Zobacz pełną wersję : Zimowe rękawiczki...
Witajcie!
Jako, że temat narciarski i odzieżowy kwitnie, więc i ja zadam swe skromne zapytanie.
Znacie jakieś DOBRE, CIEPŁE, ODDYCHAJĄCE oraz SZYBKO SCHNĄCE rękawiczki narciarskie?
Mogą być to zarówno takie normalne, (pięciopalczaste); ale i w grę wchodzą trójpalczaste (kciuk, wskazujący, i reszta; dwu palczaste odpadają...).
Cena mhhh, trudno rzec, nie orientuje się zbytnio w cenach rękawic.
Z góry dziękuje i wszystkim udzielającym się w tym wątku (czyli tym dobrym ludziom co mi podpowiedzą :D ) życze rychłego szusowania po górach :)
Podepnę się pod temat, też szukam rękawic, ale takich z odpinanym palcem wskazującym (inne też mogą być, ale wskazujący koniecznie) w czarnym kolorze. Znalazłem na allegro coś takiego: http://allegro.pl/rekawice-jaxon-gruby-neopren-xl-sprawdzone-u-ss-i1381962270.html tyle, że producent szyje tylko zielone. Swoją drogą, używa ktoś rękawic z neoprenem? Jak to się sprawdza w praktyce (tzn. przy temperaturach ok. -15 st. C)?
Coś gdzie czytałem, ze neopren daje 4D....Ja szukam rekawic takich, co cały dzionek wytrzymają jazdy na nartach i po wyjęciu łap z nich nie będę miał ani odmarzniętych, ani zmarszczonych przez wilgoć (gdzie pęd powietrza dochodzi do 70km/h i jest -30 (tyle jest na szczycie kaprum)) :!: :)
Jastrząb
29-12-2010, 23:11
TMB, to chyba tylko puchowe łapawice, albo podgrzewane kijki. :)
Polecam w miarę luźne rękawice gore z wyjmowaną wkładka polarową, ale cały dzień to tylko jak pisałem wyżej.
Tylko czy wtedy nie będę miał "spoconej ręki"? Właśnie tego się obawiam....cały dzień w sensie 7-8h;)
Coś gdzie czytałem, ze neopren daje 4D
Daje w 4D, czy daje 1D, bo to znacząca różnica? ;) Swoją drogą, to czy nie próbowałeś zainwestować w zestaw: cieńsze rękawiczki + http://allegro.pl/ogrzewacz-do-rak-hand-warmers-na-mrozy-i1349425964.html ?
8złx8dni= 64zł na jeden wypad na narty w wysokie góry, a co jak jade do lasu? albo jade na mniejsze górki (np. Gołdap)? To bedzie za uciążliwe, wole mieć coś porządnego:) Miałem i puchowe i miałem spocone łapy, mam i grube atomici, ale troche juz zimno mi w nich jest; mam i fajne długie rosiggnole; ale juz sie chyba zużyły (dwa sezony+normalne uzytkowanie)
czy 4 czy 1d mhhh, ot zagwostka, bo ja mam jedną D, ale za to dwa pół D :lol:
Ja mam dokładnie takie (http://www.sklepturysty.com.pl/index.php/galanteria/rkawiczki.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2422&category_id=29). Zdają egzamin na mrozie i w wietrzną pogodę. Na narty używam zwykłych tanich rękawiczek narciarskich i zmieniam w zasadzie co sezon.
No niestety ja też zamieniałem co sezon i w kazdym sezonie lekko przymarzałem; dlatego chce kupic COŚ porządnego;)
Miałem podobne, ale nie TNR, lecz jakieś firmy typu Atomic czy jakos tak, ale zgubiłem jedną rekawicze nim sie zima jeszcze zaczeła :mrgreen:
Tanie nie oznacza najgorsze - jeszcze mi się nie zdarzyło żeby było mi zimno w ręce, natomiast łatwość z jaką uszkadzam rękawiczki jest imponująca. Zwłaszcza o klamry buta. Dlatego nie bardzo mi się opłaca kupować coś droższego.
To dziwny masz problem. Mi się to nigdy nie zdarzyło. Tak samo nigdy (na całe szczesnie) nie przeciąłem kurtki,spodni,rekawic na krawedziach nart.
Swoją drogą, używa ktoś rękawic z neoprenem? Jak to się sprawdza w praktyce (tzn. przy temperaturach ok. -15 st. C)?
Ja mam rękawiczki z neoprenem VAUDE. Kosztowały 159zł i jest to najgorzej wydane 159zł w moim życiu. Wygląd super, ale zimno w tym okropnie. Nadają się tylko do jazdy samochodem, bo super trzyma się w nich kierownicę. Od wewnątrz dłoni mają taki inny materiał.
Michał Jędrak
30-12-2010, 00:34
A ja, jak zawsze po taniości. Do quada kupiłem sobie jakieś narciarskie z Lidla za chyba 20zł, czy jakoś tak. Testowane do 80km/h i nie przewiewają. Ręce ciepłe nawet pomimo tego, że quad nie rozgrzewa tak ciała jak balansowanie na nartach.
krzysztof jot
30-12-2010, 00:50
.... Swoją drogą, używa ktoś rękawic z neoprenem? Jak to się sprawdza w praktyce (tzn. przy temperaturach ok. -15 st. C)?
Ja mam rękawiczki z neoprenem VAUDE. Kosztowały 159zł i jest to najgorzej wydane 159zł w moim życiu. Wygląd super, ale zimno w tym okropnie. Nadają się tylko do jazdy samochodem, bo super trzyma się w nich kierownicę. Od wewnątrz dłoni mają taki inny materiał.
no oczywiście - neopren jest doskonały np nawet na kurtke rowerowa na mróz - ale pod warunkiem, ze organizm wytworzy temperature i warstwa pary(potu) bedzie grzała ciało - skutecznie bo nie przewiewa i nie oddycha - do chwili az staniesz i zaczniesz sie wychładzać. Dobre jak wpadasz prosto do ciepłego garażu - w innym razie można nawet zamarznąć. Jakiś idiota wymyślił rękawice na mróz z neoprenu - tam zupełnie nie ma co grzać...
mrozikulus
30-12-2010, 00:58
Od kilku lat morduje jedna pare rekawic i sa to rekawice marki LEVEL z goretexem . Nie wazne czy jest +3 czy -25 ,zawsze w rece mi ciepło i sucho , nie pamietam co znaczy zimno w łapy . Do tego maja wstawki z cevlaru i wyjmowane usztywnienia nadgarstka . Polecam
no oczywiście - neopren jest doskonały np nawet na kurtke rowerowa na mróz - ale pod warunkiem, ze organizm wytworzy temperature i warstwa pary(potu) bedzie grzała ciało - skutecznie bo nie przewiewa i nie oddycha - do chwili az staniesz i zaczniesz sie wychładzać. Dobre jak wpadasz prosto do ciepłego garażu - w innym razie można nawet zamarznąć. Jakiś idiota wymyślił rękawice na mróz z neoprenu - tam zupełnie nie ma co grzać...
No to kicha, to mają być rękawice do 10-12 godzinnego zimowego spacerku w śniegu. Tamte wszystkie ciepłe nie mają "odpinanego" palca, przez co musiałbym ściągać całą rękawicę. Jak się nie obrócisz, i tak d... z tyłu :|
mrozikulusie - a mógłbyś podać nazwe swojego modelu? Jak tak patrze na rekawice tej firmy to widzę, iż mają krótki mankiet :/
mrozikulus
30-12-2010, 09:28
LEVEL SUPER PIPE
widze ,ze obecnie w sprzedazy sa super pipe pro ,a moje nie maja tych "cwiekow" na palcach i ,az tyle nie kosztowały
No to kicha, to mają być rękawice do 10-12 godzinnego zimowego spacerku w śniegu. Tamte wszystkie ciepłe nie mają "odpinanego" palca, przez co musiałbym ściągać całą rękawicę. Jak się nie obrócisz, i tak d... z tyłu :|
Widziałem rękawiczki co najmniej dwóch firm (jedna to chyba Jack Wolfskin) gdzie palce są odkryte do połowy, lub wszystkie schowane razem.
O takie: http://www.e-horyzont.pl/rekawice-windstopper-alpine-glove_35805t.html
Jeśli ktoś szuka tanio, to w Auchan na Woli kupiliśmy mojemu lubemu rękawice za 25 zł, są zaskakująco świetne, tzn. oglądaliśmy też takie za 125zł i było to praktycznie to samo. Więc może nie warto przepłacać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_5229sm.jpg)
Ja szukam od miesiąca czegoś dla siebie, zaczęłam od wymogu palców odkrywanych, a chyba kończy się na porządnych ciepłych w pełni krytych palcach. Jak to baba - zdecydować się nie mogę ;)
Polecam rekawiczki LEVELA http://www.levelgloves.pl/.
Do wyboru do koloru, krotkie, dluzsze, z gore, bez gore, usztywniane, wzmocniane, podszyte skora, wzmocnione kewlarem, z technologia primaloft, co kto lubi :)
MZ lepiej wydac raz, i kupic cos pozadnego.
Szkoda, że zdjęć nie widać, tylko same errory ;)
sam mam problem z marznącymi palcami więc znam ten ból.
Na narty to szukaj rękawic sprawdzonych firm i niestety drogich; ja używam Spidera lub Leki; są też rękawice ze spiralą grzewczą na palce na akumulator taki jak mają wkładki do butów narciarskich.
Faktycznie jest cos nie tak z tamta stronka. Tutaj to samo: http://www.levelgloves.com/products.php
sam mam problem z marznącymi palcami więc znam ten ból.
Na narty to szukaj rękawic sprawdzonych firm i niestety drogich; ja używam Spidera lub Leki; są też rękawice ze spiralą grzewczą na palce na akumulator taki jak mają wkładki do butów narciarskich.
Moj znajomym ma w butach wbudowane ogrzewacze i część narciarzy widząc to pierwszy raz ma mieszane uczucia :lol:
Wracajac do rekawic - wiadomo, ze lepiej kupic raz a dobrze, jednak....wydać 500zł na rękawice to niezbyt mi sie to uśmiecha;)
Ja mam rękawice Rossignola z goretexem kupione chyba w GoSport ładnych parę
lat temu. Na dodatek mały rozmiar męskich więc odrobinę za duże i nigdy nie zmarzłam
ani nie miałam mokrych rąk. Córce też kupiłam, po prostu narciarskie rękawice z goretexem
i skończyły się problemy zmarzniętych rąk.
Polecam goretex a nie jakieś inne wynalazki, a wcale nie są takie drogie - moje parę lat temu kosztowały 120 zł