Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z af w d90

lemur126
31-12-2010, 15:26
Witam !! Mam niewielki problem z af w d90 + 18-200 vr.
Sytuacja wyglada tak:

Wyżej wymieniony obiektyw kupilem jakies 5 miesiecy temu i zauwazylem ze przy krotszych ogniskowych z przedzialu 18-70mm aparat ma problem z ze znalezieniem punktu ostrosci, oddalem go do sklepu do sprawdzenie i po kilku dniach okazalo sie ze byl problem z silnikiem swm ktory zostal wymieniony. Sprawdzilem dzialanie af w tym obiektywie w warunkach sklepowych i przy kazdej ogniskowej bylem w satanie ustawic ostrosc, af byl ok.

Dzisiaj wrocilem ze spaceru gdzie chciałem po pstrykach pare ladnych fotek, architekturka, panoramka itp. snieg, slonko itd. ale znow wystapil ten sam problem i znowu przy szerszym kadrze (18-50mm) zaden z trybow wyporu pola ostrosci nie chial dzialac, po wydluzeniu ogniskowej powyzej 50 mm, 70mm problem znikal i wszystko bylo ok.
Czy to wyglada wam na usterka czy moze ja cos robie nie tak, przy ostrzeniu na elementy blizsze 4-5m od aparatu af dziala, ale dgy probuje zrobis jakis szerszy, bardziej oddalony kadr budynek, drzewo itd. af w aparacie jest bezsilmny?
Co mam z tym zrobic, to wina obiektywu, aparatu czy moze moja. Moze oddac go jeszcze raz do sklepu na serwis moze wymienic na inny egzemplarz... Mam nadzieje ze bedzie taka opcja.

Prosze pomozcie !!!

zbyhur
05-01-2011, 15:13
proponuję sprawdzić obiektyw na innym body