Zobacz pełną wersję : Tokiny.
Briesenen
28-12-2010, 21:22
Koledzy temat jest wałkowany prawo lewo, umiem używać google :) od razu mówię zanim posypia się na mnie gromy.
Mam D50 + kit 18-55 plus 55-200 VR i najczęściej używany 35-105 pompkę. Fotografuję głównie krajobrazy, przyrodę i trochę zwierzęta.
Chcę teraz zakupić coś co by posiadało dobre światło i poprawiło mi zakres 11mm i wyżej.
Mam okazję kupić tokinę 11-16 z Hameryki i do tego chcę dokupić tokinę 100/f2,8.
i pytanie czy to jest dobry zestaw i czy warto sprowadzać sprzęt ze USA. Chodzi mi o gwarancję, zakładam że nie będzie honorowana w Europie. Zalet cenowych nie kwestionuję, jednak zastanawiam się
A) czy to są dobre obiektywy z praktyki
B) czy mam kupować na polskim rynku
C) czy polecanie inne marki, sigma tamron, wiadomo że jest to loteria jakościowa.
Pozdrawiam
Ja kupiłem w USA 2 tygodnie temu Tokinę 12-24/4 i 100/2.8. Czasu za mało żeby powiedzieć coś na podstawie "praktyki". Mogę jedynie powiedzieć, że szkła przyszły w idealnym stanie, FF/BF na razie nie widać, w kieszeni zostało sporo pieniędzy porównując z polskimi cenami :-).
Briesenen
28-12-2010, 23:08
hej a na czym kupowałeś ? ja szukam na adoramie i będe wysyłał do uk bo lecę niedługo
Ja kupiłem w USA 2 tygodnie temu Tokinę 12-24/4 i 100/2.8. Czasu za mało żeby powiedzieć coś na podstawie "praktyki". Mogę jedynie powiedzieć, że szkła przyszły w idealnym stanie, FF/BF na razie nie widać, w kieszeni zostało sporo pieniędzy porównując z polskimi cenami :-).
Czy mógłbyś podać gdzie dokładnie kupowałeś, jak wygląda sprawa z cłem i Watem oraz kto doręczał Tobie przesyłkę (firma kurierska czy Poczta Polska) ?
spiritwood
28-12-2010, 23:21
Ja odnośnie Tokiny powiem Ci tyle: Na D200 Tokina 12-24 była moim ulubionym obiektywem. Nie wiem czemu w Polsce Sigma i Tamron są przeważnie uważane jako te 'lepsze' w stosunku do Tokiny. Weźmiesz w rękę - zakochasz się.
Na D200 Tokina 12-24 była moim ulubionym obiektywem.
Miałem tak samo
Marcin Borkowski
28-12-2010, 23:29
dobre i solidne szkła :)
Briesenen
28-12-2010, 23:29
ha burzycie mi koncepcje bo myslalem ze pojde w T11-16F2,8 :) a jak ma się do tego 16-28f2,8, ktoś testował to szkło ?
A) czy to są dobre obiektywy z praktyki
osobiscie mialem tylko 12-24 i mi sie ten obiektyw podobal.
w porownaniu z podobnymi szklami innych producentow - bardzo ladne kolory (blizej canonowskiego L, a na pewno daleko od sigmowej musztardy czy tamronowskiej suchoty), dobra ostrosc, wiekszy problem z aberracjami chromatycznymi i rogami w szerokim koncu.
B) czy mam kupować na polskim rynku
niekoniecznie. ale na pewno z importu unijnego, zeby w razie jaj moc serwisowac czy to w Almere, czy chocby w Dojczlandzie.
C) czy polecanie inne marki, sigma tamron, wiadomo że jest to loteria jakościowa.
a niby dlaczego loteria jakosciowa? to myslisz, ze jak na obudowie jest Nikkor to to jest zawsze idealna konstrukcja?
tak naprawde wybor firm trzecich to jest kwestia drugorzedna, w momencie kiedy w ogole jest co wybierac
po ustaleniu jaki funkcjonalnie ma byc obiektyw. cos takiego jak 50/1.4 robi tylko Sigma, a np. tylko Tamron
ma cropowe 60/2 macro, tudziez stabilizowane 70-300.
generalnie, Sigma ma najwiecej unikatowych konstrukcji, ale ja ja osobiscie najmniej w tym zestawieniu lubie.
z jednej strony za musztardowe soczewki (zwlaszcza zoomy Sigmy maja wyraznie kwasne kolory) a z drugiej
za oszukiwanie klientow z autofokusem (mam Canona, a Sigma tak naprawde nie robi obiektywow zgodnych
z protokolem AF Canona!) i bardzo czesto halasliwa prace nastawiania ostrosci.
natomiast niewatpliwie moja Sigma 50/1.4 morduje tak canonowski czy nikonowski odpowiednik pod wzgledem
rysowania. poza tym, budzetowe czy nie, Sigmy praktycznie zawsze maja solidna budowe mechaniczna.
Tamrony czesto sa ostrzejsze niz alternatywy i fajne cenowo. minusem albo plusem sa nieco stlumione kolory
(minusem dla landszafciarzy, dla portrecistow raczej plusem) i na pewno wyraznie slabsza budowa mechaniczna
niz Sigmy. dawniej bylo tez tak, ze AF w Tamronach ssal - teraz troche sie poporawia.
Tokiny sa z reguly mniej ostre od Tamronow/Sigm, bardziej dokuczaja im aberracje, ale maja duzo ladniejsze
kolory i sa solidne mechanicznie. AF bedzie raczej wolny, ale niehalasliwy i skuteczny.
to sa oczywiscie bardzo ogolne prawdy i w przypadku poszczegolnych modeli niekoniecznie musi byc to prawda.
tak ze przede wszystkim czytaj ewentualne porownania konkretnych modeli
Dwa lata temu kupiłem w USA (B&H) Tokinę 50-135.
Celna, ostra, bez problemów mechanicznych, no i tańsza o przeszło 900 PLN od oferowanych wówczas na polskim rynku.
Czy mógłbyś podać gdzie dokładnie kupowałeś, jak wygląda sprawa z cłem i Watem oraz kto doręczał Tobie przesyłkę (firma kurierska czy Poczta Polska) ?
Kupowałem w B&H i w jeszcze jednym sklepie w NY, którego oferta była na www.amazon.com. Obiektywy odbierane osobiście przez krewną i osobiście przywiezione do Polski. Celnik obojętnym wzrokiem popatrzył na zawartość walizki i nie "przyłożył" cła (!). Liczyłem, że je zapłacę więc niespodzianka była miła. Normalnie jednak powinno się zapłacić cło \ VAT.
hej a na czym kupowałeś ? ja szukam na adoramie i będe wysyłał do uk bo lecę niedługo
Jeżeli i tak gwarancji nie będzie ważna poza USA to może zajrzyj do oferty używanych obiektywów w Adoramie, B&H i KEH - ceny są niezłe, opinie kupujących również. O ile dobrze pamiętam to Tokina 12-24 była na stronie jednego z tych sklepów w cenie 350$ - stan "otwarte pudełko".
damciop03
30-12-2010, 15:58
Ja posiadam dwie Tokiny jedną kilka dni ale jestem bardzo zadowolony z tych szkieł a chęci nabrałem po zabawię z pożyczoną 12-24 :)
Wiem, że następne szkła jak trafią się Tokiny odpowiadające moim potrzebom nie zawaham się aby je nabyć a już dwie następne sobie upatrzyłem 100macro i 300f2.8 :)
Używałem Pentaxowego odpowiednika Tokiny 100 macro. Wyśmienite szkło! Bez zastanowienia można brać.
dareknik
30-12-2010, 16:58
Mam Tokinę 11-16/2.8 kupioną w Anglii, wysłana kurierem. Obiektyw bardzo dobry, pancerny, ostry od f/2.8. Nie jest głośny i nie mogę powiedzieć że jest wolny bo ma małą skalę obrotu. Przydatny do ciemnych wnętrz.
Mata_Hari
30-12-2010, 21:20
Ja mojej 12-24 najchętniej wcale nie odpinałabym od body ;) Kawał porządnego szkła, a nie jak Tamron plastik-fantastik ;) (choć jego też mam i nie narzekam ;) ).
Koledzy temat jest wałkowany prawo lewo, umiem używać google :) od razu mówię zanim posypia się na mnie gromy.
Mam D50 + kit 18-55 plus 55-200 VR i najczęściej używany 35-105 pompkę. Fotografuję głównie krajobrazy, przyrodę i trochę zwierzęta.
Chcę teraz zakupić coś co by posiadało dobre światło i poprawiło mi zakres 11mm i wyżej.
Mam okazję kupić tokinę 11-16 z Hameryki i do tego chcę dokupić tokinę 100/f2,8.
(...)
Zaczynałem też od d50 i 18-55 i 55-200. Jak wziąłem do ręki T100/2.8 poczułem, że mam w dłoni prawdziwy obiektyw :) Porządna stałka zarówno optycznie jak pod względem wykonania. Przełącznik AF w Tokinach bardzo mi odpowiada - wytrzymały (bo się zwykłem nim bezwiednie bawić:D). Tokine 12-24 tez mam i jakość ta sama.
Polecam.
Boryszuk
31-12-2010, 10:29
A czy Tokiny występują w wersji z silnikiem? Jak to jest oznaczane?
Tak, np 12-24 DX II jest z silnikiem ale jak to oznaczają nie wiem, zobacz tutaj: http://www.tokinalens.com/products/tokina/atx124prodx2-a.html
Edit: Nowa 16-28 f2,8 też ma silniczek
Serdecznie polecam tokiny, sam ostatnio nabyłem 80-200/f2.8, niby na śrubokręt ale AF znakomicie nadążał za hokeistami i radziło sobie szkiełko świetnie w kiepsko oświetlonej hali, a co do budowy to chyba nie trzeba nic mówić...jak Ci braknie młotka a masz Tokinę pod ręką, też się nada do prac domowych ;) MEGA SOLIDNE!
Następne cele to 100/f2.8 i 12-24 ;]
12-24/4 na D50 była moim ulubionym obiektywem. Miło wspominam te czasy ;) Polecam.
Co wy z tą Tokina 12-24,kolega pytał o Tokinę 11-16,bo chce mieć lepsze światło a wy mu polecacie światło 4
lodzermensch
07-01-2011, 11:08
(...) Nie wiem czemu w Polsce Sigma i Tamron są przeważnie uważane jako te 'lepsze' w stosunku do Tokiny. (...)
Ja też nie wiem.
A gdybym kiedykolwiek jeszcze wybierał z optyki cokolwiek innego niż Nikkor, to byłaby to wyłącznie Tokina.
Co wy z tą Tokina 12-24,kolega pytał o Tokinę 11-16,bo chce mieć lepsze światło a wy mu polecacie światło 4
Co do T11-16, to uchodzi ona za jeden z najostrzejszych obiektywów pod DX. Jeśli zakres Ci nie przeszkadza to bierz śmiało.
Briesenen
07-01-2011, 11:47
Koledzy zdecydowałem się na używaną 12-24/f4 od kolegi z forum. Myślę że to mi na początek wystarczy, a póżniej jak będą dutki to na pewno pójdę w jeszcze jaśniejsze światło. Teraz myślę o czymś co mi pokryje kitowy zakres 18-55 lub nawet do 70, no i zbieram dutki na to :). Jak przyjdzie ww. tokina to na pewno podzielę się odczuciami.
Czy są już jakiekolwiek opinie na temat nowszej wersji Tokiny vs wersja starsza ?
W przypadku Tamrona, większość zdaje się preferować wersje starszą, tzn. bez silnika.
Mam Tokinę 11-16/2.8 . Obiektyw bardzo dobry, pancerny, ostry od f/2.8. Nie jest głośny i nie mogę powiedzieć że jest wolny bo ma małą skalę obrotu.
Miałem na DX. Potwierdzam. Bardzo dobre szkło, lepiej wykonane niż niejeden nikkor z górnej półki...
Choć w zasadzie zakres 11-16 trzeba traktować bardziej w kategorii stałki niż zooma...