Zobacz pełną wersję : Polar MARUMI czy HELIOPAN
lukasz_20_19
27-12-2010, 23:36
Witam, mam filtr polaryzujący MARUMI CPL DHG Slim 72mm posiada on 8 powłok antyodblaskowych. Chcę go wymienić na coś lepszego. Zastanawiam się nad heliopanem CPL SH-PMC 16 powłok. Może ktoś miał okazje używać tych dwóch filtrów, czy jest duża różnica w polaryzacji? Czy te 16 powłok heliopana da dużo lepsze efekty niż 8 powłok marumi?
a co konkretnie jest nie tak z Marumi? bo jakos przez 2 lata uzywania swojego nie zauwazylem.
z tym ze ja zdjecia robie filtrem, nie iloscia powlok... ;)
lukasz_20_19
28-12-2010, 09:35
Nie wiem czy robisz zdjęcia powłokami czy samym pierścieniem..
Chodzi o to, czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi dwoma filtrami oprócz różnicy w cenie.
zajrzyj tu.... test filtrów polaryzacyjnych (http://optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html). Sam używam heliopana (fi 77) i marumi (fi72). Z moich obserwacji wynika, że heliopan jest bardziej neutralny, marumi zaś bardziej "koloruje". Co kto lubi :)
jest roznica mechaniczna. Heliopan ma oprawke z brazu i to jest fajniejsze.
chociaz akurat Marumi w przypadku polarow jest zupelnie w porzadku.
co do jakosci - ja nie widze zadnej roznicy w ostrosci miedzy golym obiektywem a obiektywem z polarami Marumi (mam w sumie 2).
i to przy kombinacji: 300/4 (sakramencko ostre szklo) + 12MPix w cropie. wiec Heliopan lepszy tu byc nie moze.
jesli chodzi o kolorystyke - Marumi faktycznie nieznacznie ociepla w porownaniu np. z Hoya, co zapewne jakos z krzywej transmisji
wynika. mnie to nie przeszkadza, zwlaszcza biorac pod uwage fakt, ze czyszczenie Hoyi to morderstwo. Heliopan moze byc wolny
od tych wad... no ale chyba nie za te pieniadze...
lukasz_20_19
28-12-2010, 14:06
Pytam o te filtry dlatego, że kiedyś miałem filtr polaryzujący za 50zł i zdjęcia nim zrobione były dużo gorsze niż z marumi. Redukcja odbić była dużo mniejsza.
lukasz_20_19
28-12-2010, 14:09
carac masz może jasieś zdjęcia z heliopana i marumi najlepiej tej samej sceny?
lukasz_20_19
28-12-2010, 15:05
padaje link do heliopana o którego mi chodzi
http://allegro.pl/heliopan-cpl-sh-pmc-77-16-powlok-slim-f-vat-p-n-i1386467856.html