PDA

Zobacz pełną wersję : CLS a 2 Palniki Metz'a 58

coroner
30-12-2010, 13:55
Witam :)
Mam pytanie do strobistów pracujących na Metzie 58 AF-1 lub AF-2. Z tego co mi wiadomo, lampa ta ma dwa palniki działające w CLS. Nie wiem jednak pewnej dość ważnej rzeczy - czy oba palniki pracują zarówno w master i slave ??
Mam tutaj na myśli, czy mały palnik w trybie master również przesyła najpierw przedbłysk sterujący ??
Drugie pytanie dotyczy pracy slave. Czy palnik pomocniczy również wtedy błyska ?? Było by to bardzo fajne, gdyż wtedy można by lampę tak odwrócić, by np główny palnik doświetlał kontrą modelkę, a pomocniczy rozjaśniał tło za nią.. Jeśli taka opcja jest, to czy można jakoś ustawić różne moce błysku palnika głównego i pomocniczego, czy błyskają one z taką samą mocą, ustawioną na lampie master ??

Dość to pokrętne, mam nadzieję, że wszyscy zrozumieli :D
Pozdrawiam

EDIT: Przepraszam za dubla, problemy z łączem. drugi, bliźniaczy wątek można wywalić.

AdamoN
30-12-2010, 15:00
Przypadkiem nie jest tak że główny palnik działa w TTL-u a dodatkowy tylko w manualu?

dominikpl72
30-12-2010, 19:17
Hmm...
Twoje drugie pytanie jest ciekawe - muszę sprawdzić jak wrócę do domu - czy da się odpalić drugi palnik w trybie pracy "slave"... jeśli tak - to pewnie działa.

Kros23
31-12-2010, 00:22
@dominikpl72 jak się ma wykonanie 48 do 58 oraz ich moc w użytkowaniu? Pytam, gdyż widzę w stopce te dwa modele. Dołączam się także do pytań coronera.

dorjan
31-12-2010, 03:53
Z tego co mi wiadomo, lampa ta ma dwa palniki działające w CLS.

Instrukcja 58AF-1 wyraźnie mówi, że drugi palnik nie bierze udziału w bezprzewodowym wyzwalaniu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/8460/metzcls.jpg)

Natomiast obydwa palniki pracują w TTL'u.

Pytanie jest ciekawe i dlatego sprawdziłem czy coś takiego jest możliwe w serii MZ. Po aktywacji systemu bezprzewodowego Metz, próba włączenia drugiego palnika w 54MZ-4, lub 70MZ-5 jako "master" kończy się migotaniem ikonki podwójnego palnika na wyświetlaczu lampy, a także gaśnie kontrolka gotowości lampy do błysku. Błysku nie można wyzwolić zarówno z poziomu aparatu, jak i przyciskiem testowym.

W przypadku lamp "slave", włączenie drugiego palnika w 54MZ-4 aktywuje czerwoną diodę w stopce SCA, świadczącą o błędnym ustawieniu lampy i na wyświetlaczu dodatkowo ukazuje się migająca kontrolka podwójnego palnika. Takich wątpliwości nie przysparza 70MZ-5. Ta lampa jako "slave" działa bez żadnych dodatkowych stopek i z odłączonym panelem wyświetlacza, a suwak aktywności pomocniczego palnika i jego mocy zmienia swoją funkcjonalność i w trybie bezprzewodowym steruje zoomem palnika, więc drugi palnik w tej lampie już konstrukcyjnie został wyeliminowany z bezprzewodowego błyskania.

Pozdrawiam.

Albert44
31-12-2010, 10:11
Witam :)

Drugie pytanie dotyczy pracy slave. Czy palnik pomocniczy również wtedy błyska ??

W trybie slave błyskają oba palniki...

dominikpl72
10-01-2011, 14:33
1. Sprawdziłem:
- w trybie "master" - daje się włączyć w 58 oba planiki i oba planiki błyskają.
- w trybie "slave" - drugi palnik nie działa

2. Co do działania w CLS drugiego palnika - to mam wątpliwości - bo w pozycji menu dotyczącej drugiego palnika jest tylko opcja: 1/1 , 1/2, 1/4, 1/8 - a nie ma nic oznaczonego jako TTL.

3. Co do pytania o jakość wykonania - nie mam najmniejszych zastrzeżeń ani do modelu 58 and do modelu 48. Nie widzę też żadnych argumentów na "niekorzyść" mniejszej (i tańszej) 48 w przypadku porównania obu modeli między sobą. Miałem wcześniej starego, dwupalnikowego Metz 40 MZ3i (zresztą sprzedałem go tu na forum), potem kupiłem 48 potem dokupiłem 58 - i z przyjemnością stwierdzam, że firma Metz - "trzyma poziom" na przestrzenie lat - jeśli chodzi o jakość wykonania swoich produktów.

Albert44
10-01-2011, 15:05
1. Sprawdziłem:

- w trybie "slave" - drugi palnik nie działa

To mam popsute oba Metz'e.. ;) ?

dominikpl72
10-01-2011, 15:20
To mam popsute oba Metz'e.. ;) ?

:) Hmmmm - zaniepokoiłeś mnie :) Jak wrócę do domu - sprawdzę jeszcze raz :)

Albert44
10-01-2011, 15:33
:) Hmmmm - zaniepokoiłeś mnie :) Jak wrócę do domu - sprawdzę jeszcze raz :)

Sprawdź. Ja też sprawdzę ponownie. Wyzwalałem z kukułki w trybie commander. Małe palniki 1/4 mocy aktywowane przed ustawieniem lamp w tryb remote, główne lekko do góry (bo tylko wtedy mały palnik ma "zgodę" na pracę). Wrócę do domu to ustawię swoją graciarnię Metz'ową i ponowię test.

Albert44
10-01-2011, 16:54
Sprawdź. Ja też sprawdzę ponownie. Wyzwalałem z kukułki w trybie commander. Małe palniki 1/4 mocy aktywowane przed ustawieniem lamp w tryb remote, główne lekko do góry (bo tylko wtedy mały palnik ma "zgodę" na pracę). Wrócę do domu to ustawię swoją graciarnię Metz'ową i ponowię test.

Q.E.D... ====> Metz58 AF1 2 palniki cls (http://www.nikond50.yoyo.pl/mm/cls.jpg). Czyli mam pozytywnie popsute :) :) Test na szybko i nie pisać, że to czy owo nie tak. Miał pokazać to co miał... 8-)

adolfik9501
10-01-2011, 19:23
Q.E.D... ====> Metz58 AF1 2 palniki cls (http://www.nikond50.yoyo.pl/mm/cls.jpg). Czyli mam pozytywnie popsute :) :) Test na szybko i nie pisać, że to czy owo nie tak. Miał pokazać to co miał... 8-)

Słynna niemiecka dokładność i solidność: instrukcja swoje, a życie swoje ;)

Albert44
10-01-2011, 21:24
Słynna niemiecka dokładność i solidność: instrukcja swoje, a życie swoje ;)

Stare niemieckie przysłowie mówi: Вот здесь c'est la vie! ;) Ale lampom Metza (mam 4 ) nie mam nic do zarzucenia, a instrukcje jak są to dobrze.. jak ich niema to też dobrze. Jak masz 1 Metza.. to do innych instrukcja niepotrzebna.

Albert44
11-01-2011, 18:33
Pokuszę się o wnioski:
- tryb master; palą oba palniki (palnik dolny powinien pracować 1/1 bo przy 1/4 z trudem przychodzi mu wyzwolić lampę będącą w trybie slave, sprawdziłem organoleptycznie ;) )
- tryb slave ; palą oba palniki :-o
- ttl; podział pomiędzy palnikami jak dobrze pamiętam dla tej lampy to 85/% do 15%. Przypuszczam, że przy ręcznym ograniczaniu mocy dolnego palnika (1/2 lub 1/4) główny palnik emituje konieczną ilość światła aby zapewnić uzupełnienie do 100% wydajności. Nie zakładam, że inna zasada działa przy cls-ie..