PDA

Zobacz pełną wersję : Osłonka obiektywu tulipan

Empire
27-12-2010, 18:05
Witam, mam do was pytanko, ostatnio zakupiłem sobię na alledrogo osłonkę przeciwsłoneczną na mój obiektyw 18-55... i wszystko pasi gdy fotografuję na 18-40mm ale jak dam na maxa zooma 55mm to na krawędziach zdjęcia na około widać tą osłonkę... Próbowałem nią kręcić we wszystkie strony i nic.. ciegle na 55mm widać ją.. I mam pytanie do was czy to coś jest z tym tulipanem czy tak poprostu jest?

Pozdrawiam

akustyk
27-12-2010, 18:08
jesli mnie pamiec nie myli, to 18-55 kreci mordka z przodu, a do takich obiektywow w zalozenia nie projektuje sie oslon tulipanowych,
bo to zwyczajnie nie ma sensu. na nie sa takie fartuszki.

inna kwestia, ze za cholere nie potrafie sobie wyobrazic oslony, ktora w szerszym kacie nie wchodzi w kadr, ale przeszkadza w dlugim
koncu. to troche sprzecznosc z fizyka, ktorej mnie w szkole uczono...

tobas
27-12-2010, 23:14
inna kwestia, ze za cholere nie potrafie sobie wyobrazic oslony, ktora w szerszym kacie nie wchodzi w kadr, ale przeszkadza w dlugim
koncu. to troche sprzecznosc z fizyka, ktorej mnie w szkole uczono...

Bez przesady.. gdzie tu szeroki kadr? No dobra... to może inaczej.. gdzie tu długi koniec? Te 55mm to nie teleobiektyw :)
Ja przy kitowym 18-105 dostałem tulipanka i jakoś nie wchodzi w kadr w całym zakresie ogniskowych, ale fakt że końcówka się nie obraca w tym obiektywie tak że tulipan jest zawsze w tej samej pozycji (z wycięciami po lewej i prawej stronie).

amirez
27-12-2010, 23:18
Obiektyw "goły" czy z UV?

Damiankck
27-12-2010, 23:19
Bez przesady.. gdzie tu szeroki kadr? No dobra... to może inaczej.. gdzie tu długi koniec? Te 55mm to nie teleobiektyw :)

to przepraszam jak nazwac?

akustyk
27-12-2010, 23:36

albo napisalem po chinsku, albo z innego powodu jest cos niezrozumiale ;)

szeroki koniec obiektywu to 18mm, dlugi to 55mm. nieodmiennie, tak jak zawsze okreslalo sie konce
szkiel zmiennoogniskowych. i jakby nie kombinowal, i tak to dla mnie za cholery nie ma sensu, ze oslona
mialaby winietowac w dlugim koncu a w szerokim nie.
jedynym wyjasnieniem moze byc wlasnie to, ze jak szklo kreci mordka, to mu oslona jednak w ktoryms
momencie wchodzi w kadr. ale to bardziej zalezy od tego na jaka odleglosc jest szklo wyostrzone
(bo to to ustawienie rusza oslona tulipanowa, nie zmiana ogniskowej) a nie od ogniskowej.

AdamoN
28-12-2010, 10:23
Dla mnie też jest to nielogiczne. Na 55 mamy węższy kąt widzenianiż na 18 i tulipan nie powinien być widoczny w kadrze.

Ten tulipan jest oryginalny czy jakaś podróba?

Greg77
04-01-2011, 14:53
Moze wrzuc zdjecia, bardziej bym obstawial, ze cos poszlo w kicie:D

wosik
06-01-2011, 23:57
Dla mnie też jest to nielogiczne. Na 55 mamy węższy kąt widzenianiż na 18 i tulipan nie powinien być widoczny w kadrze.

Ten tulipan jest oryginalny czy jakaś podróba?

Nikon oryginalnie nie zakładał chyba produkcji tulipanów do 18-55 skoro kręci soczewką i nie ma to sensu, są osłony okrągłe do KIT-a oryginalne, tak więc tulipan musi być chińszczyzną...