PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr polaryzacyjny do D90 18-105VR (67mm)

mati199537
29-12-2010, 13:50
Witam!
Przymierzam się do kupna filtru polaryzacyjnego do D90 z obiektywem 18-105VR. Jaki polecacie do max. 200zł?
Szukałem trochę i czytałem na temat różnych firm i takie znalazłem:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=1545
i
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=833

Z góry dziękuje za pomoc.

Art Erie
29-12-2010, 13:52
Marumi z pierwszego linka i będziesz zadowolony ( również przy czyszczeniu filtra).

mati199537
29-12-2010, 13:53
Będzie to mój pierwszy filtr. Więc jak często się czyści mniej więcej takie filtry?

Art Erie
29-12-2010, 13:59
Czyści się w miare potrzeby, a to zależy od warunków w jakich fotografujesz. Nie to jest jednak problemem ;)
Filtry Hoya słyną z tego że przy czyszczeniu strasznie się wszystko rozmazuje... Na Marumi, B+W, Heliopan zazwyczaj wystarcza chuch i chusteczka ;)

EDIT

Optycznie Marumi jest bardzo OK.

mati199537
29-12-2010, 14:00
Czyli do wyżej wymienionej ceny ten Marumi będzie najlepszym rozwiązaniem?

Art Erie
29-12-2010, 14:07
Moim zdaniem pomiędzy Marumi i B+W jest różnica w sposobie polaryzacji ( nie lepiej, czy gorzej, poprostu trochę inaczej), polara Helopana nie mam więc nie powiem.
Jak pisałem wyżej będziesz zadowolony, to bardzo dobry filtr, w bardzo dobrej cenie.

akustyk
29-12-2010, 14:40
z tej dwojki wole Marumi, bo ma grubsza oprawke, ktora znacznie wygodniej sie kreci.
golymi palcami w normalnych warunkach, bo w rekawiczkach badz z przemarznietymi
paluchami, to Hoya jest totalna kaplica...

cervandes
31-12-2010, 12:43
miałem hoję (powinna się nazywać huja ;) ) na właśnie 18-105 i 18-135, po przesiadce na 17-55 musiałem kupić nowy 77mm, kupiłem SDHG Marumi i jakbym się przesiadł z Opla do Audi. Jakość wykonania powala, czyszczenie niebo a ziemia. Ja wybrałem jednak super DHG bo jest tylko nieco droższy ale i nieco twardszy.

draco1234
31-12-2010, 13:08
Polecam też SUNPAK DHG, w sumie to samo (ta sama fabryka i powłoki), co MARUMI DHG SUPER, a sporo taniej.
Filtr oczywiście w wersji slim, co ma wielkie znaczenie przy szerokich kątach, nie wlezie w kadr...

Eskimoss
24-01-2011, 00:09
Miał być nowy temat, ale znalazłem ten, to się podepnę.

Po pierwsze witam się, bom nowy :) i jak to nowy, zaczynam od pytań.

Kupić to: http://utnij.net/9pm , czy Marumi DHG Slim? Cena, jak widać, taka sama.

Tak, wiem, że ten B+W nie ma powłok MRC :)

Zgodnie z tematem, ma to pracować z 18-105. Koniecznie powinien być slim, czy zwykły też da radę?

eskimos
24-01-2011, 00:29

Kupić to: http://utnij.net/9pm , czy Marumi DHG Slim? Cena, jak widać, taka sama.

Zgodnie z tematem, ma to pracować z 18-105. Koniecznie powinien być slim, czy zwykły też da radę?

Siema :mrgreen:

akustyk
24-01-2011, 00:30
Polecam też SUNPAK DHG, w sumie to samo (ta sama fabryka i powłoki), co MARUMI DHG SUPER, a sporo taniej.
ale to samo, czy w sumie?

bo jesli to na pewno jest organoleptycznie to samo, to by calkiem sporo kosztow oszczedzalo, wiec bede wdzieczny za potwierdzenie, ze to z osobistego porownania jest to samo.

cervandes
25-01-2011, 10:25

Elo!

Nie musi być slim, nie będzie winietki. Jedynie gdybyś nakręcał polara na uv to będzie za dużo...

Rudolf65
02-07-2013, 21:07
Szlag mnie trafia jak czytam co niektórzy piszą o filtrach HOYA. Mam właśnie taki filtr i nie ma żadnych, żadnych!!!! problemów z czyszczeniem. Wystarczy tylko odpowiednia ściereczka np. do szkieł okularów, czy chusteczki do szkieł (W-5 z Lidla) i po problemie. Jeśli się "chucha", czy trze chusteczką do nosa to się robi mydło- owszem. Po to są w/wymienione ściereczki specjalnie do tego przeznaczone. A dla "wypicowania" przecieram kawałkiem mikrofibry ze starego szlafroka i cacy!!!!.
Ludzie- litości, nie róbcie wody z mózgu pytającym.To są przecież jedne z lepszych filtrów.

buma2
05-07-2013, 18:46
Szlag mnie trafia jak czytam co niektórzy piszą o filtrach HOYA. Mam właśnie taki filtr i nie ma żadnych, żadnych!!!! problemów z czyszczeniem. Wystarczy tylko odpowiednia ściereczka np. do szkieł okularów, czy chusteczki do szkieł (W-5 z Lidla) i po problemie. Jeśli się "chucha", czy trze chusteczką do nosa to się robi mydło- owszem. Po to są w/wymienione ściereczki specjalnie do tego przeznaczone. A dla "wypicowania" przecieram kawałkiem mikrofibry ze starego szlafroka i cacy!!!!.
Ludzie- litości, nie róbcie wody z mózgu pytającym.To są przecież jedne z lepszych filtrów.

Popieram ta wypowiedz!

pszemson
05-07-2013, 20:14
Ja mam hoya pro1 i także polecam

robert4you
05-07-2013, 21:59
Potwierdzam, Hoya pro czyści się równie łatwo jak najlepsze serie BW, sprawdzone empirycznie.