PDA

Zobacz pełną wersję : Skradziono Nikona d90/ Proszę o pomoc

Krkmaverick
31-12-2010, 14:49
Witam, wiem że to niewłaściwy dział, ale nie mam pojęcia gdzie udać się na tym forum z tak nietypową prośbą...
Otóż wczoraj w nocy w Krakowie na imprezie ktoś ukradł mojego Nikona D90 + obiektyw SIGMA AF 17-70MM F/2.8-4.5 DC Macro HSM. To kolejny taki przypadek kradzieży lustrzanek na krakowskich domówkach, ktoś wchodzi z tłumem i czeka aż fotograf zdejmie na chwilę aparat z szyi. Bardzo, bardzo bardzo Was proszę - jeśli zauważycie, że ktoś będzie próbował sprzedać takiego nikona za grosze lub bez gwarancji, papierów, ładowarki i zaślepki [bo to wszystko zostało], dajcie mi znać [...]. Ten nikon był dla mnie szalenie ważny, a wiem, ze dzięki internautom bardzo dużo sprzętu się odnalazło... Jeszcze raz bardzo Was proszę o pomoc i pozdrawiam.

kZC_
31-12-2010, 15:59
często przeglądam oferty na allegro, jak coś się pokaże dam znać.. Złodziej pewnie odczeka swoje zanim wystawi fanty na allegro.

fotograf58
31-12-2010, 16:04
Powiadomiłeś policję?

Damiankck
31-12-2010, 16:07
rownież bede uważny w sledzeniu ofert.
pozdrawiam i życze pozytywnego rozwiazania sprawy

Krkmaverick
31-12-2010, 16:28
Oczywiście, policja jest już powiadomiona ale biorę poprawkę na ich skuteczność - a przy okazji przeglądania ofert, liczę że któryś z fotografów napotka może jakąś podejrzaną ofertę.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc : )

credka
31-12-2010, 16:49
Współczuję straty :(
Szukaj na tym portalu, w tego typu ogłoszeniach:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/10148099_nikon_d90_z_18_200vr_ii_wyprzedaz.html

Kilka razy już mówiliśmy tu o ich mega ofertach....

chodnik
31-12-2010, 17:59
często zaglądam na różne giełdy fotograficzne,
bede szukał i tego ;]

adolfik9501
31-12-2010, 20:58
Nie zaszkodzi podać danych sprzętu na stronie: SSSF - czyli Spis Skradzionego Sprzętu Fotograficznego (http://sssf.art.pl/index.php).

Krkmaverick
08-01-2011, 21:10
Dzięki forum, uczciwy fotograf który kupił mój aparat, dał mi znać że jest w jego posiadaniu. Wielkie podziękowania dla tego fotografa, dzięki któremu wierzę w uczciwość ludzi : )
//Temat do zamknięcia.

szymonvader
08-01-2011, 23:31
Gratuluję odzyskania! i Szacunek dla kolegi, który się do tego przyczynił! oby więcej takich ludzi.

credka
08-01-2011, 23:37
Świetna sprawa! Brawa dla bohatera i gratki, że udało się sprzęt odzyskać :)

titus1
08-01-2011, 23:41
No dobra, a co z ze złodziejem/paserem?

bercik
09-01-2011, 00:17
Dzięki forum, uczciwy fotograf który kupił mój aparat, dał mi znać że jest w jego posiadaniu. Wielkie podziękowania dla tego fotografa, dzięki któremu wierzę w uczciwość ludzi : )
//Temat do zamknięcia.

Policja powiadomiona o cudownym odnalezieniu się sprzętu, uczciwy fotograf na pewno zapamiętał złodzieja.

Coroon
09-01-2011, 00:45
nie ma sprawy Przyjacielu.

lodzermensch
09-01-2011, 00:48
No dobra, a co z ze złodziejem/paserem?

???

mibartek
09-01-2011, 01:07
lodormensch - kolega pyta dlatego, że aparat wypłynął już po zakupie

Dzięki forum, uczciwy fotograf który kupił mój aparat, dał mi znać że jest w jego posiadaniu.
więc nie wiadomo jeszcze czy złodziej "złapany" - no ale wiadomo pewnie kto.

lodzermensch
09-01-2011, 01:09
No właśnie chcę się dowiedzieć jak się to wszystko skończyło.

bercik
09-01-2011, 01:13
nie ma sprawy Przyjacielu.

Czy mam rozumieć, że Ty jesteś tym uczciwym fotografem i pomożesz złapać złodzieja ?

IronX
09-01-2011, 01:33
pogratulować odzyskania sprzętu..no i chwała dla kolegi, który się do tego przyczynił...oby więcej takich :)

Pawliko
09-01-2011, 13:29
wow, szacuneczek i gratulacje :)

cheyenne
09-01-2011, 13:37
brawo
ale moze poznalibyśmy szczegóły

Coroon
11-01-2011, 00:45
1. Impreza domowa
2. Na imprezie uzytkownik Nikona D90 strzela mase zdjec wszem i wobec
3. W momencie upojenia alkoholowego dwoch chlopcow wychodzi z imprezy z Nikonem D90 (dziubnietym)
4. Umawiaja sie na sprzedaz sprzetu za nie az tak dobra cene - wraz ze sformatowana karta pamieci
5. Nastepuje transakcja
6. Kupujacy oddzyskuje utracone dane
7. Przypadek chce ze panowie 'zloczyncy' zostali uwiecznieni na fotografiach przez uzytkownika Nikon D90 (brawa dla zloczyncow za inteligencje)
8. Policja

bercik
11-01-2011, 10:30
1. Impreza domowa
3. W momencie upojenia alkoholowego dwoch chlopcow wychodzi z imprezy z Nikonem D90 (dziubnietym)
4. Umawiaja sie na sprzedaz sprzetu za nie az tak dobra cene - wraz ze sformatowana karta pamieci
5. Nastepuje transakcja
7. Przypadek chce ze Panowie 'zloczyncy' zostali uwiecznieni na fotografiach przez Uzytkownika Nikon D90 (brawa dla zloczyncow za inteligencje)
8. Policja

Brawo i gratulacje !

Gio
11-01-2011, 23:37
//Temat do zamknięcia.

Gest wart zdecydowanej pochwały! Kurcze, czapki z głów normalnie.

Mam nadzieję że wspaniałomyślność i uczciwość tego nabywcy została z kolei przez Ciebie doceniona...

Gio
11-01-2011, 23:41
1. Impreza domowa
5. Nastepuje transakcja
7. Przypadek chce ze Panowie 'zloczyncy' zostali uwiecznieni na fotografiach przez Uzytkownika Nikon D90 (brawa dla zloczyncow za inteligencje)
8. Policja

Skoro wszystko dobrze się skończyło, to głupota tych matołków kwalifikuje się do tych nagród za najgłupsze wypadki, a sytuacja na epizod w niezłej komedii:-) Po tym rzecz jasna jak dostaną za swoje od wymiaru sprawiedliwości...

Coroon
01-04-2011, 14:28
ciagnie sie to jak krew z nosa.
kwiecien i zero informacji ze strony policji.
nawet powiadomienia ze cokolwiek sie tam dzieje.
a kasa zamrozona.. Dla policji to niewazne ze szary czlowiek nie moze uzywac wlasnych pieniedzy..

Yoora
01-04-2011, 15:01
a kasa zamrozona.. Dla policji to niewazne ze szary czlowiek nie moze uzywac wlasnych pieniedzy..

Idziesz nie na policję w tej sprawie a do prokuratora nadzorującego tę sprawę i z nim rozmawiasz w kwestii odzyskanej ( jak się domyślam ) kasy.

Coroon
13-05-2011, 01:03
Do prokuratura?
Niby jak mam go znalezc jak ledwo policja kojarzy sprawe !
Ostatnio pytalem i powiedzieli mi ze sprawa nadal w toku..
To ja mam chol'''a prosic o kase?
Tyle miesiecy ciagnie sie ta sprawa a ja nadal nie dostalem nawet cynku.
Nie wspomne o gosciu ktory oddzyskal aparat - zero oddzewu na moje smsy do niego.
Wydalem duzo pieniedzy. Bylem dobry. Teraz musze sam walczyc zeby oddzyskac pieniazki.
Gdzie k..a sprawiedliwosc... powiedzcie mi.
ps. przepraszam za brak odpowiedzi ale nie przeyszlo na moj email powiadomienie ze ktos odpisal na moj post.

Sprawa sie ciagnie od stycznia. Problemow ze znalezieniem zlodziei nie bylo bo policja dostala pelno dowodow w tym ZDJECIA. Rozumiem ze takie sprawy sie ciagna dlugo ale jesli trzeba drani szukac. Tutaj wiedzieli nawet gdzie oni mieszkaja... a ja czekam i czekam

freefly
13-05-2011, 01:18

A na jakich zasadach policja lub prokuratura ma oddać Ci pieniądze?
Dokonałeś paserskiego zakupu. Jak dobrze pójdzie to odzyskasz pieniądze jak sąd rozstrzygnie sprawę. Poświadkujesz też pewnie w sądzie.

Coroon
13-05-2011, 07:13
drogi Przyjacielu.
Paserskiego zakupu dokonalbym gdybym o tym wiedzial.
Zostalem jednym slowem oszukany.

FHR
13-05-2011, 08:02
Paserskiego zakupu dokonalbym gdybym o tym wiedzial.

Niekoniecznie. Właśnie kolega to teraz przechodzi. Kupił pewien sprzęt na allegro. Sprzedawca zaufany, dużo samych pozytywnych komentarzy, opis aukcji wiarygodny. Pewnego dnia do jego drzwi zapukała policja i zapytała o ten zakup. Później przeszukanie mieszkania, zabranie na dołek i postawienie zarzutów o nieumyślne paserstwo.

Coroon
13-05-2011, 08:04
No tak tylko ze ja zaraz po zakupie to zglosilem.
szkoda mi Twojego kolegi.. Rozwiazywanie problemow w PL jest nieudolne.

FHR
13-05-2011, 08:11
No tak tylko ze ja zaraz po zakupie to zglosilem.
szkoda mi Twojego kolegi.. Rozwiazywanie problemow w PL jest nieudolne.

Ja wiem, że Twoja sytuacja nieco się różni. Na plus dla Ciebie. Odniosłem się tylko do zacytowanego zdania i chciałem powiedzieć, że niewiedza o źródle pochodzenia przedmiotu nie zwalnia z późniejszej odpowiedzialności. Życzę powodzenia w odzyskiwaniu Twoich pieniędzy.

Coroon
13-05-2011, 08:13
a jak aktualnie wyglada sytuacja Twojego kolegi?
cos do przodu? na plus dla niego?

FHR
14-05-2011, 00:55
a jak aktualnie wyglada sytuacja Twojego kolegi?
cos do przodu? na plus dla niego?

Wygląda nieciekawie. Zabrali kradziony sprzęt. Na szczęście oddali pozostały, skonfiskowany podczas przeszukania mieszkania. Póki co, nic nie wyjaśnili. Zarzutów nie wycofali.

Kolega nie ma od kogo odzyskać pieniędzy. Walczy z allegro o ubezpieczenie. Ale żeby dostać zwrot, musi mieć pismo z prokuratury, że toczy się postępowanie. Wysłał zatem pismo do prokuratury z prośbą o wystawienie pisma dla A. No i czeka... Długa i wyboista droga przed nim. Niestety.

Dlatego też wyleczyłem się z A i kupowania jakiegokolwiek sprzętu bez papierów.

Coroon
15-12-2011, 11:50
MIja rok a ja nadal nie oddzyskalem pieniedzy.. szok
Nastepny raz naprawde zastanowie sie dwa razy.. i jak tutaj byc dobrym czlowiekiem?
aktualnie sprawa skierowana jest do komornika.
jestem niestrudzony ale niestety nie jest to pozytywna sytuacja.
Pocieszenie to odsetki i komornik.
Chlopak ktory oddzyskal aparat obiecal wodke (coz), wodki nie widzialem. Gosc nawet sie nie odezwal po rozprawie. Nawet podziekowania nie bylo. Wszyscy sobie poszli, nikt naawet nie zadzwonil.
chyba nie warto miec dobrego serca dzis

MrGzimski
15-12-2013, 20:18
Witam,
wczoraj z mieszkania w Tarnowie skradziono mi aparat fotograficzny NIKON D90 nr seryjny korpusu 7009507 w zestawie z obiektywem NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR o nr seryjnym 38032939. Aparat został skradziony przez cygana(rumuna) jak zwał tak zwał który rzekomo proponował perfumy i wchodził na chama do mieszkań tak wynika z relacji sąsiadów. Na moje nieszczęście mnie nie było w domu tylko Tato i nie usłyszał jak ktoś wchodzi... No ale nie ważne, aparat miał osłonę na wyświetlacz, od spodu była przykręcona stopa od statywu, charakterystyczne było to że po tym jak mi kiedyś upadł ukryszył się bolec od klapki trzymającej baterię. Po otwarciu klapka po prostu wypadała, a gdy była zamknięta nie dociskała dobrze baterii, do aparatu był jeszcze pas na ramie NIKON. Dla osoby uczciwej nagroda !!! Aparat zgłoszony jako skradziony na policji ze wszystkimi nr i charakterystycznymi cechami.

Coroon
15-12-2013, 20:38
Jak widzisz - mija 2gi rok odkad oddalem aparat na policje. Mija 2gi rok a ja nadal nie odzyskalem pieniedzy. Nie wiem kto bedzie tak naiwny i zglosi ów znalezisko na komisariat.
Mam nadzieje, ze go odnajdziesz - powaznie.

Coroon
15-02-2015, 10:49
Ile lat juz minęło? Sami sprawdzicie. Odzyskalem pieniądze ale za komornika niestety nie.
Powiem jedno.
Nie warto mieć dobre serce. Przestroga dla innych.
Część

Ark
16-02-2015, 13:22
Ile lat juz minęło? Sami sprawdzicie. Odzyskalem pieniądze ale za komornika niestety nie.
Powiem jedno.
Nie warto mieć dobre serce. Przestroga dla innych.
Część
Warto! Naprawdę dobrze byś się czuł wiedząc, że używasz skradzionego sprzętu? Wątpię. Rozumiem Twoje rozgoryczenie tym bardziej, że nawet prawowity właściciel aparatu "kopnął" Cię w tyłek. Jakkolwiek śmiesznie by to teraz nie zabrzmiało to, życie wynagrodzi Ci uczciwość. Oby wiecej ludzi z takim podejściem do tematu jak Ty, a wszystkim nam będzie żyło się lepiej.
Pozdrawiam :-)
__
Mobilnie

Coroon
16-02-2015, 13:27
Sam nie wiem Ark ale do tej pory miałem już dwie takie sytuacje i dwa razy Ci którzy odzyskali sprzęt 'wykiwali' mnie, tj sprzęt szybko wzięli, ledwo podziękowali a ja się użerałem chodząc 2x po sądach i 4x na policji w tym 2 razy o 23 bo chciałem już to odbębnić - policja podwiozła i zawiozła.
Ciężka sprawa i chyba zależna od doświadczeń - moje niestety nie są przyjemne. Ale może masz rację, źle pisałem żaląc się na forum. Może nie powinienem był tego pisać.