Zobacz pełną wersję : Sigma 24/1.8 nie doświetla
Witam wszystkich,
mam drobny problem z Sigmą AF 24/1,8 kupioną jako używka na alledrogo. Mianowicie szkiełko nie doświetla mi o 1,5 -2 EV :o. Sprawdzałem w tych samych warunkach oświetleniowych na innych szkłach i wygląda na to że mój światłomierz zachowuje się jakby szkło miało jasność 1,2 :smile: Nie chcę się jej pozbywać bo jest sakramencko ostra (na DX), ale ciekawi mnie czy ktoś z Was miał podobne problemy i co mogłoby pomóc ?
Pozdrawiam wszystkich noworocznie!
mtt
Mam to samo w Sigmie 20/1.8.
Niedoświetlenie ma stałą wartość, więc wbijam korektę + 1.7EV i już.
Dzięki Kryhu, dobrze wiedzieć że nie jestem jedyny :) W ogóle 1,7 to tak jak u mnie.. Czyżby stałby błąd firmware'u sigmy? :)
--Richie--
04-01-2011, 14:34
Witam wszystkich,
mam drobny problem z Sigmą AF 24/1,8 kupioną jako używka na alledrogo. Mianowicie szkiełko nie doświetla mi o 1,5 -2 EV :o. Sprawdzałem w tych samych warunkach oświetleniowych na innych szkłach i wygląda na to że mój światłomierz zachowuje się jakby szkło miało jasność 1,2 :smile: Nie chcę się jej pozbywać bo jest sakramencko ostra (na DX), ale ciekawi mnie czy ktoś z Was miał podobne problemy i co mogłoby pomóc ?
Pozdrawiam wszystkich noworocznie!
mtt
Strasznie dużo.....ja miałem swego czasu dwie Sigmy 24/1,4.Obydwie niedoświetlały ze względu na winietowanie ale nie aż tak mocno.Z tego co pamiętam były to wartości od 0,5-0,7 w zależności od warunków.
A ta, którą miałem kilka dni - prześwietlała....
Mialem Sigme 28mm f1.8 i troche niedoswietlala z D70s.
Oj dużo niedoświetla moja sztuka, dużo... ;) Dzisiaj zrobiłem mały teścik - oświetelenie ciągle, ta sama scena na D90 Sigma pokazała 1/25 @f4 a nikkor 12-24 1/8 !! oczywiście oba szkła na 24mm :) W sumie da się z tym żyć, zwłaszcza, że sigma @1.8 jest tak samo ostra jak nikkor @f4 :))