Zobacz pełną wersję : D300s - czyszczenien matrycy - piszczy
Czy w waszych 300-tkach też zdarza się ta przypadłość? praktycznie nówka sztuka u znajomego i w trakcie odpalania opcji "czyszczenie matrycy" słychać jakieś dziwne popiskiwanie, z D90 tego dźwięku nie kojarzę w ogóle np.
cervandes
28-12-2010, 17:50
słychać, ale trzeba mieć wybitnie dobry słuch, taki sam dźwięk ma np kineskopowy TV, niektórzy słyszą włączony telewizor, nawet na końcu domu - inni nie.
Ten jest nieco głośniejszy, taki metaliczny, jakby się AF zacierał w śrubokrętowym obiektywie, albo jakby ocierać dwa gładkie kawałki metalu o siebie. Bynajmniej nie trzeba przykładać ucha do puszki, słychać z dobrych kilku metrów.
luzaczek82
28-12-2010, 18:41
Ja mam włączone czyszczenie podczas uruchamiania i wyłączania ale ledwo co to słychać(trzeba przyłożyć ucho do aparatu)
Dobrze jest najpierw sprawdzić zakres częstotliwości swojego słuchu :) Np. tu http://www.noiseaddicts.com/2009/03/can-you-hear-this-hearing-test/
Dopiero potem można podyskutować czy słychać czy nie :D
u mnie też słychać taki pisk ale tylko jak np w pokoju jest po prostu cicho ;)
W miom D300 też słychać delikatny pisk. Czyszczenie włączone zawsze przy uruchamianiu aparatu. Najwidoczniej zaliczam się do osób z dobrym słuchem :)
radwakon
29-12-2010, 10:34
Ja też słyszę ten pisk, dodam jeszcze, że ledwo :P
U mnie też piszczy. Mam D300 od roku, czyszczenie ciągle wyłączone. Dziś widzę, że dorobiłem się jakiegoś kłaczka i kilku paprochów widocznych już przy f/11. Już gruchę szykowałem, ale przypomniałem sobie że jest czyszczenie ultradźwiękami. Włączyłem raz. Czysto aż do f/36. Znaczy się działa, i to skuteczne.
albertnowicki
03-01-2011, 14:09
Tak kolego: Piszczy, bo ma piszczeć, gdybyś poczytał instrukcję to byś o tym wiedział że to normalny objaw szybko wibrującego filtra - to prawidłowy objaw i nie trzeba się martwić.
pzdr.
robin102
03-01-2011, 20:21
Piszczy piszczy bo ma piszczeć, ale się nie przejmuj, to tylko ultradźwięki, anie przemęczony mały japoński ludzik zapakowany do aparatu ;)
Od pewnego czasu zacząłem słyszeć pisk podczas uruchamiania (D300). Wcześniej wydaje mi się, nie słyszałem albo nie zwracałem na to uwagi. Teraz ponieważ o tym wiem słyszę za każdym razem, jest dosyć głośny. Nie trzeba mieć wrażliwego słuchu żeby go usłyszeć. W D90 nic nie słychać chociaż też ma funkcję czyszczenia sensora obrazowego, którą można włączyć podczas uruchamiania bądź wyłączania aparatu.
Czyszczenie realizowane jest za pomocą ultradźwięków i one z zasady piszczą. I tak ma być. :-) Zależnie od cech osobniczych jedni będą je słyszeć, a inni nie.