. Na dobrą sprawę to niby piszesz co być chciał i widział u siebie w szklarni Canona, ale z drugiej strony to sam chyba jednak nie wiesz czego dokładnie chcesz. Jak pisałem wcześniej i nie tylko ja jeden, SUPPORTEM dla D700 to może być np. D90 etc. ale Ty widocznie pragniesz mieć dwa systemy, których będziesz używał jednocześnie. Trzymając się tematu wątku trzeba będzie pomyśleć też o supporcie dla 5D :) No offence! :D
Supportem dla D700 bedzie co najmniej drugie D700 jesli myslimy o Nikonie.
D90 odpada z racji ISO [ja foce bez lampy],
Czytaj uwaznie to co ludzie pisza a pozniej staraj sie pomagac, no chyba, ze chcesz po prostu tak zwyczajnie sobie cos napisac?
joker333
03-01-2011, 09:53
to ja bym wziął jednak tego Canona fajnie jednak mieć dwa systemy jak kogoś stać :)
robsonzbydzi
03-01-2011, 10:27
5d supportem dla d700? Dwusystemowość jest fajna ale masz wtedy niekompatybilność obiektywów i akcesoriów, w przypadku awarii któregoś dupa blada, żeby się nie stresować konieczny byłby zakup jeszcze dodatkowych puszek w obu systemach. Bez sensu. Do tego różne oodanie barw przez oba systemy. Raz obrabiałem mieszany ślub z 3 puszek d90, d300 i canon 7d, więcej nie chcę, albo albo.
lukaszD1x
03-01-2011, 10:31
Skończmy już tą dyskusje przeglondałem allegro i D300 nie jest droższy niż 5D,więc kup D300 i zamknąć temat.
Skończmy już tą dyskusje [rzeglondałem allegro i D300 nie jest droższy niż 5D,więc kup D300 i zamknąć temat.
3 posty wyzej napisalem, ze crop mnie nie interesuje z racji na iso oraz katow widzenia!
Pozwol, ze w kwestii zamkniecia tematu to ja bede o tym decydowal, nie TY!
robsonzbydzi -5d supportem dla d700? Dwusystemowość jest fajna ale masz wtedy niekompatybilność obiektywów i akcesoriów, w przypadku awarii któregoś dupa blada, żeby się nie stresować konieczny byłby zakup jeszcze dodatkowych puszek w obu systemach. Bez sensu. Do tego różne oodanie barw przez oba systemy. Raz obrabiałem mieszany ślub z 3 puszek d90, d300 i canon 7d, więcej nie chcę, albo albo.
Troche nielogiczne myslenie bo jesli juz mialbys 2x D700 a siadzie Ci 85/1.4 to czym go zastapisz?
Panowie, zastanowcie sie nad tym co piszecie !!!
lukaszD1x
03-01-2011, 10:52
co4en-zrelaksuj się troche:)widocznie nie doczytałem.
Ja tu widzę tylko i wyłącznie sprzętonanizm. Klienta grzeje czy zrobisz zdjęcie L-ką czy budżetowym 1.8. Poza tym, z tego co mi wiadomo, stare 5D nie za bardzo radzi sobie na wysokich czułościach. Chcesz zapas - kup D300. Chcesz się onanizować sprzętem, rób co chcesz - ale nam tyłka nie zawracaj :>
Ja tu widzę tylko i wyłącznie sprzętonanizm. Klienta grzeje czy zrobisz zdjęcie L-ką czy budżetowym 1.8. Poza tym, z tego co mi wiadomo, stare 5D nie za bardzo radzi sobie na wysokich czułościach. Chcesz zapas - kup D300. Chcesz się onanizować sprzętem, rób co chcesz - ale nam tyłka nie zawracaj :>
Kolejny z propozycja zakupu cropa <zalamka>
ale nam tyłka nie zawracaj :>
1.nikt Ciebie nie prosi o zabieranie glosu,
2.nam? -z kims tam teraz jestes?
Kolejny z propozycja zakupu cropa <zalamka>
Nam. Jestem częścią społeczności Nikoniarzy :) A czy ta pełna klatka jest Ci tak bezwzględnie potrzebna do fotografowania ślubów?
Skoro pytasz publicznie, pytanie kierowane jest do wszystkich zainteresowanych tematem.
login_87
03-01-2011, 11:39
Troche nielogiczne myslenie bo jesli juz mialbys 2x D700 a siadzie Ci 85/1.4 to czym go zastapisz?
Panowie, zastanowcie sie nad tym co piszecie !!!
hmm jestem ciekaw co sie czesciej psuje puszka czy obiektyw (w tym wypadku stalka - chyba rzadziej sie psuja niz zoomy) Zreszta jak popsuje sie jeden z obiektywow to jeszcze kilka sie znajdzie w torbie. Moze nie bedzie takiej samej ogniskowej albo juz nie 1.4 ale napewno to mniejszy problem niz padniete body ktore mozemy zaminic... Pozdrawiam
marciing
03-01-2011, 11:47
z tego co mi wiadomo to 5D ma mniej więcej podobne używalne ISO co D300 więc argument z ISO jest że tak powiem brzydko z.......... pupy
Pozwol, ze w kwestii zamkniecia tematu to ja bede o tym decydowal, nie TY!
Decydować będzie moderator :wink:
Troche nielogiczne myslenie bo jesli juz mialbys 2x D700 a siadzie Ci 85/1.4 to czym go zastapisz? Awaryjnie - dłuższym końcem 24-70. Jasność nie ta (wtedy podpinasz lampę błyskową), ale skoro awaria to musimy się spodziewać mniejszego komfortu i możliwości. Jesli jako backup nosi się drugie słabsze body (a generalnie jako backup to tak jest) to oczywistym jest, że gdy coś z podstawowego sprzetu siądzie to będziemy mieli gorzej. Ale damy radę wykonać zdjęcia.
Generalnie ma się w pracy zestaw szkiełek i 2 body. Jeśli padnie body - jest drugie pracujące z tym samym zestawem szkieł. Jak padnie obiektyw - mamy inne ogniskowe, mamy zooma. Ja generalnie bym doradzał zawsze oprócz stałek mieć zooma pokrywającego (dublującego) zakresem te stałki.
To co ty kombinujesz ma 2 podstawowe wady. Musisz nosić 2 komplety obiektywów, co wybacz - jest bez sensu. Zamiast mieć w torbie 2 body i 3-4 szkła, będziesz miał 2 body i 6-8 szkieł (nie licząc 2 lamp błyskowych). Koszmar. Druga wada - widzę, że szkiełka to planujesz jednak mieć w obu systemach nie do końca te same, więc chcesz w pewnych momentach pracowac na dwa body. No i tu się pojawi kłopot z różnym kolorem z canona i nikona.
Rób co chcesz, każdy już ci radził, tzn odradzał to co chcesz zrobić. Oczekiwałeś przyklapania tu swojego pomysłu, pomysłu do którego byłes przekonany. Po co zadawałeś więc tu to pytanie? Decyzje podjęłeś wcześniej. Rób co chcesz.
Nam. Jestem częścią społeczności Nikoniarzy :) A czy ta pełna klatka jest Ci tak bezwzględnie potrzebna do fotografowania ślubów?
Skoro pytasz publicznie, pytanie kierowane jest do wszystkich zainteresowanych tematem.
Skoro jestes zainteresowany tematem to nie pisz, ze ktos Ci tylek zawraca, a przynajmniej nie wypowiadaj sie za kogos!
marciing-z tego co mi wiadomo to 5D ma mniej więcej podobne używalne ISO co D300 więc argument z ISO jest że tak powiem brzydko z.......... pupy
rozwaz jeszcze aspekt katow, plastyki, no i cen szkiel 35/1.4, 135/2 na rynku wtornym.
A co to jest "plastyka"? Jak to zmierzyć? Zawsze wydawało mi się, że to słowo bardzo lubiane przez użytkowników czerwonej stajni. Ale gdy pytam co oznacza, odpowiedzi nie padają.
Decydować będzie moderator :wink:
Awaryjnie - dłuższym końcem 24-70. Jasność nie ta (wtedy podpinasz lampę błyskową), ale skoro awaria to musimy się spodziewać mniejszego komfortu i możliwości. Jesli jako backup nosi się drugie słabsze body (a generalnie jako backup to tak jest) to oczywistym jest, że gdy coś z podstawowego sprzetu siądzie to będziemy mieli gorzej. Ale damy radę wykonać zdjęcia.
Generalnie ma się w pracy zestaw szkiełek i 2 body. Jeśli padnie body - jest drugie pracujące z tym samym zestawem szkieł. Jak padnie obiektyw - mamy inne ogniskowe, mamy zooma. Ja generalnie bym doradzał zawsze oprócz stałek mieć zooma pokrywającego (dublującego) zakresem te stałki.
To co ty kombinujesz ma 2 podstawowe wady. Musisz nosić 2 komplety obiektywów, co wybacz - jest bez sensu. Zamiast mieć w torbie 2 body i 3-4 szkła, będziesz miał 2 body i 6-8 szkieł (nie licząc 2 lamp błyskowych). Koszmar. Druga wada - widzę, że szkiełka to planujesz jednak mieć w obu systemach nie do końca te same, więc chcesz w pewnych momentach pracowac na dwa body. No i tu się pojawi kłopot z różnym kolorem z canona i nikona.
Rób co chcesz, każdy już ci radził, tzn odradzał to co chcesz zrobić. Oczekiwałeś przyklapania tu swojego pomysłu, pomysłu do którego byłes przekonany. Po co zadawałeś więc tu to pytanie? Decyzje podjęłeś wcześniej. Rób co chcesz.
Mozesz jedynie pilnowac porzadku a nie decydowac za autora tematu! Prawda?
Nie przesadzaj! Jakie 6-8 szkiel? 16fish, 24 lub 35, 85, 135 lub 70-200 -mi wychodzi max 4 obiektywy + 2 puszki a rownie dobrze mozna ograniczyc sie tylko do 2 szkiel [24 i 135].
A co to jest "plastyka"? Jak to zmierzyć? Zawsze wydawało mi się, że to słowo bardzo lubiane przez użytkowników czerwonej stajni. Ale gdy pytam co oznacza, odpowiedzi nie padają.
Nie rob offtopa!
Kup 5D, porob zdjecia a pozniej wypowiadaj sie na temat jego plastyki.
milczek77
03-01-2011, 12:34
Mozesz jedynie pilnowac porzadku a nie decydowac za autora tematu! Prawda?
Co tak agresywnie? Moderator napisał to z przymrużeniem oka...
To jest dyskusja, więc ludzie mogą wyrażać swoje zdanie ... a ty od razu ludzi "atakujesz" wypowiedziami typu:
Skoro jestes zainteresowany tematem to nie pisz, ze ktos Ci tylek zawraca, a przynajmniej nie wypowiadaj sie za kogos!
Z takim postępowaniem, zniechęcasz...
Mozesz jedynie pilnowac porzadku a nie decydowac za autora tematu! Prawda? Oczywiście, że nieprawda. Mogę zamknąć jesli uznam temat za wyczerpany (a tak tu juz od dawna jest, wałkuje sie to samo) albo jak będzie sie tam robiło gorąco - a ty się coś za bardzo podpalasz jesli chodzi o osoby które się z toba raczą nie zgadzać.
Nie przesadzaj! Jakie 6-8 szkiel? 16fish, 24 lub 35, 85, 135 lub 70-200 -mi wychodzi max 4 obiektywy + 2 puszki a rownie dobrze mozna ograniczyc sie tylko do 2 szkiel [24 i 135].Pisałem 6-8 szkieł, bo po 3-4 w kazdym z systemów.
Lubisz nościc wiele godzin tak ciężką torbę?
Zdecyduj się czy ty chcesz pracy równoległej na 2 body, czy też backupu w razie awarii ??? Bo zgłupieć można od tego co wypisujesz. Raz można sądzić, że to backup, a potem wychodzi na to, że dwa systemy mają sie uzupełniać. Na końcu piszesz że możesz nosic nawet tylko 2 szkła - 24 i 135. Tzn 24 nikkora i 135 eLkę ? Ciekawy backup - jak ci padnie body nikona, albo obiektyw 24, to zostaniesz tylko z canonem i z tele (i na odwrót). Jesli z kolei chcesz nosić 2x24 i 2x135 to juz masz 4 szkła, a wg mnie zestaw nad wyraz ubogi jesli chodzi o slub. Brakuje "środka".
Znany jestem z agresji, dlatego mam ksywe PitBull ;)
Ja bynajmniej adekwatnie komentuje to co raczal napisac inni, czyli osoby, ktorym nie chce sie czytac calosci i wypowiadaja sie za innych pomimo, ze nie zostali o to przez nich poproszeni :)
Z takim postępowaniem, zniechęcasz...
Mozliwe ale nie zalezy mi na tym zeby robic tematu tasiemca a zeby byla to rzeczowa i konkretna dyskusja osob, ktore sa zboczonymi nikoniarzami jak i lubiacych napis Luxury.
Pawel Pawlak
03-01-2011, 12:52
A nie mówiłem że tak będzie ? hehehe... Kolejny wątek o niczym rozwija się na całego... choć oczywiście nic nowego nie wnosi - bo wnieść nie może. Wszystko w temacie "canon jednak tańsz", "plastyka eLek" zostało powiedziane i to wielokrotnie...
Autrze wątku - zmień najlepiej cały system na canona, będziesz miał taniej (zwłaszcza jak wszystko kupisz używane), prościej (pełnie łatwiej Ci się będzie pracowało w genialnymi, plastycznymi plikami starej piątki), lżej i będzie zgodnie z tematem wątku 5D dla drugiej 5D będzie supportem, w przeciwieństwie do 5D dla d700
Oczywiście, że nieprawda. Mogę zamknąć jesli uznam temat za wyczerpany (a tak tu juz od dawna jest, wałuje sie to samo) albo jak będzie sie tam robiło gorąco - a tyt się coś za bardzo podpalasz jesli chodzi o osoby które się z toba raczą nie zgadzać.
No comments...
Pisałem 6-8 szkieł, bo po 3-4 w kazdym z systemów.
Lubisz nościc wiele godzin tak ciężką torbę?
Zdecyduj się czy ty chcesz pracy równoległej na 2 body, czy też backupu w razie awarii ??? Bo zgłupieć można od tego co wypisujesz. Raz można sądzić, że to backup, a potem wychodzi na to, że dwa systemy mają sie uzupełniać.
1.Słowo support oznacza "wspomagać"
2. To juz chyba ustalilismy jakis czas temu, heloooo...!
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2213487&postcount=10
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2214333&postcount=30
3. Dwa systemy poniewaz nie stac mnie na drugie D700, a cropa ze stajni Nikona nie potrzebuje! -No ale o tym tez juz pisalem. Nie czytasz widocznie!
Na końcu piszesz że możesz nosic nawet tylko 2 szkła - 24 i 135. Tzn 24 nikkora i 135 eLkę ? Ciekawy backup - jak ci padnie body nikona, albo obiektyw 24, to zostaniesz tylko z canonem i z tele (i na odwrót). Jesli z kolei chcesz nosić 2x24 i 2x135 to juz masz 4 szkła, a wg mnie zestaw nad wyraz ubogi jesli chodzi o slub. Brakuje "środka".
Te 2 szkla podalem tylko pod rozwage, ze rownie dobrze mozna obleciec nimi wszystko. W mnie sprawa zamnela by sie w mac 4 szkalch.
"Brakuje środka" - Ty masz mnie chyba za blondynke ;)Zapytam moze troche inaczej:
Mam D700 i 5D do kazdego chcialbym dopasowac po dwa jasne szkla tak zeby uzupelnially sie a zarazem nie dublowaly zakresow. Jaka kofiguracje widzielibyscie w obu tych systemach? [zestaw Canona oczywiscie uzywany!]
edit: Pawel Pawlak -widze, ze nie jestes slowny, w dodatku wcale nie pomagasz ;p
"Jasny" zestaw jest na tyle drogi, że drugie D700 to przy tym tanizna.
na przykład 24/1.4 nikkor, 35/1.4 L (ja nie cierpię winiety, ale canonierzy uwielbiają podobno te L-kę), nikkor 85/1.4G (to tak z troski o kasę, bo możesz wiadomo wziąć 85/1.2L), 135/2 L. Plus zoom 24-70. Plus 2 lampy - 580EX i SB800 (lub 900)
co4en moim zdaniem czeka aż ktoś mu powie, żeby kupił tego Canona. Później będzie winny: "On mi mówił, że będzie fajnie!".
Wg mnie po prostu co4en powinien pogadać z kimś, kto pracował na 2 systemach jednocześnie - np habakuk z forum CB. Adam pracował jednocześnie na kilku body (kiedyś w 1 systemie, potem w 2, teraz nie wiem) i może mu to az tak to nie ciąży, skoro tak robi. Ale na pewno coś o minusach szepnie (waga, różny kolor z N i C). Pytanie czy się osiągneło taki poziom robienia ślubów jak habakuk to inna sprawa.
Wiem, że niektórzy też mieli zamiar pracowac na 2 body, ale sobie odpuścili, bo okazało się że ślub jest na tyle powolną imprezą, że lepiej przepinac obiektwy niż chodzić z dwoma wzajemnie obtłukującymi się body. Byli hardcorowcy próbującymi prace na 3 body. Tylko nie jestem pewien czy fotograf ma przyciągać swoją osobą uwagę większą niż para młoda. Co prawda marketingowo to niezłe, szczególnie jak się puści serię z 8 fps :)
Nie rob offtopa!
Kup 5D, porob zdjecia a pozniej wypowiadaj sie na temat jego plastyki.
No i jak zwykle, odpowiedź dot. owej szumnej "plastyki" oczywiście nie padła.
No i jak zwykle, odpowiedź dot. owej szumnej "plastyki" oczywiście nie padła.
Temat był wałkowany wielokrotnie. Wpisz sobie w szukajkę np "plastyka 5d, D700, D3" i cośna pewno znajdziesz na ten temat. Różnice są, jednak jak już się wielu przekonało róznice minimalne. Dla jednych istotne, dla innych nie
.
Dla mnie to nadal tylko i wyłącznie sprzętonanizm, a wątek zdecydowanie prowadzi do nikąd. Gdybym ja miał myśleć nad backupem dla D700, z pewnością padłoby na D300(s).
Pawel Pawlak
03-01-2011, 15:33
A ja do ślubów wybrałbym jako uzupełnienie D700tki - d7000 - obrazek lepszy niż canon 5D, optyka zgodna z już posiadanym nikonem. Praktycznie za cenę 5d z tymi uzywanymi Lkami co wymienił autor wątku, to można kupić d7000+24/1.4+50/1.8+ 85/1.8. I czyni się z tego zestaw d7000+d700 + 24-70 + 70-200vr + 24/1,4 + 50/1.8 + 85/1.8 A biorąc pod uwagę że mamy FX + DV zakres ogniskowych jest fantastyczny a używalność wysokich czułości większa niż w kultowym canonie.
Oczywiści pozostaje kwestia ergonomii D7000 - która mi nie podchodzi. Ale i tak jest lepsza niż canony...
Marcin Borkowski
03-01-2011, 16:03
a jak Ci się nie spieszy może zaczekaj na już d400 czy d700s czy jak mu tam będzie
A ja do ślubów wybrałbym jako uzupełnienie D700tki - d7000 - obrazek lepszy niż canon 5D, optyka zgodna z już posiadanym nikonem. Praktycznie za cenę 5d z tymi uzywanymi Lkami co wymienił autor wątku, to można kupić d7000+24/1.4+50/1.8+ 85/1.8. I czyni się z tego zestaw d7000+d700 + 24-70 + 70-200vr + 24/1,4 + 50/1.8 + 85/1.8 A biorąc pod uwagę że mamy FX + DV zakres ogniskowych jest fantastyczny a używalność wysokich czułości większa niż w kultowym canonie.
Oczywiści pozostaje kwestia ergonomii D7000 - która mi nie podchodzi. Ale i tak jest lepsza niż canony...
Zaraz zostaniesz wyśmiany, że autor nie chce cropa (bo chce Canona ;)). Wydaje mi się, że autor nie bierze jednej rzeczy pod uwagę. Posiadanie D700 i pełnej szklarni do niego (pokrywającej cały potrzebny zakres) i dołączenie do tego zestawu cropa tylko ZWIĘKSZY uniwersalność sprzętu. Nagle okaże się, że dzięki mnożnikowi 1.5 kąty się zmieniają, więc nie modyfikując szklarni dostajemy jakby drugi jej zestaw. Bez kombinowania z drugim systemem i dobieraniem tam odpowiednich obiektywów. Jak dla mnie D700+D300s i szklarnia (ewentualnie, jak proponował Paweł, D7000, ale D300s obudową daje +5 do lansu, a jak mi się wydaje, nie jest to bez znaczenia ;) )
F6 obudową daje +10 do lansu. Pełna klatka też jest, a "plastyka" miodzio.
ajphotography
05-01-2011, 12:57
Z tego co wiem Nikon ma wypuścic serie f4 tak jak canon i maja byc te obiektywy tansze moze warto poczekac bo osobiscie mam nikona d300 i d700 i jestem z nich zadowolony bawilem sie canonem 50d i mi nie podeszedł moze z przyzwyczajenia do nikonów.