Zobacz pełną wersję : Karta SD tylko do odczytu.
Może problem był już poruszany, ale nie znalazłem odpowiedniego wątku - po D90 została mi karta SDHC 4GB, niestety formatowana w body co skutkuje tym, że na karcie nie można zapisać niczego spod Windy, nie można z niej usunąć partycji ani jej sformatować. Zapis może robić tylko body, usuwać można takoż plus poprzez Nikon Transfer. Pytanie brzmi: Jak ją odbezpieczyć? Nie jest to kwestia slidera "lock" na karcie, body umieściło na niej znacznik "read-only" i nijak - czy to spod Win czy spod Linuxa nie daje się tego obejść, w każdym razie nie znanymi mi narzędziami (fdisk, GParted, Partition Magic 8 spod DOS).
Znam jeden sposób. Jest to sformatowanie karty w body Pentaxa. Ale nie mam Pentaxa pod ręką. Jakieś pomysły?
Dante_85
28-12-2010, 10:39
Masz zewnętrzny czytnik kart cza jaki. i jakiej firmy to karta
drhardware
28-12-2010, 11:53
Spróbuj jeszcze HP USB Disk Storage Format Tool
link: (http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=197)
Nic z tego. Marka karty nie ma tu nic do rzeczy. Tablica partycji jest tylko do odczytu i nie może być modyfikowana / usunięta. Czytnik Kingstona. Potrzebuję czegoś, co zignoruje znaczniki i sformatuje te kartę. Dziś próbowałem spod Knoppixa - tez klęknął...
paparazzi89
29-12-2010, 00:59
oł-pierwsze słyszę
masz dostęp do komputera apple?
Znam jeden sposób. Jest to sformatowanie karty w body Pentaxa. Ale nie mam Pentaxa pod ręką. Jakieś pomysły?
Sklep/komis z Pentaxem i po sprawie.
Dante_85
29-12-2010, 01:17
a mi się wydaje że masz walnięty czytnik kart miałem podobny problem i wymieniłem czytnik problem znikł
krolewicz
29-12-2010, 01:52
potwierdzam, też miałem takie problemy, nowy czytnik - brak problemu
tomek 93
29-12-2010, 10:51
Ja mam D90 - i kilka kart do niego - są w nim formatowane tak więc powinny być tylko do odczytu w PC (z tego co piszesz), ale tak nie jest - wada czytnika jak już wcześniej wspomniano, ewentualnie coś z kartą..
Jutro jadę do sklepu gdzie maja Pentaxy - może mi sformatują :) Pochwalę się efektami. Co do czytnika - SD Lexara nieformatowana w żadnym aparacie chodzi bez problemu we wszystkich kierunkach...
Czegos nie kumam, mam D90 i karte formatowana w body, zadnych problemow i moge zrobic z nia wszystko, czy to w kompie czy w aparacie.....nie masz zblokowanej tej karty? Co to jest za karta?
Czegos nie kumam, mam D90 i karte formatowana w body, zadnych problemow i moge zrobic z nia wszystko, czy to w kompie czy w aparacie.....nie masz zblokowanej tej karty? Co to jest za karta?
Kingston SDHC CL4.
Dante_85
30-12-2010, 12:26
Formatowanie w aparacie nie ma nic do gadania ponieważ nie zmienia atrybutów karty na 99% walnięty czytnik 1% walnięta karta innej możliwości nie ma.
Kup zwykły czytnik MODECOM-a zero problemów.
Poddałem się. Karty używa teraz córka, czytnik poszedł w odstawkę :) Kupiłem se pendrajwa :)
login_87
02-01-2011, 10:28
a sprobuj karte otworzyc na innym kompie? Formatowales w pentaxie??
lol
wyczyscic MBR karty spod dosa (hirens boot cd, narzedzia do dysków, np acronis posiada dosc dokładną opcje Wipe Disk, która robi low lvl format), kiedy poleci tablica partycji, karta bedzie jak sklepowa.
a tak swoja droga to na 99.99% czytnik.
To była wina czytnika.
I nawet nie wada.
Okazało się, że on czyta i zapisuje SD a SDHC tylko czyta.
Ale szajs :)))))