PDA

Zobacz pełną wersję : F801(s) i pomiar bez CPU oraz AF.

krzysztofz24
31-12-2010, 12:33
Witam, forum przekopalem, tak jak i google ale pewne watpliwosci sa. Dlatego mam pare pytan. Jesli ktos by znalazl chwile mimo sylwestra;-) to bylbym wdzieczny.

-Rozumiem ze AF bedzie dzialal z absulutnie kazdym obiektywem na srubokret np Tamron 70-300 Di?
-Pomiar swiatla jest matrycowy i centralnie wazony (plus jeszcze punktowy w wersji s).
I teraz tak, z ktorymi szklami bede mial matrycowy, z tymi z CPU?
W specyfikacji 801 jest ze bez CPU mamy wsparcie i dziala tylko centralnie wazony(w wersji S tez tak jest, czy mam wybor?).
- Rozumiem ze pomiar centralnie wazony bede mial z absolutnie kazdym szklem manualnym jakie podepne?
Np ten MIR co mam w stopce, a jak z manualami m42 podpietymi przez przejsciowke?
Nie bardzo moge znalezc info o zasadzie dzialania swiatlomierza. Czy to jest tak ze body dostaje info przez popychacz przyslony z obiektywu i mierzy swiatlo, czy wystarczy ze "cokolwiek" ;-) przytkne do bagnetu i mam pomiar. Po prostu mysle czy beda jakies ograniczenia z tym pomiarem i starymi manualami bez CPU?

Sporo pytan i mam nadzieje ze jakas dobra;-) dusza mimo przedsylwestrowej goraczki skrobnie pare slow.

zdyboo
31-12-2010, 12:45
Nie wiem jak to jest w F-801, ale w F100 jest tak, ale myślę, że pod tym względem w F801 będzie identycznie.
- podpinam obiektyw z procesorem - działa każdy pomiar
- podpinam obiektyw z popychaczem przysłony - pomiar się przełącza na CW, nawet jak wybierak mam ustawiony na matrycowy. Praca tylko w trybie M i A, ale obraz nie ciemnieje w wizjerze w miarę przymykania przysłony
- podpinam obiektyw bez popychacza - j.w. ino obraz ciemnieje w wizjerze jak przymykam przysłonę.
Wystarczy, że cokolwiek przytkniesz i masz pomiar.

krzysztofz24
31-12-2010, 23:26
Nie wiem jak to jest w F-801, ale w F100 jest tak, ale myślę, że pod tym względem w F801 będzie identycznie.
- podpinam obiektyw z procesorem - działa każdy pomiar
- podpinam obiektyw z popychaczem przysłony - pomiar się przełącza na CW, nawet jak wybierak mam ustawiony na matrycowy. Praca tylko w trybie M i A, ale obraz nie ciemnieje w wizjerze w miarę przymykania przysłony
- podpinam obiektyw bez popychacza - j.w. ino obraz ciemnieje w wizjerze jak przymykam przysłonę.
Wystarczy, że cokolwiek przytkniesz i masz pomiar.

Dzieki serdeczne ze znalazles czas na skrobniecie paru slow...i masz 100% racji z tym co napisales:-).
(teraz juz wiem na pewno, bo napisalem tez do sprzedawcy...od ktorego wlasnie kupilem F801:-)).

Dzieki raz jeszcze i Szczesliwego Nowego Roku.

P.S Trza teraz wertowac allegro i Velvi szukac:twisted: do krajobrazu.