Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wśród cieni, świateł i barw...
Witam!
Chłodny późnojesienny poranek, gdzieś na Morawach...
Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Dziękuję :)
Oszsz TY, Fremenie jeden, super światełko wyszło, czemu za pierwszym razem tak nie było
Paablitos
29-12-2010, 23:41
Oszsz TY, Fremenie jeden, super światełko wyszło, czemu za pierwszym razem tak nie było
A ja pomyslalem 'ozesz TY' po otworzeniu zdjecia.
Fantastyczna fota.. gratulacje.
[Mariusz]
29-12-2010, 23:51
Rewelacyjny widoczek! Pięknie zagrało światełko :)
Ależ przepiękne kolory, gratuluję pleneru :)
damciop03
30-12-2010, 00:00
Gratuluję bardzo udanego i przyciągającego zdjęcia, super :)
borregaard
30-12-2010, 01:17
Ładnie.:)
no właśnie - bardzo ładna fota :)
Piękna feria barw, świateł i cieni :).
I jak ładnie wymiziane :).
(...)I jak ładnie wymiziane :smile:.
Duża w Tym Twoja zasługa ;) Ale najważniejsze, żeśmy się dobrze bawili :)
(...) super światełko wyszło, czemu za pierwszym razem tak nie było
No i tego Darku życzę właśnie w Nowym Roku Tobie, a także całej naszej nikoniarskiej, krajobrazowej Braci :) - żeby światło nas nieustannie rozpieszczało, a uśmiech i pasja z każdym nowym dniem były jeszcze pełniejsze! :)
Dziękuje za te już pozostawione, a także ewentualne przyszłe komentarze, raz jeszcze życzę samych wspaniałości w nowym 2011 roku i... Uciekam w góry :) Do zobaczenia w przyszłym roku ;)
Dzięki bardzo i wzajemnie
Dopracowałeś ten kadr :-) świetny rezultat końcowy :-) Najlepszego :-)
Wyjal mi to z ust! Dobre!
Nikonozaur
30-12-2010, 11:51
Wczoraj zerknąłem i podobało mi się, teraz patrzę i podoba mi się jeszcze bardziej. ;)
Doskonałe. Nie ma nic do dodania ;)
Rewelacja.
Jako laik spytam, czy dużo to trzeba było obróbki aby tak wyszło, czy po prostu tak tam jest?
jurek1906
30-12-2010, 18:03
Ładne plany,ładne światło,ładne zdjęcie :).
jacekz40
30-12-2010, 22:58
Ładne plany,ładne światło,ładne zdjęcie :).
tylko przytakiwać, bardzo fajny kadr :)
Widok bardzo ładny, ale "mdły", myślę, że trzeba wytłumaczenia dlaczego.
Widok bardzo ładny, ale "mdły", myślę, że trzeba wytłumaczenia dlaczego.
A ja bym bardzo chętnie przeczytał co oznacza sformułowanie "mdły" w Twojej wypowiedzi, bo całkowicie się z nim nie zgadzam, ale może się mylę...?
Waldo 2008
31-12-2010, 10:56
Całość KLASA!
Ładne kolory ..podoba się
Trudno sie tematu doszukac (malo zdecydowania), ale i tak przyjemnie popatrzec ;)
A ja bym bardzo chętnie przeczytał co oznacza sformułowanie "mdły" w Twojej wypowiedzi, bo całkowicie się z nim nie zgadzam, ale może się mylę...?
Już odpowiadam, chodź już pisząc moją wypowiedź wcześniej wiedziałam, że będzie mi trudno to sprecyzować:
1. nie chodzi o kolor - jest ładnie przedstawiony,
2. w wielu fragmentach tego zdjęcia są nawet przeostrzenia,
ale zdjęcie w całości jest "mdłe", bo na całym zdjęciu jest "mydło" mimo dobrego koloru i przeostrzonych elementów.
Mam nadzieję, że ta odpowiedź jest wystarczająca.
Pozdrawiam
Basia
P.S.
Przy okazji wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę Tobie, autorowi wątku, wszystkim forumowiczom i administratorom tego forum! :-D
Witam :) Na wstępie dziękuje za odwiedziny i życzenia ;)
Rewelacja.
Jako laik spytam, czy dużo to trzeba było obróbki aby tak wyszło, czy po prostu tak tam jest?
Powiem tak, aby "tak wyszło" przede wszystkim trzeba trafić w odpowiednie światło, a następnie powalczyć trochę z ustawieniami balansu bieli, by to co widać na wyświetlaczu było jak najbliższe rzeczywistości (przynajmniej ja tak robię;)). Natomiast potem przychodzi moment otwarcia NEFa i zabawa... mająca - w sumie - na celu zbliżenie się do zapamiętanej rzeczywistości, ale niejednokrotnie skutkująca nieprzesadnym (a czasem i przesadzonym) podrasowaniem/uatrakcyjnieniem widoku. Innymi słowy, efekt każdej obróbki jest - w mniejszym lub większym stopniu - pewną wizją :) W tym konkretnym przypadku jakiejś szczególnie forsownej obróbki nie było ;)
(...)
1. nie chodzi o kolor - jest ładnie przedstawiony,
2. w wielu fragmentach tego zdjęcia są nawet przeostrzenia,
ale zdjęcie w całości jest "mdłe", bo na całym zdjęciu jest "mydło" mimo dobrego koloru i przeostrzonych elementów.(...)
Jak już napisałem wyżej - to jest pewien pomysł/wizja na obróbkę tego zdjęcia - ono rzeczywiście jest w wielu miejscach "zmiękczone", ponieważ - w moim odczuciu - wyraziste szczegóły na świeżo zaoranych polach (kamienie, słoma, masa zaschniętych pozostałości po zbiorach kukurydzy) nie prezentują się na tego typu fotografii atrakcyjnie. Tutaj bardziej chodzi o mozaikę kształtów i barw (pól) składających się na ogół, aniżeli o szczegół. Oczywiście, rzecz nie ma nic wspólnego z prostym rozmywaniem czegokolwiek, skutkującym utratą ostrości - jest jej tam dokładnie tyle, ile chciałem, żeby było;)
Rozumiem przy tym, że to się wcale podobać nie musi ;), sam wciąż eksperymentuję z obróbką tych morawskich kadrów i każda krytyczna uwaga jest dla mnie bardzo cenna.
Kolory miodne, bardzo sie podoba i nie ma sie do czego przyczepic.