Zobacz pełną wersję : Tuning komputera...
Ksiazkiewicz
29-12-2010, 01:05
Panowie, może jest na sali ktoś kto zerknąłby dobrym okiem na raport z everestu...
www.ksiazkiewicz.pl/temp/Raport.txt
chciałbym tą ospałą bestię przyśpieszyć... tylko czym i co i jakie? ;)
czy to w ogóle nie opłacalne i lepiej od razu iść i kupić coś nowego i dobrego z półki 4-5tys?
Nie oczekuje że z obecnej zrobię cudo, ale ciut przyśpieszę....
za pomoc dziękuje ;)
rychu_cmg
29-12-2010, 01:16
eee mi link nie dziala
http://www.ksiazkiewicz.pl/temp/Raport.txt
Mateusz z tego raportu nic nie wynika. Najlepiej wypisz jakie masz komponenty w komputerze albo zapodaj jakiś bardziej szczegółowy raport, bo w tym nawet nie masz podane jakie masz ramy i dysk
Dawno nie widzialem bardziej zakreconego sposobu na opisanie swojej konfiguracji, MASAKRA:p
A tak na powaznie to ja chyba rozpoczolbym od wymiany monitora, bo z tego raportu dowiedzialem sie tylko jaki masz monitor i definitywnie jest do zmiany.
Ksiazkiewicz
29-12-2010, 01:48
coś mi raporty pomyliło... przepraszam.
w tym samym linku już dobry...chyba:
http://www.ksiazkiewicz.pl/temp/Raport.txt
KEYZOR, nie zadałem pytania o monitor tylko komputer (jednostkę).
Wiesz co, fajnie gdybys opisal sprawe tak:
Procesor: DualCore Intel Pentium D 920
Plyta glowna: Gigabyte G31M-ES2L
Dyski: Maxtor 200Gb sata, Seagate 500Gb 7200.11 (tak mi sie wydaje, moze to byc 7200.12) i dodatkowo chyba masz pod USB WDka 1TB
RAM: 2Gb DDR2 chyba w jednej kosci....
Zasilacz: tego niestety everest nie powie
Grafika: zintegrowana
Zadam pytanie, jaka kwota dysponujesz od zaraz??
Dolozyl bym jeszcze ze 2GB RAMu, zastanowil sie nad pozadnym zasilaczem (jezeli skladales go na zamowienie w sklepie to na 99% masz tandetny zasilacz), mozesz tez dokupic grafike bo ta teraz wykozystuje twoja pamiec RAM.....
Podstawowe pytanie to do czego potrzebujesz tego kompa???
Wiesz co, fajnie gdybys opisal sprawe tak:
Dyski: Maxtor 200Gb sata, Seagate 500Gb 7200.11 (tak mi sie wydaje, moze to byc 7200.12Akurat 7200.12 ;)
Dolozyl bym jeszcze ze 2GB RAMu
A ja bym najpierw uruchomił programy których zwykle używam ... popracował trochę i sprawdził szczytowe użycie pamięci (czyli czy jest sens dokładać RAM).
Akurat 7200.12 ;)
A ja bym najpierw uruchomił programy których zwykle używam ... popracował trochę i sprawdził szczytowe użycie pamięci (czyli czy jest sens dokładać RAM).
Ja wiem, ze zawsze bedziesz w opozycji do mnie, jednak w obecnych czasach i przy tych cenach RAMu nie widze problemu zeby dolozyc.
Napisalem, ze moze to byc 7200.12, ale nie bylem pewien, wystaczylo wygooglowac numer dysku z raportu, nie zrobilem tego bo jeszcze mialem zaklejone oczy:D
Widzial bym tez Windowsa 7 64 bit na tym kompie bo nie jest on wcale taki slaby, procka mozna by lekko podkrecic....
Ja wiem, ze zawsze bedziesz w opozycji do mnie.Po prostu dodałem info że jednak 7200.12 ( z uśmieszkiem, nie złośliwym ) ... a co do ładowania pamięci ... może się po prostu okazać że to nic nie da i z tego powodu radziłbym najpierw skontrolować wymagania używanych aplikacji. "Opozycja" czy to PiS czy PO nie ma tu nic do rzeczy :)
Widzial bym tez Windowsa 7 64 bit na tym kompie bo nie jest on wcale taki slaby
Jest to jedna z ostatnich inwestycji jakie bym poczynił przy tym kompie - osobiście odradzam ... (co innego gdyby kupić nowy cały komputer z 4-8GB RAM - używanie XP na czymś takim nie byłoby najlepszym pomysłem)
Valdek_Tychy
29-12-2010, 12:46
Z tego co masz cudu nie zrobisz. Przy obecnych cenach pamięci warto byłoby dokupić jeszcze 2 Gb i jakąś osobną grafikę,nawet taką nie najwyższych lotów.Widać też z tego,że masz trochę mało miejsca na HDD
czy to w ogóle nie opłacalne i lepiej od razu iść i kupić coś nowego i dobrego z półki 4-5tys?
Pewnie byłoby lepiej, przy czym nie trzeba aż tyle,wystarczy ok.2k
rychu_cmg
29-12-2010, 12:53
Z tego co masz cudu nie zrobisz. Przy obecnych cenach pamięci warto byłoby dokupić jeszcze 2 Gb i jakąś osobną grafikę,nawet taką nie najwyższych lotów.Widać też z tego,że masz trochę mało miejsca na HDD
Z tym, że pamięci obecnie są tanie się nie zgodzę. Ceny DDR II są sporo wyższe od nowszych DDR III. Za 4 giga (Patriot 2x2GB 800 MHZ) zapłaciłem tydzień temu 320 zł
1 700 giga na dyskach to mało ?
milion siedemset tysiecy giga to duzo ale jakos nie chce mi sie wierzyc ze tyle masz :)
Ja dokupowąłem DDRII 800 MHz CL4 to kość 1 gigową znalazłem tylko w jednym sklepie i kosztowała mnie stówkę, ale za to NX odżył od razu
Nie jest tak tragicznie jak piszesz, komp jest do ulepszenia, demon nie bedzie, ale pochodzi jeszcze troche.
Dokladnie to samo koledze zaproponowalem, 2GB RAMu i grafe....
Co do HDD to chyba zle cos odczytales:D
Pewnie byłoby lepiej, przy czym nie trzeba aż tyle,wystarczy ok.2k
To prawda, przyzwoitego kompa zlozysz za tyle;)
Z tym, że pamięci obecnie są tanie się nie zgodzę. Ceny DDR II są sporo wyższe od nowszych DDR III. Za 4 giga (Patriot 2x2GB 800 MHZ) zapłaciłem tydzień temu 320 zł
Kolega ma 2GB Kingstona 800mhz mysle, ze nie bedzie problemu z dokupieniem drugiej takiej samej kosci;) a to sie wtedy zamknie w 150zl
na oko widze dosc zapchane partycje i na pewno posprzatalbym je i zdefragmentowal
(bezdyskusyjnie systemowa i na pewno takie partycje, na ktorych sa inne czesto uzywane
drobne pliki).
pytanie wlasciwe zanim zacznie sie dyskusja o upgrade'ach: co dokladnie przyspieszyc?
co dokladnie dziala wolniej niz oczekujesz i o ile wolniej.
pytanie wlasciwe zanim zacznie sie dyskusja o upgrade'ach: co dokladnie przyspieszyc?
co dokladnie dziala wolniej niz oczekujesz i o ile wolniej.
no i to jest dobre pytanie bo nie wiemy do konca o co chodzi....
no ja ogolnie jestem zdania, ze warto ustalic oczekiwania, zanim zacznie sie dupa ruszac.
bedzie mniej rozczarowan, jakby ktos nie doszedl :D
Valdek_Tychy
29-12-2010, 15:51
Co do HDD to chyba zle cos odczytales:D
Pomyliłem Mb z Gb
Ksiazkiewicz
29-12-2010, 16:07
już precyzuje... na kompach znam się mało.
Kompa obecnego kupowałem ponad 4 lata temu i nic prócz płyty i pamięci RAM nie wymieniałem.
Obecny system to XP, więc wykorzysta 3,25GB RAM-u o ile się nie mylę?
Natomiast przy włączonej mozilli, LR i Corelu zaczyna mu się brać na myślenie. Patrycja z system to dysk C, zapewne posprzątanie już by coś dało.
Tak jak koledzy wyżej wspomnieli to zasilacz i karta garfiki by się przydała, czy widząc obecną specyfikacje możecie mi coś konkretnego (model) polecić?
Kość 2GB RAMu, tego konkretnego modelu który już mam kosztuje ok. 120-150zł.
z opisu wnioskuje, ze gros problemu tkwi po stronie systemu operacyjnego. z mojego doswiadczenia XP to jest taki *owy
system, ktory udaje filozofa i przy dysku zawalonym drobnymi plikami uwielbia wpadac w zamyslenie i zmuszac uzytkownika
do blagan, zeby ruszyl dupsko. zmiana na Win7 jest troche bez sensu (choc konfiguracja powinna sobie poradzic), ale
przeinstalowanie systemu nie wydaje mi sie zla opcja. to jest od lat najlepsze rozwiazanie na przymulanie systemow MS ;)
jesli przeinstalowanie (ale kompletnie od zera, na sformatowana patrycie) nie wchodzi w gre, to na pewno solidne posprzatanie.
odinstalowanie zbednych aplikacji, przeczyszczenie smieci w katalogach Windowsa, defragmentacja, ...
druga rzecz: rowniez troche posprzatac inne patrycje.
w kwestii LR - tak naprawde, zeby ten program rozsadnie dzialal, to powinno sie:
A) plik katalogu i cache LR umiescic na innym fizycznie dysku twardym niz ten, na ktorym jest patrycja systemowa.
B) samo repozytorium zdjec trzymac na jeszcze innym fizycznie dysku.
w idealnym przypadku dysk do A) dobiera sie mniejszy objetosciowo, ale z gatunku tych, ktore maja szybkie czasy dostepu.
marzeniem jest SSD, ale to na pewno nie jest tania imprezka. warto tutaj miec dysk, ktory zostawia sporo luzu, tzn.
jesli katalog i cache LR maja zajmowac razem np 30GB, to dobrze miec nawet z 50GB. a jak nie, to przynajmniej
defragmentowac.
do B) dobiera sie dysk twardy odpowiednio duzej pojemnosci (ja licze tak na 2-3 lata w przod) o przede wszystkim duzej
predkosci odczytu liniowego. czasy dostepu sa mniej wazne.
przy takiej konfiguracji LR na pewno dziala plynnie, bo korzystanie z katalogi i mielenie RAW-ow nie morduja dysku
twardego notorycznymi skokami glowicy.
jesli tak nie jest urzadzone, to ja bym na pewno przemyslal dokupienie dysku twardego pod katem LR. na pewno
pomoze to w wydajnosci LR znacznie bardziej niz wymiana grafiki czy zasilacza. zreszta, Corela tez, chociaz z ta
firma to nigdy nie wiadomo. tam by najbardziej pomoglo zatrudnienie przez Kanadyjczykow normalnych programistow,
badz outsourcing do Indii, bo mozna tone super zelastwa do kompa wrzucic, a dupnie zoptymalizowany Corel
i tak bedzie dzialal jak krew z nosa...
Natomiast przy włączonej mozilli, LR i Corelu zaczyna mu się brać na myślenie.
ale nie no... wymieniles trzy aplikacje, z ktorych zadnej nie da sie zarzucic cnoty umiarkowania w obchodzeniu
sie z pamiecia. zdecydowanie Firefoksowi, a o kompletnym niezrozumieniu pojecia "optymalizacja" przez Corela
to juz pisalem. LR zoptymalizowany szczesliwie jest, ale on z definicji nie bedzie dzialal na malej ilosci pamieci.
z ktorej strony by nie patrzyl - 2GB RAM na taki combos... ja bym sie na prawde nie odwazyl ;)
po namysle, to nawet predzej bym wlasnie RAW-u wrzucal, niz dyskow.
akustyk dobrze prawi, ale masz juz trzy dyski twarde.....
Pisalem o zasilaczu, on nie przyspieszy pracy komputera, ale da tobie stabilna i spokojna prace no i bedziesz mial kolejny element na przyszlosc;)
Nie grasz wiec karte jakas tania, najlepiej z chlodzeniem pasywnym, tak od 120-200zl
Zasilacz cos markowego, OCZ, Chieftec, Zalman ok 450-500W w granicach 150-200zl
No i oczywiscie poswiecil bym sie i postawil od poczatku system bo po 4 latach to napewno tam juz masz balagan;)
A jezeli zdecydujesz sie na reinstalke systemu to pomysl o Windowsie 7 64bit.....
Ksiazkiewicz
29-12-2010, 19:15
jakieś konkretne modele karty graficznej do płyty głównej którą podałem (G31M-ES2L) jesteś w stanie polecić?
zasilacz to coś co było montowane przez VOBIS i ma 350W.
Tak, ale Vobis nie policzyl, ze dolozysz dysk, podepniesz grafike itp. Ale jak to skladane przez Vobis to chyba nie wlozyli jakiegos zloma, bedzie tam pewnie siedzial jakis forton. Docelowo bym zmienil zasilczacz dla pewnosci a tego do szafy na czarna godzine.
Cos takiego http://allegro.pl/nvidia-palit-geforce-9500gt-512mb-128bit-silent-i1380493140.html
Mozesz tez poszukac jakiegos Radeona, sa tansze, ale w twoim przypadku szukal bym z chlodzeniem pasywnym jak ten z linka, cisza jest najwazniejsza:D
Po co w ogóle kupować kartę? Albo się bierze Phenoma i płytę z integrą, albo czeka na nowe procki od Intela, które będą miały zintegrowane GPU, ponoć dające radę w Crysisie.
a tak z innej beczki zapytam: sa takie integry, zeby mialy dwa wyjscia monitorowe w ogole?
Ksiazkiewicz
29-12-2010, 21:35
chyba nie...
Pomyliłem Mb z Gb
To ja dokupilbym dyski. 1700Gb to malo, raptem 212,5GB ;)
Po co w ogóle kupować kartę?
Do CS5 i komfortu pracy. Karta Photoshopa nie przyspiesza, ale po wlaczeniu wspomagania przyjemniej sie pracuje.
Do CS5 i komfortu pracy. Karta Photoshopa nie przyspiesza, ale po wlaczeniu wspomagania przyjemniej sie pracuje.
Jakiego wspomagania?
Vobis chcial widac przwietrzyc magazyny... Pentium D do plyty z tym chipsetem? :) Zartownisie. Przede wszystkim, wymien procesor na cos z rodziny Core 2. Bedzie duzo szybciej, duzo ciszej i duzo chlodniej, nawet jezeli kupisz cos, ze slabszym zegarem :) Sugerowalbym cos powyzej 2,66 GHz i oczywiscie 45 nm, czyli E7xxx lub E8xxx. Na szczescie plyta, nawet w wersji rev. 1.x obsluzy wszystkie Core 2 :)
http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpulist/ga-g31m-es2l_1x.html
Dokup drugie 2 GB pamieci. System zobaczy 3,25 GB, ale masz dwa sloty, wiec nie masz pola manewru.
Sprawdz jakiej firmy jest zasilacz, jak porzadnej, to nie trzeba go ruszac, wystarczy.
Odpowiadajac komustam - tak, integry intela moga miec dwa wyjscia - drugie jest wtedy na sledziu podlaczonym albo do dedykowanego zlacza, albo do PCI-E.
Wspomaganie w PS - wszelkie operacje interfejsu typu resizing, zblizenia itd. itp. etc. ozna realizowac za pomoca karty graficznej. To dziala i jest faktycznie milym akcentem :) Tutaj jest lista obsługiwanych funkcji:
http://kb2.adobe.com/cps/405/kb405745.html
a tutaj pokazana różnica w działaniu niektórych:
http://www.nvidia.pl/object/adobe_photoshop_pl.html
a tak z innej beczki zapytam: sa takie integry, zeby mialy dwa wyjscia monitorowe w ogole?
Ja mam na plycie GF8300 z VGA, DVI i HDMI....o to chodzi?
Ja mam na plycie GF8300 z VGA, DVI i HDMI....o to chodzi?
ech... zle napisalem. chodzilo mi o dwa DVI ;)
tak, zeby mozna bylo podpiac dwa panele LSD. przez VGA to jest gwalt na oczach.
Dwa DVI to chiba nie, ale po co to? DVI i HDMI sa cyfrowe, sa przelotki do tego :)
Dwa DVI to chiba nie, ale po co to? DVI i HDMI sa cyfrowe, sa przelotki do tego :)
no albo tak.
az mi sie przypomnialo:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://statichg.demotywatory.pl/uploads/201008/1282756277_by_Encoruage.jpg)
az mi sie przypomnialo:
o kurde!:lol:
i teraz polecenie drukuj do usb "Sandisc":smile:
sokrates
30-12-2010, 20:34
1. kup niewielki, szybki 1 talerzowy dysk 320 GB z przeznaczeniem na system i podstawowe aplikacje - alternatywnie dysk SSD lub 2 dyski w szybki RAID
2. Dokup jak koledzy radzą 2GB RAM i wymień system na 64 bitowy Win 7
tu widzę wąskie gardła twojego systemu. Zmiana płyty, procka czy grafiki na "ciut" lepsze nic ci nie da :-)
W tym przypadku zmiana proca da duzo - D920 to dwie P4-ki sklejone ze soba. Ale to prawda, SSD na system to dobry pomysl.
sokrates
30-12-2010, 22:24
owszem da dużo pod warunkiem że będzie to mocne i5 lub i7.... w pozostałych przypadkach w testach a i owszem, system zabłyśnie, szkoda że nie da się tego zauważalnie odczuć podczas normalnej pracy. System będzie dalej wstawał wieczność, pliki będą się nadal wczytywać długo itp. itd. Zawsze powtarzam - najwolniejszym ogniwem współczesnych blaszaków jest dysk! AMEN! i co by nie robić, jak dysk będzie w tzw. czarnej d...e to cały system też tam będzie.