PDA

Zobacz pełną wersję : Dandelion

hipcio_stg
27-12-2010, 20:53
Ostatnio oglądałem swoje pierścienie pośrednie i naszło mnie pytanie. Czy można rozebrać jeden pierścień i wykorzystać jego styki jako dandelion? Przecież jak oglądam aukcję to wygląda to bardzo prymitywnie. Nie znalazłem informacji jak się taki dandelion instaluje. Przykręca się go czy przykleja klejem? Jak to wygląda?

Mam 3 pierścienie i podejrzewam, że z jednego chętnie bym skorzystał jak by to miało zadziałać.

The Structorr
27-12-2010, 21:12
Co to jest dandelion? Bo chyba nie chodzi Ci o to (http://en.wikipedia.org/wiki/Dandelion) ;)

Sapphiron
27-12-2010, 21:20
dandelion to czip do potwierdzenia ostrości światła itp bla bla bla... w nikonie niepotrzebne...

kiemlo
27-12-2010, 21:21
Dandelion to chip ze stykami, przyklejany do obiektywów manualnych, aby uzyskać dodatkowe funkcje w nowych korpusach (np. pomiar światła w amatorskich Nikonach).

JacekCz
27-12-2010, 21:29
Ostatnio oglądałem swoje pierścienie pośrednie i naszło mnie pytanie. Czy można rozebrać jeden pierścień i wykorzystać jego styki jako dandelion? .

Dandelion to chip, układ scalony, ostatnio to nawet programowalne (można go 'nauczyć' przysłony i ogniskowej jaką ma symulować). To coś więcej niż styki. W pierścieniach prawie na pewno nie ma chipu, są jak mówią elektrycy "przezroczyste".

Dandelion do Nikona (daje pomiar światła i exif) kosztuje ok 150zl więc 2-3x drożej od canonowskiego (który daje potwierdzenie ostrości, my w Nikonie to mamy za darmo).
Dłuższy wątek był tu w dziale 'giełda'.

hipcio_stg
28-12-2010, 10:18
Tak za darmo. Zgodzę się, ale w puszkach DX i DXXX. Jeżeli ktoś ma DXX, lub DXXXX to tylko dandelion. Zrozumiałem mimo wszystko, że pierścienie tylko przenoszą informacje (zwykłe przewodniki) a nie są osobnymi procesorkami odczytującymi potrzebne dane.

ad2122
28-12-2010, 11:00
Dandelion do Nikona (daje pomiar światła i exif) kosztuje ok 150zl więc 2-3x drożej od canonowskiego (który daje potwierdzenie ostrości, my w Nikonie to mamy za darmo).

Tak za darmo. Zgodzę się, ale w puszkach DX i DXXX. Jeżeli ktoś ma DXX, lub DXXXX to tylko dandelion.

Seria DXXXX (ale i zapewne również DXX) ma potwierdzenie ostrości z manualami. Tak jak napisął JacekCz: Dandelion w nikonie daje pomiar światła.

hipcio_stg
28-12-2010, 16:34
Potwierdzenie ostrości jest na kropkę, ale żeby wykorzystać tryby półautomatyczne trzeba mieć dandelion. Bardzo ułatwia pracę, bo działa światłomierz. Dla kogoś takiego jak ja (amator z chęciami) byłby wspaniałym rozwiązaniem. Jednak kupując go do każdego szkła, lub na przejściówkę dość utrudnia życie.
Reasumując myślałem, że może mniejszym kosztem załatwię sobie dandelion, ale to nie działa. Dziękuję za odpowiedzi.

pioter m
28-12-2010, 22:11
Na przejsciowke warto kupic, bo masz jeden do wszystkich szkiel, ktore przez ta przejsciowke podpinasz. Klopot jest ze szklami, ktore maja dupke nikona (manualne Ai, AiS etc.), bo trzeba je spilowac, zeby ten chip przykleic. Dlatego nie zrobilo to takiej kariery, jak w systemie canona. Bylo o tym.

puch24
29-12-2010, 11:50
W Nikonach (w przeciwieństwie do Canonów) potwierdzenie ostrości działa z dowolnym obiektywem, więc opisy w aukcjach z dandelionami do Nikona są nieścisłe. Podstawową jego funkcją w Nikonie jest umożliwienie pomiaru światła w korpusach bez AI.
Zastanawiałem się nad zakupem dandeliona do starego obiektywu jeszcze non-AI, ale ponieważ jego mechanizm przysłony nie jest kalibrowany jak w AI-S, sterowanie przysłoną z aparatu byłoby nieprecyzyjne i korzyść z dandeliona żadna. Już prędzej kupię go żeby go wykorzystać np. z mieszkiem do makro.

adolfik9501
29-12-2010, 21:03
(...) Już prędzej kupię go żeby go wykorzystać np. z mieszkiem do makro.

Jak dobrze wyliczysz światło dla zestawu obiektyw - mieszek, i nie będziesz mieszkiem jeździł w tę i we w tę, to OK ;)

adampx
26-03-2011, 15:06
Seria DXXXX (ale i zapewne również DXX) ma potwierdzenie ostrości z manualami. Tak jak napisął JacekCz: Dandelion w nikonie daje pomiar światła.

To nie dokońca prawda d3100 z pewnąścią nie mierzy światła w z obiektywami AI, więc to małe ustrojstwo może się bardzo przydać, niektóre szkiełka z lat 80'tych to prawdziwe cudeńka.

adampx
26-03-2011, 15:08
dodam jeszcze że ostrości w AI korpus D3100 też nie sygnalizuje

wasilewk
26-03-2011, 15:46
dodam jeszcze że ostrości w AI korpus D3100 też nie sygnalizuje

Jesteś pewien ?

adampx
26-03-2011, 21:13
rak mam 3100 i nikona 75-300 ai-s nie mierzy światła i mie ostrzy trzeba założyć dandelion szkoda że mocuje się go na stałe i nie można dołączać do adapterów.

wasilewk
26-03-2011, 21:15
rak mam 3100 i nikona 75-300 ai-s nie mierzy światła i mie ostrzy trzeba założyć dandelion szkoda że mocuje się go na stałe i nie można dołączać do adapterów.

Poszukaj na Forum: było o tym, że facet na stałe go zamontował w aparacie w środku a tylko wyłącznikiem na obudowie go włączał, gdy był mu potrzebny.

Pzdr.

adampx
26-03-2011, 21:17
chodzi mi oto że do każdego starszego szkiełka czy adaptera trzeba dodawać dandelion to trochę drogo z drugiej strony stare obiektywy potrafią zaskakiwać wysoką jakością zdjęć, może kupię jeden, na pełnym manualu też się da robić zdjecia no i satysfakcja z udanych ujęć też większa.

adampx
26-03-2011, 21:19
dobrze by było tylko trudno znależć, szukałem postów na różnych forach i nie trafiłem na opis takiego rozwiązania a naprawdę jest ciekawe.

wasilewk
26-03-2011, 21:20
Ale po co sie męczyć bez pomiaru światła. Niby na cyfrze, dzięki histogramowi, to nie jest takie trudne, ale po co sobie utrudniać życie ? (tak miałem z Kironem 80-200 na D80)

Pzdr.

Edit: Masz tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136898&page=4

JacekCz
26-03-2011, 23:24

Kolego, możesz zapytać, ale po polsku?

niektóre szkiełka z lat 80'tych to prawdziwe cudeńka.

NIEKTÓRE.

natomiast poglądy religijne, że wiele szkiełek, lub wszystkie, jest mocno naciągane. Ale z religią nie pogada.

Z moich kilku, zaledwie jeden może jest wart emocjonowania się i ponoszenia kosztów. Nawiasem mówiąc to adaptall, więc ekonomia kosztów byłaby dość miła.

ad2122
27-03-2011, 02:55
To nie dokońca prawda d3100 z pewnąścią nie mierzy światła w z obiektywami AI, więc to małe ustrojstwo może się bardzo przydać, niektóre szkiełka z lat 80'tych to prawdziwe cudeńka.
A mógłbyś sprecyzować "co nie jest dokońca prawda"? Seria DXXXX (ale i zapewne również DXX) nie ma potwierdzenia ostrości z manualami, czy Dandelion w nikonie nie daje pomiaru światła w puszkach serii DXXXX oraz DXX z obiektywami bez procesora?

Vexator
28-08-2015, 16:35
Hej,
wiecie może, gdzie można to kupić do Nikona?

A.Kiton
28-08-2015, 16:48
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264704

Asiek77
02-03-2020, 22:21
Odgrzebię wątek, ale mam pytanie - jeśli ktoś doczepił dandelion do nikkora z mocowaniem ais to czy to będzie bezproblemowo działać z d750 czy może coś się na stykach nie dograć? Zakładam że w starszych modelach nikona taki czip pozwolił na pracę w trybie A i M, nie tylko na samym manualu, ale w 750 tryb A śmiga bez dodatkowych usprawnień, a niekoniecznie chciałabym sprawdzać to metodą prób i błędów :)