Zobacz pełną wersję : problem z obiektywem (filtr)
witam w nowym roku,
otóż właśnie wróciłem z imprezy i nadarzył mi sie przykry wypadek z obiektywem (18-55)
miałem na szczęście założony filtr UV i sie stłukł
niestety filtr przy upadku "wcisnął" sie w środek i nie można go odkręcić :(
i teraz pytanie co z tym zrobić?
pójść do jakiegoś serwisu i tam zrobią, czy mam sobie radzić sam
dodam też że AF jakoś "inaczej niż zwykle działa"
potrzebuje odpowiedzi szybko bo nie wiem co z nim zrobić
panoramix
01-01-2011, 20:58
Odpowiedzi na co oczekujesz? Pytam, bo trudno stwierdzić.
W pierwszym poście pytasz czy iść do serwisu, czy radzić sobie samemu.
Więc odpowiedź brzmi:
a)idź do serwisu* ,
b)radź sobie sam*
- *niepotrzebne skreślić.
Potem stwierdzasz, że AF działa inaczej niż zwykle. I tu dochodzimy do sedna problemu.
Jak widać po stopce, posiadasz jeszcze inny obiektyw. Proponuję podpiąć go do aparatu i sprawdzić działanie AF, wykluczając jednocześnie uszkodzenie puszki (sprawdzałeś?). Oczywiście obiektyw 18-55 polecałbym obejrzeć też od strony bagnetu, czy nie ma tam jakiegoś przesunięcia modułu ze stykami.
Jeśli spieszy Ci się bardzo i masz nieodpartą potrzebę zrobienia "czegoś" z tym obiektywem (sugeruje to Twój 2-gi post), to możesz go wkręcić w imadło i kombinerkami wyrwać zakleszczony pierścień filtra ;).
Jeśli jednak dochodzisz do wniosku, że takie działanie nie przyniesie spodziewanych efektów lub jest zwyczajnie głupie... ;), to uszkodzony obiektyw pakujemy i pojutrze (3 stycznia w poniedziałek), zanosimy do Pana Adama Bieńka na al.Jerozolimskie 113/115. Ten Pan Ci powie, czy da się coś zrobić, czy jednak możesz ten obiektyw wkręcać w imadło...
Podsumowując. Naucz się precyzować swoje pytania i wątpliwości, by otrzymywać krótkie i rzeczowe odpowiedzi.
przpraszam za ten 2 post, ale dzięki za odpowiedź bo nie wiedziałem czy można go wziąć do serwisu
puszkę sprawdzałem i jest z nią wszystko ok.
Aparat spadł z ok 20 cm na podłogę obiektywem w dół
żółto-czarny
01-01-2011, 22:55
...zanosimy do Pana Adama Bieńka na al.Jerozolimskie 113/115. Ten Pan Ci powie, czy da się coś zrobić, czy jednak możesz ten obiektyw wkręcać w imadło...
Też polecam tego Pana - dobry kontakt i niewygórowane ceny. Na pewno rzetelnie odpowie Ci, czy opłaca się naprawiać, czy raczej to dobry pretekst do nowych zakupów :D
joannasfoto
01-01-2011, 22:55
Czy warto naprawiać będzie zależało od ceny- tak przynajmniej mi się wydaje.
Czasem koszt naprawy jest bardzo bliski cenie nowego obiektywu.
Jeśli byłoby to możliwe, fajnie byłoby zapytać kogoś o przewidywany koszt naprawy- często za to też trzeba zapłacić (choć myślę, że sporo mniej), ale przynajmniej dostaniesz jakąś konkretniejszą odpowiedź.
już nie trzeba, wiedziałem że moge na was liczyć ale ja jestem złota rączka i sam wyjąłem filtr który utknął w środku
jedynie teraz trzeba sprawdzić AF
może wiecie dlaczego obiektyw gdy zmienia sie ogniskowe "ciężej chodzi"?
darkmajin
02-01-2011, 00:13
bo aparat spadł na ziemie z 20cm obiektywem w dół ..... kumpel ma dzieciaka, ze 4 latka też ciągle zadaje pytania
i zdarzyło się to po przyjściu z imprezy ale na szczęście był założony filtr UV
panoramix
02-01-2011, 12:20
już nie trzeba, wiedziałem że moge na was liczyć ale ja jestem złota rączka i sam wyjąłem filtr który utknął w środku
jedynie teraz trzeba sprawdzić AF
może wiecie dlaczego obiektyw gdy zmienia sie ogniskowe "ciężej chodzi"?
Panie "złota rączka".
Było pewne od początku, że po upadku, którego efektem było zakleszczenie ramki filtra i problem z AF, pojawi się immanentny "ciężko" chodzący pierścień zmiany ogniskowej. Ponieważ jednak jesteś jak "Pomysłowy Dobromir", co to owszem, rad wysłucha ale i tak zrobi po swojemu, to ja nie wiem, czy powiedzenie czegokolwiek zmieni cokolwiek w Twoim nastawieniu. Ty po prostu musisz "COŚ" z tym zrobić, choćby była to najbardziej irracjonalna rzecz. Weź więc kolego smarownicę i w szczelinę pomiędzy obudową a tubusem nawal towotu lub smaru miedzianego - pewnikiem brakuje tam jakiegoś smarowidła skoro ciężko chodzi...
A na przyszłość, jeśli masz zamiar nie brać pod uwagę zdania i rad innych - to po prostu o nie NIE PROŚ!
nasmaruj go i przestanie trzeć tylko dużo nalej (reszta oleju spłynie) ale daj aparatem w dół bo body lepiej stabilizuje cały zestaw niż mocowanie na filtr ;)
nasmaruj go i przestanie trzeć tylko dużo nalej (reszta oleju spłynie) ale daj aparatem w dół bo body lepiej stabilizuje cały zestaw niż mocowanie na filtr ;)
Nie ma to jak dobry humor w Nowym Roku :)