PDA

Zobacz pełną wersję : Zimowe rękawiczki...

TMB
29-12-2010, 22:04
Witajcie!
Jako, że temat narciarski i odzieżowy kwitnie, więc i ja zadam swe skromne zapytanie.
Znacie jakieś DOBRE, CIEPŁE, ODDYCHAJĄCE oraz SZYBKO SCHNĄCE rękawiczki narciarskie?
Mogą być to zarówno takie normalne, (pięciopalczaste); ale i w grę wchodzą trójpalczaste (kciuk, wskazujący, i reszta; dwu palczaste odpadają...).

Cena mhhh, trudno rzec, nie orientuje się zbytnio w cenach rękawic.

Z góry dziękuje i wszystkim udzielającym się w tym wątku (czyli tym dobrym ludziom co mi podpowiedzą :D ) życze rychłego szusowania po górach :)

ku6i
29-12-2010, 22:43
Podepnę się pod temat, też szukam rękawic, ale takich z odpinanym palcem wskazującym (inne też mogą być, ale wskazujący koniecznie) w czarnym kolorze. Znalazłem na allegro coś takiego: http://allegro.pl/rekawice-jaxon-gruby-neopren-xl-sprawdzone-u-ss-i1381962270.html tyle, że producent szyje tylko zielone. Swoją drogą, używa ktoś rękawic z neoprenem? Jak to się sprawdza w praktyce (tzn. przy temperaturach ok. -15 st. C)?

TMB
29-12-2010, 22:47
Coś gdzie czytałem, ze neopren daje 4D....Ja szukam rekawic takich, co cały dzionek wytrzymają jazdy na nartach i po wyjęciu łap z nich nie będę miał ani odmarzniętych, ani zmarszczonych przez wilgoć (gdzie pęd powietrza dochodzi do 70km/h i jest -30 (tyle jest na szczycie kaprum)) :!: :)

Jastrząb
29-12-2010, 23:11
TMB, to chyba tylko puchowe łapawice, albo podgrzewane kijki. :)
Polecam w miarę luźne rękawice gore z wyjmowaną wkładka polarową, ale cały dzień to tylko jak pisałem wyżej.

TMB
29-12-2010, 23:18
Tylko czy wtedy nie będę miał "spoconej ręki"? Właśnie tego się obawiam....cały dzień w sensie 7-8h;)

ku6i
29-12-2010, 23:31
Coś gdzie czytałem, ze neopren daje 4D

Daje w 4D, czy daje 1D, bo to znacząca różnica? ;) Swoją drogą, to czy nie próbowałeś zainwestować w zestaw: cieńsze rękawiczki + http://allegro.pl/ogrzewacz-do-rak-hand-warmers-na-mrozy-i1349425964.html ?

TMB
29-12-2010, 23:35
8złx8dni= 64zł na jeden wypad na narty w wysokie góry, a co jak jade do lasu? albo jade na mniejsze górki (np. Gołdap)? To bedzie za uciążliwe, wole mieć coś porządnego:) Miałem i puchowe i miałem spocone łapy, mam i grube atomici, ale troche juz zimno mi w nich jest; mam i fajne długie rosiggnole; ale juz sie chyba zużyły (dwa sezony+normalne uzytkowanie)
czy 4 czy 1d mhhh, ot zagwostka, bo ja mam jedną D, ale za to dwa pół D :lol:

Marek
29-12-2010, 23:46
Ja mam dokładnie takie (http://www.sklepturysty.com.pl/index.php/galanteria/rkawiczki.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2422&category_id=29). Zdają egzamin na mrozie i w wietrzną pogodę. Na narty używam zwykłych tanich rękawiczek narciarskich i zmieniam w zasadzie co sezon.

TMB
29-12-2010, 23:49
No niestety ja też zamieniałem co sezon i w kazdym sezonie lekko przymarzałem; dlatego chce kupic COŚ porządnego;)

Miałem podobne, ale nie TNR, lecz jakieś firmy typu Atomic czy jakos tak, ale zgubiłem jedną rekawicze nim sie zima jeszcze zaczeła :mrgreen:

Marek
29-12-2010, 23:53
Tanie nie oznacza najgorsze - jeszcze mi się nie zdarzyło żeby było mi zimno w ręce, natomiast łatwość z jaką uszkadzam rękawiczki jest imponująca. Zwłaszcza o klamry buta. Dlatego nie bardzo mi się opłaca kupować coś droższego.

TMB
29-12-2010, 23:56
To dziwny masz problem. Mi się to nigdy nie zdarzyło. Tak samo nigdy (na całe szczesnie) nie przeciąłem kurtki,spodni,rekawic na krawedziach nart.

M_B
30-12-2010, 00:00
Swoją drogą, używa ktoś rękawic z neoprenem? Jak to się sprawdza w praktyce (tzn. przy temperaturach ok. -15 st. C)?

Ja mam rękawiczki z neoprenem VAUDE. Kosztowały 159zł i jest to najgorzej wydane 159zł w moim życiu. Wygląd super, ale zimno w tym okropnie. Nadają się tylko do jazdy samochodem, bo super trzyma się w nich kierownicę. Od wewnątrz dłoni mają taki inny materiał.

Michał Jędrak
30-12-2010, 00:34
A ja, jak zawsze po taniości. Do quada kupiłem sobie jakieś narciarskie z Lidla za chyba 20zł, czy jakoś tak. Testowane do 80km/h i nie przewiewają. Ręce ciepłe nawet pomimo tego, że quad nie rozgrzewa tak ciała jak balansowanie na nartach.

krzysztof jot
30-12-2010, 00:50
.... Swoją drogą, używa ktoś rękawic z neoprenem? Jak to się sprawdza w praktyce (tzn. przy temperaturach ok. -15 st. C)?

Ja mam rękawiczki z neoprenem VAUDE. Kosztowały 159zł i jest to najgorzej wydane 159zł w moim życiu. Wygląd super, ale zimno w tym okropnie. Nadają się tylko do jazdy samochodem, bo super trzyma się w nich kierownicę. Od wewnątrz dłoni mają taki inny materiał.

no oczywiście - neopren jest doskonały np nawet na kurtke rowerowa na mróz - ale pod warunkiem, ze organizm wytworzy temperature i warstwa pary(potu) bedzie grzała ciało - skutecznie bo nie przewiewa i nie oddycha - do chwili az staniesz i zaczniesz sie wychładzać. Dobre jak wpadasz prosto do ciepłego garażu - w innym razie można nawet zamarznąć. Jakiś idiota wymyślił rękawice na mróz z neoprenu - tam zupełnie nie ma co grzać...

mrozikulus
30-12-2010, 00:58
Od kilku lat morduje jedna pare rekawic i sa to rekawice marki LEVEL z goretexem . Nie wazne czy jest +3 czy -25 ,zawsze w rece mi ciepło i sucho , nie pamietam co znaczy zimno w łapy . Do tego maja wstawki z cevlaru i wyjmowane usztywnienia nadgarstka . Polecam

ku6i
30-12-2010, 03:55
no oczywiście - neopren jest doskonały np nawet na kurtke rowerowa na mróz - ale pod warunkiem, ze organizm wytworzy temperature i warstwa pary(potu) bedzie grzała ciało - skutecznie bo nie przewiewa i nie oddycha - do chwili az staniesz i zaczniesz sie wychładzać. Dobre jak wpadasz prosto do ciepłego garażu - w innym razie można nawet zamarznąć. Jakiś idiota wymyślił rękawice na mróz z neoprenu - tam zupełnie nie ma co grzać...

No to kicha, to mają być rękawice do 10-12 godzinnego zimowego spacerku w śniegu. Tamte wszystkie ciepłe nie mają "odpinanego" palca, przez co musiałbym ściągać całą rękawicę. Jak się nie obrócisz, i tak d... z tyłu :|

TMB
30-12-2010, 09:15
mrozikulusie - a mógłbyś podać nazwe swojego modelu? Jak tak patrze na rekawice tej firmy to widzę, iż mają krótki mankiet :/

mrozikulus
30-12-2010, 09:28
LEVEL SUPER PIPE
widze ,ze obecnie w sprzedazy sa super pipe pro ,a moje nie maja tych "cwiekow" na palcach i ,az tyle nie kosztowały

!AGresT
30-12-2010, 09:33
No to kicha, to mają być rękawice do 10-12 godzinnego zimowego spacerku w śniegu. Tamte wszystkie ciepłe nie mają "odpinanego" palca, przez co musiałbym ściągać całą rękawicę. Jak się nie obrócisz, i tak d... z tyłu :|

Widziałem rękawiczki co najmniej dwóch firm (jedna to chyba Jack Wolfskin) gdzie palce są odkryte do połowy, lub wszystkie schowane razem.
O takie: http://www.e-horyzont.pl/rekawice-windstopper-alpine-glove_35805t.html

credka
30-12-2010, 10:02
Jeśli ktoś szuka tanio, to w Auchan na Woli kupiliśmy mojemu lubemu rękawice za 25 zł, są zaskakująco świetne, tzn. oglądaliśmy też takie za 125zł i było to praktycznie to samo. Więc może nie warto przepłacać.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_5229sm.jpg)

Ja szukam od miesiąca czegoś dla siebie, zaczęłam od wymogu palców odkrywanych, a chyba kończy się na porządnych ciepłych w pełni krytych palcach. Jak to baba - zdecydować się nie mogę ;)

Zuzus
30-12-2010, 10:27
Polecam rekawiczki LEVELA http://www.levelgloves.pl/.
Do wyboru do koloru, krotkie, dluzsze, z gore, bez gore, usztywniane, wzmocniane, podszyte skora, wzmocnione kewlarem, z technologia primaloft, co kto lubi :)
MZ lepiej wydac raz, i kupic cos pozadnego.

credka
30-12-2010, 10:48
Szkoda, że zdjęć nie widać, tylko same errory ;)

wilk325
30-12-2010, 11:00
sam mam problem z marznącymi palcami więc znam ten ból.
Na narty to szukaj rękawic sprawdzonych firm i niestety drogich; ja używam Spidera lub Leki; są też rękawice ze spiralą grzewczą na palce na akumulator taki jak mają wkładki do butów narciarskich.

Zuzus
30-12-2010, 11:23
Faktycznie jest cos nie tak z tamta stronka. Tutaj to samo: http://www.levelgloves.com/products.php

TMB
30-12-2010, 13:38
sam mam problem z marznącymi palcami więc znam ten ból.
Na narty to szukaj rękawic sprawdzonych firm i niestety drogich; ja używam Spidera lub Leki; są też rękawice ze spiralą grzewczą na palce na akumulator taki jak mają wkładki do butów narciarskich.

Moj znajomym ma w butach wbudowane ogrzewacze i część narciarzy widząc to pierwszy raz ma mieszane uczucia :lol:

Wracajac do rekawic - wiadomo, ze lepiej kupic raz a dobrze, jednak....wydać 500zł na rękawice to niezbyt mi sie to uśmiecha;)

Pinki
30-12-2010, 17:35
Ja mam rękawice Rossignola z goretexem kupione chyba w GoSport ładnych parę
lat temu. Na dodatek mały rozmiar męskich więc odrobinę za duże i nigdy nie zmarzłam
ani nie miałam mokrych rąk. Córce też kupiłam, po prostu narciarskie rękawice z goretexem
i skończyły się problemy zmarzniętych rąk.
Polecam goretex a nie jakieś inne wynalazki, a wcale nie są takie drogie - moje parę lat temu kosztowały 120 zł