Zobacz pełną wersję : Osłona GGS 3 generacji
Czy ktoś ma osłonę GGS 3 generacji ? Jakie wrażenia ?
Chciałbym coś takiego kupić do D90.
http://allegro.pl/oslona-lcd-do-nikon-d90-dslr-3-generacja-i1383377289.html
Mi i mojemu koledze z d90 ocaliło wyświetlacze. W pracy w ogóle nie przeszkadza. Trochę trzeba się napracować, żeby odkleić. Na pewno jest szczelniejsza od oryginalnego rozwiązania.
Odkleić? Wyglada na zakładaną na zatrzask jak oryginały w Nikonach.
Mi i mojemu koledze z d90 ocaliło wyświetlacze. W pracy w ogóle nie przeszkadza. Trochę trzeba się napracować, żeby odkleić. Na pewno jest szczelniejsza od oryginalnego rozwiązania.
Chodzi mi o nową wersję tej osłony która nie jest już przyklejana tylko zakładana na zatrzask.
dokladnie, tam jest zatrzask :)
jednak dalbym sobie siana, za 5 zl wiecej mozna miec oryginal :)
ps. a tak swoja droga to gdyby potrzebowal ktos nowa, orginalna oslonke Nikon BM-8 to niech sie odezwie.
No ale raczej ona jest lepsza od oryginału. Nie rysuje się, lepszy obraz.
Mojemu koledze ostra nóżka statywu uderzyła po skosie w rant osłony, gdyby nie była ona przyklejana albo by była oryginalna, to osłona by odskoczyła a statyw zarysował by wyświetlacz. Po drugie klej w starej wersji tej osłony bardzo dobrze uszczelnia, pod oryginalną osłonę dostawały się pyłki.
Oto moja po przeżyciach:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://spongo.pl/pokaz/oslona_ggs_po_przezyciach.jpg)
No ale dalej jest przerwa miedzy szklami gdzie moze wleciec jakis paproch i fajnie nam porysowac lcd.
@spongo -my tu o czym innym ;) hellloooo...
No ja bym nowej wersji nie kupował
W nowej wersji od wewnątrz jest przyklejona ramka z welury która ma za zadania uszczelniać. Na pewno nie jest to jakieś super uszczelnienie ale zawsze to lepsze niż nic.
Oto moja po przeżyciach:
Jakbym widział swój aparat. Świetna jest ta osłona.
Mam już osłonę GGS III generacji. Powiem krótko jest super. Po założeniu prawie niewidoczna na aparacie, jakość obrazu na wyświetlaczu bardzo dobra.
szymonvader
08-01-2011, 11:41
ciekawe czy też się tak źle czyści...
panoramix
10-01-2011, 10:24
A niby dlaczego źle? U mnie wystarczy przetrzeć zwykłą szmatką. Latem w "warunkach polowych" za wycieraczkę do tego szkiełka robi t-shirt, który aktualnie mam na sobie ;)
szymonvader
10-01-2011, 13:26
no właśnie w lato, pot zostawia smugi, których tak łatwo się nie da usunąć bo robią się mazy. Trzeba okrężnym ruchem usuwać:)
Man na obu aparatach osłony CGS obie sprawuja się znakomicie. Ta kolejna generacja to chyba bajer dla podniesienia ceny. Do D-90 kupiłem komplet na oba wyświetlacze za 27zł. Jak w reklamie proszku brak różnicy to po co przepłacać.
szymonvader
10-01-2011, 23:40
w sumie też nie mam co narzekać, jest naklejona, szczelna i nie porysowana. Po co zmieniać:) a do czyszczenia można przywyknąć.
ja mam "przyklejaną" "starą" wersje i uważam ze jest genialna. Co prawda z aparatem jak z jajkiem ale nie boje sie czy to przetrzec ekranu tzn osłony czy to jak gdzieś stukne lekko nie dostaje zawału. Jest super :) Tylko tak sie spieszyłem z jej przylepieniem ze zapomnialem przeczyscic ekranu i mam pod spodem odcisk palca :D No ale to nic :)
Polecam te osłony zdecydowanie. Moim zdaniem jest pewniejsza i przede wszystkim bardziej wygodna/estetyczna/wogole nie zniekształaca a nie to co oryginalna osłona przyczepiana do d80 która zła nie jest ale przeszkadza czasem